Als je met (jonge) kinderen graag een bijzondere reis wil maken, dan is Zuid-Afrika een uitstekende optie. Dit vanwege diverse redenen, die we hier graag doornemen:

  1. Het land is enorm gevarieerd en er is dus héél veel te doen.
  2. Grote delen van het land zijn malariavrij.
  3. In de zomervakantie is het winter, wat meer goeds betekent dan in Nederland.
Kinderen, Zuid-Afrika - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika kan met kinderen van alle leeftijden.

Heel veel variatie

Het is natuurlijk ideaal als een vakantie leuk is zowel voor ouders als voor kinderen (soms ook nog van verschillende leeftijdsgroepen) en Zuid-Afrika is daar uitermate geschikt voor. Je kunt namelijk van alles in de reis verwerken: stadsbezoek, natuur, safari, avontuurlijke activiteiten, strand en ga zo nog maar even door! Bovendien is de infrastructuur over het algemeen prima, dus het is heel makkelijk om zelf rond te rijden.

Een leuke stad om te bezoeken is natuurlijk Kaapstad. Hier is er heel veel te zien en te doen, bijvoorbeeld een bezoek aan het Schiereiland. Het is hier onder andere mogelijk om de pinguïns bij Boulder’s Beach te bezoeken, iets dat kinderen vaak erg leuk vinden! Maar eventueel een cultureel uitstapje naar Robben Eiland is vaak ook interessant, zeker voor wat grotere kinderen. Die krijgen dan een goed beeld van de veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika. Eventueel kan dit ook gecombineerd worden met een bezoek aan een Township, vaak ook een echte “eye-opener” voor kinderen (en volwassenen).

Pinguins, Boulders Beach, Kaapstad, Zuid-Afrika - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

De pinguins bij Boulders Beach zijn vaak tot redelijk dichtbij te benaderen (je kunt ze niet aanraken!) en zijn altijd grappig om te bekijken

Verder staat het land natuurlijk bekend om het vele natuurschoon en de safari mogelijkheden. Omdat het land zo ontzettend groot is, zijn er maar liefst 9 verschillende biomen, allemaal weer met andere soorten natuur en planten – en dus dieren. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een rondreis door Zuid-Afrika het landschap eigenlijk continu ziet veranderen: van uitgestrekte leegte tot oerwoudachtige bossen en van indrukwekkende bergen tot gigantische open vlaktes. Dit houdt het interessant voor iedereen en zorgt ervoor dat kinderen zich minder snel vervelen in de auto tijdens langere ritten. Het heeft bovendien ook tot gevolg dat er veel dieren kunnen leven in het land, wat betekent dat je op veel plekken op safari kunt. Natuurlijk is het Krugerpark en omgeving het meest bekend, maar er zijn nog veel meer gebieden waar je veel dieren kunt zien! En op safari gaan is vaak hetgeen dat voor zowel ouders als kinderen hét hoogtepunt van de reis is – hoe bijzonder is het om als gezin op een wildrit te gaan en met z’n allen een olifant te kunnen bewonderen? Dat is een ervaring die kinderen over het algemeen nooit meer vergeten.

Nkorho Bush Lodge (11), prive safari, wildrit, big 5 - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

Een wildrit bij een privé safari lodge is vanwege de veiligheid niet geschikt voor hele jonge kinderen, maar zodra de kinderen iets ouder zijn is het zeker een aanrader!

Maar natuurlijk is het ook heerlijk om gewoon even te kunnen ontspannen tijdens een reis met kinderen. En waar kan dat beter dan aan het strand? Zuid-Afrika heeft een enorm lange kustlijn, waarvan een groot deel grenst aan de Indische Oceaan: een zee die eigenlijk altijd een aangename temperatuur heeft en waar je dus het hele jaar door kunt zwemmen. Let wel goed op dat in sommige tijden van het jaar het geen ideaal strandweer kan zijn op verschillende plekken in het land, dus laat ons je adviseren over waar en wanneer je het beste naar het strand zou kunnen gaan.

Strand Zuid-Afrika (5), Indische Oceaan, golven, zee - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

Ondanks het winterseizoen is het vaak op een mooie dag nog steeds lekker aan het strand en in de Indische Oceaan!

Uiteraard is dit slechts een hele kleine greep uit de variatie die Zuid-Afrika te bieden heeft. Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen! Qua activiteiten is er ook voor ieder wat wils: je kunt natuurlijk op safari met de kids (in eigen voertuig of met een ranger vanuit een lodge), maar er zijn ook diverse mogelijkheden om boottochten te doen, of te gaan paardrijden, fietsen, quad bike rijden, wandelen en nog heel veel meer. Het is een land waar zoveel bezienswaardigheden zijn en waar zoveel te doen en te zien is, dat zowel ouders als kinderen zich niet snel zullen vervelen!

Drakensbergen, Zuid-Afrika - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

Wandelen naar de top van een berg in de KwaZulu-Natal Drakensbergen

Grote delen van het land zijn malariavrij

Eén van de overwegingen waar ouders mee te maken krijgen als ze naar Afrika willen reizen met (jonge) kinderen, is malaria. Sowieso is het altijd de bedoeling om hierover informatie in te winnen bij de huisarts of GGD, maar over het algemeen wordt het afgeraden om met kinderen naar malariagebieden te reizen. Is een reis naar Afrika dan geen goede optie meer? Niets is minder waar; er zijn zeker nog genoeg geschikte gebieden om te bezoeken met kinderen! Het klopt dat er veel gebieden als malariagebied worden bestempeld, maar in Zuid-Afrika is eigenlijk het grootste deel van het land malariavrij! Alleen grofweg het gebied rondom het Krugerpark valt in een laagrisico zone, en dan normaal gesproken alleen in de zomermaanden van Zuid-Afrika (onze winter). Dan hou je dus nog heel veel gebieden over die je wel kunt bezoeken met kinderen en kun je nog steeds een net zo gevarieerde reis maken als hierboven beschreven.

Maar, zul je nu misschien denken, het Krugerpark valt wel in een malariagebied, betekent dat dan dat we niet op safari kunnen? Gelukkig niet. Het Krugerpark is natuurlijk het meest bekende wildpark van Zuid-Afrika, maar er zijn nog heel veel andere wildparken, waarvan er heel veel in een malariavrij zone vallen. Dus ook als je het malariagebied liever wilt vermijden, dan kun je nog steeds een onvergetelijke safari doen met de kids. Wij zorgen er dan voor dat de reis helemaal aansluit bij jullie wens om malariavrij te reizen, maar toch op safari te gaan!

Malariavrij, safari, kinderen, Big 5 - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

Ook een malariavrije safari is mogelijk in Zuid-Afrika!

In de zomervakantie is het winter in Zuid-Afrika

Dit klinkt enigszins onheilspellend, maar gelukkig is de winter daar niet wat het is hier. Het klimaat in Zuid-Afrika is heel anders dan in Nederland, maar ook in het land zelf zijn er verschillende gebieden. De meeste mensen die met kinderen naar Zuid-Afrika gaan, willen het liefst een reis maken langs de hoogtepunten en dat over het algemeen in de zomervakantie. Zuid-Afrika is eigenlijk het hele jaar te bezoeken, maar met kinderen is juist de (Zuid-Afrikaanse) winterperiode ideaal!

In het safarigebied is de natuur in de juli/augustus erg dor en droog, omdat het droogseizoen is. Dit betekent dat de bush niet dichtbegroeid is, wat dan weer betekent dat het vaak makkelijker is om de dieren door de bosjes heen te kunnen spotten. Bovendien is het gras een stuk minder hoog dan in de (Zuid-Afrikaanse) zomermaanden, dus ook dat betekent dat als bijvoorbeeld leeuwen liggen te slapen in het gras (wat ze het grootste deel van de tijd doen…) ze nog een stuk makkelijker te zien zijn. Ten slotte betekent dit ook dat er voor de dieren minder water te vinden is in de bush, dus komen ze geregeld naar de drinkplaatsen waar nog wel water voor ze is. Vaak kun je dus met de kinderen naar zo’n drinkplaats rijden en vanuit de auto kun je de dieren vanzelf ten tonele zien verschijnen.

Winter, safari, Hluhluwe-Imfolozi, Zuid-Afrika - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

In de Zuid-Afrikaanse wintermaanden zijn er regelmatig dieren te vinden op plekken waar er water is.

In de Kaapregio is het weer wel iets anders: het is daar dan regenseizoen en je hebt dus kans op wat regen. Maar dit wordt geregeld afgewisseld met een zonnetje en het is meestal niet zo dat het winterse weer in Kaapstad zo slecht is als het hier kan zijn. Aan de stranden van Zuid-Afrika kan het eventueel wel wat onstuimiger zijn – het weer daar is moeilijk te voorspellen in de (Zuid-Afrikaanse) wintermaanden. Maar dan is de ideale oplossing om te verblijven in een kustplaatsje waar ook genoeg andere dingen te doen zijn, mocht het geen lekker strandweer zijn. Zo kun je dus ter plaatse kijken hoe het ervoor staat en beslissen of je naar het strand gaat of iets anders gaat doen. Sowieso is het vaak wel prettig om die flexibiliteit te hebben als je met kinderen reist: niet iedereen heeft altijd overal zin in. En omdat in Zuid-Afrika alle activiteiten zo makkelijk ter plaatse te regelen zijn, heb je tijdens de reis nog voldoende vrijheid om de dagen in te delen en te kijken wie wat wil doen.

St. Lucia is een ideale plaats aan de kust: als het weer goed is kun je makkelijk naar het strand, als het weer minder goed is zijn er tal van andere dingen te doen!

Overigens zijn de temperaturen in onze zomervakantie (dus in de Zuid-Afrikaanse winter) over het algemeen prima. In de safarigebieden in het noordelijke deel van het land is het overdag vaak nog aangenaam warm, zo tussen de 20 en 25 graden. ’s Avonds zodra de zon weg is koelt het wel sterk af, dus dan is warme kleding zeker aan te raden. In de Kaapregio is het vaak wat koeler (rond de 15 – 18 graden overdag), maar nog steeds niet te vergelijken met onze winterse temperaturen. De enige plek waar het écht koud zou kunnen worden en je misschien zelfs sneeuw zou kunnen zien, is in de KwaZulu-Natal Drakensbergen. Dit is aan het eind van de dag echter meestal alweer gesmolten en is eigenlijk ook wel echt iets bijzonders om mee te maken midden in Afrika. Over het algemeen zijn het dus prima temperaturen – het is voor kinderen vaak toch ook niet prettig als het veel te heet is.

Sneeuw, winter, Drakensbergen, Zuid-Afrika - Met kinderen naar Zuid-Afrika

Heel bijzonder: sneeuw in de KwaZulu-Natal Drakensbergen!

Liever niet in de zomervakantie maar in één van de andere schoolvakanties?

Natuurlijk kan dit ook! Zoals aangegeven kun je eigenlijk het hele jaar door naar Zuid-Afrika, ook met kinderen. In verschillende periodes van het jaar zullen we wellicht verschillende dingen aanbevelen, bijvoorbeeld tijdens een reis in de Kerstvakantie kiezen we vanwege de warmte in Zuid-Afrika zoveel mogelijk accommodaties met een zwembad voor de afkoeling. En omdat de kinderen dan vaak wat korter vakantie hebben zullen er wellicht wat keuzes gemaakt moeten worden in wat wel en niet haalbaar is in de beschikbare periode. Maar dit zijn allemaal dingen waar wij gespecialiseerd in zijn: reizen maken op maat, volledig gebaseerd op de wensen en ideeën van de klant en met onze expertise om de puntjes op i te zetten. Op deze manier kunnen we een prachtige én kindvriendelijke vakantie naar Zuid-Afrika organiseren!

Kinderen, schoolvakantie, Zuid-Afrika - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

In december is het ook schoolvakantie in Zuid-Afrika, dus een populaire periode voor Zuid-Afrikanen om op vakantie te gaan in eigen land.

Enkele tips

Ten slotte nog enkele dingen ter overweging als je een vakantie naar Zuid-Afrika met kinderen plant. Houd er rekening mee dat kinderen vaak hele uiteenlopende dingen willen zien en doen, dus hoe meer wij weten wat de kinderen leuk vinden of wat jullie als gezin graag doen, hoe beter de reis bij jullie zal passen. Verder raden we bijvoorbeeld ook regelmatig aan om in accommodaties te verblijven waar je de beschikking hebt over een eigen keuken. Voor kinderen is het niet altijd even leuk om elke avond netjes in een restaurant te moeten zitten, dus als je dan de mogelijkheid hebt om zelf iets klaar te maken, leert de ervaring ons dat dat vaak toch wel erg prettig is. Overigens zijn dit vaak locaties waar er wel een restaurant in de buurt is, dus als je dan alsnog liever naar een restaurant wilt, dan kan dit vaak wel. Wederom is ook hierbij de mogelijkheid tot flexibiliteit ideaal als je reist met kinderen!

Braai, Kruger National Park, Zuid-Afrika - nieuwsbrief 72

Niet alleen een eigen keuken is handig, een “braai” bij de accommodatie is ook altijd mooi meegenomen (en heel Zuid-Afrikaans)! (foto: Wayne van Driel)

Wij hebben zelf heel veel ervaring met reizen met kinderen in Afrika, van baby tot tiener, dus neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden en wensen te bespreken en dan werken wij graag een vrijblijvende offerte voor u uit.

Kinderen, vakantie, Zuid-Afrika - Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika

Reizen met kinderen naar Zuid-Afrika? Dat is heel goed mogelijk!