Beste mensen

In deze nieuwsbrief meer over Wilde Honden en over Activiteiten en Excursies in Zuid-Afrika. Maar eerst zoeken wij reisgenoten voor een Zambiareis.

Reisgenoten gezocht voor Liuwa Plains

Liuwa Plains is een nog onbekend en moeilijk bereikbaar natuurgebied in west-Zambia, een goed bewaard geheim onder safari experts. Het is een uitgestrekt en wild gebied met dieren die nog niet gewend zijn aan wildritvoertuigen. Weinigen weten dat hier jaarlijks de op één na grootste wildebeest migratie ter wereld plaats vindt. Zambia is al een ongerepte safaribestemming en Liuwa is dat helemaal. Overigens bestaat Liuwa al heel lang als natuurgebied – in de 19e eeuw (!) besloot de koning van het toenmalige Barotseland al dat zijn mensen dit gebied moesten beschermen.  Liuwa is vooral bekend om de hyena’s en uitgestrekte vergezichten en ook zijn er nog zeer oorspronkelijke dorpen.

Wij zoeken (minimaal) 2 personen die meewillen op een georganiseerde kampeersafari naar deze Liuwa Plains. Deze groepsreis is van 9 tot 22 november in de periode dat de wildebeest migratie verwacht wordt. U reist in een kleine groepje (ca. 10 personen) met gelijkgestemde natuurfans in een open 4×4 voertuig met trailer en kampeeruitrusting. Een douche en toilet tent maken deel uit van de uitrusting. Meestal kampeert u in het wild op privé plekken dus zonder andere groepen of self-drivers.  De reis staat onder leiding van een enthousiaste gids en kok. De prijsindicatie is ca. € 2.590,00 per persoon. Dat is inclusief 13 overnachtingen, toegangsprijzen, maaltijden – exclusief vluchten. De reis start in Kasane en eindigt in Victoria Falls.  Eventueel kan deze kampeersafari ingebouwd worden in een langere self-drive reis. Meer weten? Bel ons op tel 010 474 6266 of mail naar info@outinafrica.com.

Het is Wilde Honden Weer

In een vorige Nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan de zeldzame Wilde Honden. Inmiddels hebben we onszelf op kantoor het daarin genoemde enorme boek cadeau gedaan over Wilde Honden. Indien u dit gemist heeft, het gaat om: Painted Wolves – A Wild Dog’s Life van Nicholas Dyer en Peter Blinston, te bestellen via Ron van der A, voorzitter van de Painted Dog Conservation Foundation in Nederland (rgvda@outlook.com – ca. € 75,00). Het is werkelijk een prachtig en zeer lijvig boek, interessant voor elke hondenliefhebber.

Om nog eens aan te tonen dat deze bijzondere dieren buitengewoon adaptief zijn en ook over enorme oppervlaktes reizen, hierbij een kort filmpje. Dit is opgenomen langs een drukke openbare weg in Zuid-Afrika, vlakbij een eveneens druk dorp Hoedspruit. Bijzonder, gezien de zeldzaamheid van deze dieren en het feit dat deze sighting buiten de natuurreservaten is.

Zie hier het fragment van overstekende Wilde Honden (bron: Tabby Mittins)

Adapt or Die

Ook leeuwen staan er om bekend dat ze zich goed aanpassen aan de omgeving voor wat betreft hun favoriete prooi. In de Okavango Delta in Botswana zijn er leeuwentroepen die zich specialiseren in de jacht op buffels, giraffes, olifanten of zelfs nijlpaarden – al naar gelang de omgeving waarin ze jagen. De leeuwen in Botswana hebben het echter makkelijk vergeleken met hun soortgenoten in Namibië. Nieuw onderzoek toont voor het eerst overtuigend aan dat er – nadat leeuwen daar lange tijd geheel verdwenen waren door zogenaamd “human-lion conflict” – opnieuw leeuwen zijn langs de Skeleton Coast. Het heeft 15 jaar geduurd maar er is weer een klein groepje taaie leeuwen! De Skeleton coast is de droogste plek in sub-sahara Afrika met slechts 5 mm regen per jaar. Zelfs de “normale” prooidieren van de toch al niet zo fortuinlijke Namibische leeuwen (oryx en struisvogels) zijn hier schaars. Nu is gebleken dat deze “zee”leeuwen zich voeden zich met zeerobben, flamingo’s en aalscholvers!

Ook de beroemde woestijnolifanten van Namibie zijn aangepaste afstammelingen van normale olifanten. Ze zijn kleiner, met bredere voeten die minder snel in het zand wegzakken, en ze hebben minder water nodig. Wat ook uniek is aan de woestijnolifanten is dat ze buiten de formele nationale parken van Namibie voorkomen – bezoek het prachtige Damaraland!

Damaraland (7)

Activiteiten en Excursies in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is enorm veel te zien en te beleven. Veel reizigers vragen zich af of de activiteiten en excursies in Zuid-Afrika zijn inbegrepen in de reissom of optioneel zijn. Indien ze niet inbegrepen zijn, is de volgende vraag of activiteiten en excursies van tevoren moeten worden vastgelegd en – zo ja – wie dit doet: u zelf of Out in Africa?

Wij hebben daar in de loop van de jaren veel ervaring mee opgedaan. De antwoorden op deze vragen verschillen per bestemming, per tijd van het jaar en per klant. Hierover hebben we een uitgebreide Blog  geschreven met onze visie en tips, en voorbeelden van activiteiten en excursies in enkele van de meest bekende plaatsen in Zuid-Afrika, zoals Kaapstad, Hermanus, St. Lucia, Drakensbergen en Krugerpark.

Nieuwsbrief Out in Africa - Isimangaliso St Lucia - Nijlpaarden bekijken tijdens een boottocht

Ondertussen op kantoor

Januari is als vanouds de drukste boekingsmaand van het jaar voor alle verre bestemmingen, en zeker ook voor Afrika. Er heerst hier dus koortsachtige activiteit en gelukkig beslissen veel klanten snel. Dat is verstandig want er zijn veel mensen bezig met de organisatie van hun reis. In februari en maart volgt er altijd een golf aan boekingen en neemt de beschikbaarheid ter plaatse snel af in de populaire maanden juli – september. Dat geldt vooral voor Namibië en Botswana. Maar op dit moment lukt het allemaal nog, dus stuur uw reisplannen in en wij maken er een concreet, uitgebreid (en vrijblijvend) voorstel van.

Out in Africa heeft plaats voor een slimme en accurate stagiaire op HBO/WO niveau.

Heb je iets met Afrika? Wil je meedraaien in een klein team van gepassioneerde Afrikagekken? Vind je het leuk om mee te helpen bij alle reguliere werkzaamheden van een echte maatwerkspecialist, bijvoorbeeld het maken van offertes, reisschema’s en reispapieren; boekingen doen in Afrika; de website en social media bijhouden? En woon je in de buurt van Vlaardingen? Stuur dan een duidelijk CV en motivatiebrief naar info@outinafrica.com. De ideale startdatum is 1 april voor een maand of 5/6.

Baie groete

Ross Aitken en team