Etosha NP - Zebra's drinken water

Reis 2501: Kaapstad naar Vic Falls basis niveau

 • Heel veel zien in 4 verschillende landen
 • Groot contrast in landschappen
 • Meerdere safari's
 • Kanotocht met overnachting inbegrepen
Moremi Crossing - Hoofdgebouw vanaf het water

Reis 2503: Rondom de Kalahari (vaste accommodatie incl. fly-in)

 • Bijzondere route met veel variatie
 • Inclusief diverse nog stille delen van zuidelijk Afrika
 • Inclusief fly-in safari in de Okavango Delta
 • Vier dagen in Kgalagadi Transfrontier Park

Reis 2504: Rondom de Kalahari (kamperen)

 • Bijzondere natuurgebieden
 • Veel variatie: woestijn en groen/nat
 • Diverse activiteiten met goede begeleiding inbegrepen
 • Ook veel tijd en ruimte om zelf dingen te ondernemen

Hoe lang duurt een Zuid-Afrika, Namibië en Botswana reis?

Afrika is groot. Indien u drie verschillende landen in Afrika wilt bezoeken, is de eerste voorwaarde dat u voldoende tijd heeft. Helaas zijn er nogal wat aanbieders van groepsreizen die deze route aanbieden, omdat er nu eenmaal veel mooie dingen zijn als u Zuid-Afrika, Namibië én Botswana aandoet, dus dat ‘verkoopt goed’. Maar zij doen deze route vaak in slechts 3 weken. Het is niet altijd zichtbaar in de informatie over dergelijke groepsreizen, maar vaak zit u bij hen letterlijk hele dagen in de bus of truck, moet u de volgende dag weer verder en is er dus te weinig tijd om de dingen te zien of te doen waarvoor u gekomen bent. Wij vinden 3 weken te kort (als alles gereden wordt) en bieden daarom self-drive reizen aan waarbij wij samen met u het tempo én de route kunnen bepalen. Vier weken of een maand is dan een hele mooie reisduur en er zijn zelfs klanten die 7 of 8 weken gaan.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Uitrusten met uitzicht op een rivier

Als u langer de tijd neemt dan heeft u ook soms tijd om te relaxen op een mooi plekje, dat hoort tenslotte óók bij vakantie!

Een lange reisduur is uiteraard niet voor iedereen weggelegd maar toch zien we dit regelmatig, bijvoorbeeld bij mensen die met pensioen gaan, een sabbatical hebben of tussen twee banen in zitten. Hoewel je niet kunt stellen dat verre reizen milieuvriendelijk zijn, dragen ze wel bij aan het behoud van natuurgebieden en de welvaart van de lokale bevolking. Als u kiest voor een lange reisduur is in ieder geval de milieuschade van de vluchten minder dan bij bijvoorbeeld eerst een losse rondreis door Namibië en daarna een losse rondreis door Botswana.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Uitzicht op Epupa Falls

Indien u in een rustig tempo reist heeft u gewoon tijd voor een kopje koffie in één van de verste uithoeken van Namibië: de Epupa Falls.

Zelf rijden door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana

Indien u zelf gaat rijden is het wel van belang dat u houdt van zelf rijden en de ritten door prachtige landschappen ziet als onderdeel van de vakantie. Het woord ‘safari’ betekent ‘reis’ in het Swahili en de gehele reis inclusief de ritten zijn dus een safari. Zelf rijden is prima te doen in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. De wegen zijn bijna overal goed en waar ze minder goed zijn, bereiden we dit zorgvuldig voor samen met u. Wel is het belangrijk om een goed voertuig te hebben, want dit wordt uw tweede huis tijdens zo’n expeditie. Verder moeten de afstanden per dag kloppen – wij zorgen dat u normaal niet meer dan maximaal 4 uur hoeft te rijden, met soms een enkele uitschieter naar 6 uur per dag. Aangezien het leven vroeg begint in Afrika betekent dit dat u in de meeste gevallen al rond de lunch op de volgende plek bent. Als er in die omgeving veel te doen is, plannen we het zo dat daar 2 of meer nachten blijft. Is er echt niets te zien dan rijdt u de volgende dag verder voor een wat langer verblijf op de volgende plek. Dus behalve de afstanden is ook het reistempo maatwerk. Wij kunnen de reis precies zo indelen als u wilt en adviseren graag over de voor- en nadelen van keuzes.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Goed vervoer is belangrijk

Een goed voertuig is belangrijk, maar dit hoeft echt niet altijd zonder meer een duur 4×4 voertuig te zijn. Wij kunnen u adviseren over een goed voertuig in uw situatie.

Voorbeeldroutes door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana

Uiteindelijk is de route de belangrijkste beslissing. De meest gekozen combinatieroutes voor een rondreis door Zuid-Afrika, Namibie en Botswana zijn:

 1. Kaapstad naar VicFalls
 2. Kaapstad naar VicFalls en door naar Johannesburg
 3. Johannesburg naar Kaapstad via Botswana en Namibië (of andersom)
 4. Johannesburg naar Windhoek via Botswana (of andersom)
 5. Johannesburg naar Johannesburg via Botswana, Namibië en Kgalagadi Transfrontier Park
 6. Totaalroute inclusief Zuid-Afrika, bijvoorbeeld Johannesburg – Krugerpark – Swaziland – St Lucia- Drakensbergen – Lesotho – Tuinroute – Kaapstad – Namibië – Botswana & VicFalls – Johannesburg

Lussen en aanpassingen zijn uiteraard mogelijk, bijvoorbeeld toevoegen van de Tuinroute aan route 1-3. Veel mensen die route 1-5 kiezen hebben al eerder een rondreis door Zuid-Afrika gemaakt maar nog niet in het rustige noorden van Zuid-Afrika (het niet-toeristische noorden van Krugerpark, de onbekende nationale parken als Mapungubwe en Marakele en de Waterbergen). Deze mooie lus kan gemakkelijk aan het begin of einde van deze routes ingepast worden. Een enkele keer wordt ook nog een bezoek aan Mozambique ingepast, meestal aan het einde zodat u heerlijk aan het strand kunt liggen.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Einde aan het strand van Mozambique

Een mooi eind van de reis aan het strand van Mozambique, waarom niet?

Kamperen of vaste accommodaties?

Het is mogelijk om gedurende de hele reis door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana te slapen in vaste accommodatie. Bij een langere reis zijn dit meestal vrij eenvoudige accommodaties (anders wordt het meestal te duur), maar die zijn prima. U heeft overal een eigen douche en toilet en de huisjes en guesthouses liggen vaak verrassend mooi. Ook is het leuk om contact te kunnen leggen met de eigenaren en het personeel. Zij zitten vaak vol verhalen en zullen u indien gewenst helpen bij het invullen van de dagen met local tips, voor zover u die nog niet van ons heeft gehad.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Porcupine Ridge Guesthouse op een mooie locatie

Wij kennen veel goede en betaalbare guesthouses op hartstikke mooie locatie, met een goede sfeer en veel persoonlijke aandacht van de eigenaren.

Op deze route is echter kamperen ook heel populair. Wij doelen dan op het rijden en slapen in een kampeervoertuig met tent(en) op het dak of met een uitklaptent in het voertuig zelf. Deze voertuigen hebben vierwielaandrijving (4×4) en zijn ook op andere fronten goed geschikt voor de wegen. Zij staan hoger op de wielen, hebben een stuggere vering en steviger wielophanging, banden, stuurinrichting en versnellingsbak. Met een dergelijk kampeervoertuig heeft u nog meer vrijheid wat betreft de routes en het kamperen in Afrika is echt de beste manier om de bush in al zijn facetten te ervaren. Ook zult u merken dat er veel Zuid-Afrikanen kamperen dus ook bij deze vorm van reizen maakt u makkelijk contact. Zelfs als u kampeert, kunt u vaak gebruik maken van een zwembad en restaurant.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Kampeervoertuig met volledige uitrusting

Tijdens een kampeerreis reist u met een voertuig met complete uitrusting, dus u heeft alles wat u nodig heeft bij de hand.

Dan is het nog mogelijk om het kamperen en verblijf in vaste accommodatie af te wisselen. Meestal plannen we de meerderheid van de overnachtingen in de tent en af en toe verwent u zichzelf dan met een mooi verblijf in een lodge of huisje. Na een aantal dagen kamperen is het extra heerlijk om het stof te kunnen afspoelen in uw eigen douche en even in een normaal bed te kunnen slapen. En daarna weer terug naar uw eigen kampvuur bij de tent!

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Af en toe een nachtje in een normaal bed, bijvoorbeeld bij Mochaba Crossing.

Af en toe een nachtje in een normaal bed kan heerlijk zijn!

Een dergelijke rondreis met afwisseling tussen 3 prachtige landen én met afwisseling tussen kamperen en vaste accommodatie is een onvergetelijke ervaring. The best of three worlds! Wel is ons advies tijdig te beginnen met plannen, vooral als u wilt verblijven in Etosha National Park en/of in Kgalagadi Transfrontier Park.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Zwarte neushoorn volgt olifant in Etosha National Park

Etosha National Park is prachtig en daarom ook één van de populairste bestemmingen van Namibië. Wees er dus op tijd bij!

Vliegen tussen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana

Wilt u Zuid-Afrika, Namibië en Botswana zien in één reis, maar u heeft geen tijd of geen zin om alles zelf te rijden? Dan is er een goed netwerk van betrouwbare lijnvluchten. Goede verbindingen zijn er onder meer tussen Johannesburg/Kaapstad en Windhoek/Maun. Tussen Windhoek en Botswana zijn de verbindingen minder goed, maar u kunt wel vanuit Windhoek naar VicFalls vliegen en daar de rondreis vervolgen. Er zijn uiteraard nog meer lijnvluchten terwijl op sommige plekken (bijv.de Okavango Delta) chartervluchten ook ruim beschikbaar zijn. Graag adviseren wij u over alle vluchtmogelijkheden voor een naadloze en efficiënte rondreis door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana.

Rondreizen Zuid-Afrika, Namibië en Botswana - Chartervlucht met uitzicht over de Okavango Delta

Een deel zelf rijden en een deel met transfers of chartervluchten kan ook, waarbij u met een chartervlucht over de prachtige Okavango Delta naar een lodge midden in de wildernis kunt vliegen.

Waarom een combinatie reis Afrika boeken bij Out in Africa?

Omdat wij ontzettend veel ervaring hebben met dergelijke meerlanden – combinatiereizen in zuidelijk Afrika. Als gespecialiseerd bureau voor Afrika reizen waren wij zelfs de eersten in Nederland die deze route aanboden. We hebben zelf al deze routes vele keren gereden en de accommodaties en kampeerterreinen bezocht. Wilt u meer weten over onze Zuid-Afrikaanse wortels, onze ‘local’ kennis en onze motivatie? Met andere woorden: wie zijn wij en waar staan wij voor? Bekijk dan dit filmpje.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Afrika rondreis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar u kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken uw reisplannen ook graag samen met u bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan dit filmpje.