Beste mensen,

Het voorjaar is inmiddels in volle gang en van ons mag het ook zomer worden! De zomertijd is in ieder geval al in gegaan en dat betekent dat er nu geen tijdsverschil meer is met zuidelijk Afrika. In onze winter hebben we namelijk wel een uur tijdsverschil!

En over dat voorjaar gesproken, waarom zou je juist dan naar Zuid-Afrika gaan? En over welk voorjaar hebben we het dan…

3 redenen om na ‘onze’ zomer naar Zuid-Afrika te gaan

De seizoenen in zuidelijk Afrika zijn tegengesteld aan die van ons. Onze zomer is hun winter. Onze herfst is hun lente. Waarom zou je na onze zomer, dus nog in 2024, een mooie reis naar Zuid-Afrika willen maken?

  1. De drukte van de Europese schoolvakanties is voorbij!
  2. Zuid-Afrika is een groot land met meerdere klimaatzones. In september en oktober is het op het zuidelijk halfrond “voorjaar” en in het hele land is het dan aangenaam weer. Wel warm maar niet té heet, niet veel kans op regen en de avonden worden ook warmer.
  3. Voor safari’s is het Afrikaanse voorjaar ook gunstig omdat het droog is, de dieren zijn goed zichtbaar en de ochtenden zijn al wat minder koud dan in juli en augustus – dus het is minder fris in de open safari voertuigen.

Dus zeker voor een gecombineerde reis zoals deze reis langs de hoogtepunten is het voorjaar erg geschikt! Liever een andere route? Of andere accommodaties? We kunnen de reis helemaal naar wens aanpassen!

Voorjaar = jonge dieren!

Marakele National Park

Kruger National Park is natuurlijk een heel bekend park in Zuid(elijk) Afrika, maar er is meer! We brengen daarom graag wat andere parken onder de aandacht. Deze keer is dat Marakele National Park.

Marakele National Park ligt in het hart van de Waterbergen op zo’n 4 uur rijden ten noorden van Johannesburg. Marakele betekent in de lokale taal (het Tswana) ‘veilige plaats’ of in het Engels ‘Place of Sanctuary’. De Big-5 zijn te vinden in dit park én het is malariavrij. Een ander voordeel is het dat het er nog relatief rustig is!

Het park is onderverdeeld in twee delen en deze worden van elkaar gescheiden door een hek en een soort brug. In het eerste deel (waar ook de ingang is) zijn wel dieren, maar hier zijn de Big-5 niet te vinden. Verder zijn er bijzondere antilopesoorten, zoals de klipspringer.

Klipspringer in Marakele National Park

De Big-5 zijn wel aan de andere kant te vinden! Tijdens ons laatste tripje zagen we waarschijnlijk de jongste baby-olifant die we ooit hebben gezien en héél veel neushoorns, zowel witte als zwarte. De grootste kolonie Kaapse gieren ter wereld is ook in dit park te vinden.

De dieren zijn natuurlijk een belangrijke reden om Marakele NP te bezoeken, maar ook landschappelijk is het een heel mooi park! Er valt relatief veel regen dus er is veel begroeiing en daarnaast is het prachtig bergachtig. Dat geeft een heel andere sfeer dan andere, vaak plattere natuurparken. Naast routes rijden om dieren te spotten is er ook een route naar het hoogste punt van het park – het Lenong View Point. Via een vrij smal weggetje ga je dan omhoog, maar het uitzicht is het zeker waard! Bijzonder is dat je tijdens de rit ook het bijzondere ‘fynbos’ tegenkomt wat gelijkenissen heeft met het ‘fynbos’ dat voornamelijk in en rond de Kaap te vinden is.

Héle kleine olifant in Marakele National Park

Het is mogelijk om in het park te slapen. Er zijn 2 kampen van de Zuid-Afrikaanse parkenraad, namelijk Tlopi Rest Camp en Bontle Rest Camp. Bij Tlopi Rest Camp slaap je in tenten aan het water. Je hebt hier prachtig uitzicht tijdens het braaien en dit kamp ligt in het Big-5 gedeelte. Bontle Rest Camp ligt in het andere gedeelte. Hier slaap je in huisjes of je kunt er kamperen. Verder is er nog een groot alleenstaand familiehuis maar ook een guesthouse buiten het park is een mogelijkheid.

Tlopi Rest Camp

Wat ons betreft is Marakale NP een hele leuke toevoeging aan een reis naar Zuid-Afrika als bestemming op zich en het ligt ook op de route van of naar Botswana. Verblijf hier 2 nachten om het park een volle dag te kunnen ontdekken. Kijk bijvoorbeeld maar naar deze reis door Botswana.

Ondertussen op kantoor…

…begrijpen we het volkomen als jullie de herfst  aan deze kant van de wereld willen ontwijken door middel van een reis naar Zuid-Afrika – of één van de andere landen natuurlijk. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend reisvoorstel! Ook voor 2025 zijn we al aan het boeken. En zelf gaan we natuurlijk ook weer bekende en onbekende plekken verkennen. Voor dit jaar staan op het programma Zuid-Afrika, Mauritius, Zambia en Namibië.

Oh ja… hier kun je ons volgen op Instagram. We delen tips en leuke weetjes.

Baie groete,

Ross Aitken en team