Beste mensen,

Inmiddels duurt de coronacrisis bijna een jaar. Velen vragen hoe het met ons gaat. Het is bedrijfseconomisch gezien aanpoten, maar wij passen ons telkens aan en niemand is ziek geweest. Het gaat dus goed. Als familiebedrijf dat al wat langer meegaat zijn er reserves, de overheidssteun helpt en bovenal werpt onze persoonlijke aanpak juist nu zijn vruchten af. Persoonlijk contact met zowel onze klanten hier als met onze vele partners in Afrika, betekent dat wij sneller kunnen handelen en betere afspraken kunnen maken dan grote reisorganisaties met geautomatiseerde processen en minder goodwill.

Het helpt ook dat onze motivatie breder is dan alleen maar mooie reizen organiseren waar u nog lang van zult na genieten. Wij weten zeker dat verantwoord reizen, kleinschalig en naar de juiste bestemmingen, liefst met de CO2 uitstoot gecompenseerd, bijdraagt aan de welvaart in Afrika en daarmee ook aan het natuurbehoud van uitgestrekte gebieden. In deze tijden van klimaatopwarming weten we inmiddels dat positieve effecten op de natuur elders ook hier effect hebben. En dan is natuurlijk het mentaal welbevinden. Wat is er fijner dan met lieve reisgenoten genieten van een met zorg samengestelde reis in spectaculaire natuur.

De komende maanden wordt het spannend. In België en het Verenigd Koningrijk wordt voor het eerst gesproken over internationaal reizen. In Nederland krijgen we de situatie niet goed onder controle. Toch sluiten wij niet uit dat reeds geboekte reizen gewoon door kunnen gaan. Het relatieve aantal besmettingen in zuidelijk Afrika is nog altijd een stuk lager dan hier. Maar zeker weten doen we het nu nog niet, dus het blijft afwachten. Als u de onzekerheid erg vervelend vindt en liever nu al (opnieuw) wilt uitstellen, dan kan dat in veel gevallen wel. Stuur ons dan even een mailtje, dan gaan we kijken wat er mogelijk is. Maar wilt u wachten, dan is dat ook prima. Er zijn zelf mensen die nú boeken voor aankomende zomer, dus de verwachtingen lopen sterk uiteen. En natuurlijk zijn we volop bezig met reizen voor 2022.

Kookboekje met Afrikaanse recepten

Juist om de verbinding tussen “hier” en “daar” te versterken – en om Afrika alvast een beetje hierheen te brengen – hebben wij in de afgelopen maanden een kookboekje samengesteld. Daarvoor hebben we partners in Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Namibië, Botswana, Zambia, Mozambique, Tanzania, Mauritius en de Seychellen benaderd met de vraag of ze een recept op wilden sturen met een Afrikaans tintje.

Het was leuk om de reacties te zien. Sommige bestemmingen koken helemaal niet met recepten! Andere stuurden hele reeksen recepten. Veel boboties en malva puddings, maar ook bijzondere dingen als krokodillenbrood (niet gemaakt van krokodillen), visrecepten uit de Indische oceaan, veel invloeden uit de Indiaase keuken, braai-ideeën en heerlijk zoete desserts.
Het grappige is dat veel recepten ook geschikt zijn voor een ‘lockdown’. Juist op afgelegen plekken in de bush kan je niet vaak naar de supermarkt, dus zij zijn gewend aan het koken uit voorraad.

Wilt u het kookboekje ontvangen?

Stuur dan even een mail met uw voor- en achternaam naar info@outinafrica.com en wij mailen het naar u.
Er zitten veel foto’s in het boekje dus het is een vrij zwaar document (12MB). Als dat te groot is voor uw mailbox, laat het dan weten dan sturen we het per WeTransfer.

Wilt u een papieren versie ontvangen, dan kan dat ook. Maak dan mede ter dekking van de verzendkosten € 4,00 per boekje over op bankrekeningnummer NL15 RABO 0133 466 353 t.n.v. Out in Africa.

Vergeet niet uw adres te vermelden (!)

Onderaan de Nieuwsbrief staat alvast een recept voor pindasoep…Ongava Lodge - gamedrive - neushoorns

Partners in Afrika

Veel van onze partners zijn kleinschalig maar natuurlijk doen we ook zaken met grote ‘upmarket’ organisaties. Zij hebben diepere zakken en vaak zijn zij nauw betrokken bij grote projecten in de omgeving. Het betrekken van lokale gemeenschappen levert banen en betrokkenheid op. Beide zijn essentieel voor het succes van natuurbehoud en duurzaam toerisme.

Eén zo’n partner is Ongava Private Game Reserve in Namibië. Dit is een groot privé natuurgebied aan de zuidkant van Etosha National Park. Ongava bestaat sinds 1991 en is een wildrijk en uitgestrekt gebied met o.a. leeuwen, cheeta’s, neushoorns, luipaarden, olifanten, giraffen, allerlei soorten gazellen en zeer veel vogels (340 soorten geteld). Het is qua aanpak en prijsniveau gericht op reizigers die privacy, weinig andere bezoekers, fraaie accommodatie, goed eten, persoonlijke aandacht en kundige rangers waarderen – en daarvoor willen betalen. Op Ongava wordt naast het ontvangen van gasten ook veel research gedaan. Zij zijn zeer gecommitteerd aan de bescherming van zeldzame soorten, met name neushoorns.

In Namibië is een indrukwekkende 17% van het totale (enorme) grondgebied beschermd als natuurgebied. De regering is daarin zeer actief en de procedures zijn streng. Ongava heeft een biedingsproces gewonnen om partner te worden van de lokale bushmen (of San) gemeenschap, de Hai//om die eigenaar zijn van flinke stukken land rondom het park. Als onderdeel van hun plan hebben ze onderstaand grappig filmpje gemaakt waar allerlei issues rondom natuurbeheer in Afrika worden aangestipt.

(Het Engels is niet moeilijk maar er wordt wel heel snel gesproken, dus u kunt het ook gebruiken voor een Engelse thuisles voor uw tieners..?)

Alvast een recept : pittige Afrikaanse pindasoep

Baie groeten,

Ross Aitken en team