Beste mensen,

We zijn weer twee maanden verder, dus tijd voor een update en nog wat leuke zaken. Op zich is er best veel goed nieuws, alleen dat vertaalt zich nog niet concreet actie op korte termijn. Samengevat: reizen naar Afrika is nu nog niet mogelijk, maar er zit wel schot in.

Om te kunnen besluiten of reizen door kunnen gaan, spelen telkens de volgende drie factoren:

1. Het reisadvies van de Nederlandse regering. Dit staat op oranje voor de “rest van de wereld” buiten Europa. Hoewel begrijpelijk, leiden wij hieruit af dat dit vooral een administratieve/logistieke reden heeft. Het is namelijk onlogisch om reizen te verbieden naar landen waar de corona situatie veiliger is dan hier. Maar wij begrijpen heel goed dat het Ministerie prioriteiten moet stellen en hier nog mee bezig is.

2. Het beleid van het ontvangende land. Dit is net als bij ons gericht op de gezondheid van de eigen bevolking, maar ter plaatse (nog meer dan hier) tellen ook economische belangen zwaar mee. Helaas is de communicatie over het beleid vaak cryptisch en worden er soms geen data vermeld. Zelfs als er goed nieuws is, kunnen we er vaak niets mee omdat er toch nog aspecten onduidelijk zijn.

3. De luchtvaartmaatschappijen die ons op de plaats van bestemming moeten krijgen. Ook voor hen moeten de seinen van 1 én 2 eerst op groen staan. Echter, tegelijkertijd zijn zij al bezig met het herinrichten van hun vluchtschema’s vanwege ons niet altijd duidelijke redenen. We hebben dus helaas veel te maken met annuleringen door de luchtvaartmaatschappijen, zelfs als het nog niet eens zeker is dat er niet gevlogen mag worden. Dit geldt ook voor de vele lokale vervoerders in zuidelijk Afrika. Verder hebben vrijwel alle airlines versoepelde voorwaarden ingevoerd voor reeds geboekte vluchten, maar die hebben een beperkte geldigheidsduur. Bijvoorbeeld bij KLM mogen we mensen met vertrek tot en met 31 augustus omboeken. Daarna mag het ook, maar dan gelden de normale (duurdere) voorwaarden.

Dit is de cirkel die wij wekelijks, zo niet dagelijks, nalopen om te bepalen of er een nieuwe factor is die de balans verandert. Op basis daarvan nemen we contact op met alle klanten om te bepalen wat de beste oplossing is. Dit is gebeurd voor alle klanten met vertrek tot en met eind augustus. Vertrekt u later, dan moeten we eerst weer afwachten.

Kaapstad - Top van Cape Point, bordjes met afstanden naar grote steden

Foto: de afstanden naar diverse bestemmingen vanaf Kaap de Goede Hoop

Hoe gaat het in Afrika?

Wat betreft factor 2, de ontvangende landen, is de situatie in het kort als volgt. In Zuid-Afrika was het beleid om heel vroeg in een hele strikte lock-down te gaan, veel strenger dan hier. Vanaf het begin is door de President gecommuniceerd dat dit vooral was om de verwachte piek uit te stellen en zo de medische sector tijd te gunnen om zich beter voor te bereiden. Ook is er vanaf het begin heel veel getest. Tenslotte is er duidelijk uitgelegd dat er 5 fasen zouden zijn en er is ook een behoorlijk pessimistisch tijdspad geschetst. Inmiddels is het aantal besmettingen aan het toenemen (zoals verwacht – de piek is dus inderdaad uitgesteld), maar is de lock-down wel al versoepeld. Zuid-Afrika is nu al in fase 3 en dit is veel eerder dan verwacht. Het aantal besmettingen en doden stijgt dus helaas nog, maar dit is volgens verwachting en proportioneel is het aantal nog altijd een stuk lager dan bij ons. Internationaal vliegverkeer is op dit moment echter nog steeds niet toegestaan tot minimaal 1 september.

In Namibië, Botswana en Zambia is het aantal besmettingen zeer laag (dit zijn dus voorbeelden van landen waar het veiliger is dan hier). De verwachting is dat het vliegverkeer weer op gang komt in de komende 2 maanden, maar de overheden houden voorlopig nog vast aan de strenge regels voor buitenlanders. Bijvoorbeeld, vluchten worden alleen toegestaan uit bepaalde landen (welke is nog niet duidelijk) en quarantaine kan worden opgelegd na aankomst. Hoewel het dus eigenlijk goed gaat in die landen, is reizen naar die landen nu nog te onzeker. Tanzania is ook licht getroffen en is langzaam aan het open gaan, inclusief vliegbewegingen. De Seychellen zijn al corona-vrij verklaard maar de grenzen zijn nog niet open. Op Mauritius (eveneens licht geraakt)  is de verwachting dat er vanaf 1 september weer normaal gereisd kan gaan worden

Vanaf september is het vooruitzicht op dit moment nog te “mistig”. Zeker is dat veel luchtvaartmaatschappijen nu nog geen versoepelde voorwaarden hebben voor die periode, dus omboeken kan alleen tegen de normale voorwaarden. Het is dus afwachten, helaas. Ongetwijfeld houden de Afrikaanse autoriteiten scherp in de gaten hoe het in de komende periode in Europa gaat, nu er hier weer gereisd gaat worden. Gaat dat goed, dan verwachten wij dat het huidige snelle tempo van versoepelingen in Afrika aanhoudt. Gaat het fout, dan kan dat een reden zijn om hun landen langer op slot te houden voor buitenlandse bezoekers.

Tot zover uit de cockpit, laten we nu nog even dromen of alvast plannen voor 2021…

Nieuws Out in Africa - Jonge giraffe in Hluhluwe-Imfolozi

Een dagje naar Krugerpark

Door de versoepelde maatregelen in Zuid-Afrika is het Krugerpark weer open! Op dit moment alleen nog voor dagbezoekers en aangezien het nog niet is toegestaan om tussen provincies te reizen is het park alleen toegankelijk voor mensen die in de aangrenzende provincies Limpopo en Mpumalanga wonen. Yosta is al geruime tijd in Zuid-Afrika, dus ook tijdens de gehele lock-down, en heeft het geluk in Limpopo te wonen.  Deze week was het zo ver voor onze Krugerparkfan:

“Voor dag en dauw gingen we op weg naar Phalaborwa, op ongeveer een uur rijden, om bij het open gaan van het hek om 06.00 uur gelijk het park in te kunnen. We kwamen ruim op tijd aan, maar zelfs toen stond er al een aardige rij met andere “Kruger-enthusiasts” te wachten om het park in te gaan. Het proces was vrij efficiënt: invulformulieren werden vooraf uitgedeeld door het personeel en in kleine groepjes werden auto’s doorgelaten. Eenmaal op het parkeerterrein werd bij iedereen de temperatuur gemeten (mijn man mat 30.5 graden – ook al is hij misschien een koele kikker, was dit toch ietwat verdacht als je het mij vraagt, maar men leek tevreden dat hij in ieder geval geen koorts had). Eén iemand mocht de receptie in om de nodige toegangsbewijzen te regelen en daarna was het zover: na maanden wachten waren we terug in “ons” park! We begonnen met prima weer, maar al gauw kwamen er dikke wolkenvelden overdrijven wat resulteerde in een “koude” winterdag (ca. 18 graden) en zelfs een aantal zeldzame winterse regenbuien. Niet het ideale weer voor een safari, maar dat mocht de pret niet drukken. Al snel konden we de eerste olifanten afvinken; enkele grote jongens die geheel ontspannen langs de weg stonden te ontbijten.

Rustig reden we verder, genietend van de natuur, de geluiden en de “standaard” dieren: antilopen, giraffen, zebra’s en meer olifanten. Zelfs een honingdas die wat regenwater van de weg dronk! Het was rustig qua andere voertuigen, maar eigenlijk is het bijna altijd rustig in het noorden. De echte realiteit van de coronasituatie werd pijnlijk duidelijk toen we stopten bij Letaba Camp om de benen te strekken en een kop koffie te halen: ook daar werd de temperatuur gemeten (mijn man was inmiddels opgewarmd naar 36.5 graden, gelukkig) voor je naar binnen mocht, maar eenmaal binnen was het helemaal leeg. Niemand te bekennen, behalve een vriendelijke werknemer achter de toonbank die slechts enkele producten te bieden had om mee te nemen. Ook zitten op het terras was niet toegestaan.

Het vervolg van onze rit was in het begin erg stil – de dieren leken te schuilen voor het weer en lieten zich nauwelijks zien. Maar toen deed Kruger wat Kruger zo vaak doet: “deliver” op het moment dat je het eigenlijk niet meer verwacht. Ineens zagen we vlak langs de weg twee grote buffels en dat leek het startsein voor weer veel meer dieren. De kers op de taart was een prachtig luipaard dat in de bosjes lag te rusten – te goed verscholen voor een degelijke foto, maar niettemin een perfecte afsluiter van de dag. Laten we hopen dat iedereen snel weer van Krugerpark en al het ander moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft kan genieten!”.

Tot zover het verslag van Yosta. Inmiddels horen wij dat het park bezig is om de kampen en huisjes waar je kunt slapen in gereedheid te brengen. Kennelijk verwachten zij dat overnachten weer mogelijk gaat worden.

Reizen in 2021 – begin eraan!

De zomervakantie is altijd al een populaire periode waarin accommodaties sneller volgeboekt zijn dan in andere periodes. Ook sommige andere maanden zijn zeer populair. Daarom is ons advies al jaren om een reis naar Afrika zo vroeg mogelijk te gaan plannen.

Hoewel je het niet zou verwachten geldt dat dit jaar net zo goed. Veel mensen (bijna al onze klanten) hebben namelijk hun reis die gepland stond voor 2020 uitgesteld naar 2021. Dat geldt natuurlijk ook voor andere reisorganisaties. Als u dus plannen heeft voor een reis naar Afrika volgend jaar, begin er dan aan! Liefst met onze hulp natuurlijk ?.

Inspiratie nodig? Kijk dan eens bij één van onze vele voorbeeldreizen, bijvoorbeeld:

Alvast wegdromen

Over belangstelling voor Afrika op de televisie hebben we niet te klagen. Er zijn natuurlijk diverse kanalen met wildife programma’s. Wij kijken op dit moment op Animal Planet: Keeping Up with the Kruger. Dit gaat over het Greater Kruger Area en laat avonturen in het nationale park zelf zien, maar ook bij lodges in de omgeving die wij vaak gebruiken.

Verder is er op SBS6 op maandagen – BBC Wildlife Africa

Via onze social media kanalen nemen wij u elke maand digitaal mee naar een andere bestemming. Zo hebben onze volgers tot nu toe al uitgebreid kennis kunnen maken met Zambia en Namibië. Volgt u ons nog niet? Doe dit dan gauw via Facebook en Instagram, droom weg bij de mooiste reisfoto’s en doe alvast inspiratie op voor uw volgende reis!

Nieuwsbrief Out in Africa - Luierend luipaard in een boom in Kruger National Park

Of bekijk deze filmpjes van alweer een paar weken geleden (dus ze zijn wel ietwat dramatisch):

Met ons gaat het verder goed en we zijn ontzettend blij met het begrip en flexibiliteit van onze gewaardeerde klanten. En vergeet niet: Africa Needs You!

Baie groete,

Ross Aitken en team