92 Goed nieuws uit Afrika
Beste mensen,
Hoe gaat het met onze landen in Afrika? Nou, relatief goed! Ter plaatse is het aantal besmettingen veel lager dan in Nederland. Het is daar dus veiliger dan hier. U kunt bijvoorbeeld op de website van de World Health Organisation checken wat het aantal besmettingen is. Houd er dan wel rekening mee dat de meeste statistieken het aantal gevallen in een heel land weergeven. Dat moet u dan terugrekenen naar het aantal per 1000 of per miljoen inwoners om een juist beeld te krijgen van de relatieve besmettingsgraad.
Grofweg is het aantal besmettingen in Nederland op dit moment 8 x zo hoog als in Zuid-Afrika. In Namibië en Botswana zijn de cijfers nog veel beter. Sommige mensen denken dat dat wel niet zal kloppen, ‘dat er in Afrika niet goed geteld en getest wordt”. Dat is ongetwijfeld waar voor sommige landen, maar niet in zuidelijk Afrika. De regeringen daar hebben Covid-19 uitermate serieus genomen, de cijfers zijn consistent, de patronen kloppen en er wordt wel degelijk breed getest. Dit waren de cijfers op/rond 17 november:
Is uw reis uitgesteld of droomt u van een mooie reis?
Wij zijn bezig met alle uitgestelde reizen ook al hoort u op dit moment niets van ons. Ter plaatse zijn we met bijna alle reizen helemaal ‘klaar’. Echter wat betreft vluchten is de situatie nog niet duidelijk. We kunnen voor mensen die in de zomervakantie gaan reizen inmiddels internationale vluchten inzien. Waar mogelijk nemen wij opties, maar we zien dat de prijzen soms dalen dus wij wachten vaak nog af. Zoals gewoonlijk is ook dit weer maatwerk.
Voor regionale vluchten is de situatie voor bijna iedereen nog te onduidelijk. Net als hier verkeren sommige luchtvaartmaatschappijen in financiële problemen, maar er zijn ook daar reddingsacties en overnames. De vluchtschema’s en prijzen zijn vaak nog niet bekend en ook hier wachten we dus af, misschien wel tot het tweede kwartaal van volgend jaar. Heeft u vragen over uw reis? Mail of bel ons – we zijn prima bereikbaar.
Op onze corona pagina vindt u meer informatie over de situatie rondom reizen naar onze landen in Afrika, zowel voor reeds geboekte als voor nieuwe reizen.
Uiteindelijk is het uw eigen afweging of u op reis wilt of niet. Nu, of na half januari, of later in 2021 of in 2022. Maar bezig zijn met de planning mag natuurlijk altijd – zeker in deze donkere dagen! Zoals een klant mailde:
“We worden weer helemaal vrolijk van al het nadenken, uitzoeken en het vooruitzicht. Een uitstekend tijdverdrijf!!!! Alvast onze hartelijke dank voor het met ons mee willen denken.”
De tunnel is zo donker dat we overal lichtpuntjes zien (vrij naar “Loesje”).
Trek de natuur in in 2021
Dus heeft u zin om met iets vrolijks bezig te zijn? Voor elk van de landen waar wij weer welkom zijn, hebben we hieronder een voorbeeldreis met veel nadruk op natuur geselecteerd. Dit zijn voorbeelden van onze uitgebreide website, aanpassen is uiteraard mogelijk. Langer of korter op reis, meer of minder personen, een andere reisperiode, verlenging (bijvoorbeeld naar een strandbestemming of Kaapstad) of een combinatie maken van kamperen en vaste accommodatie (of juist uitsluitend één van de twee) – het is allemaal mogelijk. Mail of bel of zoom met ons voor een vrijblijvend voorstel. Langskomen kan natuurlijk ook, met anderhalve meter of meer afstand.
Namibië
Als u houdt van weidse uitzichten en toe bent aan een gevoel van rust en bezinning. Bijvoorbeeld deze compacte route met kampeervoertuig en af en toe vaste accommodatie.
Of u gaat van de toch al niet zo vaak betreden paden af, helemaal door naar het noorden van Namibië en dat ziet u dit landschap:
Zambia
Als u vooral naar Afrika gaat voor het dierenleven en ongerepte bush. Maar ook het dagelijks leven langs de weg en in de dorpen maakt deze voorbeeldreis naar Zambia ‘typisch Afrika’.
Botswana
Eveneens een perfect land voor mooie safari’s in zowel ‘droge’ als ‘natte’ natuurgebieden – per voertuig, per kano of te voet.
Tanzania
Wilt u wel de natuur in maar liever niet zelf rijden? Dan is Tanzania de aangewezen bestemming. Ook een strandverlenging is hier logistiek makkelijk te regelen omdat u dan binnen het land kunt blijven.
Zuid-Afrika
Dit enorme land met een uitgestrekt platteland heeft nog tal van onontdekte en ongerepte parken en veel kleinschalige lodges. Wij kennen alle uithoeken als onze broekzak. Of overweeg een prachtige paardrij safari (die ook geschikt is voor de niet-paardrijders onder ons).
Financiële risico’s beperken
Op dit moment geldt nog code oranje in bijna de hele wereld, hoewel het aantal besmettingen in ‘onze’ landen dus relatief laag is. Ons boekingsproces is op diverse punten aangepast. Bijvoorbeeld: om financiële risico’s te beperken, boeken we de vluchten zo laat mogelijk. Dat betekent dat de aanbetaling veel lager kan zijn en er geen gedoe over vluchten ontstaat als de reis uitgesteld moet worden. Verder doen vaak voorlopige boekingen – we houden dan wel plek vast maar we leggen dit nog niet formeel vast. Door onze goede contacten lukt dit bij veel bestemmingen.
Per reis bekijken we wat voor beide partijen de beste manier is om risico’s te beperken. Wachten met plannen is dus niet nodig. In tegendeel, in sommige maanden is het op de bekende plaatsen al vrij druk. Dit komt omdat heel veel mensen hun voor 2020 geplande reis hebben uitgesteld naar 2021.
Of ga lekker koken!
Als speciale verrassing zijn we bezig met een kookboekje met recepten van onze partners in Afrika. Zo verbinden we Afrikagangers hier met de mensen daar. Zodra het boekje af is, zullen wij een link plaatsen. Misschien leuk voor de feestdagen? Hier alvast één recept met Afrikaans tintje van Onguma The Fort in Namibië.
Amarula Cheesecake
Bereidingstijd: 45 min – laten opstijven: 4/6 uur – voor ca. 12 dunne punten of 6 dikke punten. Dus even afwachten wat de regels voor samenkomsten zullen zijn met de feestdagen.
Ingrediënten
200g “Nizza” of andere kokos biscuits
100g Boter – gesmolten
150ml Amarula Likeur
4 theelepels Gelatine poeder
4 theelepels Kokend water
500g Gladde roomkaas
140g Basterd suiker
250ml (Slag)room
30g Pure chocolade – gesmolten
Bereiding
Verkruimel de biscuitjes in een food processor of in een afgesloten plastic zak met een deegroller.
Doe de biscuitkruimels in een kom en schenk de gesmolten boter er al roerend bij. Blijf roeren totdat alles goed door elkaar zit.
Doe het boterige kruimmengsel in een springvorm van ca. 23 cm en verdeel gelijkelijk over de bodem.
Zet de springvorm in de koelkast terwijl u het cheese cake mengsel bereidt.
Verwarm de gelatine & water au bain marie, laat het voorzichtig doorwarmen. Roer constant totdat de gelatine opgelost is.
Klop de basterdsuiker en de roomkaas op totdat het mengsel licht en luchtig is.
Voeg de Amarula likeur toe en roer goed door.
Doe de slagroom in een andere kom. Klop deze tot de slagroom stijf is en pieken rechtop blijven staan als je de garde eruit haalt.
Doe de opgeloste gelatine door het roomkaas mengsel en roer zachtjes totdat het goed gemixt is.
Daarna de slagroom er voorzichtig doorroeren, totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Haal de springvorm uit de koelkast en schenk de cheese cake vulling op de bodem en maak glad met een spatel, even schudden om de luchtbelletjes te laten ontsnappen.
Laat tenminste 6 uur opstijven in de koelkast.
Smelt de chocolade en decoreer de bovenkant van de taart.
Serveer eventueel een klein glaasje Amarula bij elke taartpunt.