Lake Eyasi Safari Lodge - jongen met pijl en boog

Reis 1401: Tanzania Safari & Cultuur

 • Privé gids en privé voertuig
 • Alle bekende safari parken van noord Tanzania
 • Aandacht voor lokale cultuur en tradities
 • Een leuke mix van accommodatie niveaus en types
Serengeti NP - leeuwen

Reis 1402: Tanzania Puur Safari

 • Privé gids en privé voertuig
 • Bezoek aan bekende en minder bekende safari gebieden in noord Tanzania
 • 100% focus op safari en natuur
 • Meerdere nachten in Tented Lodges
Serengeti NP - leeuw

Reis 1403: Tanzania Safari & Strand 1

 • Privé gids en privé voertuig
 • Veel safari in diverse soorten natuurgebieden
 • Twee locaties in de Serengeti
 • Mooie strandbestemming aan het einde van de reis

Tanzania safari met chauffeur

In Tanzania bieden wij privé safari’s met eigen chauffeur aan. U gaat dus samen of met vrienden of familie op safari in een speciaal aangepast safarivoertuig met vierwielaandrijving. Deze voertuigen hebben grote schuiframen en een dak wat omhoog of eraf kan zodat u allemaal goed uitzicht heeft tijdens de safari’s. Het voertuig wordt door uw eigen, lokale chauffeur bestuurd. Dit is veiliger dan zelf rijden en biedt ook werkgelegenheid. Het is leuk om met een Tanzaniaan op pad te gaan. Hij is een vraagbaak voor alles wat u onderweg tegenkomt, hij kent overal de weg, vooral natuurlijk in de safariparken en als u reist met kinderen naar Tanzania weten de gidsen vaak de kinderen heel goed te vermaken. Als u in lodges verblijft, slapen de chauffeurs in eigen verblijven dus uw privacy is gewaarborgd. ’s Avonds worden er in de chauffeursverblijven veel tips uitgewisseld waar die dag de beste sightings waren. Mede op basis hiervan trekt de chauffeur zijn plan over welke route hij de volgende dag gaat rijden. Het voordeel van een individuele reis door Tanzania met eigen chauffeur is dat u zelf ook inspraak heeft. Als u bijvoorbeeld een keer wilt uitslapen, of juist een hele lange dag op safari wilt, kan dat allemaal. Dit is een verschil met wildritten vanuit lodges zelf die vaak op vaste tijden gaan.

Safari reizen Tanzania - De privé gids legt van alles uit

Onderweg kan uw gids van alles vertellen over het land, de parken en de dieren.

Fly-in safari’s in Tanzania

Een alternatieve aanpak is om te gaan vliegen naar uw safaribestemming(en) in Tanzania. Er is een goed netwerk van lokale lijnvluchten en chartervluchten zijn ook mogelijk. Er kunnen meerdere redenen zijn om te gaan vliegen:

 • U heeft weinig tijd en wilt alle beschikbare tijd gebruiken voor de safari’s zelf;
 • U houdt niet van autoritten (bijv. wagenziek, slechte rug);
 • U bent al eerder op safari in Tanzania geweest en wilt nu alleen nog bepaalde plekken zien;
 • U wilt graag beroemde gebieden zoals de Serengeti en de Ngorongoro Krater vanuit de lucht zien;
 • De bestemmingen die u wilt bezoeken zijn zo afgelegen dat ze beter per vliegtuig te bereiken zijn.

In de praktijk zien wij dat vooral ervaren safarigangers en klanten die het zuiden en westen van Tanzania safari’s willen doen gebruik maken van vluchten. Als u gaat vliegen, betekent dit automatisch dat u met de gidsen van de lodges zelf op wildrit gaat, in hun (open) safarivoertuigen. Een andere populaire combinatie is: ‘héén rijden en terug vliegen’. Wij adviseren u graag over de opties en de beste keuzes in uw geval voor uw rondreis in Afrika.

Safari reizen Tanzania - Wildrit in open safari voertuig bij Ruaha River Lodge

Als u vliegt naar een safari lodge in Tanzania gaat u op wildrit in de open safari voertuigen van de lodge, zoals hier bij Ruaha River Lodge.

Safari Tanzania: de Serengeti

We hebben het al genoemd: de meest beroemde safaribestemming in Tanzania is het Serengeti National Park. Dit is het typische Afrikaanse savanne landschap dat u kent uit vele televisie documentaires. In feite kent dit enorme park drie gebieden. Alleen het zuidelijke gedeelte bestaat uit de kenmerkende open vlaktes (savanne) met af en toe een rotsachtige heuvel (kopje). Hier ziet u vooral kuddes graseters: zebra, gnoe en gazelle, en hun vijanden: vooral leeuwen, cheeta’s en hyena’s. Maar deze kuddes zijn slechts een paar maanden per jaar in het zuiden. Ieder jaar trekken zij in een grote cirkel door de Serengeti en de aangrenzende Maasai Mara gebieden in Kenia op zoek naar vers gras. Dit is de beroemde Great Migration. De noordelijke Serengeti bestaat voornamelijk uit ‘bushveld’ (acacia’s en andere bomen/struiken) en trekt dus meer giraffen en olifanten. Hier zijn er ook open vlaktes maar de beschutting van de acacia’s is nooit ver. Het derde gebied heet de ‘Western Corridor’ met als kenmerk rivieren waar de grote trekkende kuddes over moeten steken en krokodillen op hen wachten. Over het algemeen zijn de kuddes in het zuiden van december tot mei, trekken noordwaarts door de Western Corridor in juni en juli, door de westelijke kant van de noordelijke Serengeti in augustus, september en oktober in Maasai Mara, en weer zuidwaarts door de oostelijke kant van de noordelijke Serengeti in november. Echter, de exacte timing is niet te voorspellen – ook in Tanzania veranderen de weerspatronen. Ook al zijn de grote kuddes weg, er zijn het hele jaar door overal dieren te vinden. De meeste roofdieren trekken niet met de kuddes mee maar blijven achter in hun territoria.

Safari reizen Tanzania - Open vlaktes in het zuiden, jachtterrein cheetah

De open vlaktes in het zuiden van de Serengeti zijn ideaal jachtterein voor cheetahs.

Safari reizen Tanzania - Meer bomen en beschutting in noorden van Serengeti, perfect voor giraffen

Terwijl er in het noorden meer bomen zijn en meer beschutting is, perfect terrein voor giraffen.

Safari in de noordelijke parken van Tanzania

Behalve de Serengeti zijn er nog andere bekende natuurparken die u kunt aandoen tijdens een safari in Tanzania. Zij zijn onderling behoorlijk verschillend en het handige is dat zij min of meer in elkaars verlengde liggen. U kunt ze allemaal bezoeken of slechts één of twee, dat maakt voor de route langs het zogenaamde ‘noordelijke safari circuit’ niet veel uit. De bekendste parken/locaties zijn:

 • De Ngorongoro Krater – een oude vulkaan met op de bodem een bijna volledig ecosysteem met héél veel dieren;
 • Lake Manyara National Park – met dichtbeboste oevers waar onder meer luipaarden en bijzondere apen voorkomen, het meer zelf heeft nijlpaarden, krokodillen en veel vogels, incl. pelikanen;
 • Tarangire National Park – prachtig open landschap met veel baobabs en olifanten;
 • Arusha National Park – mooi park met bijzonder vegetatie en de mogelijkheid om een kanotocht te doen.

Een safari in Tanzania is niet goedkoop. De Tanzaniaanse overheid voert een strikt beleid met betrekking tot toegangsprijzen, ook voor de chauffeur. Deze prijzen zijn wel al mee begroot in onze kostenindicaties in de voorbeeldreizen, en in onze offertes.

Safari reizen Tanzania - Uitzicht op Ngorongoro Krater vanaf kraterrand.

Het indrukwekkende uitzicht over de Ngorongoro Krater vanaf de kraterrand.

Safari in de zuidelijke parken van Tanzania

Houdt u van ongerepte natuurgebieden met heel weinig bezoekers, dan is een Tanzania safari naar het zuiden meer geschikt. U moet daar soms wel harder werken om dieren te zien. De parken zijn namelijk extreem groot en deels dicht bebost. De beroemdste parken in het zuiden van Tanzania zijn:

 • Ruaha National Park – een enorm, uitgestrekt, nog zeer wild deel van Tanzania, met zeer afwisselend landschap van heuvels, savanne, en de belangrijke Ruaha rivier. Alle bekende grazende dieren zijn hier in grote getale aanwezig, maar ook de veel zeldzamere kudu, paard- en sabel antilope. Dit betekent automatisch grote aantallen roofdieren.
 • Selous National Park – het in safari kringen legendarische enorme park in het zuiden van Tanzania. Vijftig procent groter dan België, 3 x zo groot als de Serengeti. 45.000 vierkante km, door mensen vrijwel onbewoonde, wildernis. Afrika zoals het 1000 jaar geleden ook al was…. Zeker omdat ook omliggende gebieden deel uitmaken van een enorm nog intact ecosysteem. Dit gebied is het thuis van de grootste kuddes in Afrika.
Safari reizen Tanzania - Boottocht over de rivier bij Rufiji River Camp

Boottocht over de rivier, genietend van de ongerepte natuur van Selous National Park (foto: Rufiji River Camp).

De westelijke parken van Tanzania

Zelfs op het internet worden deze parken vaak overgeslagen, maar in het westen van het land zijn ook enkele bijzondere parken voor de ervaren safarigangers (met hele diepe zakken):

 • Gombe Stream National Park, het wereldberoemde park waar de (eveneens wereldberoemde) primatoloog Jane Goodall haar baanbrekende research naar chimpanseegedrag heeft verricht. Dit is een zeer afgelegen, moeilijk bereikbaar en duur park (het duurste van Tanzania) maar niettemin zeer de moeite waard voor ieder die de tijd heeft en kosten kan dragen. Het park is kleiner en minder wild dan het meer zuidelijk gelegen Mahale Mountain National Park, maar zeer geschikt voor chimpansee tracking.
 • Mahale Mountains National Park en Lake Taganyika. Dit meer is heel diep en oud, men schat dat sommige van de diepste lagen 20 miljoen jaar oud zijn, en het is zeer geïsoleerd. Darwin leert ons dan dat er unieke soorten zullen voorkomen in dit meer en dat klopt ook. Meer dan 250 soorten zijn uniek voor dit meer plus talloze, krabben, schaaldieren en andere creaties van de evolutie. Hoewel u er niets van zult zien, is het iets om in gedachten te houden als u op het azuurblauwe water drijft, en uitkijkt op de idyllische witte (en lege!) stranden, de groene heuvels en de nevelige bergtoppen van de Mahale bergketen. In het oostelijke deel van het park komen olifant, leeuw, wilde hond, buffels, giraffes, etc. voor, en uiteraard zijn er talloze vogelsoorten. Het park is het meest bekend om de vele aapsoorten die er voorkomen, waaronder 700 tot 1000 chimpansees.
Safari reizen Tanzania - Chimpansees, één van de vele diersoorten in Tanzania

Chimpansees zijn één van de vele diersoorten die voorkomen in Tanzania en kunnen gevonden worden in het Gome Stream National Park.

Strandverlenging na uw safari

Komt u puur voor de safari’s naar Tanzania dan vliegt u na afloop gewoon terug naar huis. De verbinding vanuit Arusha en Dar-es-Salaam naar Amsterdam is één van de beste in Europa. Maar veel bezoekers willen toch nog even bekomen van alle indrukken op een mooi strand en kiezen voor een safari & strand reis naar Tanzania. Ook dan is Tanzania een prima keus als bestemming omdat dergelijke bounty stranden in Tanzania zelf te vinden zijn. Zanzibar en het rustiger Pemba zijn favoriete bestemmingen die goed bereikbaar zijn met korte binnenlandse vluchten. Verder kan natuurlijk wel – de Seychellen zijn een voor de hand liggende keus.

Safari reizen Tanzania - Strandverlenging op tropisch strand

Na een enerverende safari uitblazen op één van de prachtige stranden van bijvoorbeeld Zanzibar.

Waarom een Tanzania safari boeken bij Out in Africa?

Als Afrikaanse ‘locals’ volgen wij vanaf het begin een vast beleid dat nu duurzaam toerisme heet maar voor ons volstrekt natuurlijk was vanaf ons begin in 1994. Onderdelen daarvan van onze rondreizen naar Tanzania zijn: geen massatoerisme maar kleinschalig, persoonlijk maatwerk. Betrouwbare, lokale, liefst kleinschalige partners uitkiezen met wie we een langdurige relatie opbouwen – in Tanzania al zo’n 20 jaar. Daarbij zorgen we dat de partners echt Tanzaniaans zijn, dus dat de reissom niet wegvloeit in de zakken van buitenlandse hoofdkantoren. Niet alleen krijgt u dan een betere safari, maar als het geld in het land blijft, wordt de lokale economie gestimuleerd en dat heeft weer tot gevolg dat de natuurgebieden behouden kunnen blijven. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Tanzania safari?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.