Routes voor een rondreis door Zuid-Afrika en Botswana

Een rondreis door Zuid-Afrika en Botswana kan op vele manieren worden aangepakt. De keuze is vooral afhankelijk van hoe lang u de tijd heeft, wat u wilt zien en natuurlijk ook van uw budget.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Okavango Delta - Zonsondergang

Wat uw keuzes ook zijn, u gaat ongetwijfeld prachtige dingen zien tijdens een rondreis door Zuid-Afrika en Botswana!

Cirkelroute Johannesburg – Botswana – Johannesburg

De meest rechtstreekse route voor een tocht door Zuid-Afrika en Botswana is om vanuit Johannesburg direct noordwaarts te rijden. Binnen een dag bent u al over de grens met Botswana en onderweg naar het noorden van Botswana waar de meeste natuurgebieden liggen. Dan is het eigenlijk meer een Botswana rondreis. Echter, onderweg, dus het noorden van Zuid-Afrika is zeker ook een bezoek waard. Op rijafstand van Johannesburg komt u onder meer vlak langs Marakele National Park, één van Zuid-Afrika’s minder bekende natuurparken. Dit is een heuvelachtig park met prachtige vergezichten en met de dieren die in deze omgeving thuis horen. Marakele is onderdeel van de uitgestrekte Waterbergen waar meerdere heel goede privé safari lodges zijn. Deze gebieden kunt u op de heenweg of op de terugweg opnemen in uw rondreis.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Neushoorns in Welgevonden Game Reserve

In het Welgevonden Game Reserve in de Waterbergen heeft u kans op het zien van de Big 5, ook de steeds zeldzamer wordende neushoorn.

Nadert u eenmaal het centrum van Botswana, dan is een logische cirkelroute vanaf hier: Makgadikgadi Zoutpannen (uitloper van de Kalahari) – Okavango Delta zuidkant – Panhandle (waar de Okavango rivier breed is) – Caprivistrip (= Okavango Delta noordkant) – Chobe National Park – Victoria Falls en terug naar Zuid-Afrika. Door uw rondreis in Zuid-Afrika en Botswana te starten vanuit Johannesburg en ook daar te eindigen houdt u de vliegkosten en autohuurkosten zo laag mogelijk en betaalt u ook geen zogenaamde one-way rental kosten.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Boottocht Chobe Rivier, olifant op de oever

Tijdens een cirkelroute komt u ook in Chobe National Park, waar u onder andere met een boottocht mee de rivier op kunt.

Als nadeel van deze cirkel wordt soms genoemd dat u heen en terug een groot stuk dezelfde route rijdt, maar dat hoeft niet als u de reis door ons laat samenstellen. Om te vermijden dat u heen en terug dezelfde route rijdt, kunnen wij lussen inbouwen als volgt:

Route opties onderweg

Heeft u wat meer tijd en gaat u net als wij graag van de betreden paden af, dan is het de moeite om een ‘omweg’ te maken naar Mapungubwe National Park. Dit park ligt in het uiterste noorden van Zuid-Afrika op de grens met Zimbabwe en wordt gekenmerkt door prachtige vegetatie zoals baoab (apenbrood)bomen en alle grote Afrikaanse dieren, waaronder veel olifanten. Ook zijn er (en dat is ongewoon) archeologische vindplaatsen van stammen die hier eeuwen lang gewoon hebben en een relatief geavanceerde cultuur hadden. Aan de overkant van de Limpoporivier, die de grens vormt, ligt vervolgens het Tuli Block. U bent dan al in Botswana. Het Tuli Block is één van de best bewaarde geheimen van zuidelijk Afrika, afgelegen, daarom stil, landschappelijk prachtig en alle Afrikaanse dieren inclusief de Big Five zijn hier te vinden.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Baobab boom in Mapungubwe National Park.

Indrukwekkende Baobab bomen in het prachtige Mapungubwe National Park.

In Botswana zelf is het mogelijk om dwars door de Kalahari te rijden op de heenweg, en langs de hoofdroute op de terugweg (of andersom). Hoewel het flinke ritten zijn, zijn de wegen grotendeels prima en het is er veel stiller dan op de hoofdroute. Als echte liefhebbers van road trips doen wij niets liever dan over stille wegen door klassieke Afrikaanse landschappen te rijden: eindeloze savanne onder hoge, blauwe luchten. En u ziet zo ook meer van Botswana.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Goede wegen door prachtige klassieke Afrikaanse landschappen.

Over het algemeen goede wegen door prachtige klassieke Afrikaanse landschappen.

Bijzondere lussen

Heeft u nog meer tijd, dan is het zeker de moeite om de lus verder oostwaarts uit te breiden naar het beroemde Kruger National Park. Het noorden van Kruger National Park ligt niet op de toeristische hoofdroute en is daarom minder druk dan het centrum en het zuiden. Zelfs als u Krugerpark al eerder gezien heeft, is dit een prachtige lus. De noordelijk punt, het Pafuri gebied, rekenen wij tot de mooiste landschappen van Afrika. Er zijn de Afrikaanse savannes, bedekt met de kenmerkende mopane boompjes, maar ook weelderig groene rivierbeddingen en grillige rotsformaties en kliffen.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Pafuri gebied in Kruger National Park

Een pareltje in het Kruger National Park: het Pafuri gebied, in het stille uiterste noorden van het park.

De tegenovergestelde oplossing is om vanuit Johannesburg niet oostwaarts maar westwaarts te rijden: Madikwe Game Reserve ligt iets noord-west van Johannesburg op de zuid-oostelijke grens tussen Botswana en Zuid-Afrika. Ook dit park is zeker een bezoek waard, ook tijdens een rondreis door alleen Zuid-Afrika. Er zijn veel (uitstekende) privé safari lodges en het is groot én omheind. De kans op het vinden van schuwe dieren zoals cheeta’s en wilde honden is hier hoger dan in niet-omheinde parken.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Luipaard Madikwe Game Reserve

Naast cheetahs en wilde honden kunnen hier ook de soms moeilijk te vinden luipaarden gespot worden.

Route in één richting Johannesburg – Botswana – Victoria Falls

Indien u liever niet te ver rijdt – of niet zolang de tijd heeft – kunt u de huurauto achterlaten in Botswana. Dan wordt het een zogenaamde one-way route. Aan het achterlaten van huurauto’s zijn wel kosten verbonden, maar zeker voor de normale huurauto’s valt dat erg mee en moet u dit bedrag gewoon in de begroting opnemen. Met het doorrekenen helpen wij graag. U kunt de huurauto achter laten in Kasane (het dorp dat grenst aan Chobe National Park). Van daar kunt u terugvliegen naar Johannesburg, maar meestal laten wij de klanten ophalen en per weg overbrengen naar Victoria Falls in Zimbabwe, één van de oorspronkelijke zeven wereldwonderen. Dit is pas echt een waardige afsluiter van een prachtige Afrikareis!

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - De Victoria Watervallen als afsluiter van de reis.

Een verblijf bij de Victoria Watervallen kan ingebracht worden als prachtig einde van de reis.

Een andere mogelijkheid is om het self-drive gedeelte te laten eindigen in Maun, aan de zuidkant van de Okavango Delta. Hiervandaan kunnen wij fly-in safari’s regelen diep de delta in. U gaat dan geheel verzorgd op safari, onder de hoede van een ranger die u rondrijdt tijdens een game drive in open safarivoertuig. Ook de accommodatie is bijzonder, meestal prachtig gelegen en mooi gebouwd met gebruikmaking van veel lokale materialen. Maar zo’n fly-in safari is vooral onvergetelijk omdat u ver weg bent van andere toeristen en veilig en goed verzorgd kunt genieten van het oorspronkelijk Afrika.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Fly-in safari naar een mooie lodge in de Okavango Delta.

Bij een fly-in safari vliegt u naar een mooie lodge midden in de wildernis van de Okavango Delta, waar u kunt genieten van een geheel verzorgd verblijf en indrukwekkende safari’s.

Route Zuid-Afrika oost en Botswana

Heeft u nog weinig gezien van Zuid-Afrika én heeft u voldoende tijd, dan is het natuurlijk zonde om niet ook een groter deel van Zuid-Afrika te verkennen. U heeft ongeveer 2 weken nodig om een mooie route door het oosten te rijden, bijvoorbeeld: Johannesburg – Drakenbergen – omgeving St.Lucia – strand -Swaziland – Krugerpark. Eenmaal in Krugerpark kunt u dan langs de noordelijke grens doorsteken naar Botswana via Mapungubwe en eventueel het Tuli Block zoals boven omschreven. Op deze route zijn de Drakensbergen en de natte omgeving van St. Lucia totaal anders dan Botswana, terwijl Swaziland een extra culturele dimensie toevoegt. En … Botswana heeft geen strand, maar Zuid-Afrika wel!

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Strand Zuid-Afrika, Canelands

In Zuid-Afrika kunt u direct aan het strand verblijven, bijvoorbeeld bij Canelands Beach Club.

Route Zuid-Afrika west + oost en Botswana: Kaapstad naar VicFalls

Voor de volledigheid noemen we nog de mogelijkheid om wat wij noemen een ‘Zuid-Afrika Totaal’ route te doen in combinatie met Botswana: starten vanuit Kaapstad aan de westkant van Zuid-Afrika en helemaal langs de kust of door het binnenland van Zuid-Afrika omhoog te rijden en daarna richting Botswana te koersen. Om dit rustig en goed te doen heeft u zo’n week of 6 nodig.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Starten in Kaapstad, uitzicht vanaf Cape Point

Heeft u lang de tijd? Dan kunt u overwegen om te starten in Kaapstad, waar u dan onder andere kunt genieten van dit prachtige uitzicht vanaf Cape Point.

Kamperen of vaste accommodatie?

Zuid-Afrika heeft vele soorten uitstekende en schappelijk geprijsde accommodaties. Werkelijk alles is er te vinden, van eenvoudige huisjes in nationale parken en B&Bs in dorpjes, tot safari lodges en hotels van absoluut topniveau. Out in Africa heeft van nature voorkeur voor een mix van accommodatie niveaus – soms eenvoudig en soms meer comfort, dat houdt de reissom in de hand. Op een reisdag plannen we dan bijvoorbeeld vrij eenvoudige accommodatie voor één nacht. Op die plekken waar het echt meerwaarde oplevert (denk aan een bijzondere ligging of geboden activiteiten zoals safari’s), investeren we wat meer budget. Maar u mag het zelf zeggen, want het is maatwerk!

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Uitzicht op olifanten.

Soms is het waard om iets meer te investeren in een bijzondere locatie: bijvoorbeeld relaxen met het uitzicht op een drinkplaats waar regelmatig wilde dieren te zien zijn!

Botswana heeft inmiddels ook goede basisaccommodaties. Wel is er veel minder aanbod dan in Zuid-Afrika, dus tijdig boeken is geboden – vooral in de maanden juli-oktober. Daarnaast heeft Botswana een breed aanbod aan exclusieve safari lodges, die soms uitsluitend met transfers of via een chartervlucht te bereiken zijn. Botswana staat hier wereldwijd om bekend en dit trekt dus ook (gegoede) reizigers uit de hele wereld aan – het prijsniveau van de luxe lodges is hoog. Echter, de prijzen zijn inclusief safari activiteiten zoals wildritten met een ranger, kano- en boottochten, wildwandelingen als het kan. En u betaalt simpelweg mee aan de hoge pachtprijzen die de lodges aan de Botswaanse regering betalen om te mogen opereren in unieke natuurgebieden. Kortom: u betaalt zo mee aan het natuurbehoud nu en het bewaren van deze gebieden voor toekomstige generaties. Wij staan er volledig achter.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Exclusieve safari lodges midden in de natuur in Botswana

In Botswana zijn veel exclusieve safari lodges midden in de natuur, bijvoorbeeld het prachtig gelegen Camp Okavango, midden in de Okavango Delta (foto: Desert & Delta).

Bent u avontuurlijk aangelegd of is het budget wat krapper, dan is kamperen een prima optie. Wij huren dan voor u een kampeervoertuig met tent(en) op het dak of met een uitklaptent of grondtent als u dat liever heeft. Het voertuig heeft verder een volledige kampeeruitrusting inclusief matrassen, beddengoed, keukengerei, tafel, stoelen, lamp, spade, krik en nog veel meer. Ook de kampeerterreinen leggen we van tevoren vast, zodat u niet zelf hoeft te gaan zoeken. Veel kampeerterreinen zijn bij lodges of in rest camps van nationale parken. Indien er daar een zwembad, restaurant of winkeltje is, mag u daar gebruik van maken. Maar er zijn ook kampeerterreinen diep in de bush met nauwelijks faciliteiten. Vreemd genoeg moet dit type kampeerplek juist ver van tevoren worden vastgelegd omdat ze gezaaid zijn en erg populair onder avontuurlijk natuurliefhebbers. Ook de kampeerrondreizen door Zuid-Afrika en Botswana zijn bij ons maatwerk. U kunt kiezen uit verschillenden voertuigen, verschillende kampeerterreinen en af en toe een vaste accommodatie opnemen in uw route is ook een goed idee.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Kampeeruitrusting

De meeste kampeervoertuigen komen met een uitgebreide kampeeruitrusting.

Vliegen tussen Zuid-Afrika en Botswana

Houdt u van veel afwisseling en efficiënt verplaatsen, dan is het uiteraard ook mogelijk om te vliegen tussen Zuid-Afrika en Botswana. Er is een rechtstreekse vlucht van Kaapstad naar Maun. Verder is er een verbinding tussen Johannesburg en Maun, Kasane, VicFalls en Livingstone (in Zambia). Dus allerlei bijzondere routecombinaties worden zo logistiek goed uitvoerbaar. Vraag het ons als ervaren experts.

Rondreizen Zuid-Afrika + Botswana - Lokale vluchten zijn mogelijk

Vliegen tussen diverse bestemmingen is geen enkel probleem.

Waarom een Afrika reis boeken bij Out in Africa?

Wij bestaan al ruim 25 jaar en zijn zéér ervaren in het organiseren van dergelijke ‘cross-border’ reizen in zuidelijk Afrika. Grensovergangen en autohuurvoorwaarden kennen voor ons geen geheimen meer. Als Zuid-Afrikaanse ‘locals’ reizen wij al jaren rond in deze landen en kennen we alle routes en bijzondere plekjes. Het bewaren van de mooie natuurgebieden in Afrika kan niet zonder het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Duurzaam toerisme en een liefde voor Afrika zit al van ons begin in ons DNA. Kortom, Afrika rondreizen op maat. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Afrika reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe het boeken van een maatwerkreis in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.