Beste mensen

Kaapstad is booming en trekt steeds meer bezoekers. Het is dan ook een schitterend gelegen stad met een prachtig klimaat. De traditionele hoogtepunten van Kaapstad zijn onder meer De Tafelberg, Kaap de Goede Hoop, het Victoria & Alfred Waterfront, de oude binnenstad, de pinguïns bij Boulders’ Beach, Robben Island en rondleidingen in nabij gelegen townships als Ilanga of Khayelitsha. Wat ook meespeelt is dat het prijsniveau nog altijd gunstig is in vergelijking met andere wereldsteden. In deze Nieuwsbrief tips over minder bekende culinaire adressen in opkomst rondom Kaapstad plus een manier om deze heerlijke calorieën weer te verbranden.

Jaarlijkse sluiting van de kabelbaan naar de Tafelberg

Eerst een belangrijke huishoudelijke mededeling. Het jaarlijkse onderhoud aan de kabelbaan die naar de top van de Tafelberg gaat is dit jaar helaas extra lang. De kabelbaan is gesloten van 8 juli tot en met 18 augustus 2019.

Kaapstad - Kabelbaan naar Tafelberg

Het beste restaurant in Afrika

Stel je voor dat je een restaurant hebt in verre uithoek van de wereld en ook nog eens op een stille plek, met een weinig indrukwekkende website, je hebt geen telefoonnummer, je kunt maar 20 klanten kwijt, er kan alleen online geboekt worden voor maximaal 8 personen, slechts 90 dagen van tevoren of korter, er moet vooraf betaald worden, kinderen zijn niet toegestaan zonder dat je leeftijden geeft en je bent beperkt open. Klinkt niet als een business model dat succes kan hebben, toch?

Van oudsher was de kust ten noorden van Kaapstad minder in trek bij zowel Capetonians als bezoekers uit het buitenland. De oceaan is daar ook prachtig maar wel steenkoud met sterke stroming. Wel zijn er veel slaperige vissersdorpjes waar de lokale bevolking vaak nog op traditionele manier zijn brood verdient. Gestimuleerd door de culinair verwende Capetonians die in het weekend een leuk tochtje willen maken, bloeien de dorpen langs de zogenaamde West Coast inmiddels op.

Paternoster is bijvoorbeeld een dorp waar enkele prima restaurants gevestigd zijn. Lokaal befaamd is restaurant Wolfgat, waar het personeel (lokale vrouwen en mannen zonder formele kokstraining) er dagelijks op uittrekt om lokale ingrediënten zoals schaaldieren, duinbessen, kruiden en vetplantjes te verzamelen, zogenaamde ’strandveld’ cuisine. Ook chef Kobus van der Merwe doet mee. Deze ex-journalist is een culinaire buitenstaander die Wolfgat pas 2 jaar geleden opende en er een hele duidelijke filosofie op na houdt. De gerechten zijn prachtig opgemaakt, relatief puur zonder veel bewerking, en heerlijk.

Wolfgat was al populair bij de incrowd en nu hebben zij de Oscar van de restaurantwereld  gewonnen (World Restaurant Awards). Wolfgat is nu dus officieel het  “beste restaurant ter wereld”. Best een bijzondere keuze voor zo’n afgelegen restaurant, maar Wolfgat past precies in de huidige food trends: klein, puur, authentiek, duurzaam en ferm geworteld in de gemeenschap. Nu is er goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat het natuurlijk nog moeilijker is geworden om te reserveren. Wilt u het toch proberen, dan moet u 90 dagen voor de datum die u graag wilt boeken vroeg opstaan en op de ook al zeer pure (= summiere) website proberen te boeken. Wolfgat is open voor lunch woensdag tot zondag en voor diner alleen op zaterdag en zondag. We eindigen met het goede nieuws. Het kost maar € 60,00 voor een 7-gangen tasting menu. Probeer dat maar eens in een ander “beste restaurant van de wereld”… Hier een kort filmpje over Wolfgat

Meer lekker eten en genieten rondom Kaapstad

Eveneens erg leuk – en wat gemakkelijker te regelen – is een bezoek aan één van de vele landgoederen in de wijngebieden. Naast de bekende wijnproeverijen en picknickmanden die bijvoorbeeld bij BoschenDal geboekt kunnen worden, zijn er “farms” die meer variatie bieden. Bijvoorbeeld Spice Route, in de omgeving van Paarl, een landgoed waar een dozijn lokale handwerkslieden hun waren maken en verkopen – denk aan craft bier, gin, chocola, pizza uit de houtoven, ijs, gebak, biltong, specerijen en “gourmet hamburgers”. Ze hebben ook leuke cadeautjes voor thuis.

Een ander adres in opkomst is de luxe bestemming Babylonstoren. Dit is één van de Kaap’s oudste landgoederen met een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw toen de VOC een verversingsstation vestigde in de Tafelbaai. Nu is Babylonstoren kundig omgetoverd tot 21-eeuwse droomplek. De tuin, die onder meer geïnspireerd is op de Compagnietuinen van weleer, is het meest bijzonder. Om 10.00 uur en om 12.30 uur zijn er rondleidingen.

Er is verder een wijnkelder, spa, winkel en er zijn meerdere restaurants die verse producten van de farm gebruiken. The Bakery bijvoorbeeld levert het brood voor de gehele farm en is ’s avonds een levendig restaurant. Op dit moment eet u op maandag- en vrijdagavond Italiaans en op woensdagavond is er een tegendraadse Carnivorenavond (5 gangen voor ca. € 30,00 pp). En je kunt er ook slapen… dat is wél prijzig – kamerprijzen beginnen vanaf € 290,00 per persoon per nacht inclusief ontbijt in het hoogseizoen/ € 220,00 in het laagseizoen. Dit is wel inclusief vrije toegang tot de tuinen, prive rondleiding tuinen, wine tour, andere activiteiten als vissen, fietsen, broodbakken.

Park Runs in Zuid-Afrika

Park Runs zijn kleine en informele hardloopevenementjes waarbij mensen elke week op een vast tijdstip ca. 5 km hardlopen. Dit fenomeen is ooit begonnen in Engeland en wereldwijd doen inmiddels naar schatting 3 miljoen mensen regelmatig mee met Park Runs. Iedereen kan mee doen, het is gratis, informeel en geheel door vrijwilligers georganiseerd. Het zijn vaak leuke routes door en rondom parken. In Nederland zijn ze nog niet zo bekend, maar in het fitness geörienteerde Zuid-Afrika zijn de Park Runs zeer populair. In wel 200 dorpen en wijken in grotere steden in Zuid-Afrika zijn Park Runs. Het een leuke manier om locals te ontmoeten en even wat calorieën te verbranden. Op de website met Zuid-Afrikaanse Park Runs staan alle locaties duidelijk aangegeven.

En wist u dat “when the sun comes up in Africa you must start running…

Every morning an impala awakes knowing that it must outrun the fastest lion if it wants to stay alive. Every morning a lion awakes knowing that it must outrun the slowest impala or it will starve. It makes no difference if you are a lion or an impala, when the sun comes up in Africa you must wake up running”.

Wie gaat er winnen vandaag: leeuw of impala…

Ondertussen op kantoor

… maken wij ons op voor twee belangrijke vakbeurzen in Kaapstad en Durban waar we ongetwijfeld nieuwe ideeën zullen opdoen, maar vooral ook de banden zullen aanhalen met onze vele vaste partners. Dit wordt een spannend jaar op kantoor met medewerkers die naar Afrika terugkeren, een huwelijksreis naar Zuid-Afrika & de Seychellen en een baby die geboren gaat worden. Dit gaat overigens over verschillende collega’s  ;-). Door al deze wijzigingen is er ook een vacature.

Bel of mail uw Afrikaplannen aan ons en wij maken er een uitgebreide, verrassende en vrijblijvende offerte van – wij kijken er naar uit !

Baie groete

Ross Aitken en team