Lake Eyasi Safari Lodge - jongen met pijl en boog

Reis 1401: Tanzania Safari & Cultuur

  • Privé gids en privé voertuig
  • Alle bekende safari parken van noord Tanzania
  • Aandacht voor lokale cultuur en tradities
  • Een leuke mix van accommodatie niveaus en types
Kilimanjaro - olifant

Reis 1405: Tanzania Comfortabel

  • Privé voertuig met privé gids
  • Rustig reistempo maar toch veel diversiteit
  • Mooie accommodaties op goede locaties
  • Ontspannen einde aan het strand van Zanzibar

FLY: Vluchten naar Tanzania

Tanzania is heel goed bereikbaar vanuit Nederland. KLM vliegt namelijk in een driehoek dagelijks naar de omgeving van Arusha. Dit is in het noorden van Tanzania waar de meest bekende wildparken zijn. Hier wordt ook veel vracht opgehaald, bijvoorbeeld bloemen, vandaar dat deze vlucht dagelijks kan gaan. Vervolgens vliegen zij door naar Dar-es-Salam, een drukke kustplaats en de startplek voor safari’s in het zuiden van het land. En vandaar terug naar Amsterdam. Dus vanuit heel Europa komen Tanzania liefhebbers naar Amsterdam om van deze goede verbinding gebruik te maken. Uiteraard zijn er ook andere maatschappijen die naar Tanzania vliegen, maar dan met overstap. Turkish Airlines heeft gunstige prijzen en British Airways heeft goede verbindingen met Dar.

Fly-drive reizen Tanzania - KLM vliegt dagelijks naar Arusha en Dar es Salam

KLM vliegt dagelijks naar (de omgeving van) Arusha en Dar-es-Salam.

DRIVE: Zelf rijden in Tanzania?

Een fly-drive vakantie naar Tanzania betekent niet dat u zelf gaat rijden. Vervoer in een auto met chauffeur is de norm in Tanzania en wij staan daar ook achter. In tegenstelling tot de landen in zuidelijk Afrika is zelf rijden in Oost-Afrika lastig tot onmogelijk vanwege de enorme bureaucratie. Een chauffeur is verder veiliger: verkeer in de steden is chaotisch en de paden in de wildparken zijn niet bewegwijzerd en kunnen soms zwaar tot helemaal niet begaanbaar zijn. Zodra u van de hoofdwegen afgaat moet u de weg kennen anders is verdwalen of langdurig vastzitten niet ondenkbaar. Fly-drives met chauffeurs betekent ook extra en broodnodige werkgelegenheid voor de Tanzanianen. Maar vooral is het heel relaxed om op reis te gaan met een ervaren ‘local’ die tevens als vraagbaak kan dienen voor alle nieuwe dingen die u onderweg ziet en ervaart. Wij bieden in Tanzania uitsluitend privé fly-drives aan – u sluit dus niet aan bij een groep maar u reist samen of met uw eigen groepje en eigen chauffeur.

Fly-drive reizen Tanzania - Onbegaanbare wegen in Tanzania

Enigszins moeilijk te zien, maar een goed voorbeeld waarom reizen met een ervaren chauffeur veiliger is in Tanzania: wegen kunnen moeilijk of soms niet begaanbaar zijn.

Fly, drive en safari in Tanzania

De meeste bezoekers aan Oost-Afrika willen ‘Op Safari’ en daarvoor is Tanzania een prima bestemming! In het noorden van Tanzania liggen meerdere natuurgebieden en nationale parken min of meer aaneengesloten achter elkaar. Van oost naar west is de volgorde van de bekendste parken:

(A) Tarangire National Park;
(B) Lake Manyara National Park;
(C) Ngorongoro Conservation Area;
(D) de Serengeti.

Fly-drive reizen Tanzania - Wildlife in the Ngorongoro Krater

Wildlife in de Ngorongoro Krater: grazende zebra’s met flamingo’s op de achtergrond in het meer dat midden op de kraterbodem is gevormd.

U kunt deze A/B/C/D volgorde aanhouden maar het is evengoed mogelijk om bijvoorbeeld B/D/C/A te doen, of om een park over te slaan – wij bieden tenslotte maatwerkreizen naar Tanzania. Dit is overigens een wel erg schematische weergave. Er zijn onderweg nog veel meer dingen om te zien of te doen, zowel op het gebied van natuur & safari als op het gebied van cultuur.

Houdt u van het echt ongerepte Afrika ver van andere toeristen, dan is het zuiden van Tanzania wellicht beter geschikt. De twee bekendste natuurparken daar zijn Ruaha National Park en Selous National Park. Ook naar deze bestemmingen kunnen wij fly-drives door Tanzania met chauffeur regelen. De ritten zijn langer dan in het noorden en het is een minder ontwikkeld deel van het land. Hier ziet u nog het volledige authentieke dorpsleven langs de weg en ook de parken zijn stiller en meer ongerept dan in het noorden. Omdat dit deel van het land duurder is wordt het vaak gezien als een luxe Tanzania reis, maar ook hier zijn er, net als in het noorden, verschillende niveaus van accommodaties mogelijk.

Fly-drive reizen Tanzania - Rufiji River Camp - Ongerepte natuur van Selous National Park

Ongerepte natuur van Selous National Park (foto: Rufiji River Camp).

Fly, drive en cultuur in Tanzania

In Tanzania leven vele bevolkingsgroepen vredig naast elkaar en er is onderling veel contact. Er is een relatief hoge mate van tolerantie voor verschillende levenswijzen en religies. Langs de safari routes kunt u daar het een en ander van zien. Wij kunnen bijvoorbeeld lussen inbouwen naar Lake Eyasi, waar nog nog herdersstammen en kleine groepen jager-verzamelaars leven. Of krijg juist een indruk van het dorps- en/of stadsleven in hedendaags Afrika. U krijgt zo een veel breder beeld van Tanzania en Afrika in het algemeen. Dit soort maatschappelijke en culturele extra’s kunnen alleen worden ingebouwd in een fly-drive reis op maat. In de standaardpakketten die u veel tegen komt op het internet zitten dergelijke excursies niet en ook vanuit de safari lodges wordt dit niet aangeboden.

Fly-drive reizen Tanzania - Dorpsbezoek Mto wa Mbu

Tijdens een dorpsbezoek aan bijvoorbeeld Mto wa Mbu kunt u tijd doorbrengen met de locals en kennis maken met hun gebruiken.

Fly, drive en strand in Tanzania

Een fly-drive reis naar Tanzania wordt nog mooier en completer als u er een safari & strand Tanzania reis van maakt en de laatste dagen gaat uitrusten op één van de vele mooie stranden, bijvoorbeeld op Zanzibar. Dit geeft bovendien een extra culturele dimensie. U zult langs de kust de Swahilicultuur ervaren die onder Arabische/moslim invloed uit het verleden langs de gehele Afrikaanse oostkust zichtbaar is. Bijna het hele jaar is het goed strandweer en de Indische Oceaan is altijd warm. U kunt kiezen voor grote, mondaine resorts met alle vertier of juist voor kleine hotelletjes.

Fly-drive reizen Tanzania - Zwembad én strand, compleet met palmbomen.

Zwembad én strand, compleet met palmbomen – heerlijk!

Waarom een Tanzania fly-drive reis boeken bij Out in Africa?

Van oorsprong Zuid-Afrikaans hebben wij Tanzania al meer dan 20 jaar geleden in ons hart gesloten als het andere deel van ‘safari Afrika’. Wat een geweldig mooi land en wat een vriendelijke mensen! Wel moet u er goed de weg weten, letterlijk – maar ook in de wirwar van bureaucratische regels. Dit laten wij over aan onze met zorg geselecteerde Tanzaniaanse partners. Zij houden net als wij van persoonlijke, kleinschalige en authentieke Tanzania reizen. En zij zijn echt Tanzaniaans zonder buitenlands hoofdkantoor. Daarmee bedoelen wij dat uw reissom in Tanzania zelf blijft en bijdraagt aan de lokale economie en het behoud van belangrijke natuurgebieden. Wilt u meer weten over onze filosofie? Bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw fly-drive reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar u kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken uw reisplannen ook graag samen met u bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe een maatwerkreis Afrika in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.