Beste mensen,

Ein-de-lijk lijkt de zomer op het punt van beginnen te staan in Nederland. Blauwe luchten en hoge(re) temperaturen kunnen maar één ding betekenen: de barbecue gaat aan! Veel Nederlanders zijn er gek op en zo met deze eerste warme dagen ruik je buiten tegen het einde van de middag vaak de bekende geur van opwarmend houtskool, een geur die voor veel mensen inmiddels direct gerelateerd is aan de start van de zomer. Maar niemand is zo gek op barbecueën als de Zuid-Afrikanen zijn, hoewel het daar uit den boze is om het “barbecue” te noemen. Nee, het is “braai” en niets anders. Het kan haast niet missen of iedereen die wel eens naar Zuid-Afrika is geweest heeft een keer gebraaid of “braai-vleis” gegeten. Het is daar zó populair dat het haast beschouwd wordt als nationale sport (er zijn echt braai wedstrijden) en er is zelfs een Nationale Braai Dag uitgeroepen: 24 september (valt samen met Heritage Day). Het meest voor de hand liggend is natuurlijk om een goed stuk vlees op de braai te leggen, en dat gebeurt ook het meest. Maar daar blijft het niet bij! In principe legt een Zuid-Afrikaan alles op de braai: groente in allerlei soorten en maten, maar ook “braai-broodjies” en “rooster-koek”, beiden brood gevuld met (meestal) kaas en andere ingrediënten, zijn zeer populair.

Nieuws uit Afrika - Kruger National Park - Braai bij de accommodatie

Foto: Braai, Kruger National Park, Zuid-Afrika

De Nederlandse Jord Althuizen is gek op barbecueën en heeft er inmiddels meerdere kookboeken over geschreven. Zijn laatste kookboek is volledig geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse braai, waarvoor hij een korte maar krachtige reis door Zuid-Afrika heeft gemaakt om inspiratie op te doen en te ervaren hoe sterk de braai verweven is in de Zuid-Afrikaanse cultuur.

Braai, Zuid-Afrika, gezellig, nieuwsbrief 72

Foto: Met elkaar rondom de Braai

Naast braai gerechten zijn er natuurlijk nog veel meer Zuid-Afrikaanse lekkernijen. Helaas zijn de meeste van die heerlijkheden niet in Nederland te krijgen, maar daar is een oplossing voor: maak ze zelf! Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Leoné de Beer, een Zuid-Afrikaanse die al geruime tijd in Nederland woont. Zij heeft het bedrijf AfriKos opgezet en organiseert nu met veel passie en enthousiasme kookworkshops voor Zuid-Afrikaanse gerechten en lekkernijen. Helemaal passend bij onze manier van reizen organiseren, worden de kookworkshop ook veelal op maat gemaakt!

Koeksisters, Zuid-Afrika - nieuwsbrief 72

Foto: koeksisters bron: Lekker Braai RSA

 Water update

 “Day Zero” in Kaapstad is inmiddels uitgesteld naar 2019. Tegen die tijd zullen de interventies van overheidswege die al die tijd al noodzakelijk waren (maar niet gebeurden) een stuk opgeschoten zijn, dus voorlopig is dit probleem van de baan. In het oosten van het land, waar ook droogte heerste, is inmiddels een normale hoeveelheid regen gevallen. Ook in Namibië en Botswana verloopt alles normaal dit jaar.

Nieuwsbrief Out in Africa - Sossusvlei - Een zeldzame laag water in de vlei

Een zeldzaam gezicht. water in een van de drogere delen van Namibië

Namibië slaat terug naar Trump – greetings from a shithole country

 U heeft het vast meegekregen: de Amerikaanse president Donald Trump noemde enige tijd geleden tijdens een vergadering met enkele senators diverse landen “shithole countries”, waaronder Afrikaanse landen. Enkele maanden eerder noemde president Trump Namibië een paar keer “Nambia” tijdens een toespraak, dus vond men het in Namibië tijd om terug te slaan en dat doen ze met de volgende video. 

Dit is uiteraard een filmpje met een dikke knipoog, maar het geeft wel goed de prachtige natuur van het land weer. Wij krijgen in ieder geval gelijk zin in vakantie naar Namibië!

Sossusvlei - Out in Africa in Namibië

Out in Africa in de Sossusvlei, Namibië

Ondertussen bij Out in Africa…

 En laten onze consultants Mandy en Malou nou net de kans hebben gehad om al dit moois van dichtbij te bekijken! Zij hebben recentelijk een reis gemaakt naar Namibië, maar daarbij ook Botswana. Hierbij hebben ze de klassieke cirkelroute gedaan vanuit Windhoek en daarbij veel accommodaties bezocht onderweg. Niet alleen zijn ze langs geweest bij de adressen waar wij al jarenlang goed mee samenwerken, er zijn ook enkele nieuwe bestemmingen ontdekt. Uiteraard hebben ze daarbij prachtige ervaringen opgedaan, van sandboarden in de Namib woestijn en dansen met de Damara’s, tot aan wild spotten in Chobe National Park en overnachten in de Okavango Delta. Inmiddels zijn ze weer terug op kantoor met een hoop extra kennis, dus neem contact op als u zelf ook geïnteresseerd bent in een reis naar Namibië en Botswana. Dit jaar is het al behoorlijk vol/druk in Namibië en Botswana, maar het is natuurlijk ook al mogelijk om een reis te plannen voor volgend jaar – u kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!

Consultant Mandy aan het dansen met Damara's in Namibië - nieuwsbrief 72

Foto: Consultant Mandy aan het dansen met Damara’s, Namibië

Foto: Consultant Malou bij de Victoria Waterval, Zimbabwe - nieuwsbrief 72

Foto: Consultant Malou bij de Victoria Waterval, Zimbabwe

Voor inspiratie kijk naar de volgende reizen:

Reis 2001: Namibie Botswana cirkel – kamperen

Reis 2004: Namibie Botswana cirkel – comfortabel niveau

Reis 2013: Namibie Botswana Anders Incl. Bushmen (middenklasse niveau)

Voor in de agenda

 Op zaterdag 30 september 2018 organiseert Out in Africa samen met collega Maatwerkspecialisten weer een Open Dag. Ditmaal in Zwolle. Zet in uw agenda dat u hier “De Wereld in Eén Dag” kunt zien, doe reisinspiratie op bij de presentaties over verre bestemmingen en stel uw vragen bij onze reisspecialisten.

Maatwerkspecialisten out in africa - nieuwsbrief 72

Baie Groete,

Ross Aitken & Team