Beste Mensen,

Het jaar loopt alweer op zijn einde en de donkere dagen voor Kerst zijn echt begonnen. Vele klanten kunnen weer terugkijken op een prachtige Afrikareis die ze dit jaar gemaakt hebben. Hier op kantoor zijn wij natuurlijk alweer geruime tijd volop bezig met boekingen voor 2020. In januari verwachten we weer topdrukte, zoals elk jaar. Mocht u al (vage) plannen hebben, neem dan nu alvast contact op zodat wij aan de slag kunnen met een vrijblijvende offerte voor u. Na januari/februari merken we vaak dat veel bestemmingen en activiteiten volgeboekt raken, dus hoe eerder u erbij bent hoe beter. Dat gezegd hebbende wensen we u alvast prachtige feestdagen toe en een mooi en reislustig 2020!

Nieuwsbrief Out in Africa - reislustig 2020, kerst, safari, game drive, wildrit

In de safari lodges draait alles als normaal tijdens de feestdagen, maar wel met een Kerst-achtig tintje!

Het regenseizoen is begonnen

Maandenlang snakte men in veel delen van zuidelijk Afrika naar regen. De droge periode is ongeveer van april tot november, een periode waarin je de bush langzaam steeds dorrer en droger ziet worden. Tegen eind oktober zien sommige gebieden eruit als een soort oorlogsgebied, zeker wanneer er olifanten leven die veel bomen hebben omgeduwd om bij de nog voedzame wortels te kunnen komen. Alles lijkt dood. Maar dan komt de eerste regenbui, die gevolgd wordt door nog een regenbui en nog één. En dan ineens zie je op een ochtend een groene gloed over de bush. Binnen een paar dagen zie je groene knoppen aan de bomen die lange tijd volledig dood leken en voor je het weet is de bush dichtbegroeid, is alles groen en beginnen de impala’s weer met lammeren (altijd aan het begin van het regenseizoen)! Een mooie tijd van het jaar, niet in de laatste plaats omdat men zo ongelooflijk blij is met regen, altijd weer een bijzondere gewaarwording voor iemand uit ons regenachtige kikkerlandje.

Nieuwsbrief Out in Africa - zomer vs winter, natuur, regenseizoen is begonnen

Een goed beeld van het verschil tussen de zomer en de winter in de bush.

Nieuwsbrief Out in Africa - impala baby, regenseizoen is begonnen

Impala’s bevallen allemaal in dezelfde periode, aan het begin van het regenseizoen, om de lammeren een zo groot mogelijke kans op overleving te geven.

Waterniveaus laag in Botswana = minder of geen bootactiviteiten

Helaas is de hoeveelheid regen in de afgelopen jaren sterk tegengevallen, wat consequenties heeft voor sommige gebieden. De waterrijke gebieden in Botswana zijn sterk afhankelijk van de regenval niet alleen in het gebied zelf, maar ook elders. Het water in de Okavango Delta komt bijvoorbeeld voor een groot deel vanuit Angola, dus als er daar te weinig regen valt, stroomt er minder water de Delta in (normaal gesproken ongeveer in mei). Tel daar een “eigen” slechte regenval bij op en er is minder water dan in de afgelopen decennia het geval is geweest. In een gebied waar altijd veel wateractiviteiten worden gedaan betekent dit dat er een aantal dingen aangepast moet worden. Zo zijn er meerdere kampen en lodges die dieper in de Delta gelegen zijn waar boottochten en mokorotochten minder of helemaal niet meer gedaan kunnen worden. Hoewel dit natuurlijk een trieste zaak is voor de natuur, is er voor mensen die deze gebieden bezoeken ook een lichtpuntje: meer droge gebieden betekent meer gelegenheid om te voet of in een voertuig het gebied te verkennen. Er zijn dus meer wandelsafari’s en soms ook wildritten mogelijk, beiden een prachtige manier om de bush te verkennen en nog steeds is de kans op het zien van dieren erg goed. En dat blijft tenslotte de aantrekkingskracht van dit gebied: de safarimogelijkheden. Laten we vooral voor de natuur, de dieren en de lokale bevolking hopen dat het komende regenseizoen beter is. En voor ons als toeristen: laten we vooral deze gebieden financieel blijven steunen door er naar toe te blijven reizen, want hoe dan ook, het blijft adembenemend mooi en indrukwekkend!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een reis naar Botswana? Kijk dan eens bij onze voorbeeldreizen en neem contact op voor een reis op maat.

Nieuwsbrief Out in Africa - waterniveaus laag in Botswana, minder of geen bootactiviteiten, Okavango Delta, wildrit, safari

Zoveel dieren in Botswana, je moet uitkijken dat je niet per ongeluk over een slapende leeuw heen rijdt 😉

De meest gelezen blogs

Regelmatig schrijven wij blogs over uiteenlopende zaken. Van dingen die er te doen zijn in verschillende landen, tot reizen met kinderen en algemene tips over activiteiten/excursies, navigeren en boodschappen doen. Hieronder een paar van de meest gelezen blogs, maar kijk gerust verder rond op onze Nieuws & Blogs pagina op onze website:

Activiteiten en Excursies in Zuid-Afrika

Op vakantie in Zuid-Afrika – kosten ter plaatse en boodschappen doen

Wat is een game drive?

Met kinderen op reis naar Zuidelijk-Afrika

Nieuwsbrief Out in Africa - activiteiten en excursies Zuid-Afrika, met kinderen op reis naar Zuid-Afrika

Er zijn ontzettend veel activiteiten en excursies te doen in Zuid-Afrika, waarvan de meeste heel makkelijk ter plaatse te regelen zijn.

Nogmaals fantastische feestdagen gewenst namens ons allen, we horen graag over uw reisplannen voor 2020!

Baie groete,

Ross Aitken en team