Beste mensen,

Even een kort nieuwsbericht van ons. Het is een tijdje stil geweest van onze kant, mede omdat we het aardig druk hebben gehad met het opnieuw omboeken van reizen, terwijl tegelijkertijd een andere groep klanten juist wel weer op reis is gegaan naar Afrika.

Dat laatste is prima verlopen. Afgezien van de testregels aan de grenzen (wat vervelend is maar het werkt wel goed) en het dragen van mondkapjes in het openbaar (als er andere mensen in de buurt zijn), rapporten klanten dat zij geen hinder ondervinden van de pandemie. De natuur groeit en bloeit, men houdt zich goed aan hygiëne regels, het is nog heerlijk rustig, de sfeer is optimistisch. Het vaccineren is op gang gekomen en personeel werkzaam in de ter plaatse zo belangrijke toeristische branche wordt extra gestimuleerd om te vaccineren (en krijgt soms zelf voorrang). Zelf zijn we ook al meerdere keren gaan kijken wat de situatie ter plaatse is.

Dit was in de afgelopen paar maanden en inmiddels is er ook hier bij ons echt een kentering zichtbaar t.a.v. reizen. Nu bijna iedereen die op reis wil gevaccineerd is, is het anderhalf jaar oude ‘alles-op-code-oranje-beleid’ voor bijna alle landen buiten Europa sterk onder druk komen te staan. Inmiddels is bekend geworden dat de regering werkt aan een nieuw systeem van reisadviezen waarbij (eindelijk) wordt gekeken naar de feitelijke situatie per land en waarbij het al dan niet gevaccineerd zijn van de reiziger hopelijk wordt meegewogen. Dat zou namelijk logisch zijn.

Daarnaast is het wachten op de regeringen ter plaatse die nu nog PCR testen verplicht stellen. De verwachting is dat dit op een goed moment ook zal komen te vervallen voor gevaccineerde reizigers.

De betere verzekeraars hebben het kleurcodesysteem inmiddels ook losgelaten. Onder meer Allianz en Unigarant (ANWB) hebben besloten om een pandemie voortaan wel te verzekeren.

Kort en goed, reizen naar onze landen kan weer en komt ook weer op gang. Nu is dus de tijd voor inlezen, plannen en reisvoorstellen laten maken. Bedenk daarbij dat er, zoals uitgelegd, een forse groep klanten is die eerder dit jaar al besloten had om de reis uit te stellen naar 2022. Dat geldt voor onze klanten en ook die van andere reisorganisaties, binnen en buiten Nederland. Het is dus best druk al, vooral in de zomervakantie. Wilt u een nieuwe reis plannen met schoolgaande/ studerende kinderen, wacht dan niet te lang.

En tot de zomervakantie zijn de reismogelijkheden prima. We hebben in de afgelopen weken nog mooie reizen in de aankomende kerstvakantieperiode gepland. Ook de periode van half november tot half december 2021 is vaak nog prima te doen. Januari t/m maart zijn heerlijke vertrekmaanden om de donkere winter hier even achter je te laten. April tot en met juni zijn prima maanden qua weer in grote delen van zuidelijk Afrika, en vaak zijn de prijzen in dat tussenseizoen wat lager.

Heeft u reisplannen voor Afrika? Wij horen graag van u! Bel, mail of zoom met ons of maak een afspraak. En verder hebben wij zondag 19 december in de agenda staan voor een fysieke Reisbeurs met de Maatwerkspecialisten in Zwolle. Save-the-date/ wordt nog bevestigd.

Baie groeten,
Ross Aitken en team