Chobe National Park - Zonsondergang Chobe Rivier

Reis 1201: Botswana Self-Drive – kamperen

  • Mooie reis langs hoogtepunten van Botswana
  • Veel verschillende safari mogelijkheden
  • Enkele avontuurlijke excursies al inbegrepen
  • Slapen in een tent op het dak van uw 4x4 voertuig

Kampeervoertuigen in Botswana

Out in Africa heeft ongeveer een dozijn partners ter plaatse die kampeervoertuigen verhuren vanuit Botswana, maar voor een kampeerreis in Botswana kunt u ook starten vanuit Zuid-Afrika, Namibië en Zambia. Allemaal hebben ze verschillende voertuigen met bijbehorende verschillen in specificaties, prijzen, seizoenen en voorwaarden. Het meest populaire voertuig is de Nissan of Toyota Hilux 4×4 met tent op het dak. Deze zijn er voor 2 personen (Single Cabine) of 4 personen (Double Cabine). Een ruimer en technisch beter voertuig is de Toyota Landcruiser. Indien u liever niet ’s nachts een laddertje op en af wilt zijn er voor 2 personen ook 4×4 voertuigen met uitklapbaar dak en zijkant.

Kamperen Botswana: 4x4 met enkele cabine en tent die naar de zijkant uitklapt.

Een 4×4 met enkele cabine en tent die naar de zijkant uitklapt (aan de andere kant van het voertuig op deze foto).

Reist u samen maar bent u lang, dan is ons advies om een Double Cab te huren. De voorstoelen kunnen dan namelijk verder naar achteren. Sowieso is het handig om een achterbank te hebben zodat u bijvoorbeeld foto- en filmapparatuur zo kunt pakken en het blijft meer stofvrij in de cabine dan in de achterbak.

Kamperen Botswana - 4x4 dubbele cabine voor meer ruimte.

Een 4×4 met dubbele cabine biedt meer ruimte indien u lang bent of voor losse (hand)bagage en camera’s e.d.

Populaire kampeerroutes in Botswana

Start u in Botswana dan rijden de meeste mensen een cirkel vanuit Maun of Kasane. U ziet dan onder meer de Okavango Delta – de Panhandle (waar de Kavango nog een brede rivier is) – de Caprivistrip – Chobe National Park & Victoria Falls – de Makgadikgadi Zoutpannen.

Kamperen Botswana: Een cirkelroute met start en eind in Botswana.

Een cirkelroute met start en eind in Maun, Botswana.

Heel veel mensen starten hun kampeerreis vanuit Johannesburg, of eventueel vanuit Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse leveranciers zijn goed en zij hebben veel beschikbaarheid. De autohuurprijzen zijn lager in Zuid-Afrika en ook de vluchten naar Zuid-Afrika zijn goedkoper. Een populaire route is dan bijvoorbeeld: Johannesburg – Marakele National Park – grens – Serowe/Kalahari – Maun/Okavango Delta –Makgadikgadi zoutpannen – Chobe National Park + Victoria Falls – Francistown – Waterbergen – Johannesburg. Wilt u minder rijden dan kunt u tegen betaling het voertuig achterlaten in Kasane (Chobe) en van daar terug vliegen.

Kamperen Botswana: Starten en eindigen in Johannesburg kan ook.

Starten en eindigen in Johannesburg kan ook.

Eveneens populair is een combinatiereis Namibië + Botswana. Dan bezoekt u een groot aantal natuurgebieden die min of meer in een logische cirkel liggen: Windhoek – Sossusvlei (de rode zandduinen) – Swakopmund/Skeleton Coast – Twyfelfontein – Damaraland – Etosha National Park – Caprivistrip – Chobe NP + VicFalls – Makgadikgadi zoutpannen – Okavango Delta – Kalahari – Windhoek.

Kamperen Botswana: Een kampeerreis in combinatie met Namibië is ook erg populair.

Een kampeerreis in combinatie met Namibië is ook erg populair.

Kampeeruitrusting en kampeerplekken in Botswana

De voertuigen hebben een goede kampeeruitrusting. U krijgt naast de tent(en) bijvoorbeeld matrassen, slaapzakken, kussens, tafel en stoelen, keukengerei, lamp, krik, compressor, spade, sleepkabels. Dit staat per leverancier allemaal uitgelegd in de offerte. Verder leveren de verhuurders ondersteuning bij problemen, al zijn er wel gebieden in Botswana die bijna niet toegankelijk zijn – in ieder geval niet voor onervaren 4×4 chauffeurs. Daar kunnen ook de leveranciers niet helpen als u in de problemen komt.

Kamperen Botswana: De inventaris bij kampeervoertuigen is meestal zeer uitgebreid.

De inventaris bij kampeervoertuigen is meestal zeer uitgebreid.

Bent u met meer dan 4 personen dan zijn er kampeervoertuigen geschikt voor 5 of (zeer beperkt) 6 personen. Vaak is het mogelijk om een extra grondtent te huren of mee te brengen. Uw eigen bagage wordt bij de meeste voertuigen opgeborgen in bakken langs de zijkant van de achterbak. De ruimte is beperkt! Dus weinig meenemen en alleen in zachte tassen zodat u goed kunt stouwen.

Kamperen Botswana: Bagage in zachte tassen is veruit het handigst tijdens een kampeerreis.

Bagage in zachte tassen is veruit het handigst tijdens een kampeerreis.

Grofweg zijn er twee soorten kampeerplekken in Botswana. Heel veel lodges hebben een kampeerterrein. Daar zijn dan meestal goede douche/toiletblokken en de plaatsen zijn over het algemeen veel ruimer dan in Europa. Meestal mag u ook gebruik maken van het zwembad en het restaurant dat bij de lodge hoort.

Kamperen Botswana: De kampeerterreinen in Botswana zijn meestal zeer ruim.

De kampeerterreinen in Botswana zijn meestal zeer ruim.

Daarnaast zijn er kampeerterreinen in de nationale parken die voorheen van de overheid waren maar inmiddels privé worden geëxploiteerd door lokale bedrijfjes. Naast een gereserveerde plek heeft u verder een vergunning nodig voor het aantal dagen dat u gaat verblijven. De voorzieningen op de kampeerplaatsen in de nationale parken zijn meestal matig tot slecht, of er is zelfs helemaal niets – u krijgt alleen toestemming om te staan op een plek in de bush. U moet dan dus geheel zelfvoorzienend zijn en heel goed weten wat u doet. Maar daar staat tegenover dat u echt midden in de bush bent, op de prachtigste plekken, omringd door dieren en met weinig of geen andere toeristen. Als het goed is. Want deze kampeerplekken zijn ook voor ons lastig te boeken, zeer populair voor een safari reis in Botswana en daarom ver van tevoren vol geboekt.

Voorzieningen op kampeerplaatsen in de nationale parken zijn vaak zeer beperkt: er is geen stromend water, dus u moet zelf voor water voor de douche zorgen en het toilet is een “long-drop”.

Zelf kamperen in Botswana of kamperen met gids?

Als u houdt van kamperen, dan kunt in een groot deel van Botswana gewoon zelf rijden en dus een fly-drive reis door Botswana plannen. Wij plannen het dan zo dat op de plaatsen waar meer 4×4 kennis nodig is (of kan zijn), georganiseerde wildritten, kanotochten e.d. geregeld zijn voor u. Ook kunnen wij meerdaagse excursies met gids boeken waarbij u bijvoorbeeld kampeert op een eilandje in de Okavango Delta of zelfs helemaal zonder tent onder de sterren slaapt in de zoutpannen. Een andere optie is om in Botswana een echt langere kampeersafari met gids te doen in een groepje. Dit is een fantastische manier om veilig op moeilijk bereikbare plaatsen te komen. Wilt u een privé gids voor meerdere dagen dan kan dat ook. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Begeleide kampeersafari’s in een kleine groep kunnen een ideale manier zijn om op een veilige en betaalbare manier de moeilijk begaanbare safarigebieden te bezoeken.

Kamperen afwisselen met vaste accommodatie

Een maatwerkreis heeft als voordeel dat u het kamperen kunt afwisselen met verblijf in ‘vaste’ accommodatie, bijvoorbeeld een safari lodge of guesthouse. U geniet dan nog meer dan normaal van een echt bed en eigen douche en toilet in de kamer. We kunnen dit eenvoudig houden, maar af en toe échte luxe is natuurlijk nog leuker. In Botswana is ‘glamping’ populair – er zijn tal van adressen waar je kunt ‘kamperen’ in luxe safari tenten met volop comfort en privacy.

Kamperen Botswana: Kamperen in comfort en met eigen badkamer.

Kamperen, maar toch met het comfort van een “normale” kamer, inclusief eigen badkamer.

Wild kamperen in Botswana

Wild kamperen, in de zin van zomaar ergens gaan staan, is niet toegestaan in Botswana en wij staan er ook niet achter. Ook al lijkt een stuk land nog zo verlaten, het is altijd eigendom van iemand: privé eigendom, stamgebied of staatseigendom. Maar kamperen middenin de wildernis zonder hekken kan wel. Zoals reeds gezegd, dit is populair en het aantal plekken is zeer beperkt. Ook zijn veel plekken alleen bereikbaar voor ervaren 4×4 reizigers, liefst in konvooi.

Kamperen Botswana: In de echt afgelegen gebieden raden we aan om in konvooi te rijden.

In de echt afgelegen gebieden raden we onder andere aan om in konvooi te rijden.

Waarom een Botswana kampeerreis boeken bij Out in Africa?

Wij bestaan al ruim 25 jaar en zijn zéér ervaren in het organiseren van een rondreizen naar Botswana. Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse, waardoor we veel écht lokale kennis hebben. Kamperen is onze favoriete manier van reizen in Botswana. Wij werken zonder tussenschakels rechtstreeks met de bestemmingen en de lokale safari operators, waardoor na vele jaren een goede persoonlijke band met de lokale partners is ontstaan. Verantwoord op reis met nadrukkelijk oog voor de natuur en bewoners van Botswana staan daarbij voorop. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Botswana kampeerreis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze of Afrika reizen, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.