Sossusvlei - Zelf rijden betekent zwaar 4x4 door zacht zand

Reis 2014: Namibië en Botswana self-drive en fly-in

 • De meest bekende hoogtepunten van Namibië
 • Zelf rijden door uitgestrekte woestijnlandschappen
 • Bezoek aan de Victoria Watervallen
 • Fly-in safari naar de meest ongerepte natuurgebieden

Combinatiereis deel 1: Namibië

Namibië wordt soms ‘het land waar tijd en ruimte samenvloeien’ genoemd. Dit slaat op het zeer oude landschap dat enorm uitgestrekt is. Bij een rondreis door Namibië krijgen veel mensen een gevoel van ontzag voor onze planeet en een besef van de nietigheid van de mens. Het is een enorm groot en stil land met prachtige oeroude landschappen, voornamelijk woestijnachtig. Behalve weids, is het ook droog land met weinig regen en weinig rivieren. Maar als u dichterbij gaat kijken, blijkt er ineens wel degelijk overal leven, zelfs tot aan de grote Afrikaanse dieren als olifanten, leeuwen, cheeta’s, giraffen en nog veel meer.

Rondreizen Namibië + Botswana - Giraffe in Damaraland

Bijna overal komt leven voor in Namibië, zoals hier in het prachtige Damaraland.

Rondreizen door Namibië en Botswana zijn bij ons maatwerk, maar de meeste van dergelijke combinatiereizen doen in Namibië de volgende hoogtepunten aan:

 • De rondreis start meestal in de hoofdstad van Namibië, Windhoek. Vanuit hier is het een halve dag rijden naar de Namib woestijn met als bekendste punt de Sossusvlei. Dit is het iconische landschap met de hoge rode zandduinen die u zelf kunt beklimmen (of van onderaf kunt bewonderen).
 • Vandaar is het logisch om naar de Atlantische oceaankust te rijden, een vreemd contrast met de woestijn en opnieuw een plek vol leven. Hier kunt u onder meer zeerobben, walvissen en flamingo’s zien. Dan vervolgt u de rondreis en naar onder meer rotsgravures van de Bosjesmannen (of San) en bijzondere geologische fenomenen zoals het Versteende Woud. Ook kunt u een indruk opdoen van de cultuur van de lokale bevolking, de Damara. Indien er genoeg tijd is, kunt u bovendien op zoek naar de woestijnolifanten die hier nog in het wild voorkomen.
 • Volgende hoogtepunt is Etosha National Park, Namibië’s belangrijkste nationale park met een hoge dichtheid aan wild. De drinkplaatsen in Etosha waar vaak meerdere soorten komen drinken zijn wereldberoemd.
 • Dan steekt u (via een tussenstop) door naar de verste uithoek van Namibië, de Caprivistrip. Dit is een onlogisch, koloniaal overblijfsel – totaal anders dan de rest van Namibië. Hier is wel water, dus het is er groen met veel dieren. Ook kunt u er iets zien van de lokale cultuur. De Caprivistrip vormt eigenlijk de bovengrens van de Okavango Delta – zie Botswana.

Een duidelijk contrast tussen de droge vlaktes van Etosha National Park en het weelderige groen van de Caprivistrip.

Combinatiereis deel 2: Botswana

Het tweede deel van de rondreis is Botswana, één van Afrika’s beste wildlife bestemmingen. In het noorden van het land ligt de Okavango Delta, bestaande uit meerdere uitgestrekte natuurgebieden zonder hekken die samen één groot en vrijwel ongerept ecosysteem vormen. Dit is precies waar u uitkomt als u vanaf de Caprivistrip Botswana inrijdt. Tijdens dit deel van de reis ziet u bijvoorbeeld:

 • Chobe National Park, langs de altijd stromende Chobe rivier. Een prachtige plek waar u naast wildritten ook boottochten kunt doen. Het is een fantastisch gezicht om vanaf het water dieren langzaam te zien afdalen om te komen drinken, soms hele kuddes tegelijk. Uiteraard zijn er ook nijlpaarden en krokodillen. Badderende en overzwemmende olifanten zie je bijna nergens zo goed als hier.
 • De Victoria Watervallen liggen ongeveer 70 km over de grens van Botswana in Zimbabwe. Dit wereldwonder is gemakkelijk te bereiken vanuit Botswana middels een georganiseerde dagtrip, of (indien gewenst) met overnachting in het dorp VicFalls.
 • De Makgadikgadi Zoutpannen, aan de rand van de enorme Kalahari, zijn ook een bezoek waard. Dit gebied kunt u verkennen via een bijzondere excursie met gids. U gaat dan (als u wilt) op quad bikes naar de rand van de pannen voor een overnachting onder de sterren. ’s Ochtend gaat u op zoek naar de stokstaartjes voordat u terugkeert naar de bewoonde wereld.
 • Moremi Game Reserve is de zuidelijke grens van de Okavango Delta, waarschijnlijk het meest wildrijke gedeelte van het hele gebied. Hier kunnen wij wildritten regelen maar ook de beroemde mokoro tochten, een soort tweepersoonskano die door een lokale gids (poler) wordt voort geboomd. Als u wilt kunt u met hen zelfs een nacht kamperen op een eilandje in de delta.
 • Fly-in safari’s zijn nog mooier. U vliegt dan dieper de delta in naar gebieden waar voertuigen niet kunnen komen. U bent dan ver weg van andere toeristen en ook van de lokale bevolking want binnen de grenzen van de natuurgebieden wonen geen mensen. Dieren hebben dus het rijk alleen – Afrika zoals het honderden jaren geleden ook was. Ongerept, intact, complex, prachtig!
 • Na het bezoek aan de delta rijdt u dwars door de Kalahari (over verrassend goede wegen) terug naar Namibië en door naar Windhoek waar u het voertuig inlevert. Bij deze aanpak betaalt u dus geen one-way rental kosten. Wilt u de afstanden liever korter houden, dan kunnen we de route ‘onderlangs’ de Okavango Delta plannen zodat u bijna niets mist van de rondreis. U eindigt dan spectaculair in VicFalls.
Rondreizen Namibië + Botswana - Olifant steekt zwemmend de Chobe Rivier over

Van boottochten tussen de zwemmende olifanten op de Chobe Rivier…

Rondreizen Namibië + Botswana - Quad bike tocht Makgadikgadi Zoutpannen

…tot quadbiken in de Makgadikgadi Zoutpannen en nog veel meer!

Kamperen of vaste accommodatie?

Bij een rondreis door Namibië en Botswana kunt u ervoor kiezen om in vaste accommodatie te overnachten. In beide landen zijn er leuke B&Bs, guesthouses, huisjes in de nationale parken en middenklasse en luxe safari lodges. Zij beiden vaak activiteiten als begeleide wandelingen, natuur- en wildritten en paardrijden enz. Ook is het een goede manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Maar u kunt ook kiezen voor een kampeervoertuig en overal te kamperen. Dit zijn voertuigen met vierwielaandrijving (4×4), dus erg geschikt voor de wegen daar. Verder hebben zij tent(en) op het dak en een volledige kampeeruitrusting, met onder meer matrassen, slaapzakken, tafel, stoelen, keukengerei, gastank, koelkastje, lamp, spade, krik, compressor, etc. Er zijn overal kampeerterreinen en vaak kunt u gebruik maken van een zwembad en restaurant. En bij een Out in Africa maatwerkreis is het ook nog eens mogelijk om kamperen en slapen in vaste accommodatie af te wisselen. Heerlijk om af en toe in een normaal bed te slapen en een eigen douche en toilet te hebben. En dan weer terug naar de bush en het echte Afrikagevoel met eigen kampvuur en de ondergaande zon. We stippeln uw rondreis Afrika op maat uit.

Rondreizen Namibië + Botswana - Kamperen aan de rivier

Kamperen midden in de natuur met uitzicht op zo’n zonsondergang, wie wil dat nou niet?

Zelf rijden of tussenvluchten?

Tot nu toe leest u op deze pagina over self-drive routes, maar rondreizen door Namibië en Botswana zijn bij ons maatwerk. Een andere aanpak is bijvoorbeeld om beide landen met elkaar te verbinden via een tussenvlucht. Na het bezoek aan Namibië vliegt u dan met een rechtstreekse vlucht naar VicFalls. Na verkenning van de watervallen laten we u dan ophalen en naar Botswana brengen. Hier kunt u de de Okavango Delta verkennen via fly-in safari’s of wij regelen een huurauto. Na afloop van het Botswanagedeelte vliegt u dan naar Johannesburg en vandaar naar huis, of verder naar de volgende bestemming, bijvoorbeeld een mooi ‘bounty strand’ of bruisend Kaapstad…?

Rondreizen Namibië + Botswana - Fly-in safari Okavango Delta

Alles is maatwerk: eerst een self-drive door Namibië en dan een fly-in safari naar de Okavango Delta en andere prachtige natuurgebieden van Botswana? Geen probleem!

Rondreis Namibië en Botswana met kinderen

Deze route is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 6, op voorwaarde dat ze wel af en toe flinke afstanden kunnen rijden. Zowel voor kinderen in de basisschoolleeftijd als voor tieners is de variatie in deze route heel aantrekkelijk en de meer avontuurlijke en op de natuur gerichte kinderen vinden vooral het kamperen vaak fantastisch. Op deze site gaan wij elders uitgebreid in over reizen met jonge kinderen in Namibië, reizen met tieners in Namibië en familiereizen in Botswana.

Waarom een Namibië en Botswana reis boeken bij Out in Africa?

Omdat wij ontzettend veel ervaring hebben met deze combinatiereizen naar Namibië en Botswana. Wij waren zelfs de eersten in Nederland die deze route aanboden. Wilt u meer weten over onze ‘local’ kennis en onze motivatie voor duurzame reizen naar Afrika? Met andere woorden: wie zijn wij en waar staan wij voor als gespecialiseerd bureau voor Afrika reizen, bekijk dan dit filmpje.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw combinatiereis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar u kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken uw reisplannen ook graag samen met u bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan dit filmpje.

Klantervaringen Namibië + Botswana

Opnieuw een reis om nooit te vergeten

Goedemiddag Annelieke en Mandy, Het heeft wat langer geduurd dan gepland, maar we willen jullie graag nog bedanken en laten weten wat een fantastische reis we opnieuw met jullie hebben gemaakt vorig jaar. Het was echt geweldig om terug te keren naar Namibië, en het contrast met Botswana maakte het een zeer afwisselende reis. De…

Lees verder

Schitterende fotoselectie van reis door Namibië en Botswana

Marjolein Weijers, Jessica Rietveld en Olmo van Herwaarden reisden met zijn drieën door Namibië en Botswana. Tijdens die reis zagen zij ontzéttend veel en tot onze vreugde wilden zij de foto’s met ons delen. We hebben geprobeerd een selectie te maken, maar het was moeilijk kiezen. De meeste foto’s zijn gemaakt door Olmo, maar wie…

Lees verder