Lower Zambezi National Park (2)

Reis 1309: Zambia & Malawi kamperen

  • Drie bekendste nationale parken van Zambia
  • Veel zelfstandig op zoek naar dieren, maar begeleiding ook mogelijk
  • Kamperen midden in de natuur
  • Ontspannen onderbreking aan Lake Malawi

Beste tijd voor een safari in Zambia

Zambia safari’s vinden meestal plaats tussen mei en november. Vanaf mei is het normaal gesproken warm en droog. Vanaf ca. september tot november regent het normaal ook nog niet maar wordt het steeds heter, met toenemende kans op (inmiddels zeer nodige) buien naarmate u dichter bij het natte seizoen komt. Delen van Zambia liggen hoog en het klimaat is aangenaam, maar de lager gelegen delen waaronder Luangwa en Lower Zambezi kunnen dan zeer warm worden. In oktober, meestal de heetste maand, kan het daar 40+ graden in de schaduw zijn. Vanaf december tot april is het natte seizoen, heet en met geweldige regenbuien, vooral ’s middags. Veel lodges zijn dan dicht.

Safari Reizen Zambia - Zwembad Wildlife Camp, South Luangwa National Park

Zelfs midden in de winter kun je genieten van de zon bij het zwembad, mét natuurlijk een mooi uitzicht, zoals hier op de nijlpaarden in de Luangwa Rivier.

Zambia safari: rijden of vliegen of allebei?

In Zambia zijn van oudsher de fly-in safari’s populair. Dit komt onder meer omdat de nationale parken ver uit elkaar liggen en de wegen zijn slecht. De fly-in safari lodges zijn exclusief en van hetzelfde niveau qua aanpak en prijs als bijvoorbeeld in Botswana. Maar het is ook mogelijk om zelf te gaan rijden, als u tenminste niet opziet door flinke autoritten door het echte Afrika. Self-drive reizen zijn wat goedkoper, vooral als u een kampeervoertuig neemt, en u ziet meer van Zambia. Het voordeel van de Out in Africa aanpak van Zambiasafari’s is dat een combinatie ook mogelijk is, bijvoorbeeld eerst een deel zelf rijden, dan de auto inleveren en doorvliegen naar een mooie safari lodge in een verre uithoek. Van de drie belangrijkste parken van het land (Kafue, Lower Zambezi en South Luangwa) zijn er twee die redelijk goed begaanbaar zijn voor self-drivers. Dit zijn Kafue National Park en South Luangwa National Park. In deze parken kunt u er dus zelf op uit, indien gewenst afgewisseld met activiteiten met begeleiding die u bij de diverse kampen en lodges waar u verblijft kunt regelen. In Lower Zambezi National Park kunt u niet zelf rijden en daar raden we aan om optimaal gebruik te maken van de diverse wateractiviteiten die hier aangeboden worden, waaronder boottochten en kanotochten.

Safari reizen Zambia - Wildritten met gids in South Luangwa National Park

Wildritten met ranger kunnen op de meeste plekken makkelijk ter plaatse bijgeboekt worden.

Kafue National Park

Kafue National Park is met een oppervlakte van 22.400 km2 veruit het grootste wildpark van Zambia. Het park is gelegen in het westen van Zambia met de Kafue Rivier als oostgrens. Aan de overkant (ten oosten van de rivier) is er ook een uitgestrekt natuurgebied, een zogenaamde GMA (Game Management Area). Omdat het relatief makkelijk te bereiken is vanuit Lusaka zit Kafue in bijna alle Zambia safari’s. In het verre noorden van het park zijn de vermaarde Busanga Plains, eigenlijk een moerasgebied, moeilijk (en niet als self-drive bestemming) bereikbaar, maar rijk in dierenleven en volledig ongerept. Er zijn lodges in het park zelf, maar die zijn meestal duurder dan lodges net buiten de officiele parkgrenzen in de GMA ten oosten van Kafue NP. In het park zijn er ook diverse kampeerterreinen. Langs de oevers van de rivieren is vaak veel begroeiing. In de rest van het park zijn ook veel dicht beboste stukken, afgewisseld met uitgestrekte Afrikaanse savanne landschappen. Het landschap is heel afwisselend, van dorre en droge gebieden naar groene en begroeide stukken land, en daardoor kunnen vele diersoorten (met name ook zoogdieren) een geschikte leefomgeving vinden in dit park. Het park is vermaard om de luipaarden, maar ook leeuwen worden regelmatig gezien. Zij worden aangetrokken door de vele antilope soorten, waaronder zeer bijzondere als de puku, de defassa waterbuck en Lichtenstein’s hartebeest. De rivieren trekken olifanten, nijlpaarden en krokodillen aan en met rond de 500 vogelsoorten (zelfs in Afrika is dat veel) is het een paradijs voor “birders”.

Safari reizen Zambia - In het GMA kijkt u uit over de rivier en daarachter Kafue National Park

In het GMA zijn diverse kampen direct aan de rivier en hier heeft u dus uitzicht op de wildernis van het Kafue National Park.

Lower Zambezi National Park

Het Lower Zambezi National Park is in het zuiden van Zambia aan de Zambezi Rivier. Aan de overkant van de rivier liggen de Mana Pools in Zimbabwe. De belangrijkste attractie is de Zambezi rivier zelf en het omliggende oerwoud. Vanuit de verschillende lodges worden boottochten georganiseerd en sommige lodges bieden ook wildritten (game drives) en wildwandelingen (bush walks). Verder is een bijzondere activiteit die hier aangeboden wordt een kanosafari, waarbij u met een gids in uw eigen kano de rivier op gaat. Meestal voor een tocht van enkele uren, maar u kunt er ook voor kiezen om een tocht met kampeerovernachting op een eilandje midden in de rivier te boeken. Vissen is ook populair – vooral op Tiger Fish. De gebruikelijke planteneters zijn ruimschoots aanwezig in Lower Zambezi NP. Zo zijn er grote kuddes buffels en olifanten, die regelmatig langs de rivier te vinden zijn. Wat betreft antilopen zijn er vooral veel impala’s, maar ook puku’s, kudu’s, waterbucks en bushbucks. Roofdieren zijn er ook, maar door de dichte begroeiing worden zij vooral gespot als ze eenmaal bij de rivier komen drinken.

Safari reizen Zambia - Kanosafari Kiambi waarbij u kampeert op een eilandje in de rivier

Tijdens een meerdaagse kanosafari kampeert u op een eiland midden in de rivier en deelt u het terrein met de wilde dieren.

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park ligt afgelegen in het oosten van het land. Qua landschap en variëteit in dierenleven is dit waarschijnlijk het beste park van Zambia. Wij proberen het daarom wel altijd op te nemen in een Zambia safari. Het park is zeer rijk aan vegetatie van uiteenlopende soorten. Eén van de oorzaken hiervan is de vulkanische bodem. Hierdoor bevinden zich in de bodem vele voedingsstoffen en mineralen die de groei van de flora (en fauna) bevorderen. Een andere oorzaak voor de grote verscheidenheid aan bush, is de aanwezigheid van water. De Luangwa Rivier zorgt er logischerwijs voor dat het park nooit zonder water is. In het droge seizoen is het mooi om te zien wat water doet met een natuurgebied. Hoe verder u van de rivier vandaan gaat, hoe minder groen en variatie u zult zien. Luangwa staat bekend om de uitstekende sightings. Voor fitte reizigers met een hoog budget zijn de wereldberoemde safari’s van onder meer Robin Pope aan te bevelen, maar u kunt ook meer aan de rand van het park blijven en van daaruit wildritten boeken. Veel lodges liggen op de oever van de Luangwa rivier, die de grens van het officiële park vormt, en dus heeft u vanaf de diverse lodges en kampeerterreinen vaak een spectaculair uitzicht over het water en de bush.

Safari Reizen Zambia - Olifanten drinken uit het zwembad bij Flatdogs Camp

Ondanks dat er het hele jaar door water in de rivier staat (die hier vlak buiten beeld naast het kamp ligt), gaven deze olifanten toch de voorkeur aan het frisse zwembadwater!

De Victoria Watervallen

Vanuit Livingstone, juist helemaal in het (zuid-)westen van het land op de grens met Botswana, kunt u de breedste ononderbroken waterval ter wereld zien. In de natte periode is de opstuivende waterwolk (the spray) soms wel 500m hoog en tot op een afstand van 30km te zien. Direct rondom de watervallen is een vochtig, tropisch ecosysteem ontstaan met weelderige begroeiing. Naarmate u dichter bij de kloof komt (en afhankelijk van de tijd van het jaar) daalt een fijne regen neer dus bescherm uw camera’s goed. De Falls zijn zowel vanaf de Zambiaanse als de Zimbabwaanse kant te bezichtigen, met in het midden de bekende brug over de kloof (met grensformaliteiten). Het waterniveau is bij normale weerspatronen op zijn laagst van oktober tot december. Er is dan minder water, maar de waterval is goed te zien. Het meeste water is er van februari tot mei. De spray is dan hoog, maar het zicht is meer beperkt (door de nevel/mist). Door zijn ligging wordt een bezoek aan de watervallen vaak niet in een Zambiareis opgenomen maar juist in een reis door Botswana. Anderzijds is het wel mogelijk een self-drive Zambia safari te starten in Livingstone en de auto dan in te leveren in Lusaka, maar u betaalt hiervoor wel extra kosten.

Safari reizen Zambia - De spray van de Victoria Watervallen

De spray van de Victoria Watervallen is tot ver te zien.

Groepskampeersafari in Zambia: Liuwa Plains National Park

Een bijzondere Zambia safari is de kampeersafari in een groep naar Liuwa Plains National Park. Dit park is niet bereikbaar voor individuele toeristen. Slechts één keer per jaar vertrekt deze unieke groepsreis (meer een expeditie) naar deze nog totaal ongerepte uithoek van het land. U reist dan met een gids en kok in een 4×4 safarivoertuig. Zij nemen alle benodigdheden mee o.a. tenten, matrassen, slaapzakken, tafels, stoelen, douche- en toilettent, keuken, eten, brandstof. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Meer informatie over dergelijke kampeersafari’s vindt u hier.

Safari reizen Zambia - Kamperen in koepeltenten tijdens een groepskampeersafari

Tijdens een groepskampeersafari kampeert u in koepeltenten midden in diverse natuurgebieden.

Waarom een Zambia safari reis boeken bij Out in Africa?

Omdat Out in Africa één van de meest gespecialiseerde tour operators is voor Zambia safari’s. Wij organiseren al meer dan 25 jaar Zambia reizen en andere Afrika reizen vanuit onze persoonlijke motivatie en kennis voor Afrika. Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse, waardoor we veel écht lokale kennis hebben. Wij werken direct met onze partners ter plaatse zonder tussenlagen. Ons doel is tweeledig: zorgen dat ú een prachtige en goed doordachte Zambiareis gaat maken én bijdragen aan het behoud van unieke natuurgebieden in Afrika. En dat laatste kan alleen door het ondersteunen van zoveel mogelijk kleinschalige en verantwoord opererende bestemmingen. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Zambia safari reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe het boeken van een Afrika reis op maat in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.

Klantervaringen Safari Reizen Zambia

Eén van de allerbeste safari’s

Twee van onze trouwe klanten kozen dit keer voor een reis naar Zambia, en wel naar de Busanga Plains in het noorden van Kafue National Park. Voor hen één van de allerbeste safari’s, en dat wil voor deze zéér ervaren Afrika reizigers wat zeggen! Zij plaatsten hun feedback over het verblijf bij de lodges in…

Lees verder