Goed Nieuws – strenge regels voor reizen met kinderen zijn afgeschaft!

Enkele jaren geleden introduceerde de Zuid-Afrikaanse regering in het kader van de bestrijding van kinderhandel strenge regels voor buitenlandse kinderen tot 18 jaar die het land wilden bezoeken. Dit had soms een hele papierwinkel tot gevolg. Vanaf 1 januari is dat niet meer nodig. Kinderen hebben normaal gesproken alleen nog een geldig paspoort nodig, verder niet.

Maar let op: Botswana en Namibië hebben in het kielzog van Zuid-Afrika dezelfde regels geïntroduceerd en die zijn nog niet afgeschaft. Gaat u met ons naar Afrika dan vindt u hierover meer informatie in de documentatie die u van ons ontvangt bij de factuur.

Nieuwsbrief Out in Africa - regels voor reizen met kinderen afgeschaft, met kinderen naar Afrika

Fijn dat het weer makkelijker is om met kinderen naar Zuid-Afrika te reizen, het is namelijk zo’n leuke ervaring voor het hele gezin!

Nog meer goed nieuws: Springboks wereldkampioen rugby

Rugby is één van de grootste sporten in Zuid-Afrika en… ze zijn er goed in! Begin deze maand veroverden de Springboks, zo worden ze genoemd, namelijk de wereldtitel tijdens het WK in Japan. Het is in totaal de derde keer dat ze het WK weten te winnen, een knappe prestatie. Jammer genoeg zat er tot nu toe steeds 12 jaar tussen, dus nu is het weer 12 lange jaren wachten… Maar het is prachtig om te zien hoe een dergelijke sport een land bij elkaar kan brengen, het doet denken aan één van de regels in het mooie Zuid-Afrikaanse volkslied: “United we shall stand”. Overal in het land werd de overwinning uitbundig gevierd en natuurlijk bracht deze overwinning ook de herinnering naar boven aan de eerste WK overwinning in 1995, de eerste keer dat Zuid-Afrika mee mocht doen aan het WK na het afschaffen van de Apartheid. Met het meest iconische beeld van die winst: Nelson Mandela die de wereldbeker overhandigt aan de toenmalige aanvoerder Francois Pienaar.

Namibië klassiek

Namibië deed ook mee aan het WK, maar die kwamen helaas niet verder dan de poulefase. Misschien komt het wel omdat er simpelweg niet genoeg keus is uit spelers, gezien de relatief lage bevolkingsdichtheid van het land. Jammer voor de rugby, maar wat vakantiebestemming betreft zorgt dit voor prachtige lege en open landschappen. Zeker in het laagseizoen is het mogelijk om lange stukken te rijden en niemand of slechts een handvol andere mensen tegen te komen. Maar wat zijn nu de must-sees? Eén van de eerste plaatjes die men tegenkomt bij het zoeken naar Namibië zijn de rode zandduinen van de Sossusvlei – dit indrukwekkende gebied mag zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Namibië.

Nieuws Out in Africa - Spectaculaire uitzichten Sossusvlei Namibië

De Sossusvlei in Namibië is een bekend hoogtepunt en met een goede reden: de natuur en de uitzichten zijn spectaculair!

Ook hoog op het lijstje staat hét safaripark van het land: Etosha National Park. Hier kunt u heel goed zelf rondrijden en op zoek gaan naar dieren. Maar naast deze twee absolute hoogtepunten zijn er nog veel meer mooie gebieden om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Twyfelfontein gebied met de oeroude rotstekeningen, of de prachtige uitzichten vanaf de Fish River Canyon, of de gigantische pelsrobbenkolonie aan de kust, stinkend maar oh zo leuk! En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe al deze bestemmingen te combineren in een mooie vakantie? Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. De klassieke hoogtepunten van Namibië kunnen al gezien worden in een reis van twee weken, maar hoe langer u de tijd heeft, hoe rustiger u kunt reizen en/of hoe meer gebieden u kunt bezoeken. Kijk voor enkele voorbeeldroutes eens naar:

Voorbeeldreis 1104: Namibië kort – kamperen

Voorbeeldreis 1103: Namibië Hoogtepunten incl. Fish River Canyon

Nieuws Out in Africa - Olifanten naderen de drinkplaats bij Okaukuejo in Etosha National Park

Ook Etosha National Park is eigenlijk onmisbaar tijdens een klassieke route door Namibië.

Namibië anders

Zijn er naast de klassieke hoogtepunten ook nog gebieden die wellicht minder bekend zijn, maar minstens net zo mooi? Maar natuurlijk! Wij reizen zelf al jaren regelmatig naar Namibië en zijn nog altijd onder de indruk van het mooie landschap, ook van de “standaard” plekken. Maar er is meer te zien! Indien u de tijd heeft is het bijvoorbeeld de moeite waard om helemaal naar het uiterste noorden van het land te reizen, via Damaraland en Kaokoland naar de Epupa Falls. Damaraland en Kaokoland zijn landschappelijk gezien al heel indrukwekkend, maar het is vooral bijzonder omdat er woestijnolifanten voorkomen en het is plek is waar de laatste écht wilde zwarte neushoorns leven (dus niet in een beschermd natuurpark). Nog verder noordwaarts komt u bij Epupa, qua natuur heel anders dan de rest van het land – meer water en dus meer groen. Sommige mensen zeggen zelfs dat deze watervallen meer indruk maken dan de veel bekendere Victoria Watervallen. Ons advies: ga er heen en oordeel zelf!

Nieuwsbrief Out in Africa - Namibië Anders, Damaraland, woestijnolifanten

Een woestijnolifant in Damaraland.

Een andere richting die mensen vaak overslaan is het oostelijke deel van het land, een gebied waar nog San (Bosjesmannen) leven, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. Dit is het echte ongerepte Namibië, waar maar weinig andere mensen komen en dus maar weinig accommodaties te vinden zijn. Gelukkig kennen wij enkele prima bestemmingen in deze omgeving, waarbij u kennis kunt maken met de unieke cultuur van de San en iets kunt leren over hun enorme kennis van de bush en de natuur. Denk eens aan een mooie reis waarbij u enkele van de klassieke hoogtepunten (want die blijven zoals gezegd de moeite waard) combineert met een bezoek aan de meer afgelegen en ongerepte delen van het land en misschien zelfs met een deel van de reis in Botswana – een vakantie om nooit meer te vergeten (ook bijzonder als gezinsreis!). Een voorbeeld van een dergelijke route vindt u hier:

Voorbeeldreis 2012: Namibië en Botswana anders incl. Bushmen (kamperen)

Nieuwsbrief Out in Africa - Namibië Anders, Epupa Falls

De Epupa Falls in het ongerepte, uiterste noorden van Namibië.

Volg ons nu ook op Instagram (en Facebook)

Op deze kanalen zetten we namelijk regelmatig mooie foto’s van onszelf of van onze klanten, zodat u alvast wat inspiratie op kunt doen voor uw (volgende) reis naar Afrika!

Nieuwsbrief Out in Africa - Volg ons op Instagram en Facebook

Baie groete,

Ross Aitken & team