Lake Eyasi Safari Lodge - jongen met pijl en boog

Reis 1401: Tanzania Safari & Cultuur

 • Privé gids en privé voertuig
 • Alle bekende safari parken van noord Tanzania
 • Aandacht voor lokale cultuur en tradities
 • Een leuke mix van accommodatie niveaus en types
Serengeti NP - leeuwen

Reis 1402: Tanzania Puur Safari

 • Privé gids en privé voertuig
 • Bezoek aan bekende en minder bekende safari gebieden in noord Tanzania
 • 100% focus op safari en natuur
 • Meerdere nachten in Tented Lodges
Serengeti NP - leeuw

Reis 1403: Tanzania Safari & Strand 1

 • Privé gids en privé voertuig
 • Veel safari in diverse soorten natuurgebieden
 • Twee locaties in de Serengeti
 • Mooie strandbestemming aan het einde van de reis
Zanzibar - luierend aapje

Reis 1404: Tanzania Safari & Strand 2

 • Privé gids en privé voertuig
 • Veel verschillende safari gebieden
 • Vier overnachtingen in de Serengeti
 • Lang verblijf aan het strand van Zanzibar
Kilimanjaro - olifant

Reis 1405: Tanzania Comfortabel

 • Privé voertuig met privé gids
 • Rustig reistempo maar toch veel diversiteit
 • Mooie accommodaties op goede locaties
 • Ontspannen einde aan het strand van Zanzibar

Waarom een individuele reis naar Tanzania?

Een individuele reis is een reis met uitsluitend uw eigen gezelschap (dus solo, samen, of met een groepje dat u zelf samenstelt). Dit in tegenstelling tot een groepsreis waarbij u aansluit bij mensen die u niet kent. Tanzania is een heel divers land met allerlei mogelijkheden voor safari, natuur, strand én cultuur. Toch zien wij bij de groepsreizen veel standaardroutes en verblijf in grootschalige hotels, vaak erg gehaast en met nauwelijks enige variatie. Dit doet geen recht aan het land en is ook niet bevordelijk voor de natuur, de bevolking en de voldoening die de chauffeurs halen uit hun baan. Dit is nog afgezien van het risico van de ‘groepsdynamiek’ die soms geweldig goed is, maar helaas niet altijd… De meeste mensen sparen lang voor een reis naar een bijzondere en dure bestemming als Tanzania dus dan moet het ook helemaal goed zijn. Het is daarom beter om in Tanzania een individuele reis te plannen, met mensen die u kent, in een rustiger tempo en met bijzondere ‘lussen’ van de hoofdroutes af. Zo vermijdt u in ieder geval deels het groepstoerisme en heeft u ook meer variatie qua overnachtingen en activiteiten. Ook kunt u zelf de exacte vertrekdatum bepalen en het precieze aantal dagen per plek, zowel voor de safari’s als voor een eventuele strandverlenging.

Individuele reizen Tanzania - Met eigen gids in de Ngorongoro Krater bij leeuwen

Tijdens een individuele reis kunt u zelf, samen met de chauffeur, bepalen hoe lang u blijft staan kijken bij deze rustgevende slapende leeuwen in de Ngorongoro Krater.

Uw eigen voertuig en chauffeur

In Tanzania is het normaal dat zowel individuele reizigers als groepjes worden rondgereden in een safarivoertuig met chauffeur. U rijdt dus niet zelf en kunt volledig ontspannen en genieten van wat u onderweg ziet. Reizen met een chauffeur biedt werkgelegenheid en is ook veiliger aangezien het verkeer in de steden chaotisch is en de routes in de nationale parken niet bewegwijzerd zijn. Sommige wegen daar zijn zo slecht dat u kunt komen vast te zitten en dan is het toch een fijn gevoel dat een chauffeur dit oplost. Hetzelfde geldt bij eventuele pech onderweg :).

Individuele reizen Tanzania - Een goede weg in de Serengeti

Een verraderlijk beeld, want veel wegen in de Serengeti (en in andere parken) zijn lang niet zo goed als deze!

Individuele safari’s in Tanzania

Tanzania is één van de beste landen ter wereld voor safari’s. Er is een groot aantal uitgestrekte nationale parken, soms grenzend aan elkaar en altijd zonder hekken. Hier komen alle iconische dieren van Afrika in grote aantallen voor. Bijzonder aan safari reis door Tanzania is ook de variatie aan natuur: er zijn de prachtige, open savanne landschappen maar er zijn ook rivieren, rotsachtige kloven, grote meren, dicht beboste gebieden (vooral in het zuiden) en natuurlijk bergen, met de Kilimanjaro, de hoogste vrijstaande berg ter wereld, als hét icoon van Oost-Afrika.

Individuele reizen Tanzani - Olifant met Kilimanjaro op de achtergrond

Olifant met de Kilimanjaro, inclusief iconische besneeuwde top, op de achtergrond.

De meest bekende nationale parken en natuurgebieden in Tanzania zijn in het noorden:

 • Serengeti National Park;
 • Ngorongoro Conservation Area;
 • Lake Manyara National Park;
 • Tarangire National Park

In het zuiden:

 • Ruaha National Park;
 • Selous National Park

In het westen:

 • Gombe Stream & Mahale National Park
Individuele reizen Tanzania - Bijzondere apen in Lake Manyara National Park

Het bos rondom het Lake Manyara National Park biedt een thuis aan ondere andere bijzondere aapsoorten.

Meer dan alleen safari’s?

Dit zijn allemaal heel goede safarigebieden met hun eigen kenmerken en ze zijn niet voor niets beroemd en een bezoek zeker waard. Maar juist bij een individuele Tanzaniareis kunt u daarnaast ook naar andere gebieden die minder bekend zijn en wel degelijk iets toevoegen. Denk in het noorden bijvoorbeeld aan:

 • Arusha National Park;
 • Lake Eyasi en omgeving;
 • Het voetgebergte van de Kilimanjaro;
 • De kraters “achter” Ngorongoro zoals Empakaai;
 • Lake Natron

Dit soort bestemmingen geven een veel breder beeld van dit fascinerende land en u zult er weinig andere toeristen ontmoeten. Als wij dergelijke lussen inbouwen, zijn er ook (niet-toeristische!) ontmoetingen met de lokale bevolking mogelijk. Sommige stammen leven nog zeer traditioneel en in de dorpen is het leuk om een schooltje, coöperatie of lokaal bedrijf te bezoeken. Vaak is dit ook leuk voor kinderen, tijdens een familiereis door Tanzania.

Individuele reizen Tanzania - Vuur maken met Hadza bij Lake Eyasi

Meer dan safari: loop bijvoorbeeld een dagje mee met de Hadza, een traditioneel jagers-verzamelaars volk dat leeft in de buurt van Lake Eyasi.

Safari lodges, hotels en guesthouses

Waar slaapt u eigenlijk tijdens een individuele reis door Tanzania? Nou, dat mag u zelf zeggen! In zijn algemeenheid kunnen wij er het volgende over zeggen. Toen het toerisme in Tanzania op gang kwam, zijn er door de (destijds socialistische) regering grote hotels neergezet, soms met wel meer dan 100 kamers. Dit is niet ons idee van aangenaam verblijven, maar het moet gezegd worden dat deze kolossen wel op de allermooiste plaatsen liggen. Soms gebruiken wij ze dus toch voor één of twee nachten, bijvoorbeeld indien u echt op de rand van de Ngorongoro Krater wilt verblijven.

Individuele reizen Tanzania - Uitzicht op de krater vanaf het terras van Ngorongoro Wildlife Lodge

Uitzicht op de krater vanaf het terras van Ngorongoro Wildlife Lodge, één van de grotere hotels.

Tegenwoordig wordt er kleinschaliger gebouwd en deze zogenaamde safari lodges kunnen vaste structuren zijn, dus van beton/steen, of het betreft zogenaamde tented lodges, meestal een combinatie van hout en canvas. De tented lodges kunnen in veel gevallen worden afgebroken en elders worden opgebouwd – bijvoorbeeld om de migrerende dieren te volgen.

Individuele reizen Tanzania - Vaste tenten van Thorn Tree Camp

Een voorbeeld van een vaste safari tent bij een tented lodge, compleet met eigen badkamer.

Tanzania lodges binnen of buiten de nationale parken?

De safari lodges kunnen in nationale parken liggen, maar ook net erbuiten, dus op de rand van de parken. Binnen de nationale parken gelden strenge regels en gaat u in principe alleen op safari met een voertuig. Wandelen is op enkele palatsen toegestaan maar onder heel stricte voorwaarden. Ligt de lodge echter net buiten de grenzen van de nationale parken liggen, dan zijn de regels minder streng, bijvoorbeeld op het gebied van safariwandelingen en ook avondritten. Aangezien er geen hekken zijn rondom de parken – de grenzen zijn puur administratief – komen er zeker ook dieren voor buiten de officiele parkgrenzen. Safari lodges buiten de parken kunnen dus prima zijn en juist iets toevoegen aan uw individuele reis.

Individuele reizen Tanzania - Ook buiten de officiele parkgrenzen zijn dieren te zien.

Doordat er geen hekken staan zijn er ook buiten de officiële (administratieve) parkgrenzen dieren te zien.

Strandverlengingen in Tanzania

Een groot voordeel van Tanzania is dat u bijna het hele jaar door in hetzelfde land naar het strand kunt. En wat voor strand! Zanzibar is wereldberoemd als exotische strandbestemming met prima hotels op allerlei niveaus. Of maak uw individuele Tanzaniareis exclusiever door te kiezen voor Pemba, het rustiger zusje van Zanzibar, of juist voor de stranden langs de oostkust van het vasteland. Ook hier geldt dat u individueel kunt bepalen hoe lang de strandverlenging moet zijn, of u op één of meerdere locaties wilt verblijven en of dit simpel of juist comfortabel moet zijn (of een mix). Een safari & strand reis is populair voor bijvoorbeeld huwelijksreizen naar Tanzania, maar ook onder “gewone” reizigers is het een veel gekozen combinatie

Individuele reizen Tanzania - Hangmat onder palmbomen op het strand

Luieren in een hangmat onder de palmbomen genietend van het witte zand en de azuurblauwe oceaan – ook dat kan in Tanzania.

Waarom een individuele Tanzania reis boeken bij Out in Africa?

Out in Africa is dé expert voor individuele reizen naar safari Afrika. Van oorsprong Zuid-Afrikaans hebben wij reizen naar Tanzania al vroeg in ons bestaan ontdekt en zagen wij ook daar de mogelijkheden voor individuele Tanzania reizen. Dat doen wij in samenwerking met onze ‘trusted’ collega’s, een 100% Tanzaniaans bureau met wie wij al meer dan 20 jaar zaken doen. Zo blijft uw reissom in het land en dragen wij bij aan de lokale economie en het natuurbehoud. Wilt u meer weten over onze filosofie? Bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Tanzania reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar u kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken uw reisplannen ook graag samen met u bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe een maatwerkreis Afrika in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.