KwaMbili Lodge - Close encounter olifant

Reis 1019: Zuid-Afrika puur safari

 • Voor de echte natuurliefhebber
 • Lang verblijf in Krugerpark
 • Plus twee goede privé-safari's
 • Geen lange afstanden

Reis 1022: Zuid-Afrika noord – lang

 • Puur safari
 • Afwisseling in activiteiten, waaronder wandelsafari's
 • Ongerepte gebieden
 • Veel diversiteit in natuur en landschappen
Kruger National Park - Cheetah close-up

Reis 1023: Zuid-Afrika noord – safari & meer

 • Veel safari, maar afgewisseld met andere thema’s
 • Diversiteit in natuurgebieden
 • Combinatie van zelf rijden en safari onder begeleiding
 • Avontuurlijke wandelsafari
Ants Nest - Paardrijsafari met zebra's

Reis 1024: Zuid-Afrika Paardrij Safari

 • Veel aandacht voor paardrijden
 • Ook veel andere activiteiten mogelijk
 • Grote verscheidenheid aan natuur en landschappen
 • Accommodaties mix van niveaus

Safari reis Zuid-Afrika in de nationale parken

Verspreid over heel Zuid-Afrika is er een uitgebreid netwerk van nationale parken. Deze parken worden gerund door de staat. Eén van de belangrijkste kenmerken is dat u in de nationale parken in uw eigen huurauto kunt rondrijden op zoek naar dieren. U kunt daarbij zelf uw tempo en route bepalen. In de nationale parken zijn Rest Camps met huisjes waar u kunt slapen. De huisjes zijn van eenvoudig niveau, maar de locatie is vaak uitstekend en de grotere kampen hebben een winkel, restaurant en zwembad. Ook kunt u er eventueel losse wildritten boeken. Naar keuze verblijft u meerdere dagen in één kamp, of u rijdt een route van kamp naar kamp en verkent zo een groter gebied. Safari’s in nationale parken zijn ook bij uitstek geschikt tijdens een familiereis, zeker als u met jonge kinderen in Zuid-Afrika reist.

Safari reizen Zuid-Afrika: Accommodatie in de nationale parken: eenvoudig maar praktisch.

Accommodatie in de nationale parken: eenvoudig maar praktisch.

Safari reis Zuid-Afrika in privé safari lodges

Naast deze self-drive safari’s in Zuid-Afrika (of “fly-drive” safari’s in Zuid-Afrika) kunt u ook kiezen voor een verblijf bij een safari lodge in een privé natuurpark- or reservaat. Deze bestemmingen zijn particulier eigendom en grenzen vaak aan nationale parken. In veel gevallen zijn er geen hekken dus de dieren lopen vrij rond. Een privé safari is geheel verzorgd: de accommodatie is luxer en alle maaltijden zijn inbegrepen. Het belangrijkste kenmerk van privé natuurreservaat is echter dat deze parken niet vrij toegankelijk zijn. Er zijn dus minder andere toeristen. Verder is er begeleiding. U gaat u twee keer per dag met een professionele ranger op wildrit (of game drive) in een open 4×4 safari voertuig (of “jeep”) van de lodge zelf. U hoeft dus niet zelf te rijden en u krijgt van de ranger informatie over wat u onderweg tegenkomt. Nog een verschil met het zelf rijden in de nationale parken is dat de ranger vaak van de weg af mag om dichter bij dieren te komen en ook in het donker mag rijden (dit zijn twee dingen die u tijdens een self-drive safari absoluut niet mag). Door de extra begeleiding en de andere regels is de kans op het zien van bijzondere dingen tijdens een privé safari dus groter. Desondanks zijn beide opties absoluut de moeite waard en wij adviseren in de meeste gevallen om beide soorten safari’s in te bouwen in een safarireis naar Zuid-Afrika.

Safari reizen Zuid-Afrika: Tijdens een privé safari op pad in een open safari voertuig met ranger.

Tijdens een privé safari gaat u op pad in een open safari voertuig met ranger.

De beste safari gebieden in Zuid-Afrika: Kruger National Park

Het bekendste nationale park is Kruger National Park, in het noordoosten van het land. Het Krugerpark is bijna zo groot als België en het wemelt er van de dieren. Doordat het park zo groot is, is er een grote variatie aan natuur en landschappen, en daarmee ook een grote diversiteit aan diersoorten. Mede hierdoor en doordat het park zo goed toegankelijk is, wordt het door velen gezien als de beste safari bestemming in Zuid-Afrika. Ook wij genieten al jaren elke keer weer van een bezoek aan het Krugerpark. Krugerpark krijgt soms het label “te druk/het is een soort Beekse Bergen” maar dat komt mede door een gebrek aan kennis over het park. Als je er goed de weg weet en de verschillende gebieden en de vele overnachtingsplekken goed kent, kan je drukte vaak vermijden. En het feit dat Krugerpark vanuit prijs/kwaliteit oogpunt waarschijnlijk de beste safaribestemming ter wereld is, telt ook mee.

Safari reizen Zuid-Afrika: Leeuw loopt op de weg.

In het Krugerpark maken ook veel dieren gebruik van de wegen en paden!

De beste safari gebieden in Zuid-Afrika: andere parken

Er zijn nog veel meer prachtige nationale parken voor een safari in Zuid-Afrika, te veel om hier op te noemen. Enkele meer bekende zijn:

 • St. Lucia Wetlands (officieel Isimangaliso Wetland Park) – een uitgestrekt park met veel water. Bekend om nijlpaarden, krokodillen en prachtige stranden.
 • Hluhluwe–iMfolozi Game Reserve – meer heuvels dan Kruger, relatief veel neushoorns, maar alle Big Five zijn hier aanwezig evenals wilde honden.
 • Addo Elephant National Park – in de Kaapprovincie, ca. 600 km van Kaapstad.
Safari reizen Zuid-Afrika - Boottocht over Lake St Lucia, Isimangaliso Wetlands

Een boottocht in St. Lucia is een aanrader.

Indien mogelijk bouwen wij ook vaak de minder bekende en stillere parken in, bijvoorbeeld:

 • Kgalagadi Transfrontier Park – afgelegen maar een werkelijk prachtig park met onder meer de beroemde Kalahari leeuwen. Ver van tevoren boeken is noodzakelijk.
 • Mkhuze Game Reserve – toegankelijk, erg eenvoudige accommodatie maar prima wild en veel vogels.
 • Mapungubwe National Park – in het verre noorden langs de Limpopo rivier.
 • Marakele National Park en Ithala Game Reserve – andere landschappen door de heuvels en daardoor ook ander wild.
 • Drakensbergen (Ukhahlamba Transfrontier Park) – uitgestrekt, hoog gebergte met prachtige vergezichten, veel vogels en wandel- en relaxmogelijkheden.
Safari reizen Zuid-Afrika - Prachtige uitzichten in Mapungubwe National Park.

Prachtige uitzichten in Mapungubwe National Park.

De beste safari gebieden in Zuid-Afrika: privé safari lodges

Er zijn letterlijk duizenden privé lodges in honderden privé safari parken. Rondom Krugerpark liggen bijvoorbeeld Sabi Sands, Timbavati, Thornybush, Manyeleti en Klaserie. Ten noorden van Johannesburg zijn de Waterbergen, met diverse prima privé lodges. Ook het afgelegen maar prachtige Madikwe Game Reserve staat hierom bekend. Langs de noordgrens en net over de grens in Botswana zijn mooie lodges, bijvoorbeeld in het Tuli Block. In de provincie Kwa-Zulu Natal zijn er veel safariopties in de omgeving van St. Lucia. In de Kaapprovincies en ook in delen van KwaZulu-Natal zijn diverse malariavrije opties zoals Amakhala en Nambiti.

Safari reizen Zuid-Afrika - De indrukwekkende Waterbergen, enkele uren ten noorden van Johannesburg.

De indrukwekkende Waterbergen, te zien vanuit Marataba Game Reserve, slechts enkele uren ten noorden van Johannesburg.

Alle parken en lodges hebben hun eigen voor- en nadelen. De concurrentie is moordend dus er wordt door de privé safari lodges veel tijd gestoken in mooie websites en een hoge positie in Google. Echter, als er één reisonderdeel is waar lokale kennis essentieel is, dan is het wel bij de keuze van een privé safari lodge. Mooie plaatjes van luxe kamers en zwembaden zijn zeker belangrijk, maar de echte safari lodge ligt vooral ook in een goed wildgebied en heeft een groot gebied waarover zij mogen rijden. Dit is voor bezoekers niet makkelijk te beoordelen zonder lokale kennis en ervaring zoals die van Out in Africa.

Safari reizen Zuid-Afrika - Eén van de vele bijzondere momenten tijdens een privé safari.

Eén van de vele bijzondere momenten tijdens een privé safari.

Tips voor een safari reis in Zuid-Afrika

Als u uw safarireis bij Out in Africa boekt, krijgt u zowel voor als na boeking uitgebreide informatie over safari’s in Zuid-Afrika en ook over tal van andere zaken. Zo raden wij bijvoorbeeld aan om, als de reisduur en het budget het toelaten, een self-drive safari in een nationaal park te combineren met een verzorgde safari onder begeleiding bij een privé lodge. Verder kunnen wij adviseren over de routes in de parken en de verschillende activiteiten die er gedaan kunnen worden, zoals wildritten en wildwandelingen. In onze Reisinformatie Zuid-Afrika, die u na boeking ontvangt, vindt u nog veel meer tips voor een succesvolle safari, bijvoorbeeld over:

 • Paklijst/kleding tijdens een safari in Zuid-Afrika
 • Veiligheid tijdens de safari (en in het algemeen)
 • Gezondheid (vaccinaties, malaria, teken, etc.)
 • Wat wel en vooral niet te doen tijdens de safari

Ook delen wij veel kennis via onze Blogs, bijvoorbeeld:

Safari in Zuid-Afrika - Voor kinderen is het fijn als er tussen de safari's door ook andere dingen te doen zijn.

Voor kinderen is het fijn als er tussen de safari’s door ook andere dingen te doen zijn!

Waarom een Zuid-Afrika safari reis boeken bij Out in Africa?

Wij bestaan al ruim 25 jaar en zijn zéér ervaren in het organiseren van Zuid-Afrika reizen. Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse, waardoor we veel écht lokale kennis hebben. Zij zijn nog steeds zeer betrokken bij de dagelijkse running van het bedrijf en ook de overige medewerkers hebben een nauwe band met Zuid-Afrika door er gewoond, gewerkt en/of gestudeerd te hebben of door de diverse reizen die zij gemaakt hebben. Ook dit onderscheidt ons van vele anderen: wij komen zelf heel regelmatig in Zuid-Afrika en bezoeken al onze bestemmingen zelf. Wij werken ook direct met hen samen, zonder lokale tussenpersoon, wat na vele jaren een goede persoonlijke band met veel van onze accommodaties heeft gecreëerd. Wilt u meer weten over ons reisbureau Afrika, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Zuid-Afrika reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar u kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken uw reisplannen ook graag samen met u bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.