Beste mensen

Het is alweer de laatste maand van het jaar. Time flies!

Scholenproject

Allereerst zijn we zeer trots op een filmpje waaruit blijkt hoe goed het gaat met ons Scholenproject. Je ziet hier een dag uit het leven van een leerling van het vlaggenschip van dit project, The Royal Drakensberg Primary. Het verhaal wordt verteld door onze nichtjes Megan en Loretta die deze kar al jaren trekken, geholpen door tientallen vrijwilligers en ondersteunende organisaties zoals wij.

Out in Africa - nieuws uit afrika - Scholenproject drakensbergen

Eén van de belangrijk fundraisers is de Big Five Hike – dit jaar was het erg mistig!

Out in Africa - nieuws uit afrika - Scholenproject drakensbergen

Wij sponsoren meestal hond Moya – zij haalt het namelijk zeker, ook al ziet ze daar hier niet naar uit.

Out in Africa - nieuws uit afrika - Scholenproject drakensbergen

En uiteindelijk bereik je dan onze banier op één van de 5 bergtoppen in deze pittige hike.

Love – food – safety – stimulation

Verder een link naar een tweede, meer diepgaand, filmpje waaruit blijkt dat de keus voor steun aan juist de allerjongsten ook wetenschappelijk gezien de juiste is. Voedsel, Liefde, Veiligheid en Stimulering – dat is wat heel jonge kinderen nodig hebben om later goed te kunnen functioneren, overal ter wereld. Ontbreekt één van de vier, dan is repareren bijna niet meer mogelijk. Vooral Stimulering ontbreekt in veel gevallen op scholen en in gezinnen met laag opgeleide ouders in Afrika. En niet alleen daar. Dit filmpje geeft zeer te denken over de lange termijneffecten van conflicten, armoede, klimaatverandering en grote groepen mensen met hun kinderen die daaronder lijden of op drift raken.

Out in africa nieuws uit afrika december project drakensbergen

Wilt u ons project steunen met een decembergift? Graag! Het is een project geheel zonder strijkstokken, alle inkomsten worden direct aangewend voor de scholen en crèches.

IBAN:  NL40 RABO  0 1 1 4 0 2 6 3 2 7
t.n.v. Out in Africa Charities
te Vlaardingen
BIC/SWIFT RABONL2U

Voor meer informatie zie ook: https://outinafrica.com/over-ons/

Nieuws uit afrika - out in africa - voetballen in drakensbergen

Bedankt voor uw donatie!

Als speciale beloning een wat minder zwaar filmpje uit Afrika – kent u de legende van Big John?

Boekentips voor december

Reizen maakt je gelukkiger, creatiever en minder bevooroordeeld. Het stimuleert de verwondering en is goed voor de hersenen. Dat zegt Ap Dijksterhuis in zijn boek Wie (Niet) Reist is Gek. Ca. € 10,00.

Onze vrienden van de Painted Dog Conservation Project hebben meegewerkt aan een prachtig boek over deze hondensoort met de verwarrende naam/ namen. Meestal noemen wij hem Wilde Hond, maar dat klinkt erg gewoon voor zo’n bedreigd en bijzonder dier. In het Engels wordt hij naast Wild Dog ook Painted Wolf genoemd. Wild Dogs zijn prachtige dieren met een zeer complexe sociale structuur en bijzondere jachttechnieken. Het boek heet Painted Wolves – a Wild Dog’s Life – 312 pagina’s in het Engels. Het boek is te bestellen via Ron van der A, de voorzitter van de Painted Dog Conservation Foundation in Nederland (rgvda@outlook.com). Ca. € 75,00 (exclusief verzendkosten). Ook hebben zij een prachtige kalender, wellicht een leuke cadeautip voor onder de kerstboom? De kosten voor de kalender bedragen € 25,00 (exclusief verzendkosten).

Koelkomkommers en soutpiele opgelet!

Wie een passie voor Afrika combineert met een passie voor taal zal zich zeer vermaken met het boekje Afrikaans met een Knipoog. Vir een halwe kraai en ’n klinker (= voor een appel en een ei) leert u meer over deze rijke, beeldende en vooral rake taal. Op Facebook delen we nog meer geweldige uitdrukkingen. Dis hoe die koekie krummel.  Ca. € 15,00.

Gaat u naar Namibië?

Het is een stuk zwaardere kost dan de vorige twee boeken, maar Conny Braam heeft een boek geschreven over Hendrik Witbooi, de Nama leider die in opstand kwam tegen de Duitse kolonisatoren van wat nu Namibië heet – zo rond 1900. Hij is één van de belangrijke vrijheidsstrijders van het Afrikaanse continent. Bijzonder is dat hij honderden brieven nagelaten heeft met glasheldere argumentaties over de onbillijkheid van de Europese bezetters in Afrika. Ik ben Hendrik Witbooi, bestelbaar onder meer via bol.com, ca. € 21,00.

Meivakantie in Zuid-Afrika

We hebben in de afgelopen periode veel reizen gemaakt voor de meivakantie. Het is dan in Zuid-Afrika heerlijk rustig en het weer is prima. Ook zijn de vluchten in veel gevallen goedkoper dan in de zomervakantie, vooral als overstappen geen bezwaar is.

Ondertussen op kantoor

Traditiegetrouw zijn januari en februari de allerdrukste maanden voor wat betreft boekingen, vooral voor degenen die aan schoolvakanties gebonden zijn. Het is dan echter al relatief laat en beschikbaarheid wordt een probleem naarmate de tijd verstrijkt. Heeft u Afrikaplannen voor volgend jaar, hoe vaag ook, neem dan deze maand nog contact op. Wij horen graag van u!

Wij wensen u prettige feestdagen en een gezond en reislustig 2019!

Baie groete

Ross Aitken en team