73 – Privacy, Frans Lanting, Watersituatie Kaapstad, Zojuist bezocht: Samara Private Game Reserve, Recente Blogs en Ondertussen op Kantoor
Beste mensen,
In deze Nieuwsbrief: privacy, Frans Lanting, last-minute reis naar Botswana, watersituatie in Kaapstad, Samara Private Game Reserve en onze recente Blogs met tips over Afrikareizen.
Privacy
Zoals u ongetwijfeld gemerkt heeft, is de AVG in werking getreden, de nieuwe wet gericht op de bescherming van persoonsgegevens. Ook wij hebben ons privacy beleid opnieuw bekeken en we blijven met grote voorzichtigheid omgaan met uw gegevens. Wilt u de Nieuwsbrief niet meer ontvangen dan kunt u zich afmelden in de link in onze nieuwsbrief. Wilt u geheel verwijderd worden uit ons bestand, stuur dan a.u.b. even een e-mail naar info@outinafrica.elephantlabs.nl.
Maar wij hopen natuurlijk dat u geïnteresseerd blijft in het mooiste continent op aarde. Dat vindt niemand minder dan Frans Lanting ook.
Frans Lanting over Afrika
De wereldberoemde Rotterdammert Frans Lanting werkte jarenlang onder meer voor National Geographic en woont al jaren in California. Hij is ambassadeur van het Wereldnatuurfonds in Nederland. Lanting staat bekend om zijn prachtige, en tevens wetenschappelijk goed onderbouwde, fotoseries waarmee hij de ‘conservation’ boodschap verspreidt, niet in de laatste plaats via zijn zeer populaire Instagram account. Hij sluit daarbij niet zijn ogen voor de milieuproblemen op onze mooie planeet.
Frans Lanting heeft de mooiste plekken ter wereld gezien en vaak meerdere malen. Over Afrika zegt hij dat het snel verandert, maar dat Afrika nog steeds een “glorieuze oer-overvloed aan dieren heeft die nergens anders ter wereld voorkomt”. Mooi gezegd! Zijn top 3 voor Afrika:
- Serengeti National Park in Tanzania
- Okavango Delta in Botswana
- Namaqualand in Zuid-Afrika tijdens het bloemenseizoen
Lees het hele interview in KLM’s Holland Herald hier
Last-minute aanbieding maatwerkreis Botswana voor maximaal 6 personen
Bent u er weer niet aan toegekomen om dit jaar een mooie Afrikareis te regelen? In verband met een annulering kunnen wij nog korte tijd een reeds geregelde maatwerkreis naar Botswana vasthouden. U ziet onder meer Chobe National Park, de Victoria Watervallen, de Makgadikgadi Zoutpannen en de Okavango Delta. Het is een self-drive reis met verblijf in eenvoudige vaste accommodatie en daarnaast zijn er twee leuke excursies met kampeerovernachting en gids opgenomen, één in de zoutpannen en een kano-excursie in de Okavango Delta (= nummer 2 op de lijst van Frans…).
Prijsindicatie is ca. € 1.400,00 per persoon bij 6 personen, exclusief vluchten. Voor de klanten die helaas moesten afzeggen hadden wij nog vluchten gevonden van € 650,00 per persoon vanuit Brussel (laatste traject Parijs-Brussel met de trein). Maar andere vluchten kunnen natuurlijk ook. Heeft u mogelijk belangstelling? Bel a.u.b. met Yosta – telefoon 010 474 6266.
Watersituatie in Kaapstad
We zijn zojuist terug van enkele weken in Zuid-Afrika. De zogenaamde Day Zero, de dag waarop er in Kaapstad geen water uit de kraan meer zou komen, is inmiddels volledig van de baan. In hotels en guesthouses is er niets te merken van een watertekort, behalve dat de badstop soms verwijderd is. Als je er niets mee te maken wilt hebben, kun je als bezoeker naar hartenlust water gebruiken en zelfs verspillen. Maar het was interessant om te zien dat deze periode heeft gezorgd voor permanente veranderingen in het gedrag bij de inwoners van de regio, ook al is de noodzaak tot besparing nu minder urgent. De water-bewuste Capetonians wassen hun handen met desinfecterende gel en niet met water, ze trekken het toilet niet door bij een kleine boodschap, ze gaan niet meer in bad maar kort onder de douche, ze bouwen ingenieuze wateropvang systemen voor regenwater en afvalwater waarmee de tuinen bewaterd kunnen worden (zodra dat weer mag) – en zo zijn er tal van voorbeelden in het dagelijks leven die leiden tot waterbesparing. Je gaat vanzelf meedoen met water besparen want het gaat allemaal prima met minder, iets om ook hier eens over na te denken?
Zojuist bezocht: Samara Private Game Reserve
Samara is een bijzondere natuurbestemming in de omgeving van Graaff-Reinet, in de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie. Het presenteert zichzelf als een safari lodge met de normale wildritten en mooie accommodatie, maar het is meer dan dat.
In deze niet zo vruchtbare streek woonden van oudsher boeren die probeerden hun farms draaiend te houden, hetgeen niet of slechts met veel moeite lukte. In 1997 zijn de eigenaars van Samara begonnen met het opkopen van niet-rendabele farms om ze samen te voegen tot één groot natuurgebied zonder hekken. Het plan is om deze hele streek terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Alle niet-oorspronkelijke vegetatie wordt verwijderd en alleen dieren die er van oudsher, dus tot en met de 19e eeuw, voorkwamen worden geïntroduceerd. Dit was namelijk het gebied van de grote migraties van antilopen, waaronder miljoenen springbokken. Het verhaal gaat dat de lucht wekenlang vol stof zat als de kuddes langs trokken. Samara is dus een lange termijn mega-project waarbij ook nog wordt samengewerkt met de nationale Parkenraad en het nabij gelegen Camdeboo National Park. Daarbij moet niet onvermeld blijven dat dit deel van Zuid-Afrika een doelwit is van energiebedrijven die weer een nieuwe bron van fossiele brandstoffen willen aanboren, namelijk het winnen van schaliegas (fracking). Samara speelt een leidende rol in de strijd hiertegen.
Dus hoe ziet het er nu dan uit? Nou, mooi! Het is inderdaad heel erg groot en er zijn maar twee lodges. Voordeel is dat er dus bijna geen andere voertuigen zijn, nadeel is dat er dan automatisch minder gevonden wordt – het is vaak goed zoeken naar dieren. Er zijn olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels en cheeta’s. Daarnaast zijn er ook veel dieren die je elders niet vaak ziet, zoals grootoorvossen, aardvarkens en ook het gordeldier wordt regelmatig gezien. Sommige cheeta’s hebben een zender om en dan nóg is het hard werken om ze te vinden. Met name de stammoeder Sibella heeft een geheel eigen verhaal en kan ook te voet opgespoord worden.
Er zijn twee lodges, mooi ingericht met de sfeer van oude farmhouses, maar dan luxer. De wegen zijn hobbellig, minder geschikt indien u een slechte rug heeft. Wat Samara echt uniek maakt is dat het omgeven is door bergen die bij het reservaat horen. Al hobbelend in het wildritvoertuig beklimt u steile bergpassen. Eenmaal bovenop zijn er dan onverwacht uitgestrekte grasvlaktes waar kleine kuddes zijn van wildebeest, springbokken, blesbokken – de “Serengti van het zuiden”. Een prachtig voorgrond bij de zeer weidse uitzichten over de Camdeboo – wat is Zuid-Afrika toch mooi.
Recente Blogs
Story-telling is de trend in marketing en wij vertellen er lustig op los. Lees bijvoorbeeld:
De mooiste huwelijksreisbestemmingen in Afrika
In december naar Zuid-Afrika – waar moet je op letten?
De mooiste natuurgebieden in Tanzania
Rondreizen in Namibie – deze plekken moet u zien
De leukste activiteiten in Botswana
Zo spot je de Big Five in Zuid-Afrika
Het weer en andere tips voor uw reis naar Mozambique
Wat is de Tuinroute in Zuid-Afrika – wij leggen het uit
De meest populaire blogs voor mensen met kinderen zijn
Met kinderen op reis naar zuidelijk Afrika
Een kind-vriendelijke vakantie in Zuid-Afrika
Ondertussen op kantoor
Is het druk met het voorbereiden van de spullen voor de vele klanten die in juli en augustus zuidwaarts trekken naar Afrika. Het lukt ons nog steeds, met de nodige inspanning, om in september en oktober reizen 2018 te organiseren. Zelfs in Namibië en Botswana komt er inmiddels af en toe weer wat vrij, maar beter is om naar die landen in 2019 te gaan. En ja, dat kan al geboekt worden! Van november tot half december 2018 is er nog voldoende beschikbaarheid overal, en het is een prima tijd om naar Afrika te gaan.
Zet alvast in de agenda – Out in Africa doet mee aan:
Zondag 30 september – minibeurs van de Maatwerkspecialisten in Zwolle
Zaterdag 27 en zondag 28 oktober – Verre Reizen Event in Den Haag
Met presentaties door ons “multi-culturele” team!