Beste mensen,

Na de meest turbulente periode in onze meer dan 25-jarige geschiedenis, zijn we zo ver dat we weer een nieuwsbrief kunnen maken. En wel een extra lange editie.

Maar allereerst hopen wij dat u het goed maakt en dat er geen ernstig zieken of overledenen in uw naaste omgeving zijn. Bij ons gaat gelukkig alles goed – we zijn gezond, vrolijk en energiek. Ons doel op de korte termijn is om voor iedereen een oplossing te bedenken en daarbij fair te zijn naar alle partijen. Op de langere termijn blijven wij prachtige reizen organiseren waar u een leven lang op terug zult kijken. Reizen die absoluut zeker bijdragen aan het behoud van de prachtige natuur in Afrika en de bloei van lokale economieën. Dat is ook aan deze kant van onze kleine planeet gunstig!

Corona effecten

Toen het virus werkelijk toesloeg in Nederland, hebben wij eerst alle energie gericht op het terugbrengen van klanten die in Afrika waren. Dat is goed gelukt, mede omdat we altijd precies weten waar iedereen is en rechtstreekse, persoonlijke contacten hebben met die bestemmingen. Ook bleek het een groot voordeel wanneer klanten hun tickets via ons hadden geboekt. Omdat wij rechtstreeks in de boekingssystemen kunnen ingrijpen, waren er voor ons geen frustrerende e-mails, telefoontjes, Facebook of Whatsapp gesprekken met overbelaste luchtvaartmaatschappijen die de vragen absoluut niet aankonden.

Vervolgens hebben wij al snel besloten om klanten met vertrekdatum maart, april of mei voor te stellen om de reis te verzetten naar veel later dit jaar of volgend jaar. Hierop is massaal positief gereageerd met heel veel begrip en flexibiliteit en opbeurende woorden van klanten – waarvoor onze hartelijke dank. Het helpt dat onze reizen niet alledaags zijn – iedereen wil zo’n mooie Afrikareis nu eenmaal heel graag maken. Ook door de partners ter plaatse (die soms enigszins achterliepen en de ernst van de situatie niet onmiddellijk doorhadden ?) is door onze geduldige uitleg en goede contacten zeer positief gereageerd. Allerlei normale boekingsregels zijn versoepeld, in ieder geval voor deze vertrekperiode. Het lukt ons dus in de meeste gevallen om de reizen te verzetten tegen geen of geringe meerkosten. Uitzonderingen zijn er wel, vooral de lokale luchtvaartmaatschappijen rekenen 100% annuleringskosten.

Dit is allemaal heel snel opgeschreven, maar wij kunnen u verzekeren dat het een administratief gedoe is om maatwerkreizen met vaak wel 20 onderdelen, elk met eigen voorwaarden zoals aanbetalingen, betaaldata en andere regeltjes, te verzetten. Soms meer dan een jaar vooruit, soms van een laagseizoen naar een hoogseizoen – het is ingewikkelder dan het boeken van een volledig nieuwe reis. Onze spreadsheets hebben inmiddels de prachtigste kleuren om alle situaties bij te kunnen houden. Dit doen we natuurlijk vanuit huis en met collega’s in het buitenland die ook vanuit huis werken. Voor zover mogelijk, want het is goed merkbaar dat veel personeel van lodges in Afrika thuis niet de middelen heeft om online te kunnen werken. Dus geduld, geduld, geduld is wat wij beter moeten leren.

Wij letten bij de ‘beleidsvorming’ op tal van bronnen. Ten eerste natuurlijk de overheidsverordeningen en -adviezen in Nederland, in Europa en in al onze landen in Afrika. Daarnaast komt er heel veel informatie via branche organisaties hier en in Zuid-Afrika. Verder mailen tientallen partners bijna dagelijks met updates en meer informatie. Dan hebben we nog de luchtvaartmaatschappijen die allemaal hun eigen plan trekken en bijvoorbeeld bezig zijn om vluchtschema’s in de zomer alvast te reorganiseren, ook al weten we niet zeker of vliegen dan weer kan. Dit leidt helaas tot annuleringen waarvoor we dan voorlopig een oplossing bedenken. Wij doen ons uiterste best om alle informatie te interpreteren en zo een beeld te vormen. Maar zekerheid meer dan een paar weken vooruit kan niemand geven op dit moment. Ook hier geldt weer: geduld, geduld, geduld.

Inmiddels zijn we aangekomen bij klanten met vertrek in juni. Vooruitlopend op de richtlijnen binnen de reisbranche, hebben wij deze klanten inmiddels allemaal gebeld of gemaild. Elke situatie is anders, met elke klant overleggen wij wat we het beste kunnen doen. Voor klanten met vertrek in juli of later is het nog te vroeg om concrete actie te ondernemen. Wij houden de situatie scherp in de gaten maar wij nemen daarbij wel de richtlijnen uit de rest van de reisbranche in acht. Kijk ook op onze speciale corona pagina die wij updaten zodra er weer een volgende stap gezet kan worden.

Wij hard aan het werk en de dieren genieten even van de rust

Hoe gaat het in (Zuid-)Afrika?

Afrika is het laatste continent dat met het virus te maken heeft gekregen en loopt dus enige weken achter op Europa. De scenario’s voor Afrika lopen uiteen van afschuwelijke ellende tot verrassend positief. Veel sneller dan in Europa, op het moment dat er nog nauwelijks besmettingen waren, is er diep ingegrepen en dat heeft tot op heden resultaat. Als we ons tot Zuid-Afrika beperken, dan zijn de feiten op dit moment dat er ca. 4000 besmettingen zijn (op een bevolking van ca. 60 miljoen) en minder dan 100 doden. Ook is ca. een derde van het aantal besmette patiënten inmiddels alweer hersteld. De overledenen komen bovendien voor het overgrote deel uit de 3 grote steden Johannesburg, Kaapstad en Durban. Een heel groot deel van het land heeft dus nog niet direct met het virus te maken. Het aantal besmettingen in Botswana, Namibië en Tanzania is nog veel geringer.

De eerste maatregel was het sluiten van de luchtruimen. In Zuid-Afrika is bovendien een strenge en totale lock-down opgelegd tot begin mei. Men houdt zich hier gelaten aan, hoewel er ook wel typisch Afrikaanse problemen zijn ontstaan. In de afgelopen weken is bijvoorbeeld gebleken dat de voedselaanvoer in townships onvoldoende geregeld is, dus er is hier en daar geplunderd. Dit wordt inmiddels anders aangepakt. Deze week is verder een ongekend groot economisch reddingspakket aangekondigd ter waarde van 25 miljard Euro ofwel ca. 10% van het nationaal inkomen (dat is veel meer dan hier). Gisteravond is aangekondigd dat begin mei de volgende fase begint waarin de maatregelen al iets minder streng zullen zijn.

Het doemscenario schetst beelden van massale sterfte in ontwikkelingslanden waar de gezondheidszorg matig is en met name geavanceerde apparatuur (voor beademing) beperkt en inmiddels slecht leverbaar. Ook komt HIV/AIDS, malaria en tuberculose nog veel voor (dit betekent tegelijkertijd dat Afrikanen mentaal wel beter voorbereid zijn op een levensbedreigende ziekte). Door verstedelijking en de zoektocht naar werk zijn er enorme krottenwijken ontstaan met slechte voorzieningen. De economische en daarmee de sociale impact wordt het meest gevreesd.

Maar vreemd genoeg zijn er ook positieve aspecten aan de Afrikaanse situatie waar je niet meteen aan denkt. Ten eerste is de bevolking veel jonger dan hier. De verwachting is dat het virus daardoor gemiddeld minder ernstige gevolgen zal hebben op de bevolking als geheel. Verder blijkt dat de verspreiding vooral snel gaat in gesloten ruimtes met veel mensen. Maar veel arme Afrikanen leven vooral buiten en hoewel ze soms een klein huis delen met anderen, is de ventilatie daar meestal prima. Dan is er dus het reeds genoemde hele strenge en vroege ingrijpen van de regering waardoor er weinig besmetting is, vooral op het platteland. Plus er is de nooit eerder voorgekomen economische injectie die deze week is aangekondigd. Tenslotte zijn er theorieën dat het TBC-vaccin dat veel Afrikanen hebben gekregen ook werkt om de symptomen van Corona te verminderen of zelfs tegen te gaan. De tijd zal leren of landen in Afrika beter of slechter uit de strijd gaan komen dan wij.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat (duurzaam) toerisme één van de pijlers moet blijven van de economie in Afrika. Er wordt geschat dat bijna 10% van de banen in Zuid-Afrika direct of indirect met toerisme te maken heeft en het is ook de snelst groeiende sector voor nieuwe banen. Gekoppeld aan het feit dat bijna elke persoon met een inkomen veel meer mensen te onderhouden heeft dan wij, is het duidelijk dat het wegvallen van deze bron van inkomsten een ramp is voor miljoenen mensen. Dit betekent meer armoede en ook extra druk op natuurgebieden die zullen worden opgeëist voor akkers en veeteelt. Hoe eerder het toerisme op gang kan komen, hoe beter. Voor u, ons en Afrika zelf.

Onze partners ter plaatse blijven in ieder geval druk met van alles. Goede communicatie en voorlichting aan personeel dat noodgedwongen naar huis is gestuurd, is essentieel om angst en onwetendheid weg te nemen. Hoewel guesthouses en lodges gesloten zijn, draaien de natuurreservaten door. Achtergebleven personeel is bezig met onderhoud en anti-stroop patrouilles. Reserveringsafdelingen werken juist veel harder dan normaal om alle veranderingen en vragen bij te kunnen benen. Het is hartverwarmend om de dankbare reacties van zowel klanten als leveranciers te lezen als het wéér gelukt is om een reis pico bello te verzetten.

Reizen kan nog niet, dromen kan wel

De bush vaart in ieder geval wel bij het geringe aantal bezoekers. Daarvan kunt u op allerlei platforms meegenieten. De zogenaamde virtuele safari’s zijn in korte tijd heel populair geworden. In de meeste lodges zijn er enkele rangers achtergebleven om de boel draaiende te houden en vaak gaan zij er nog “gewoon” op uit in de bush. En waarom dan geen camera meenemen om te filmen wat je onderweg tegenkomt? Een fantastisch idee, waardoor vele mensen die nu thuis zitten in plaats van op safari te zijn, toch nog een beetje dat bushgevoel krijgen. En ook voor iedereen die droomt van een Afrikareis is het natuurlijk leuk om te kijken! Hieronder enkele voorbeelden van kanalen waar dergelijke wildritten gedaan worden:

  • Wild Earth – wildritten in beroemde natuurparken zoals Sabi Sand Game Reserve en Timbavati. Dit is anders dan een natuurdocumentaire, je weet van tevoren niet wat je gaat zien!
  • Mala Mala in samenwerking met Latest Sightings – wildritten in Mala Mala Game Reserve, onderdeel van Sabi Sand Game Reserve.

Buiten game drive tijden kunnen ook verschillende webcams bekeken worden, bijvoorbeeld op de website van Africam, die geplaatst zijn op verschillende locaties in safarigebieden in Zuid-Afrika. Voor de echt fanatieke bushliefhebbers is het al leuk en rustgevend om de webcam aan te zetten terwijl je werkt en te kunnen werken met de geluiden van de Afrikaanse bush op de achtergrond.

Of ga zelf op wildrit in het Kruger National Park! Op Google Maps kun je door middel van Street View over veel van de Kruger wegen en paden “rijden”. Kijk bijvoorbeeld eens op de S100, de weg die vanaf Satara Rest Camp oostwaarts gaat, wie weet wat je onderweg tegenkomt…

Verder zijn wij tussen de bedrijven door bezig met verbeteringen aan de website en het plaatsen van nog meer prachtige voorbeeldroutes ter inspiratie voor uw (volgende) Afrika reis. Onder andere de volgende nieuwe reizen zijn geplaatst:

  • Een korte route door het ongerepte noorden van Zuid-Afrika, waarbij er diverse wildparken bezocht worden die veel mensen overslaan tijdens een reis door Zuid-Afrika en waarbij u in het Krugerpark helemaal van het wildrijke zuiden naar het stille en prachtige noorden reist. Er staat ook een langere versie van deze route op de website.
  • Een mooie (gezins)reis door Namibië met de focus op safari en cultuur. Namibië staat vooral bekend om de prachtige landschappen (en terecht), maar er zijn ook diverse goede safarigebieden die we kunnen bundelen in een mooie reis, afgewisseld met aandacht voor enkele authentieke culturele bestemmingen.
  • Een korte Zambia reis van de gebaande paden af, een reis die is gericht op de stille gebieden in het Kafue National Park, met een bezoek aan het moerasgebied in het uiterste noorden: Busanga Plains. Dit gebied is niet met eigen auto te bereiken en dus reist u met een gids. Doordat het zo moeilijk te bereiken is, is het één van de meest wilde en ongerepte gebieden in zuidelijk Afrika, met een ontzettend goede wildstand.
  • Een reis door Zuid-Afrika waarbij de focus grotendeels ligt op paardrijden. Dit is een populair thema en we willen laten zien dat paardrijden zeker mogelijk is op diverse bestemmingen in Zuid-Afrika, zowel in prachtige natuurgebieden (bijvoorbeeld in de Drakensbergen), maar ook in safarigebieden (bijvoorbeeld in de Waterbergen regio of in Swaziland). Natuurlijk kan het paardrijden ook slechts als (klein) onderdeel van de reis ingebracht worden en hoeft het niet de focus van de hele reis te zijn.
Nieuws Out in Africa - Paardrijsafari met zebra's (Ant's Nest)

Een paardrijsafari is weer een hele andere manier om de dieren in Afrika te bewonderen! Foto: Ant’s Nest

 

 

Blijf gezond en actief

We wensen u natuurlijk het allerbeste in deze rare tijd en nogmaals: we hopen dat u gezond bent en blijft. Om deze nieuwsbrief af te sluiten delen we graag nog een mooi initiatief uit Zuid-Afrika, waar twee hardlopers een “lock-down challenge” hebben opgezet om mensen te stimuleren actief te blijven. Als je tijdens de vijf weken durende lock-down een ultra-marathon loopt (70km in totaal, dus 2km per dag), krijg je een medaille en eventueel een t-shirt. Behalve dat het mensen actief houdt, wordt de totale opbrengst geschonken aan het goede doel. Zuid-Afrikanen hebben hier massaal op gereageerd en zijn ontzettend creatief met het voldoen aan deze challenge: hardlopen in de tuin, op het balkon of zelfs in de woonkamer! Ook onze consultant Yosta die in Zuid-Afrika is, heeft inmiddels ontelbare rondjes om het huis hardgelopen. Kijk op de Facebook pagina van de Mzansi Challenge voor bijzondere filmpjes.

Tenslotte een foto van een vogel die zich goed houdt aan de richtlijnen – een maskerwever die in zijn woning blijft… Wij wensen u een fijne (W)Koningsdag!

Bron: wikipedia

Baie groete,

Ross Aitken en team