Erindi Game Reserve - Giraffen - Zebra

Reis 1111: Namibië safari + cultuur

  • Combinatie van natuur en cultuur
  • Verschillende soorten safari's mogelijk
  • Bezoek aan diverse lokale stammen
  • Wildrit op zoek naar woestijnolifanten inbegrepen
Kulala Desert Lodge - huisje

Reis 1114: Namibië luxe

  • De meest bekende hoogtepunten van Namibië
  • Prachtige en zeer exclusieve accommodaties
  • Inclusief 4 wildactiviteiten met gids
  • Diner bijna overal inbegrepen

FLY: Vluchten naar Namibië

Vanaf Amsterdam gaat een aantal malen per week een rechstreekse KLM vlucht naar/van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Deze vlucht maakt wel een tussenlanding in Angola waarbij u in het vliegtuig blijft zitten. Een tweede goede verbinding vanuit Europa is met Air Namibia of Lufthansa vanuit Frankfurt, of met Qatar via Doha. Verder is Windhoek goed te bereiken met vluchten vanuit Johannesburg en Kaapstad.

Fly-drive reizen Namibië - KLM vliegt rechtstreeks naar Namibië.

Een aantal keer per week vliegt KLM rechtstreeks naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

DRIVE: Zelf rijden in Namibië

Een klein beetje avontuurlijke instelling in combinatie met goede adviezen staan in Namibië garant voor een geweldige fly-drive vakantie. De landschappen zijn werkelijk prachtig en er is heel weinig verkeer. In Namibië zijn de hoofdverbindingen verhard maar veel kleinere wegen niet. Dit was trouwens nog niet zo lang geleden zo op heel veel plekken in zuidelijk Afrika. Deze onverharde wegen bestaan uit aangestampte klei, zand, gravel of zout. Zij worden onderhouden door zogenaamde ‘road teams’, rondtrekkende ploegen werklui met tractoren. Wanneer het road team net geweest is, zijn de wegen goed en kunt u snelheden halen van zo’n 60-80 km per uur. Als het al een tijd geleden is, kunnen er ribbels en kuilen in de weg zitten waardoor u uw snelheid moet aanpassen. Maar over het algemeen krijgen wij – mede door onze duidelijke informatie vooraf – nauwelijks klachten over de kwaliteit van de wegen.

Fly-drive reizen Namibië - Giraffe op de weg in Etosha National Park

Er is maar weinig verkeer in Namibië…

Welk voertuig is het meest geschikt voor een reis in Namibië?

Tijdens een fly-drive rondreis in Namibië is de auto uw tweede huis. Wij doen al jaren zaken met meerdere autoverhuurders in Namibië. Graag adviseren wij over de voor- en nadelen van de verschillende soorten voertuigen en de soms ingewikkelde huurvoorwaarden.

Indien het enigszins mogelijk is, raden we een voertuig met vierwielaandrijving aan, bijvoorbeeld een Nissan of Toyota Single of Double Cab, of een Ford Ranger. Dit type voertuig is er met en zonder kampeeruitrusting/ tenten op het dak en staat bekend als bakkie. Waarschijnlijk zult u niet eens alle versnellingsmogelijkheden van deze voertuigen nodig hebben, maar ook op andere onderdelen is dit type voertuig het meest geschikt voor Afrikaanse condities. We doelen dan bijvoorbeeld op de banden, wielophanging, bodemspeling, vering en stuurinrichting.

Fly-drive reizen Namibië: Met een kampeervoertuig heeft u een 4x4 en een complete uitrusting.

Met een kampeervoertuig bent u volledig voorzien: stevig voertuig met 4×4 en een complete kampeeruitrusting.

Is het huren van een 4×4 budgettair niet haalbaar, dan is het mogelijk om sommige routes met een gewone auto te rijden – met uitzondering van de zomermaanden wanneer regenbuien (soms) voorkomen. We kiezen dan meestal nog wel voor een voertuig dat iets hoger op de wielen staat zodat u makkelijker door kuilen rijdt.

Fly-drive reizen Namibië: Een auto zonder 4x4 is ook mogelijk.

Ook een auto zonder 4×4 kan in Namibië gehuurd worden, dan wel het liefst eentje die iets hoger op de wielen staat.

Routes en afstanden in Namibië

Namibië is een enorm groot land dus afstanden moeten goed gepland worden. Bijna iedereen die een fly-drive door Namibië gaat maken, bezoekt in ieder geval de volgende twee bezienswaardigheden:

  • Ten zuidwesten van Windhoek: de rode zandduinen van de Namib woestijn – meest populair zijn de duinen rondom de Sossusvlei en de Dead Vlei.
  • Ten noorden van Windhoek: Etosha National Park – het belangrijkste gebied voor safari in Namibië, een uitgestrekt park met veel dieren; zeer geschikt en veilig om zelf in rond te rijden – het is namelijk plat en open dus je kunt dieren van ver zien.

Als je van de één naar de ander rijdt is het logisch om via Twyfelfontein en de Atlantische Oceaan kust te rijden (Swakopmund/ Skeleton Coast). Geen van de autoritten op deze route zal langer dan een halve dag duren.

De twee belangrijkste en meest bekende bezienswaardigheden van Namibië: de Sossusvlei en Etosha National Park.

Heb je genoeg tijd of zie je niet op tegen langere ritten, dan kan je ook denken aan Damaraland en Epupa Falls in het uiterste noorden (prachtige landschappen en Home of the Himba).

Fly-drive reizen Namibië - De prachtige Epupa Falls.

Het prachtige gebied bij de Epupa Falls, heel anders dan de rest van Namibië.

Het is ook mogelijk om meerdere landen te combineren. Het zuidelijk deel van Namibië is goed te bereiken vanuit Kaapstad (Zuid-Afrika). Hiervoor of hierna kunt u dan een bezoek aan de Fish River Canyon in het verre zuiden van Namibie en aan het Kgalagadi Transfrontier Park (op de grens van Namibië, Zuid-Afrika en Botswana).

Fly-drive reizen Namibië - Ook de Fish River Canyon is indrukwekkend.

Ook de Fish River Canyon is een indrukwekkend deel van het land, wat bezocht kan worden vanuit Windhoek, maar ook indien u start in Kaapstad en aan de zuidkant Namibië binnen gaat.

Zeer populair is ook een rondreis Namibië + Botswana. U doet dan een groot aantal droge en nattere natuurgebieden aan die min of meer in een logische cirkel liggen. Bij deze route rijdt u ook over de goed toegankelijke Caprivistrip, de meest verre uithoek van Namibië.

Fly-drive reizen Namibië: Boottocht Caprivistrip.

De Caprivistrip is groener en natter dan de rest van Namibië, waardoor er onder andere boottochten mogelijk zijn.

Waar slaapt u tijdens een fly-drive reis door Namibië?

Dat ligt aan de keuzes die u maakt. Heeft u gekozen voor een 4×4 met tenten dan regelen wij kampeerplekken bij lodges en in nationale parken. Dit kunnen we – indien gewenst – afwisselen met hier en daar vaste accommodatie. Gaat u niet kamperen, dan zijn er tal van leuke guesthouses en boerderijadressen waar u gastvrij ontvangen wordt. Daarnaast zijn er lodges, meestal prachtig gelegen en vaak met allerlei activiteiten zoals natuurriten, wandelingen met gids, paardrijden en excursies over de boerderij. Deze zijn er op verschillende niveaus en u kunt dus aangeven of u liever in eenvoudige accommodatie verblijft of dat uw voorkeur uitgaat naar een luxe Namibië reis. Hoewel Namibië kurkdroog is, hebben veel accommodaties, zowel eenvoudig als luxe, toch een zwembad.

Fly-drive reizen Namibië - Zwembad bij Ongava Lodge, ten zuiden van Etosha National Park.

Heerlijk zwembad bij het luxe Ongava Lodge, ten zuiden van Etosha National Park. Dat ziet er uitnodigend uit na een ochtend safari in de zon!

Wat is er te zien en te doen in Namibië?

Zoals al aangegeven, is Namibië vooral een natuurbestemming. Het is een droog land maar toch zijn er duidelijk verschillen tussen woestijngebieden. De Kalahari, bijvoorbeeld, is een semi-woestijn waar nog wel regen valt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn grote delen bedekt met gras en verspreide bomen. Het is een prachtig, puur Afrikaans landschap. De Namib is wel een echte woestijn, de enige echte woestijn in zuidelijk Afrika, oeroud en bijzonder omdat hij langs de kust ligt.

Fly-drive reizen Namibië: Semi-woestijn Kalahari.

De Kalahari, een semi-woestijn waar door de sporadische regen toch redelijk wat grassen en bosjes groeien!

In Namibië liggen hele oude delen van de aardkorst aan de oppervlakte. Het is daarom een paradijs voor geologen. De diamantindustire is belangrijk en daarnaast zijn er er enorm veel (half)edelstenen, fossielen, versteend hout en zelfs meteorietresten.

Fly-drive reizen Namibië - Het versteende woud in het Twyfelfontein gebied.

Het versteende woud bij het Twyfelfontein gebied is een voorbeeld van een archeologisch gezien interessante plek.

Maar ook de cultuur en geschiedenis van Namibië zijn zeer interessant. Wilt u iets zien van de bijzondere levenswijze van de oorspronkelijke bewoners, de Bosjesmannen (of de San), dan kan dat nog. Wij kennen enkele locaties waar dit op zeer respectvolle manier wordt aangepakt. Ook de fraai uitgedoste Himba zijn beroemd. Dit is één van de weinige stammen in Afrika die nog semi-nomadisch leeft. Beide groepen wonen afgelegen dus u moet er wel de tijd voor nemen. Er zijn nog veel meer groepen die elk hun eigen tradities kennen. Hiervoor zijn onder meer openluchtmusea gemaakt – vooral bij kinderen is dit een hit. En natuurlijk zijn er de afstammelingen van de koloniale periode, eerst de Duitsers, later vooral Afrikaners uit Zuid-Afrika. Een voordeel van de turbulente geschiedenis is dat bijna iedereen Engels spreekt (de neutrale officiële taal), maar ook Duits, Afrikaans en de eigen talen zoals Owambo. Bent u echt geïnteresseerd in het land dat u bezoekt? Dan is het zeker een goed idee om onderwg met zoveel mogelijk mensen een praatje aan te knopen.

Fly-drive reizen Namibië - Dansen met Damara's in het openluchtmuseum in Damaraland.

Dansen met Damara’s in het openluchtmuseum in Damaraland.

Waarom een Namibië fly-drive reis boeken bij Out in Africa?

Wij bestaan al 25 jaar en zijn dus zéér ervaren in het organiseren van reizen in Namibië. Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse, waardoor we veel écht lokale kennis hebben. Wij hebben alle delen van Namibië gezien, zelfs de delen waar je als fly-drive reiziger niet eens kunt komen :). Net als in Zuid-Afrika, hebben wij in Namibië een eigen netwerk van bestemmingen opgebouwd. Ook hebben we een uitstekende relatie met de Namibische Parkenraad. Wij boeken alle bestemmingen rechtstreeks zonder tussenlagen. Wij opereren dus als een ‘local’ tour operator, toch heeft u de stabiliteit van een reisorganisatie in Nederland waar uw rechten en reissom goed beschermd zijn. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Namibië reis?

Meer over uw Afrika rondreis? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar u kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken uw reisplannen ook graag samen met u bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over hoe een maatwerkreis in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.