Chobe National Park - Zonsondergang Chobe Rivier

Reis 1201: Botswana Self-Drive – kamperen

 • Mooie reis langs hoogtepunten van Botswana
 • Veel verschillende safari mogelijkheden
 • Enkele avontuurlijke excursies al inbegrepen
 • Slapen in een tent op het dak van uw 4x4 voertuig
Victoria Watervallen 5

Reis 1202: Botswana self-drive – basis niveau

 • Leuke reis langs hoogtepunten van Botswana
 • Verblijf in leuke lodges en guesthouses
 • Veel verschillende safari mogelijkheden
 • Enkele avontuurlijke excursies inbegrepen
Madikwe Game Reserve (8)

Reis 1203: Botswana self-drive – comfortabel niveau 1

 • Veel verschillende natuurparken
 • Diverse Big 5 safarigebieden
 • Activiteiten zoals wildritten, mokorotochten, wandelingen en quad bike tocht inbegrepen
 • Mooi einde bij de beroemde Victoria Watervallen

Waarom een individuele reis door Botswana?

Botswana is één van de beste bestemmingen voor de liefhebber van de Afrikaanse wildernis en dieren. Het heeft uitgestrekte wildgebieden die grotendeels dun of helemaal niet bevolkt zijn door mensen. De overheid voert al jaren een verstandig beleid van high income – low density toerisme. Dat betekent dat de toegangsprijzen tot de parken hoger zijn dan in Zuid-Afrika en Namibië, maar dan heeft u ook wat. Kiest u voor een individuele reis door Botswana dan staan uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden garant voor het spotten van heel veel soorten dieren in hun natuurlijke omgeving.

Individuele reizen Botswana - Ongerepte wildernis Okavango Delta vanuit de lucht

Botswana heeft veel uitgestrekte en ongerepte wildernis, zoals de Okavango Delta.

Bij een individuele reis in Botswana kunt u bovendien kiezen tussen allerlei soorten safari. Wildritten in open 4×4 voertuigen zijn natuurlijk het meest bekend, maar u kunt ook te voet de natuur in of in een mokoro (soort kano) of grotere boot. Verder zijn er meerdaagse excursies te doen, bijvoorbeeld overnachten op een eilandje of een quad bike de woestijn in met slapen onder de sterren. Dit doet u dan wel met gids natuurlijk, daarna vervolgt u uw route weer zelf.

Individuele reizen Botswana - Quad bike tocht Makgadikgadi Zoutpannen

Op quad bikes de Makgadikgadi Zoutpannen op.

Zelf rijden in Botswana

Het is goed mogelijk om zelf door Botswana te rijden, zeker als de reis goed voorbereid is met ons. De hoofdwegen zijn inmiddels verhard en die brengen u naar de toegangshekken van nationale parken (en soms zelfs al dwars er door heen). Buiten de hoofdwegen zijn de wegen onverhard en van wisselende kwaliteit. U kunt dan met een normale auto nog een klein stukje rijden, bijvoorbeeld tot aan een guesthouse of lodge. Maar meestal is een 4×4 voertuig nodig of wij regelen lokaal vervoer voor dat gedeelte. In Botswana zijn ook routes die echt alleen geschikt zijn voor zeer ervaren 4×4 chauffeurs die veel verstand hebben hoe om te gaan met de versnellingen en bandenspanning en die veel verstand hebben van navigatie.

Individuele reizen Botswana: In sommige gebieden kunt u beter niet zelf rijden...

In sommige gebieden kunt u beter niet zelf rijden… Zelfs de meest doorgewinterde rangers komen hier soms vast te zitten!

Wat is er te zien en te doen in Botswana?

Hoewel het op een aantal plaatsen wel mogelijk is om een dorp of schooltje te bezoeken, is Botswana toch vooral een natuurbestemming. Safari(s) is de hoofdactiviteit en een safari in Botswana kan op veel verschillende manieren:

 • Zelf rijden op zoek naar dieren. Zelfs in een gewone auto kunt u op sommige plekken dwars door een wildpark rijden, bijvoorbeeld Chobe National Park en Nxai Pan National Park. Daarnaast komt wild, waaronder olifanten, ook voor buiten de parken – er zijn namelijk geen hekken.
 • Wildritten maken met een ranger in een open 4×4 voertuig. Hij/zij kent de weg (onverharde wegen zijn nauwelijks bewegwijzerd) en de gewoontes van de dieren (waar zijn ze) en zal alles uitleggen over wat u onderweg ziet. Bij een wildrit maakt u meer kans op het zien van bijzondere dingen en als u vast komt te zitten lost de ranger het op.
 • Wild spotten vanuit een mokoro, een soort 2-persoonskano die wordt voortgeduwd door een lokale gids (een poler). Dit is een vrij unieke safarivorm, heerlijk stil en rustig (en milieuvriendelijk).
 • Wild spotten vanaf een boot. U zit dan hoger dan in een mokoro dus u kunt verder zien. Ook bestrijkt u een groter gebied dus ziet waarschijnlijk iets meer.
 • Wildwandelingen met een ranger. Dit mag in Botswana uitsluitend buiten de grenzen van de nationale parken.
Individuele reizen Botswana: Tijdens een wildrit met ranger ziet u vaak bijzondere dingen.

Tijdens een wildrit met ranger ziet u vaak bijzondere dingen.

Individuele reizen Botswana - Bootsafari Chobe National Park, olifant op de oever

En op verschillende plekken zijn safari’s vanuit een boot mogelijk.

Een excursie die niet onvermeld kan blijven is een bezoek aan de Victoria Watervallen. Hoewel die niet in Botswana liggen maar in Zimbabwe, is het net over de grens en een zeer populaire attractie. U kunt de watervallen bezoeken vanuit Kasane via een dagbezoek, of u kunt er één of maar dagen slapen. Kasane ligt in de uiterste noord-oostpunt van het land, op ca 70 km van het dorp Victoria Falls. Aangezien het vrijwel onmogelijk is om uw voertuig de grens over te krijgen, kunt u het beste kiezen voor transfers naar VicFalls en weer terug naar Kasane. Dit wordt allemaal duidelijk uitgelegd in de offerte. Een andere mogelijkheid is om uw auto in Kasane achter te laten tijdens uw rondreis door Afrika, dan VicFalls te bezoeken en vandaar verder te vliegen– naar huis, of bijvoorbeeld naar een mooi bounty strand…?

Individuele reizen Botswana: De Victoria Watervallen kunnen bezocht worden vanuit Kasane.

De Victoria Watervallen kunnen bezocht worden vanuit Kasane, als dagtocht of met een overnachting (bijvoorbeeld bij het luxe Stanley & Livingstone Hotel, waar deze foto vandaan komt).

Accommodatie in Botswana

In Botswana hebben wij een netwerk van goede guesthouses en safari lodges. Verder is kamperen in Botswana zeer populair. U krijgt dan een voertuig met tent(en) op het dak of een uitklaptent plus een volledige kampeeruitrusting. Groot voordeel is dat deze voertuigen direct al vierwielaandrijving hebben dus u kunt zelf een groter gebied verkennen.

Individuele reizen Botswana: Met een kampeervoertuig kunt u op vele mooie plekjes kamperen (foto: Igor Callaerts).

Met een kampeervoertuig kunt u op vele mooie plekjes kamperen (foto: Igor Callaerts).

Bij een individuele Botswana reis kunt u de accommodaties zelf uitzoeken en u kunt dan ook de niveaus variëren. Zelfs is het mogelijk om kamperen af te wisselen met hier en daar een vaste accommodatie. Onderweg van A naar B kiezen wij voor de vaste accommodaties meestal voor praktische adressen bestaande uit huisjes of grote reeds opgezette safaritenten met eigen douche en toilet. Er zijn enkele heel bijzondere accommodaties, bijvoorbeeld in de sfeer van de oorspronkelijke hutten van de Setswana bewoners van het land.

Individuele reizen Botswana: Hutten in de traditionele sfeer van de lokale Setswana bevolking.

Hutten in de traditionele sfeer van de lokale Setswana bevolking.

Indien budgettair mogelijk, is het zeker aan te raden om ook één of meerdere privé safari lodges op te nemen. Heel bekend zijn de zogenaamde fly-in lodges die niet over de weg bereikbaar zijn. U vliegt dan in een klein chartervliegtuigje over de delta heen naar uw bestemming, een unieke ervaring! De privé lodges zijn duurder maar er is ook meer inbegrepen: maaltijden, safari-activiteiten (vaak 2 per persoon per dag), toegangsprijzen, chartervluchten indien nodig. U betaalt ook mee aan de pittige pachtprijzen die de lodges betalen aan de regering voor langdurig gebruik van het land. Dit is om massatoerisme in deze fragiele gebieden te voorkomen, het reeds genoemde high income – low density tourism beleid. Anders gezegd, u betaalt mee aan het behoud van deze unieke natuurgebieden. Wilt u een individuele rondreis maken door Botswana maar u wilt niet zelf rijden? Dan is een luxe Botswana reis wellicht een optie en kunnen wij een programma opstellen met uitsluitend binnenlandse vluchten, transfers en privé safaris.

Individuele reizen Botswana: De fly-in safari lodges liggen meestal zeer afgelegen en midden in de natuur.

De fly-in safari lodges liggen meestal zeer afgelegen en midden in de natuur, bijvoorbeeld Camp Okavango (Desert & Delta).

Waarom een Botswana reis boeken bij Out in Africa?

Wij kunnen ons voorstellen dat u bij de oriëntatie op internet naar Botswana reizen door de bomen het bos niet meer ziet. Dat horen wij vaak :). Juist bij een individuele Botswana reis is het een goed idee om een expert in de arm te nemen die de weg kent en helpt bij het maken van keuzes. Onze offertes zijn gratis, uitgebreid en vrijblijvend. Wilt u weten bij wie u een offerte gaat vragen, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

U kunt ons contactformulier invullen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.