Beste mensen,

2024 belooft een goed reisjaar te worden! Er gaan veel mensen op pad dit jaar en de eerste klanten zijn ook alweer terug met mooie reisverhalen en ervaringen. De meeste van onze klanten kiezen voor een self-drive route door zuidelijk Afrika… maar hoe zit het nou met die ‘gevaarlijke’ wegen en het verkeer daar? En wat knippert iedereen nu toch de hele tijd met die lichten?

Kalahari Ferrari

Een knipperlicht-relatie in Zuid-Afrika

Uit het reisverslag van een klant:

‘Na het ophalen van de auto is het eerst even wennen aan het links rijden én het feit dat de ruitenwisser- en knipperlicht schakelaar vaak andersom zitten dan bij ons in Europa. Maar eenmaal op de snelweg hebben we dit snel onder de knie. Behalve die ruitenwissers dan, die wapperen af en toe toch nog als we richting aan willen geven…

De snelweg verandert al snel in een tweebaansweg waarbij we achter een auto rijden met daarvoor een langzame vrachtwagen. Maar wat gebeurt daar nou? De vrachtwagen gaat op de strook asfalt naast de weg rijden, de auto voor ons gaat de vrachtwagen voorbij en knippert even met de alarmlichten. Oké, wij er dan ook maar voorbij? Dus dat doen we. Bij de volgende vrachtwagen die we tegenkomen gebeurt hetzelfde. De vrachtwagen gaat aan de kant en de auto knippert met de alarmlichten. Oké, wij er dan ook maar voorbij én dan ook maar even knipperen met de alarmlichten als we voorbij zijn. Oh! De vrachtwagen seint even met het grootlicht.

En zo hebben we deze ongeschreven regel maar mooi onder de knie. Even knipperen om te bedanken en even seinen om ‘graag gedaan’ aan te geven!’

Roadtrip over één van de verharde wegen in Namibië

De gevaarlijkste wegen…

… in zuidelijk Afrika! Het bekende NPO programma ‘De Gevaarlijkste wegen van de wereld’ is al meerdere keren in zuidelijk Afrika opgenomen. Zo zijn ze al eens in Namibië geweest, hebben ze rondgereden in de Drakensbergen en zijn ze dwars door de Baviaanskloof gereden. Ook dit jaar hebben ze weer een route gevonden en als gevaarlijk bestempeld. Dit keer rijden ze van Pretoria naar Hoedspruit en zo verder naar het Fundudzi-meer.

Nieuwsgierig geworden naar het gebied waar deze aflevering is opgenomen? In deze reis door het oosten van Zuid-Afrika komt u in de buurt, maar ook in deze mooie reis door Botswana komt u deels door dit gebied heen.

Maar we beloven dat we u niet over de weggetjes sturen waar het programma de avonturiers overheen stuurt! 

Ongelukje in Moremi Game Reserve

Want is het dan zo gevaarlijk?

Nee, dit zijn uitzonderingen! Het rijden is natuurlijk anders dan hier ‘bij ons’. Allereerst wordt er links gereden en dit is vaak al even wennen. Daarnaast is er op bepaalde trajecten van alles langs de weg te vinden zoals mensen en dieren (zowel wilde dieren als vee) en andere bezienswaardigheden. Ook de staat van het wegdek is niet overal even goed. Het zware vrachtverkeer zorgt op bepaalde wegen – zeker in Zuid-Afrika – voor flinke potholes in de weg. Dit zijn grote gaten in het asfalt – hier kun je niet te hard doorheen. En dan zijn er ook nog wegen die helemaal geen bovenlaag van asfalt hebben. Zo bestaat in Namibië het grootste deel van de wegen uit gravel, in verschillende gradaties: van prima te doen tot ‘ik schud bijna de auto uit’.

Maar met onze kennis van de landen en de daarbij behorende reisroutes, advies over welk voertuig u het best kunt nemen, de uitgebreide routebeschrijvingen die u voor vertrek krijgt, een goede planning qua afstanden én met hier en daar wat voorzichtigheid weten wij zeker dat het goed komt. Zelf rijden is een prachtige manier om de landen te ontdekken!

Het merendeel van onze klanten maakt een self-drive. Maar wilt u niet zelf rijden? Dan zijn er ook mogelijkheden! Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Tanzania. U rijdt dan met een chauffeur door het land, van lodge naar lodge dwars door de nationale parken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze privé safarireis voor 2 personen. En denkt u er aan om met uw gezin te gaan? Tanzania kan ook prima met kinderen – hierbij een reis voor 4 personen.

En wat dacht u van een mobiele safari door de mooiste parken van Botswana waarbij u zelf ook niet hoeft te rijden? Of een fly-in safari waarbij u met kleine vliegtuigjes naar anders onbereikbare lodges in de Okavango Delta vliegt?

Olifanten in het Kruger NP

Ondertussen op kantoor

Zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor een druk zomer seizoen. We zijn zelfs al bezig met boekingen voor 2025! Slim van deze mensen, want dan is er ook in onze drukke zomermaanden nog volop plaats op de bestemmingen die voor zomer 2024 al flink vol zitten (zoals de Sossusvlei, Etosha, Kasane en de Okavango Delta).

Ook zijn er weer tripjes voor onszelf gepland: onder andere de Kaap, de Karoo én Botswana worden bezocht en daarnaast hebben we op dit moment 2 collega’s die vanuit de bush in Zuid-Afrika ondersteuning bieden. Het lijkt ons een goed idee om onze wekelijkse online meetings toch maar eens face-to-face daar te plannen!

Heeft u inmiddels zin gekregen in een mooie reis? En wilt u zelf rijden of niet? Het kan dus allebei! Belt of mailt u ons gerust voor advies en een vrijblijvend reisvoorstel. Op afspraak langs komen op ons kantoor kan ook. Wij staan voor u klaar!

Baie groete,

Ross Aitken en team