Kruger National Park - Luipaard close-up

Reis 2201: Zuid-Afrika + Mozambique – kamperen

  • Safari en strand in 3 landen
  • Vierwielaandrijving en kamperen
  • Bezoek Great Limpopo Transfrontier Park incl. Krugerpark
  • Vijf dagen aan de witte zandstranden van Mozambique
Swaziland (2)

Reis 2202: Zuid-Afrika + Mozambique – basis niveau

  • Safari en strand in 3 landen
  • Voertuig met vierwielaandrijving
  • Verblijf in huisjes en guesthouses
  • Bezoek Great Limpopo Transfrontier Park incl. Krugerpark

Waarom is een vakantie in Mozambique anders?

Mozambique verschilt landschappelijk en cultureel van andere landen in zuidelijk Afrika, zoals Zuid-Afrika, Botswana, Namibië of Zambia. Het is ten eerste een heel groot, zeer lang ‘uitgerekt’ land aan de westkant van Afrika. Daardoor staat het sterk onder invloed van de Indische Oceaan – visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de kustvolkeren. Verder was Mozambique voorheen een kolonie van Portugal en helaas is er daarna een lange burgeroorlog geweest waarbij Mozambique mede speelbal was van internationale mogendheden. Mozambique is een groot, arm land met nog weinig toerisme. Voor de reiziger is er een bijzondere mix van subtropische stranden, relaxte sfeer en oude dorpjes. In het binnenland zijn wel uitgestrekte stukken bush zoals in de rest van zuidelijk Afrika, grotendeels behoorlijk moeilijk toegankelijk.

Rondreizen vakanties Mozambique - Mozambique op de kaart

Het weer in Mozambique

Langs de gehele oostkust van Afrika heerst onder invloed van die Indische Oceaan een (sub)tropisch klimaat met zeer hete en zeer vochtige zomers (ca. oktober tot en met maart). Met ‘heet’ bedoelen wij: dik in de 30 graden, soms 40 graden – onder vochtig verstaan we: gemiddeld 75%. Hoewel hutjes van palmbladeren en een zandvloer romantisch klinken, zijn veel buitenlandse reizigers dan toch echt blij met de wat betere accommodatie waar een goede douche is, een ventilator en soms zelfs airco. In de zomers valt ook de meest regen, in de vorm van tropische buien maar die zijn altijd tijdelijk. Sporadisch komen soms hevige buien en orkanen voor. De “winter” (globaal juni-augustus) is de droogste periode en de temperatuur op het heetst van de dag is dan normaal gesproken nog rond de ca. 25 graden. Soms is het bewolkt of waait het en dan blijven de temperaturen lager. Het verschil tussen dag en nacht is het hele jaar door ongeveer 10 graden. Echter, de Indische Oceaan blijft het hele jaar door warm genoeg om van te genieten, op zijn laagst ca. 22°C (in de zomer ca. 27°C). Gemiddelde temperatuur Noordzee: 12°C… Let op: dit zijn gemiddelden en ook het klimaat en het weer in Mozambique is minder voorspelbaar dan vroeger.

Rondreizen vakanties Mozambique - Palmboom bij ondergaande zon achter de wolken

Winter in Mozambique: soms wat wolken, maar prima temperaturen!

Het klimaat maakt dat Mozambique geschikt is als strandbestemming, ook in de Afrikaanse ‘winter’ wanneer het de beste tijd is voor safari’s. In de zomer is het niettemin hoogseizoen en vooral rondom de Kerst zijn er veel Zuid-Afrikanen die in Mozambique vakantie vieren.

Rondreizen vakanties Mozambique - Witte zandstranden met palmbomen en helderblauwe oceaan

Mozambique heeft prachtige stranden en is het hele jaar door geschikt als strandbestemming.

Zelf rijden in Mozambique

Veel van onze klanten gaan zelf rijden. Dat kan ook, maar wel met goede voorbereiding. U moet goed aan alle verkeersregels voldoen, informatie daarover sturen wij mee met de reispapieren. De grote, chaotische grensovergangen proberen we te vermijden. Hoewel vrij veel van de wegen verhard zijn, zijn sommige in slechte staat. Ten noorden van Inhambane bieden de autoverhuurders geen ondersteuning meer en in het verre noorden is het bij tijd en wijlen ook politiek onrustig. Het is een dicht bevolkt land, malaria komt veel voor en overal lopen mensen en dieren op de weg. In het binnenland is er maar heel weinig acceptabele accommodatie te vinden en zijn de wegen helemaal slecht. Indien u voor de eerste keer in Afrika bent, raden we te ambitieuze reisroutes door Mozambique af. Uiteraard kunt u wel gemakkelijk naar de kustgebieden vliegen, maar voor dergelijke lokale vluchten is wel enig budget nodig.

Rondreizen vakanties Mozambique - Entree Covane Lodge

Na een (soms) lange reisdag is dit wat u wil zien: een mooie entree naar een lodge met het vooruitzicht van een heerlijk drankje met een mooi uitzicht.

Accommodatie in Mozambique

Wat betreft accommodaties is de keuze nog niet heel erg groot. Er zijn zeer basic adressen uitsluitend acceptabel voor één nachtje onderweg. Dan zijn er middenklasse niveau hotels en guesthouses. Het niveau daartussenin, dus ‘niet zo heel primitief, maar toch goedkoop’, is nog erg ondervertegenwoordigd. Op exclusief niveau zijn wel zeer bijzondere lodges te boeken, vaak op privé eilanden of zeer afgelegen. Ondanks het prijsniveau verschijnen deze bestemmingen in alle ‘Mooiste Plekjes ter Wereld’ lijsten, niet in de laatste plaats omdat ze veel privacy bieden en de kans op het tegenkomen van landgenoten relatief laag is.

Rondreizen vakanties Mozambique - Casa na Praia uitzicht op het strand vanuit de slaapkamer

Wij kennen diverse mooie plekjes waarbij u zo vanuit uw kamer het strand op stapt, maar die toch goed betaalbaar zijn.

Vakantie of rondreis in combinatie met Zuid-Afrika?

U kunt op vakantie naar alleen Mozambique. In dat geval vliegt u bijna altijd eerst naar Johannesburg, en vandaar kunt u rijden of vliegen naar een regio in Mozambique van uw keuze. Gaat u vliegen, dan wordt het een pure strandvakantie met bijbehorende rust, zon, zee, wateractiviteiten en lekker eten. Dit is vooral een goede keus indien u een originele en vooral zonzekere bestemming zoekt in onze wintermaanden.

Rondreizen vakanties Mozambique - Zwembad aan het strand bij Corasiida Guesthouse

Ideaal voor een heerlijke strandvakantie: zon, zee en voor degene die niet zo houdt van de oceaan ook een fijn zwembad bij de accommodatie.

Maar een rondreis door het zuidelijk deel van Mozambique is ook prima te doen. Dit ligt perfect op de route van een langere self-drive safari & strand reis. U kunt bijvoorbeeld vanuit Johannesburg een grote cirkel rijden waarbij u in het midden van de reis een week of langer in Mozambique inlast. Meestal wordt dit gedaan in combinatie met safari’s in Zuid-Afrika (bijv. in het oosten van het land), of soms met een bezoek aan Kaapstad. Dit is vooral in onze zomermaanden populair omdat het strandweer in Mozambique dan stabieler is dan in Zuid-Afrika. U kunt een dergelijke route rijden als Afrika kampeerreis met een 4×4 kampeervoertuig, of met een gewone 4×4 met verblijf in vaste accommodatie. De route is dan globaal Johannesburg – Panoramaroute – Krugerpark – Mozambique – Swaziland –St.Lucia/tweede safari – Drakensbergen – Johannesburg. Een fantastische mix van natuur, safari, strand, cultuur, actie en rust!

Rondreizen vakanties Mozambique - Baia Sonambula terras met ligbedden aan het strand

Een safari reis door Zuid-Afrika onderbreken met enkele dagen aan het prachtige strand van Mozambique? Dat kan!

Strandvakantie in Mozambique: Inhambane, Tofu (of Tofo)

De makkelijkst bereikbare strandcentra zijn Inhambane/ Tofu en Vilanculos. Inhambane ligt ongeveer 500 km ten noorden van de hoofdstad Maputo en is één van de oudste nederzettingen langs de zogenaamde Swahili kust. De Swahili cultuur is te vinden langs de gehele oostkust van Afrika van Kenia tot en met Mozambique en is het overblijfsel van de invloed van Arabische sultans en vissers die al eeuwenlang in meer of mindere mate deze kusten bezoeken. Bekende iconen zijn de dhows, Arabische vissersschepen met één zeil die u hier nog altijd overal ziet. Deze gebieden staan met name bekend om de uitstekende snorkel-, duik- en watersportmogelijkheden, vooral duiken naar walvishaaien is bijzonder en tevens komen er veel mantaroggen voor.

Rondreizen vakanties Mozambique - Traditionele dhows

Traditionele dhows.

Rondreizen vakanties Mozambique - Walvishaai voor de kust tijdens snorkelen

Walvishaaien leven voor de kust van Mozambique en kunnen soms gezien worden tijdens een duik- of snorkeltocht.

Inhambane ligt op de punt van een schiereiland. Op ongeveer 20 km westwaarts, dus pal aan de Indische oceaan ligt Praia do Tofo of Tofu, (praia= strand van). Rondom een relatief breed strand is Tofo in de loop der jaren “geëvolueerd”, een levendig dorp waar u zowel Zuid-Afrikaanse gezinnen en gepensioneerden als jonge kosmopolitische surfnomaden en ook serieuze duikers en wetenschappers zult aantreffen. Het is wel enigszins toeristisch met onder andere veel straatverkopers (die souvenirs verkopen uit Zambia) maar het blijft kleinschalig. De markt is een leuke plek met heel veel vers fruit en groente, probeer de versgeraspte kokosnoot. Er zijn genoeg bars met lokaal bier (Laurentina en 2M) en restaurantjes – “seafood” is van uitstekende kwaliteit en niet duur. Favoriet zijn de “prawns”– grote garnalen die u tijdens een rondreis door Mozambique vast vaker zult eten.

Rondreizen vakanties Mozambique - Prawn diner Naara Eco Lodge

Op veel plekken kunt u uitstekend sea food eten, zoals deze heerlijke “prawns” van Naara Eco Lodge!

Rondreis Mozambique: Limpopo National Park

Mozambique staat voornamelijk bekend als strandbestemming, maar heeft op safarigebied op bescheiden schaal ook het één en ander te bieden. Er is bijvoorbeeld het Limpopo National Park, dat samen met het Krugerpark in Zuid-Afrika en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe het Great Limpopo Transfrontier Park vormt. Deze drie natuurgebieden staan met elkaar in open verbinding dat wil zeggen dat dieren kunnen vrij van het ene gebied naar het andere bewegen. In theorie betekent dit dus dat u in het Limpopo National Park dezelfde dieren tegen kunt komen als in het Krugerpark in Zuid-Afrika, maar de wildstand is er op dit moment nog lager. Als u zelf gaat rijden raden wij zeker aan via Krugerpark naar Mozambique door te steken en door het binnenland naar de kust te rijden. Hier is het leven nog volledig authentiek.

Rondreizen vakanties Mozambique - Olifanten Limpopo National Park

De wildstand is minder goed dan in Kruger National Park, maar ook in Limpopo National Park zijn er mooie dingen te zien!

Rondreis Mozambique: Gorongosa National Park

Dan is er ook nog het Gorongosa National Park, een stuk noordelijker in het land. Tijdens de burgeroorlogen hebben het park en de dieren die er leefden het zwaar te verduren gehad (de wildpopulatie daalde met 95%), maar sinds 2006 is men hard bezig om de wildstand weer omhoog te brengen door het uitzetten van verschillende soorten. Tevens worden er aan de lopende band nieuwe soorten ontdekt, vooral planten, insecten en reptielen. Het is een interessante plek voor wie echt geïnteresseerd is in biodiversiteit, maar het is moeilijk bereikbaar.

Rondreizen vakanties Mozambique - Waterbokken met berg op de achtergrond in Gorongosa National Park

Prachtige natuur en een waterrijk landschap (en dus o.a. veel vogelleven) in Gorongosa National Park. Foto: Gorongosa.com

Waarom een rondreis Mozambique boeken bij Out in Africa?

Al meer dan 25 jaar organiseren wij reizen naar alle landen in reizen in zuidelijk Afrika en Oost-Afrika. Als Zuid-Afrikanen hebben wij een zwak voor Mozambique – goede herinneringen aan zwoele avonden en een verslaving aan garnalen :)!! Nog altijd kleinschalig, persoonlijk en deskundig proberen wij zoveel mogelijk inkomsten van het toerisme naar onze lokale partners te laten stromen. Wilt u meer weten over ons of Afrika rondreizen, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Mozambique reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.

De accommodaties en bezienswaardigheden in Mozambique

Bekijk de accommodaties   en   Bekijk de bezienswaardigheden

Rondreizen vakanties Mozambique - Zonnebed in oceaan Naara Eco Lodge Rondreizen vakanties Mozambique - Prawn diner Naara Eco Lodge Rondreizen vakanties Mozambique - Duiken met schildpad Rondreizen vakanties Mozambique - Slaapkamer met uitzicht op zee Baia Sonambula