Lieve Afrika Fans,

Daar zijn we eindelijk weer met een nieuwsbrief! Dat heeft te lang geduurd, maar sinds we weer kunnen reizen hebben we een enorm drukke tijd achter de rug.

Eerst met alle klanten die hun reis door covid hebben moeten uitstellen. En gaandeweg ook met heel veel nieuwe aanvragen. De belangstelling voor Afrika is er volop, van eerdere Out in Africa klanten (of hun vrienden, familie, buren, collega’s, enz.) én van nieuwe belangstellenden. Verder zijn we in de afgelopen maanden allemaal zelf ook één of meerdere keren naar Afrika geweest. Om routes en bestemmingen te checken, en ook om te genieten van de natuur, ruimte en stilte. Het is geweldig om te zien dat het er allemaal nog is.

Olifanten in Etosha

Reisverslag Botswana

Dus laten we direct beginnen met een eerste verslag van een reis door Botswana die Chantal en Demi onlangs samen met Ross hebben gemaakt.

‘Dumela! Een aantal van ons is dus net terug uit Botswana en we delen graag de mooiste ervaringen met jullie! Het is nu namelijk het moment om na deze zomervakantie ook alvast na te denken over de vakantie van volgend jaar en daar geven we jullie graag wat inspiratie voor. Dus klik hier voor ons reisverslag over rondsluipende olifanten, oorverdovende stilte en donderende rook!’

Tips voor onderweg: over de grens – hoe moet dat ook weer?

Als Europeanen zijn wij grensovergangen niet meer gewend. Hoe werkt dat ook weer? De algemene gang van zaken bij grensovergangen in zuidelijk Afrika is normaal als volgt:

U komt aan bij de grens. U parkeert de auto en neemt paspoorten en autopapieren mee. Iedereen moet mee naar binnen. Meestal zijn er twee loketten, één voor de paspoorten (Immigration – alle reizigers moeten hier langs) en één voor de auto (Customs – alleen de chauffeur). U moet meestal eerst een formuliertje per persoon invullen (dus pennen meenemen). Er wordt meestal gevraagd naar naam, geboortedatum, paspoortnummer, vervaldatum paspoort, kenteken van de auto, aantal dagen in het land.  Dit laatste is belangrijk want als u te weinig dagen opgeeft, leidt dit soms tot vragen bij het verlaten van het land. Tel de dag van aankomst en de dag van vertrek mee (dus niet het aantal nachten).

Dit formuliertje moet u met het paspoort aan de ambtenaar Immigration geven. Na het stempelwerk krijgt u de paspoorten terug en gaat alleen de chauffeur naar het loket Customs voor de auto. Autopapieren laten zien en dan ontvangt u meestal een klein papiertje voor het passeren van de slagboom. Soms moet een bescheiden bedrag betaald worden voor de lokale wegenbelasting (road tax).

Terug naar de auto, richting slagboom rijden, papiertje afgeven aan de wacht en dan mag u door de slagboom. U rijdt nu een klein stukje door niemandsland en dan volgt dezelfde procedure  opnieuw – maar nu met de douane van het nieuwe land.

Neem zelf een pen mee, wees vrolijk maar altijd beleefd en geduldig, maak geen foute grappen en doe alsof je bij een strenge oom of tante op bezoek gaat. Dus: petten af, oordoppen uit, niet  te luidruchtig doen, enz. De hele grenspassage duurt ongeveer een uur, soms korter. Als er rijen staan langer. En belangrijk: fotograferen is verboden binnen en buiten. Dat geldt ook voor andere officiële situaties zoals bij road blocks.

En wat is een road block…? Dat leest u in de volgende nieuwsbrief!

 

Vers van de pers

Op dit moment stromen de reisverhalen en tips en suggesties van klanten die in de zomervakantie op reis zijn geweest binnen. Heel erg leuk om te lezen. Een paar citaten:

“De inhoud van de reis was heel goed, voldoende afwisseling (in plekken, accommodaties en parken) en heel blij met een paar “rust”momenten gedurende de trip. De auto was goed en lekker ruim.”

“Wij hebben de vakantie het thema gegeven ‘een dag te kort’. Elk verblijf verlieten we met het gevoel dat we daar nog wel een extra dagje hadden kunnen besteden 😊”.

“Voor de walvissen konden we gewoon op het terras gaan zitten”.

“We zijn nu 3 weken thuis maar genieten nog steeds na van ons Zambia avontuur. Wat een ontzettend vriendelijke mensen en wat een ongereptheid. Mooie campsites en hotels. Het zelf rondrijden beviel prima.”

“De olifanten zwommen zelfs naar de overkant van de rivier, met hun slurf als snorkel. Het was fantastisch om ze te zien rondbanjeren langs de kanten”.

 

Eén ding is nog niet veranderd:

Het is een goed idee om vroeg te boeken, vooral als u in de zomervakantie of meivakantie van 2024 wilt reizen. Het is zeker niet te vroeg – we zijn zelfs al volop bezig met boekingen voor volgend jaar. Dus heeft u plannen, al zijn ze nog vaag, neem dan de eerste stap. Stuur een mail, bel of kom (op afspraak) langs. Onze voorstellen zijn uitgebreid, gratis en vrijblijvend. Wij maken alle reizen op maat, maar kijk op de website voor voorbeelden.

Dit zijn bijvoorbeeld reizen die ook volgend jaar wéér populair zullen zijn:

Namibië & Botswana – kamperen

Zuid-Afrika hoogtepunten – middenklasse niveau

Zuid-Afrika & Botswana – kamperen 

 

Baie groeten!

Ross Aitken & team