Hippo Lodge - game drive - leeuwen

Reis 1306: Zambia self-drive + fly-in

 • Drie belangrijkste parken van Zambia
 • Ongerepte en wildrijke safaribestemmingen
 • Comfortabel einde van de reis
 • Goede balans tussen te rijden afstanden en rust ter plaatse
Lower Zambezi National Park (2)

Reis 1309: Zambia & Malawi kamperen

 • Drie bekendste nationale parken van Zambia
 • Veel zelfstandig op zoek naar dieren, maar begeleiding ook mogelijk
 • Kamperen midden in de natuur
 • Ontspannen onderbreking aan Lake Malawi

Rondreis door Zambia: de wegen

Indien u een rondreis door Zambia overweegt, is een goede voorbereiding onontbeerlijk, meer nog dan voor andere landen in zuidelijk Afrika. Heel veel van onze klanten die Zambia gaan bezoeken, zijn al eens in Zuid-Afrika, Namibië en/of Botswana geweest, maar Zambia is duidelijk een stap moeilijker qua logistiek. Ten eerste liggen de nationale parken heel ver uit elkaar en het wegennet is slecht. Veel wegen hebben slaggaten en soms moet u door de berm rijden. Hoewel het verkeer niet druk is (behalve in Lusaka), moet je goed uitkijken voor voetgangers, vee, fietsers en overbelaste, slecht onderhouden auto’s en enorme vrachtwagens. Op de kaart kijken kan misleidend zijn, sommige meer afgelegen wegen die als verhard staan aangeduid zijn nauwelijks begaanbaar. Je hebt dus wel het gevoel dat je door Afrika rijdt – er is van alles te zien onderweg! Alle normaal begaanbare wegen lopen via de hoofdstad. Om de nationale parken te bereiken, moet u dus regelmatig “terug” naar Lusaka om door te kunnen naar de volgende bestemming. Gelukkig ligt de hoofdstad enigszins centraal en niet in een uithoek van het land. Dan zijn er nog regio’s die zo slecht zijn dat ze alleen per vliegtuigje bereikbaar zijn. Onze partners ter plaatse willen dan niet dat hun kostbare huurvoertuigen daar rijden, mede omdat ze dan ook geen ondersteuning kunnen bieden.

Rondreizen Zambia - Zonsondergang over de Luangwa rivier in South Luangwa NP

De parken liggen ver uit elkaar, maar als u er eenmaal bent is het dan ook wel de moeite waard!

Het weer in Zambia

Behalve de wegen is ook het klimaat extremer in Zambia. Het beste reisseizoen voor een rondreis door Zambia is van mei tot augustus. Dan is het droog en warm. Vanaf ca. september tot november is het meestal nog droog, maar wordt het steeds heter, met toenemende kans op (inmiddels zeer nodige) buien naarmate u dichter bij het natte seizoen komt. Delen van Zambia liggen hoog en het klimaat is aangenaam, maar de lager gelegen delen waaronder Luangwa en Lower Zambezi kunnen zeer warm worden. In oktober, meestal de heetste maand, kan het daar 40+ graden in de schaduw zijn. Vanaf december tot april is het natte seizoen, heet en met geweldige regenbuien, vooral ’s middags. Veel lodges zijn dan dicht.

Rondreizen Zambia - Leeuw in droog en dor gras in Kafue National Park

Tijdens de droge maanden is de bush minder dicht begroeid en zijn dieren soms makkelijker te vinden.

Hoogtepunten van Zambia

Het voordeel van dergelijke condities is dat er nog altijd heel weinig toeristen zijn in Zambia. De kans op te veel voertuigen rondom een sighting is veel kleiner dan in andere landen. Ook merk je duidelijk dat de dieren nog volledig natuurlijk gedrag tonen omdat ze minder gewend zijn aan voertuigen. Je moet soms best hard werken om ze te vinden, mede omdat veel nationale parken behoorlijk dicht begroeid zijn. Uiteraard zijn er ook open stukken en er is vrij veel water. Hoe meer variatie in landschap, hoe meer variatie in dieren – dus Zambia is een prima safaribestemming. De belangrijkste bestemmingen die normaal in een rondreis door Zambia kunnen worden ingebouwd zijn de volgende parken (wel is het de vraag of het verstandig is om tijdens een rondreis door Zambia al deze parken in te bouwen – hierover adviseren wij graag):

 • De Victoria Watervallen
 • Kafue National Park
 • South Luangwa National Park
 • Lower Zambezi National Park
 • South en North Luangwa National Park
Rondreizen Zambia - Victoria Watervallen zijn te bewonderen vanuit Livingstone.

De Victoria Watervallen zijn te bewonderen vanuit Livingstone, in het uiterste zuiden van het land.

Verder is er nog Liuwa Plains National Park, niet bereikbaar voor individuele toeristen. Eén maal per jaar kunnen wij een groepskampeerreis aanbieden naar deze uithoek.

Zambia: rijden of vliegen – kamperen of niet?

Van oudsher is Zambia vooral een bestemming voor ervaren internationale safari-gangers met flinke budgetten. Fly-in safari’s waren vroeger namelijk de enige manier om in de verder parken te komen en zijn nog steeds zeer courant. Dergelijke lodges diep in de parken zijn prijzig, maar ze leveren wel een unieke ervaring op.

Rondreizen Zambia - Mooie lodges diep in de parken gelegen zijn moeilijker te bereiken.

Dieper in de parken gelegen zijn hele mooie lodges, midden in de wildernis., bijvoorbeeld Busanga Plains Camp. Deze zijn vaak wel moeilijker te bereiken (soms alleen per vliegtuig) en daarom ook prijziger.

Dit gezegd hebbende, is zelf rijden in Zambia zeker wel mogelijk. Out in Africa regelt als één van de weinige aanbieders al sinds jaren self-drive rondreizen naar Zambia. Met een goede voorbereiding en de juiste instelling is dit een geweldig avontuur. Ten eerste kunt u zelf van het ene park naar het andere park rijden waardoor u vluchtkosten bespaart en meer van het land ziet. Verder kunt u dan in de zogenaamde game management areas of GMA’s overnachten. Dit zijn brede zones buiten de officiële grenzen van de nationale parken waar enige menselijke activiteit (bijv. ecotoerisme) beperkt is toegestaan. Aangezien de parken niet omheind zijn, loopt het wild ook in de GMA vrij rond. Verder is het mogelijk om een huurvoertuig met tent en kampeeruitrusting te huren zodat u deels of de hele reis kunt gaan kamperen. Wel is de uitrusting een stuk simpeler dan de kampeervoertuigen in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië, maar ook dat hoort bij het ruigere karakter van rondreizen door Zambia. Indien gewenst kunnen wij het kamperen afwisselen met hier en daar overnachten in vaste accommodatie – dat is het voordeel van maatwerk.

Rondreizen Zambia - Ruime kampeerterreinen met prachtige uitzichten

Ruime kampeerterreinen midden in de natuur en met prachtige uitzichten, dat is kamperen in de nationale parken in Zambia.

Safari’s in Zambia

Als u zelf gaat rijden, kunt u dus ook zelf ‘op safari in Zambia’, dat wil zeggen zelf rondrijden op zoek naar dieren en genietend van puur Afrika. Gaat u het nationale park in via één van de gates dan betaalt u toegangsprijzen. De paden in de nationale parken zijn niet bewegwijzerd. Soms zijn zij goed, maar ze kunnen ook zeer slecht of volledig onbegaanbaar zijn (en verder kunt u natuurlijk alle Afrikaanse dieren tegenkomen). Daarom adviseren wij met klem om (ook) wildritten onder begeleiding te doen. Als u bent komen vliegen zijn de begeleide wildritten sowieso de aangewezen manier. U gaat dan in een open 4×4 safarivoertuig onder leiding van een professionele ranger op pad. De rangers kennen het diergedrag en zullen er alles aan doen zoveel mogelijk te vinden en zoveel mogelijk uit te leggen over de complexe ecosystemen waar u doorheen rijdt. De rangers zijn hyper-gespecialiseerd in hun eigen omgeving en kennen de paden, schuilplaatsen, territoria en andere bijzondere plekken die de kans op goede sightings groter maken. Gezien de zware rijcondities zullen zij vaak dieper de bush in kunnen dan self-drivers, omdat zij weten waar bijvoorbeeld doorwaadplaatsen zijn en hoe zaken als drijfzand, zachte klei, diepe groeven en andere ‘uitdagingen’ te vermijden. Zambia staat verder bekend om de goede wandelsafari’s. Ook dit is een fenomeen dat al lang bestaat en ontwikkeld is voor exclusieve locaties heel diep in de bush waar rijden nauwelijks mogelijk is. Verder is het mogelijk om wateractiviteiten te doen, bijvoorbeeld per kano in Lower Zambezi NP of vanaf een boot op de Upper Zambezi of Kafue rivier.

Rondreizen Zambia - Kanotocht op de Zambezi rivier

De Zambezi rivier kunt u eventueel per kano ontdekken, al dan niet met overnachting op een eilandje onderweg.

Zambia rondreis inclusief Malawi?

Zambia is geen strandbestemming. U kunt na de rondreis door Zambia wel doorvliegen naar een mooi bounty strand in bijvoorbeeld Mozambique, Mauritius of de Seychellen. Of u kunt overwegen om Lake Malawi aan te doen. Malawi ligt ten oosten van Zambia en heeft een groot meer met lodges aan het water.

Rondreizen Zambia - Lake Malawi kan ingebracht worden tijdens een reis door Zambia

Een bezoek aan Lake Malawi kan eventueel opgenomen worden tijdens een reis door Zambia.

Waarom een Zambia rondreis boeken bij Out in Africa?

Omdat Out in Africa één van de meest gespecialiseerde tour operators is voor Zambiareizen. Wij organiseren al meer dan 25 jaar Afrikareizen vanuit onze persoonlijke motivatie en kennis voor Afrika. Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse, waardoor we veel écht lokale kennis hebben. Wij werken direct met onze partners ter plaatse zonder tussenlagen. Ons doel is tweeledig: zorgen dat ú een prachtige en goed doordachte Zambiareis gaat maken én bijdragen aan het behoud van unieke natuurgebieden in Afrika. En dat laatste kan alleen door het ondersteunen van zoveel mogelijk kleinschalige en verantwoord opererende bestemmingen. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Zambia rondreis?

Meer over rondreizen Afrika? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe het boeken van een maatwerkreis in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.

De accommodaties en bezienswaardigheden in Zambia

Bekijk de accommodaties   en   Bekijk de bezienswaardigheden

Rondreizen Zambia - Olifanten drinken uit zwembad Flatdogs Rondreizen Zambia - Slaapkamer Kaingu Lodge Rondreizen Zambia - Kanotocht Lower Zambezi NP Rondreizen Zambia - Wild dogs Hippo Lodge, Kafue NP

Klantervaringen Zambia

3 Hoogtepunten van reis naar Zambia

De familie Peterse is met het gezin op reis geweest naar Zambia, een prachtig avontuur! Hieronder een korte greep uit hun uitgebreide feedback, waarin ze de drie absolute hoogtepunten van de reis beschrijven: “Goedemiddag Yosta, Allereerst super bedankt voor de prachtige reis die je voor ons hebt samen gesteld, we hebben van elke dag genoten!!!…

Lees verder

Eén van de allerbeste safari’s

Twee van onze trouwe klanten kozen dit keer voor een reis naar Zambia, en wel naar de Busanga Plains in het noorden van Kafue National Park. Voor hen één van de allerbeste safari’s, en dat wil voor deze zéér ervaren Afrika reizigers wat zeggen! Zij plaatsten hun feedback over het verblijf bij de lodges in…

Lees verder