Beste mensen

Orkaan Idai

Orkaan Idai heeft vreselijk huisgehouden in centraal Mozambique en ook in delen van Zimbabwe en Malawi. Rondom Beira is de schade groot, vooral in de laag gelegen rivierdelta die normaal ook al regelmatig onderloopt. Het is een enorme tegenslag voor het land. Gelukkig is de hulpverlening massaal op gang gekomen, vooral vanuit Zuid-Afrika. Mozambique is een heel groot land, de kustlijn is ongeveer 2500 km (dat is meer dan de afstand van Amsterdam naar Moskou). De gebieden waar onze reizigers verblijven zijn minimaal 400 km van Beira en geheel niet geraakt door de orkaan. Er is daar dan ook niets te merken van de ramp. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten, maar op dit moment zijn aanpassingen in reisschema’s niet nodig. Integendeel, Mozambique is blij met elke toerisme-dollar die het land binnenkomt – nu meer dan ooit.

Boeken over Afrika

Wij krijgen vaak vragen van reizigers die willen weten hoe ze zich kunnen inlezen voor hun aanstaande reis naar Afrika. Met de Boekenweek net achter de rug hebben wij een lijst met literatuur over Afrika gepubliceerd op de website. Wilt u weten welke landkaarten wij zelf goed vinden, welke romans of juist feitelijke boeken over Afrika u kunt lezen voor of tijdens de reis?  Neem een kijkje op onze blog Boekentips over Afrika 

Nieuwsbrief Out in Africa - boeken over Afrika, boekenweek

Wildcard in Zuid-Afrika

We krijgen ook veel vragen over de Wild Card. Dat is een soort abonnement op bijna alle nationale parken van Zuid-Afrika dat een jaar geldig is. Het is alleen aantrekkelijk indien je inderdaad veel parken gaat bezoeken. Wil je er meer over weten, kijk dan op onze blog Wat is een Wild Card?

Kruger National Park Malelane Gate

Leeuw gepakt: slim dier, taaie trackers

We hebben eerder bericht dat in Karoo National Park leeuwen zijn losgelaten. Helaas is één leeuw enkele maanden geleden ontsnapt – een jong mannetje op ontdekkingstocht. Dit was slecht nieuws, want uiteraard is dit gevaarlijk voor mens en vee, maar vooral ook voor de leeuw zelf. Er werd dan ook groot alarm geslagen in de wijde omgeving en toen begon het kat-en-muisspel (grapje). Met medewerking van veel lokale boeren en herders die sporen zagen, een team van privé beveiligers dat gratis meehielp en vooral de taaie rangers van Karoo National Park zelf kwamen zij hem uiteindelijk op het spoor. Daarbij was het zelfs nodig om nachten in het open veld door te brengen. Op 14 maart liet de leeuw zich eindelijk goed zien, maar hij was toen al in Sutherland – dus 120 km van het park. Hij heeft zijn achtervolgers in totaal zo’n 260 km bezig gehouden. Een helikopter moest worden ingezet om hem voorzichtig te verdoven en inmiddels is hij weer veilig thuis in zijn uitgestrekte en veilige Karoo National Park.

Nieuws Out in Africa - Jonge mannetjesleeuw in Kgalagadi Tranfrontier Park

Strengere regels in Johannesburg voor ruimbagage

In verband met problemen op de bagagebanden en daaruit voortvloeiende vertragingen mogen er vanaf heden op O.R. Tambo, het internationale vliegveld van Johannesburg, geen ronde tassen (zogenaamde “barrel bags”) worden ingecheckt. Dit type bagage is niet stabiel genoeg en rolt van de banden – de tas moet een platte kant hebben. Dergelijke tassen worden wel geaccepteerd indien u ze laat sealen in plastic. Verder mogen er ook geen lange hengsels meer aan de bagage zitten. Schouderhengsels moet u eraf halen en andere lange hengsels kunt u het beste wegwerken door een losse bagageriem om de gehele tas  + hengsels te doen (of ook laten sealen).

Nieuwsbrief Out in Africa - Strengere bagageregels ruimbagage Johannesburg

Zambia en strand?

Een Zambia & Strand vakantie? Wie de kaart van Afrika kent, weet dat dit een lastige combinatie is. Zambia is geheel omsloten door andere landen, er is geen strand in de wijde omtrek. Maar sinds kort gaan er rechtstreekse vluchten van Lusaka in Zambia naar Durban in Zuid-Afrika en dat ligt wel aan het strand! Bovendien is dit een strand aan de Indische Oceaan, dus er is prachtig wit zand en het zeewater is het hele jaar door warm. In en om Durban hebben we tal van goede adressen. Wilt u uw reis afsluiten in een sophisticated hotel met stedelijke genoegens, of wilt u liever een afgelegen stil strand? Het kan allebei!

Nieuwsbrief Out in Africa - safari in Zambia, strand in Durban

Een safari in Zambia…

Nieuwsbrief Out in Africa - safari in Zambia, strand in Durban

… met een mooi einde aan het strand?

Instagram

Nieuwsbrief Out in Africa - Instagram KwaMbili Safari Lodge

Allereerst natuurlijk ons eigen Instagram account @outinafricareizen 

Diverse van onze veel geboekte bestemmingen hebben prachtige Instagram accounts.

Kijk bijvoorbeeld eens bij

Mooie lodges:

@kwambilisafarilodge 

@elephantplainsgamelodge

@nkorhobushlodge

@capegracehotel

@naturalselectiontravel

@montusimountainlodge 

Of nationale parken:Nieuwsbrief Out in Africa - Instagram Zuid-Afrika

@sanparks (Zuid-Afrikaanse nationale parken)

@krugernationalpark

@latestkruger (recente sightings in Kruger)

of natuurlijk “gewoon”

@namibiatourismboard

@southafrica

 

Foutje bij Xenos

Xenos heeft een mooie poster met de Big Five. Het luipaard is één van de Big Five. Het blijft lastig om het verschil tussen luipaarden en cheeta’s te zien. Het luipaard heeft in vergelijking met de cheeta een grotere kop, andere vlekken, kortere poten, een sterker lichaam en geen “traanstrepen” vanuit zijn ogen. Klein foutje dus op deze poster – dit is een cheeta. Maar verder verkopen ze bij Xenos (in onze zomer) handige en gunstig geprijsde reisspullen zoals dunne reishanddoeken, slotjes, labels en klamboes.

Nieuwsbrief Out in Africa - Foutje bij Xenos, big 5, luipaard, cheetah

Ondertussen op kantoor

In deze periode zijn er in Zuid-Afrika altijd twee belangrijke beurzen voor Afrika professionals. We zijn verder bezig met wijzigingen op de website en inmiddels zijn er al 30 Blogs vol kennis gepubliceerd. Maar het leukste is natuurlijk als we samen met klanten prachtige reizen mogen bouwen die passen bij hun wensen en budget. Dus graag horen wij van uw reisplannen … voor 2019 of 2020?

Baie groete

Ross Aitken en team