70 – Karoo Corridor Project, Sporen uit het verleden: plaatsnamen, Must Sees in Zuid-Afrika, Puur Safari

Beste mensen,
Het is zo ver! De heer Jacob Zuma heeft eindelijk gebogen voor de wil van het ANC – Cyril Ramaphosa is de nieuwe President van Zuid-Afrika. En in Kaapstad is “day zero” (de dag waarop er mogelijk geen water meer uit de kraan zou komen) al opgeschoven van april naar juni. Inmiddels regent het hard, dus dat komt goed. Sowieso werden wij gebombardeerd door Kaapstad partners ter plaatse die erop wezen dat toeristen niets te vrezen hebben omdat zij helemaal nooit water via de gemeente betrokken. Zij hebben eigen watervoorzieningen in de vorm van stuwmeren en waterputten.

Foto: Kaapstad gezien vanaf de Tafelberg
Karoo Corridor Project
De regering heeft plannen goedgekeurd voor het beheer van het gebied tussen Camdeboo National Park en Mountain Zebra National Park. Dit betekent ook dat het veel verguisde “fracking” (het winnen van olie uit de diepere lagen van de ondergrond) van de baan is in dit miljoenenjaren oude landschap. De focus zal de komende jaren liggen op het herstellen van het graslandschap en de bescherming van de helaas inmiddels zeldzame Cape Mountain Zebra, een neef van de bekendere Plains Zebra. Uiteindelijk is het de bedoeling om Camdeboo National Park en Mountain Zebra National Park met elkaar te verbinden, waardoor er een enorm beschermd natuurgebied gecreëerd zal worden. Het plan is tot stand gekomen op basis van een overeenkomst tussen de Nationale Parkenraad en maar liefst 67 individuele landeigenaren/ boeren. Wie weet hoe stijfkoppig Zuid-Afrikanen kunnen zijn, beseft dat dit geen geringe prestatie is.
Sporen uit het verleden: plaatsnamen
Wat betekent “Karoo” eigenlijk? Zoals zoveel namen in Afrika is dit een fonetische weergave van een oorspronkelijk woord van de Khoi, de bevolkingsgroep die in de Kaap leefde toen onze voorouders daar aan het koloniseren sloegen. Het werd ook gespeld als Karroo, Caro en Kuru (zie ook de plaatsnaam Kuruman) en het is afgeleid van Xhaeruh of Garo – Khoi woorden die “hard” of “droog” betekenen. Een andere interpretatie is dat het “dorstig land” betekent, aangezien Garo ook “woestijn” betekent.
Addo, als in Addo Elephant National Park, is een verbastering van kxa (zout) en dau (kloof) en werd vroeger gespeld als Kadouw of Kaddo. Blijkbaar vonden de Khoi zout belangrijker dan olifanten. Dat is ook wel logisch want destijds kwamen olifanten overal in het gebied voor.
Dan is er nog Tsitsikamma National Park. Tsoa-tsoa betekent “begin”, en kamma betekent “water”. Maar eigenlijk klopt dat niet want Tsitsikamma is juist het einde van de machtige Storms Rivier en niet het begin. Of bedoelen zij het begin van de zee? Volgens andere bronnen betekent het namelijk “de plaats van veel water”.
Augrabies (Falls) werd vroeger geschreven als Aukoerebis hetgeen betekent “de plek die dondert” of anders “de holle plek” vanwege de diepe kloof die uitgesleten is door de rivier. Ook in Zimbabwe is er “een plek die dondert”, in de lokale taal daar Mosi-oa-Tunya, bij onze bekend als de Victoria Watervallen.
Bron: The Dictionary of Southern African Place Names – Peter Raper et.al.

Foto: Augrabies Falls
Must sees in Zuid-Afrika
Voor de beginnende Afrikaganger hebben wij een Blog geschreven over de bekendste hoogtepunten van het land.

Foto: Three Rondavels Panoramaroute

Foto: Isimangaliso Wetlands
Puur Safari
Bent u juist een gevorderde Afrikaganger, wellicht enigszins verslingerd aan safari’s en de bush, kijk dan eens naar:
https://outinafrica.com/reis/reis-1402-tanzania-puur-safari/
https://outinafrica.com/reis/reis-1019-zuid-afrika-puur-safari/