Routes voor een rondreis door Zuid-Afrika en Namibië

Zuid-Afrika en Namibië zijn allebei hele grote landen voor een rondreis. Heeft u onbeperkt de tijd, dan is het zeker de moeite waard om een volledige route te doen door beide landen. Zo niet, dan is het belangrijk om goed doordachte keuzes te maken. Hieronder bespreken we de meest gekozen routes.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Prachtig landschap van de Sossusvlei

In beide landen zijn er hoogtepunten die eigenlijk niet mogen ontbreken, bijvoorbeeld de Sossusvlei in Namibië.

Route Kaapstad naar Windhoek

Het komt vaak voor dat reizigers al eerder een rondreis door Zuid-Afrika hebben gemaakt en de ‘klassieke rondreis’ (van Johannesburg naar Kaapstad of andersom) al gedaan hebben. Zij hebben dus al een groot deel van Zuid-Afrika gezien en willen nu een volgend deel van het subcontinent ontdekken. Het kan ook zijn dat u minder belangstelling heeft voor Zuid-Afrika. In beide gevallen is een logische route om te starten vanuit Kaapstad en langzaam noordwaarts te rijden en te eindigen in Namibië. In de eerste plaats is Kaapstad gemakkelijker en goedkoper te bereiken dan Windhoek. Ten tweede is het iets goedkoper om autohuur te starten in Zuid-Afrika dan in Namibië. Als u Kaapstad eenmaal verlaat, kunt u op deze route bijvoorbeeld zien: West Coast National Park – de Cederbergen – Namaqualand – Fish River Canyon – Namib/Sossusvlei gebied – Swakopmund/Skeleton Coast – Twyfelfontein – Etosha National Park – Waterbergen – African Foundation – Windhoek. Met andere woorden, een prachtige reeks natuurgebieden, landschappen, kansen om dieren te zien en hier en daar een beetje cultuur.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië: Bloemen in Namaqualand

In de juiste tijd van het jaar kunt u ook een glimp opvangen van de bloemenzee in Namaqualand, een bijzonder indrukwekkend fenomeen waar niet veel mensen direct aan denken bij een reis naar Afrika.

Bijzondere lussen

Bovendien vinden wij dat u eigenlijk een belangrijke lus op deze route niet mag missen. Het Kagalagadi Transfrontier Park ligt in het grensgebied tussen Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Dit is de legendarische Kalahari op zijn best en naast Etosha National Park het beste wildpark in dit westelijk deel van zuidelijk Afrika. Als het kan, raden wij aan dit ook op te nemen.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Cheetahs in Kgalagadi Transfrontier Park

Het terrein in Kgalagadi Transfrontier Park is ideaal voor cheetahs, die van de open vlaktes gebruik maken om met hun enorme snelheid prooi te vangen.

Een tweede mogelijke extra lus is om helemaal naar het noorden van Namibië door te rijden. U bent dan in het Kaokoveld, home of the Himba, een bijzondere, nog semi-nomadisch levende stam die in het verre noorden ook nog echt bijna traditioneel leeft. Zij leven in het gebied rondom de Epupa Falls, op de grens met Angola, zo’n beetje het verste punt dat voor self-drive reizigers in zuidelijk Afrika te bereiken is.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - De Himba in Kaokoveld, het uiterste noorden van Namibië.

De Himba leven in het uiterste noorden van Namibië, een regio die door relatief weinig toeristen wordt bezocht.

Route Kaapstad – Windhoek – Kaapstad

Het nadeel van bovenstaande route die eindigt in Windhoek is dat u de huurauto in Namibië achterlaat. Dit kost geld – de zogenaamde one-way rental kosten. De huurauto moet namelijk altijd worden teruggereden naar het land van herkomst. De kosten zijn te doen, maar als u ze wilt vermijden, kunt u ook een cirkel rijden helemaal terug naar Kaapstad. U betaalt dan geen one-way rental kosten. En in dit geval is het zeker aan te raden om het Kgalagadi Transfrontier Park op te nemen in de route zodat u niet dezelfde weg heen en terug rijdt. Een tweede voordeel van een volledige cirkel is dat het leuk is om in Kaapstad of in de wijngebieden rondom Kaapstad uit te blazen van uw road trip. Er zijn daar ontzettend veel leuke adressen. Zelfs kiezen sommige mensen ervoor om nog door te rijden naar de Tuinroute.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Uitblazen in de prachtige wijngebieden.

Bij een cirkelroute kunt u bijvoorbeeld aan het eind van de reis nog enkele dagen ontspannen in de prachtige wijngebieden in de buurt van Kaapstad.

Route Zuid-Afrika en Namibië Totaal

Heeft u echt een week of 6 of zelfs langer ter beschikking, dan is het natuurlijk wél mogelijk om eerst ‘heel Zuid-Afrika’ te zien en daarna ‘heel Namibië’. In Zuid-Afrika komen we dan meestal uit op de route Johannesburg – Panoramaroute – Krugerpark – privé safari – Swaziland – St. Lucia en omgeving – Drakensbergen – Tuinroute – Kaapstad. Daarna vervolgt u de route als boven omschreven bij de paragraaf “Route Kaapstad naar Windhoek”. Dit is dan een echte volledige rondreis Zuid-Afrika & Namibië.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Privé safari leeuwen

Bij een volledige rondreis kunnen we bijvoorbeeld ook een privé safari lodge opnemen in de buurt van Kruger National Park.

Ons specialisme is routes en bestemmingen van de betreden paden af. Zelfs als u de klassieke route van door Zuid-Afrika al gedaan heeft en die niet opnieuw wilt zien, zijn er vast nog onbekende delen van dit grote land die wij kunnen inpassen. Denk aan het noorden van Zuid-Afrika (o.a. het stille noorden van Krugerpark, Soutpansbergen en Waterbergen), Madikwe Game Reserve, de Karoo, eventueel Lesotho (een onafhankelijk landje) en het reeds genoemde Kgalagadi Transfrontier Park dat vanuit Johannesburg precies op de route naar Namibië ligt.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Safari bij Madikwe Safari Lodge

Waarom geen mooie safari inbouwen in stillere gebieden in het noorden van Zuid-Afrika, bijvoorbeeld bij Madikwe Safari Lodge?

Kamperen of vaste accommodatie?

Bij een rondreis door Zuid-Afrika en Namibië is accommodatie geen probleem. Overal zijn leuke guesthouses, B&Bs, lodges en nationale parken met goede huisjes. Dit geeft extra afwisseling aan de rondreis. Eén van de meeste gehoorde reacties na terugkeer van onze klanten is: ‘Elke keer was het weer een verrassing hoe de accommodatie er uit zou zien, we gingen er steeds meer naar uitkijken’. Maar kamperen is ook mogelijk. Juist bij langere reizen is dit een goedkopere oplossing. Er zijn overal kampeerterreinen, vaak bij lodges of in nationale parken en dan kunt u meestal gebruik maken van hun zwembad en restaurant. De kampeervoertuigen hebben een tent (of 2 tenten) op het dak maar er zijn ook modellen met uitklaptenten, beter geschikt als u liever niet met een trapje de tent in en uit wilt. Bijkomend voordeel is dat de kampeervoertuigen vierwielaandrijving (4×4) hebben en ook in andere opzichten beter geschikt zijn voor de rijdcondities dan normale huurauto’s. Met name in Namibië zijn veel wegen nog onverhard. De 4x4s hebben behalve de extra versnellingsmogelijkheden ook meer bodemspeling, steviger banden, sterkeren vering en stuurinrichting en ook ruime bagageruimte. Wilt u niet de hele reis kamperen dan is het mogelijk om af en toe een vaste accommodatie in te plannen. Daar geniet u dan extra van – en daarna weer terug naar de bush! Dat is het voordeel van maatwerk reis in Afrika en lokale kennis: wij weten precies op welke plekken kamperen en op welke plekken vaste accommodatie het meeste toegevoegde waarde heeft.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Kamer met uitzicht bij Okonjima Lodge.

Af en toe een lodge op een bijzonder plekje of met een mooi uitzicht kan bij iedere soort reis ingebracht worden.

Vliegen tussen Zuid-Afrika en Namibië

Zulke lange rondreizen zijn lang niet voor iedereen weggelegd of misschien wilt u gewoon minder rijden. In dat geval kunnen we beide landen gemakkelijk met elkaar verbinden via een tussenvlucht. Er zijn betrouwbare en reguliere vluchten tussen Johannesburg/Kaapstad en Windhoek. Als u het zo aanpakt maakt het ook niet meer uit in welk land u begint. Het is dan ook heel goed mogelijk om eerst een mooie cirkelroute vanuit Windhoek te doen en dan door te vliegen naar het oosten van Zuid-Afrika (waar onder meer goede stranden en goede safari’s zijn) of naar het westen (waar veel mensen uitblazen in Kaapstad, in de wijngebieden en/of langs de Tuinroute). Andersom kan ook – eerst een individuele reis door Zuid-Afrika en dan op avontuur tijdens een rondreis in Namibië.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Neushoorn, giraffen en olifant bij drinkplaats Okaukuejo in Etosha National Park

Beide landen kunnen ook verbonden worden door een tussenvlucht, dat is minder rijden en meer tijd voor bijvoorbeeld het prachtige Etosha National Park!

Boek uw rondreis op tijd

Zuid-Afrika heeft veel accommodatie, maar in Namibië is dat aanzienlijk minder. Wij vinden het altijd fijn als u ver van tevoren boekt omdat er dan nog geen beschikbaarheidsproblemen zijn. Indien Sossusvlei, Etosha National Park en/of Kgalagadi Transfrontier Park worden opgenomen in de rondreis is het zeker belangrijk om op tijd te boeken. Deze locaties zijn erg populair. Het beste is om ze ca. 11 maanden van tevoren vast te leggen, dus u zou dan met het offerteproces ongeveer een jaar van tevoren moeten beginnen. Dat is niet raar maar gewoon verstandig.

Rondreizen Zuid-Afrika + Namibië - Etosha NP - Silhouetten giraffen bij zonsondergang

Boek op tijd zodat u ook de kans heeft om in Etosha te verblijven en dit soort taferelen te spotten.

Waarom een Afrika rondreis boeken bij Out in Africa?

Wij bestaan al ruim 25 jaar en zijn zéér ervaren in het organiseren van dergelijke ‘cross-border’ reizen in zuidelijk Afrika. Grensovergangen en autohuurvoorwaarden kennen voor ons geen geheimen meer. Als Zuid-Afrikaanse ‘locals’ reizen wij al jaren rond in deze landen en kennen we alle routes en bijzondere plekjes. Het bewaren van de mooie natuurgebieden in Afrika kan niet zonder het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Duurzaam toerisme en een liefde voor Afrika zit al van ons begin in ons DNA. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Afrika rondreis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe het boeken van een maatwerkreis in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.