Beste Mensen,

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe decennium! We hopen dat iedereen een goede start van het nieuwe jaar heeft gehad en dat u volop bezig bent met het plannen van een mooie reis naar Afrika. Traditiegetrouw zijn januari en februari drukke maanden en wij zijn daar helemaal op voorbereid. We zijn telefonisch en per email bereikbaar en een afspraak maken om bij ons op kantoor uw plannen te bespreken kan natuurlijk ook. Wij vinden het leuk en de reis wordt er alleen maar beter van. Bent u benieuwd hoe het boeken van een reis bij Out in Africa in zijn werk gaat? Binnenkort komt ons nieuwe filmpje online, maar hier kunt u alvast een voorproefje zien.

Bounty stranden op de Seychellen

Vrijwel alle Afrikareizigers zijn op zoek naar natuur en safari’s, maar er zijn veel mensen die daarnaast ook graag een aantal dagen naar het strand willen. Gelukkig zijn daar ook genoeg prachtige opties voor in Afrika! Soms kan het in het land waar de safari gedaan wordt (bijvoorbeeld in Zuid-Afrika in het juiste seizoen), maar het is ook mogelijk om voor of na een safari aan het strand te verblijven op een andere mooie bestemming. Stelt u het zich eens voor: eerst rijdt u nog tussen de olifanten in het Kruger National Park en een paar dagen later wandelt u met blote voeten in het zand van een prachtig wit bounty strand op de Seychellen… Dat is toch een heerlijk vooruitzicht?

Nieuwsbrief Out in Africa - Bounty stranden op de Seychellen, met je blote voeten in het zand

Als u benieuwd bent naar de mogelijkheden op de Seychellen lees dan Mandy’s meest recente blog hierover (na haar eigen recente bezoek aan deze mooie eilandengroep). Ook staan er op onze website diverse voorbeeldreizen om te laten zien hoe een verblijf op de Seychellen gecombineerd kan worden met een safari. Maar ook een bezoek aan alleen de Seychellen is natuurlijk mogelijk.

Reis 2254 Zuid-Afrika en Seychellen 2 middenklasse niveau

Reis 1701 Seychellen basis niveau 1

Reis 1703 Seychellen self-catering

Reis 1704 Seychellen comfort niveau 1

Nieuwsbrief Out in Africa - Bounty stranden op de Seychellen

“Meet the locals”

Behalve natuur en strand is er in Afrika ook een grote culturele verscheidenheid. In de meeste landen leven veel verschillende bevolkingsgroepen elk met eigen culturele gebruiken. Omdat u bij een rondreis vaak meerdere gebieden bezoekt, is de kans groot dat u mensen uit diverse culturen tegen zult komen. We raden van harte aan dat u in gesprek gaat met bijvoorbeeld het personeel in de lodges waar u verblijft. Het kan namelijk heel interessant zijn om te horen hoe zij zijn opgegroeid en aan welke gebruiken en tradities zij gewend zijn. En als het ijs eenmaal gebroken is, is die belangstelling meestal wederzijds.

Nieuwsbrief Out in Africa - Meet the locals - Woon-werk verkeer in de Okavango Delta, Botswana

Woon-werk verkeer in de Okavango Delta, Botswana.

Wilt u zich er meer in verdiepen, dan kunt u er ook voor kiezen om een nachtje bij een lokale familie te verblijven. En dan niet op een manier waarop u het gevoel heeft dat er een “nep-showtje” voor u wordt opgevoerd, nee gewoon simpelweg een dag meekijken in het leven van alledag. Dit kan onder andere in Tanzania bij de Hadza en in Namibië bij de San (beter bekend als de Bosjesmannen). Zij laten dan indrukwekkende vaardigheden laten zien, bijvoorbeeld vuur maken en spoorzoeken. Verder kan het in de Drakensbergen waar de lodges contacten hebben met het lokale dorp waar ook veel werknemers vandaan komen.

Nieuwsbrief Out in Africa - Meet the locals - Vuur maken met de San.

Vuur maken met de San in Namibië.

Of u kunt kiezen voor een echte “home stay”, dus een nachtje in een familie “kraal” in een Zulu dorp. Hier verblijft u bij een familie en kunt u meehelpen (of -kijken) met de dagelijkse taken zoals het eten bereiden of de koeien bijeen drijven. Zeker met kinderen (van alle leeftijden) zijn dit soort bezoeken echt een aanrader. Het is mooi om te zien hoe zij vaak, ondanks de grote verschillen, heel ongedwongen vriendschap sluiten met de kinderen uit de lokale families. En het kan natuurlijk nooit kwaad dat kinderen (en volwassenen) met eigen ogen zien hoe er op andere plekken op de wereld geleefd wordt. Mocht u hier interesse in hebben, neem dan contact met ons op en wij verwerken een dergelijk bezoek graag in uw reis.

Nieuwsbrief Out in Africa - Meet the locals - De Nkosi familie in Zululand (foto: Isibindi)..

De Nkosi familie in Zululand (foto: Isibindi).

Dieren in het wild

Maar safari en natuur blijven meestal de grootste trekker van Afrika. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat mensen denken dat er ter plaatse overal wilde dieren rondlopen en dat u al rijdend ineens een leeuw naast de auto ziet. Hoewel dat natuurlijk wel kan gebeuren in de vele natuurparken, is het daarbuiten allerminst gebruikelijk. Veel safarigebieden zijn tegenwoordig in zekere mate omheind of afgeschermd, ter bescherming van zowel mens als dier. Anderzijds is dit niet overál zo: met name in Botswana en Zambia staan er bijna nergens hekken en ook in Zuid-Afrika en Namibië zijn er diverse gebieden niet afgebakend. De reden dat de meeste dieren toch niet zomaar in de steden rondlopen is niet de door de mens opgeworpen barrière maar gewoon natuurlijk gedrag. Wilde dieren zullen mensen normaal gesproken instinctief uit de weg gaan.

Chobe National Park - Olifanten steken de weg over

In Botswana staan er bijna nergens hekken om de safarigebieden, dus daar is het niet onmogelijk om olifanten tegen te komen op de doorgaande wegen in de buurt van de natuurparken!

In de meeste gevallen zijn de dieren dus ver te zoeken op plekken waar relatief veel mensen wonen of rijden. Toch zijn er wel plekken waar ze genoegen nemen met de rust op straat die ’s nachts heerst. Dit geldt bijvoorbeeld voor het dorp St. Lucia, aan de Zuid-Afrikaanse oostkust. Dit dorp ligt aan de rand van een prachtig wetlands gebied, de Isimangaliso Wetlands, en staat al jaren bekend om de nijlpaarden die ’s nachts aan land komen om te grazen en dan soms door de straten van het dorp wandelen. Pas daar dus wel goed op en neem het liefst de auto als u uit eten gaat!

Nieuwsbrief Out in Africa - Dieren in het wild - Nijlpaard op het land

Er zijn echter ook gevallen waar er een dier gespot wordt op een plek waar het absoluut niet gebruikelijk is. In het noordwesten van Namibië leven de woestijnolifanten in Damaraland en Kaokoveld, maar veel zuidelijker dan het Twyfelfontein gebied gaan ze meestal niet. Laatst werd er echter een olifant gespot op het strand nabij Swakopmund! Dit was hoogst ongebruikelijk en men denkt dat de stier in zijn tocht op zoek naar water ietwat ver buiten zijn gebruikelijke territorium is geraakt. Uiteindelijk hebben diverse professionals het dier in de juiste richting weten te begeleiden, noordwaarts dus. Een bijzonder spektakel, zelfs in Afrika!

Nieuwsbrief Out in Africa - Dieren in het wild - olifant op het strand van Swakopmund (foto: The Namibian)

Olifant op het strand van Swakopmund (foto: The Namibian).

Load shedding

Tenslotte nog iets in de categorie “huishoudelijke mededelingen”. Wellicht heeft u er al eens van gehoord als u in Zuid-Afrika bent geweest: de zogenaamde load shedding. Dit komt er simpel gezegd op neer dat er in het hele land bespaard moet worden op elektriciteit en dat probeert men zo gereguleerd mogelijk te doen. Daarom zijn er schema’s gemaakt en kan het soms zijn dat de elektriciteit op gezette tijden 2 of 2,5 uur uit gaat. Dit is niet wat we gewend zijn in Nederland, maar als u erop voorbereid bent is het meestal niet een heel groot probleem. Veel lodges, guesthouses en bijvoorbeeld restaurants hebben bovendien een generator of zelfs zonne-energie en dan merkt u er misschien helemaal niets van. Maar vraag zo nodig bij het inchecken even of er load shedding gepland is, zodat u voorbereid bent.

Nieuwsbrief Out in Africa - Loadshedding - KwaMbili Lodge - Boma diner bij kaarslicht

Lantaarns werken ook zonder elektriciteit en zorgen bovendien voor extra sfeer!

Heeft u plannen voor een Afrikareis in 2020 of 2021 (ja, we zijn ook al aan het boeken voor vólgend jaar), dan horen wij graag van u.

Baie groete,

Ross Aitken en Team