77 – Verre Reizen event, water update, luipaarden en hoe ze te vinden, bergzebra’s zijn er nog, kamperen in Afrika
Beste mensen
Ter herinnering: aanstaand weekend, zaterdag 27 en zondag 28 oktober, doen wij mee met het Verre Reizen Event in Den Haag. Toegangskaarten kosten € 10,00 per persoon per dag aan de deur en € 7,50 bij voorregistratie. Echter, als relatie van Out in Africa kunt u gratis naar binnen indien u de volgende kortingscode invult: OUT18
- Locatie: Fokker Terminal aan de zuidkant van Den Haag – standnummer 55
- Adres: Binckhorstlaan 249, 2516 BB Den Haag. U kunt gratis parkeren achter het gebouw. Er rijdt ook een gratis shuttlebus tussen de beurslocatie en Den Haag Centraal.
- Openingstijden 10.00 – 17.00
- Out in Africa geeft een presentatie – op zondag van 11.10 – 11.40** uur in lokaal 4, genaamd Op Safari!
- ** Let op: de WINTERTIJD gaat in dit weekend **
Het gaat goed met het water in Zuid-Afrika
Het heeft de afgelopen maanden keurig geregend in Kaapstad en de waterdammen staan er dan ook prima bij. Ook in het oosten van het land zijn de regens tot op heden normaal. De Capetonians hebben wel een zware les geleerd en de meesten zijn niet van plan om terug te vallen in oude slechte gewoontes. Tot nu toe is Cape Town de enige wereldstad die er in geslaagd is om een waterbesparing van 60% (!) te realiseren. Daar kunnen wij allemaal een voorbeeld aan nemen.
Hoewel sommige klanten zich vorig jaar afvroegen of ze wel naar Kaapstad moesten gaan gezien de droogte, is het goed om te beseffen dat zelfs in het hoogseizoen toeristen maar 1% van de bevolking uitmaken – terwijl ze goed zijn voor 300.000 banen per jaar. Dus gáán naar die prachtige stad – ook om die reden!
Luipaarden: moeilijk te spotten maar zeldzaam?
Veel mensen die naar Afrika gaan, willen graag de Big Five zien (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, buffel). Van dit illustere gezelschap is het luipaard het moeilijkst te vinden. Dat is niet omdat ze zo zeldzaam zijn, maar vooral omdat het nachtdieren zijn die camouflage gebruiken als een belangrijk instrument. Je ziet ze bijna nooit en van nature komen ze ook niet in grote aantallen voor (ze leven solitair in tegenstelling tot leeuwen), maar ze zijn er wel. Luipaarden komen in hele grote gebieden van Afrika voor omdat ze buitengewoon adaptief zijn. Ze kunnen in de meest onverwachte omgevingen overleven, bijvoorbeeld in de beboste duinen langs de Indische Oceaan (Maputaland) of vlakbij grote steden als Kaapstad.
Luipaarden werden in het verleden zonder mededogen bejaagd, vooral in vroeger tijden toen ze nog “tijgers” heetten… Dit vanwege hun prachtige vacht en ook omdat ze juist door hun aanpassingsvermogen boerderijen niet per se mijden en soms vee aanvallen. Er zijn dan ook delen van het land waar ze daardoor echt niet meer voorkomen en hoe mooi is het dan als er toch weer zo’n taai en slim luipaard opduikt: voor het eerst in tientallen jaren is er in juni een luipaard gezien in Karoo National Park! Weliswaar via de nachtcamera, maar hij staat erop. Ook in de noordelijke Drakensbergen circuleren regelmatig geruchten over luipaarden. Daar is nog geen bevestiging via camera gevonden, wel stond er tot ongeloof van natuurliefhebbers een ander onverwacht dier op dat wel buitengewoon zeldzaam is: de bruine hyena.
Mountain Zebra’s – ze zijn er nog
Soms lukt het wel om een soort op het nippertje te redden van uitsterven. De bergzebra (equus zebra) is een ondersoort van de meer bekende en overvloedig voorkomende Burchell’s zebra (equus burchelli). Deze heet trouwens tegenwoordig gewone zebra of steppezebra (equus quagga) en dat laatste lijkt ons een vergissing want steppen zijn er niet in Afrika, wel savanne. Maar dit terzijde.
De strepen van de gewone zebra zien er zo uit:
De bergzebra heeft echter alleen zwarte en witte strepen, dus zonder schaduw:
Niet onvermeld mag blijven dat een andere ondersoort uit zuidelijk Afrika al wel uitgestorven is, namelijk de quagga (equus quagga quagga), die alleen nog op historische plaatjes te zien is. De quagga’s strepen reikten maar tot halverwege de romp waarbij het onderlichaam overliep naar een bruinige kleur.
Bron: wikipedia
In de jaren ’50 werd de totale populatie bergzebra’s geschat op nog slechts 60 dieren, meer heel veel wetenschappelijk feiten zijn niet bekend. Het hielp in ieder geval niet dat in 1974 een lokale boer 13 exemplaren dood schoot net voordat het Gamkaberg Reservaat in de Kleine Karoo werd geopend (en omheind) om ze te beschermen. De schatting was dat er daarna nog ca. 30 dieren waren op 3 verschillende plekjes in de zeer uitgestrekte Kaap. Probeer ze maar eens te vinden…
Inmiddels zijn er door nauwkeurig natuurbeheer naar schatting weer 5000 bergzebra’s, een knappe prestatie. Echter, de genetische variatie is heel beperkt waardoor de dieren kwetsbaar zijn voor ziektes en voortplantingsproblemen. Het traceren en overplaatsen van dieren blijft een ongoing project voor Cape Nature Conservation and South African National Parks.
De meeste kans op het zien van deze dieren met een geschiedenis is … Mountain Zebra National Park en in Samara Game Reserve (zie onze nieuwsbrief van juni voor informatie over Samara).
Kamperen in Afrika?
Dat kan zeker! Voor inspiratie en reisvoorbeelden zie ons Thema met uitleg over kamperen in zuidelijk Afrika.
Ondertussen op kantoor
Als de beurzen achter de rug zijn gaan er weer diverse teamleden naar Zuid-Afrika om bestemmingen te bezoeken en onze informatie uit eerste hand te updaten. Voor volgend jaar staan al Botswana en de Seychellen op het programma.
En u weet het al: NU is de beste tijd van het jaar om een reis voor 2019 te regelen (niet pas na de Kerst), vooral als u in de maanden juli en augustus op reis gaat. Graag horen wij van uw reisplannen en graag tot ziens in Den Haag.