Beste Mensen,

Er zijn twee soorten natuurliefhebbers in de wereld. Een hele grote groep (waarschijnlijk wel de meerderheid) houdt van natuur, landschappen en dieren – maar “heeft niets met vogels”. Een tweede groep is he-le-maal gek van vogels, zodanig fanatiek dat ze de meest extreme dingen doen om zoveel mogelijk vogels te zien. Op zondag 29 september komen beide groepen aan hun trekken – houd die dag vast vrij in uw agenda.

See you in Zwolle op 29 september?

De Maatwerkspecialisten, ons netwerk van vergelijkbare Verre Reizen collega’s, organiseert dan weer de jaarlijkse mini-vakantiebeurs. U kunt hier presentaties zien van:

1.       Bon Travel – specialist voor het Caraïbisch gebied en Belize

2.       Beluga Adventures – specialist voor Arctische en Antarctische gebieden

3.       Dim Sum – specialist voor Azië

4.       Tioga Tours – specialist voor Noord-Amerika

5.       Walkabout – specialist voor Australië en Nieuw-Zeeland

6.       Out in Africa – ons plan is om presentaties te geven over Zuid-Afrika, Namibië en Botswana

Verder kunt u bij elke stand echte experts ontmoeten om uw reisplannen te bespreken. We maken het verder gezellig in de echte Amerikaanse “diner” van gastheer Tioga Tours en er zijn foodtrucks. U kunt gratis parkeren en de toegang is ook gratis. Maar er is meer…

Voor de vogelaars:

Als speciale gast zal Arjan Dwarshuis zijn verhaal komen vertellen. Arjan is een uber-vogelaar en heeft in 2016 een record gevestigd door in één jaar bijna 7000 vogelsoorten te vinden in 44 landen over bijna de hele wereld. Hij heeft hiermee publiciteit en fondsen gegenereerd voor Birdlife International en de vele bedreigde vogelsoorten in de wereld. Arjan verscheen in meerdere talkshows en zijn documentaire is uitgezonden door NPO’s Binnenste Buiten (“Arjan’s Big Year”). Verder heeft hij inmiddels een boek geschreven over zijn avonturen (“Een Bevlogen Jaar – Een man, zijn wereldreis en het record van 6852 vogelsoorten).

 

Nieuwsbrief Out in Africa - voor in de agenda: Beurzen. Arjan Dwarshuis, verrekijker, vogelen


Voor de niet-vogelaars:

Arjan kan smakelijk vertellen over zijn reizen en de problemen onderweg, want vogels zijn nu eenmaal zo gevlogen… Maar de ondertoon is serieus – de lokale vogelstand is een belangrijke graadmeter voor de toestand van een geheel ecosysteem. Steeds vaker worden vogelstudies gebruikt om te bepalen in hoeverre bijvoorbeeld habitat verlies (of winst), landbouwmethoden en klimaatverandering invloed hebben op lokale ecosystemen, vaak wetlands.  Dus ook voor de niet-vogelende natuurliefhebbers zijn Arjan’s bevindingen interessant (maar misschien moet u toch ook even Yosta’s Blog over Vogelen lezen…).

 

Nieuwsbrief Out in Africa - Voor in de agenda: beurzen. Lilac Breasted Roller

De “LBR” ofwel de Lilac Breasted Roller

Into the Okavango

Een dergelijke vogelstudie vormde ook de aanleiding voor de aangrijpende National Geographic film Into The Okavango. Dit is het verslag van een extreme expeditie (ze bestaan nog!) van vogelexpert Steve Boyes en zijn team naar de origine van de Okavango rivier in Angola, een plek die nog nauwelijks door mensen is bezocht.

Tip: gaat u binnenkort met KLM naar Afrika dan zit deze film in het Entertainmentmenu. Zeer de moeite waard!

 

Nieuwsbrief Out in Africa - Into the Okavango; Okavango Delta, Botswana


Juist een cultuurliefhebber – of vindt u alles interessant?

Dan is Mandy’s Blog met ideeën voor bijzondere ontmoetingen met locals een goede toevoeging aan uw kennis. Hierin staan ideeën voor excursies en spontane ontmoetingen met een cultureel tintje in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Gewoon onderweg veel praten met mensen helpt natuurlijk ook. Soms zijn zij een beetje verlegen (Engels is meestal niet hun eerste taal), maar met geduld, vriendelijkheid en humor kom je heel Afrika door.

 

Nieuwsbrief Out in Africa - cultuurliefhebber, ontmoet de locals, kinderen, Zulu township, Durban, Zuid-Afrika


Last-minute adviezen

Gaat u bijna naar Afrika? Hier nog enkele tips en herhalingen:

1.       Lees nog een keer onze Reisinformatie per land die u ontvangen heeft bij het bevestigd reisschema, vooral het gedeelte Zelf Rijden. Hierin staat ook informatie over Geldverkeer, Gezondheid, Elektriciteit, et cetera.

2.       Vertrouw niet uitsluitend op telefoons en GPS systemen, maar koop van tevoren een wegenkaart en gebruik onze Routebeschrijvingen. Digitale systemen kunnen wel ondersteunen, maar onze info moet leidend blijven.

3.       Doe belangrijke medicijnen in de handbagage, of in ieder geval een voorraadje voor een aantal dagen.

4.       Neem een zaklantaarn mee (voor iedere persoon één) en gebruik hem zodra het donker wordt en u naar buiten gaat.

5.       Het is droog in Afrika, dus er zijn weinig insecten. Niettemin blijven er gebieden met een laag malariarisico. Informeer bij uw huisarts of de GGD. Neem sowieso een goed anti-muggenmiddel mee (met 48% DEET) en gebruik dit voordat u op wildrit gaat (dus niet pas als het al schemert of al donker is).

6.       Grote zware bergschoenen zijn meestal niet nodig, maar stevige dichte wandelschoenen met profiel wel.

7.       ’s Nachts kan het koud zijn, dus neem een fleece of wollen trui, winddicht jack en eventueel sjaal en wollen mutsje mee. Of koop dat daar – het heet een beanie, geen idee waarom!

8.       Overdag is het gewoon warm, dus vergeet niet een zonnebril en hoed mee te nemen.

9.       Informeer altijd lokaal of er nog bijzonderheden zijn op de wegen, zoals wegwerkzaamheden, omleidingen of andere bijzonderheden.

10.   Indien er iets is met uw auto moet u in eerste instantie contact opnemen met de verhuurder. Niet zelf gaan regelen zonder overleg!

 

Nieuwsbrief Out in Africa - Last minute reizen, scholenproject, kinderen, beanies, Big 5 Hike, Drakensbergen, Zuid-Afrika

Sponsorwandeling voor ons Scholenproject – mét beanies!

Ondertussen op kantoor

Is het een leuk jaar met een baby, een bruiloft en een nieuwe collega. Dit jaar bezoeken we Zuid-Afrika, Botswana en de Seychellen, inclusief een ware kampeerexpeditie van Maun naar Kasane (“binnendoor”). Hierover meer in onze volgende Nieuwsbrieven.

Het blijft onverminderd druk in zuidelijk Afrika. Er is zeker nog wel plaats in 2019, vooral vanaf oktober en mede afhankelijk van de bestemming. Voor 2020 zijn we al volop aan het boeken, dus wees net zo verstandig en plan ver vooruit. Graag horen wij meer over uw reisplannen!

Baie groete,

Ross Aitken en team