Chobe National Park - Zonsondergang Chobe Rivier

Reis 1201: Botswana Self-Drive – kamperen

 • Mooie reis langs hoogtepunten van Botswana
 • Veel verschillende safari mogelijkheden
 • Enkele avontuurlijke excursies al inbegrepen
 • Slapen in een tent op het dak van uw 4x4 voertuig
Victoria Watervallen 5

Reis 1202: Botswana self-drive – basis niveau

 • Leuke reis langs hoogtepunten van Botswana
 • Verblijf in leuke lodges en guesthouses
 • Veel verschillende safari mogelijkheden
 • Enkele avontuurlijke excursies inbegrepen
Bushways - Groepsfoto baobab boom

Reis 5012: Groepskampeersafaris

 • Mobiele safari met gids
 • Van de betreden paden
 • Met gelijk gestemde natuurliefhebbers
 • Bijna alles inbegrepen

Een Botswana rondreis naar de Okavango Delta

De wereldberoemde Okavango Delta is de belangrijkste focus van vrijwel elke reis door Botswana. In dit zanderige deel van zuidelijk Afrika (aan de rand van de Kalahari) is in het landschap een ondiepe “schotel” van ca. 16000 vierkante kilometer ontstaan, die een klein beetje gekanteld staat. Vanuit de Angolese hooglanden komt de Kavango (of Okavango) rivier aan bij deze zandschotel na een reis van honderden kilometers. Elk jaar, ongeveer in juni, stuit het water op de enorme dorstige schotel en probeert een weg te vinden door een wirwar van gaten en geulen. Steeds verder duwt het water en een uitgestrekt moerasgebied met droge en natte stukken en bijbehorende weelderige vegetatie is het gevolg. Door consistent overheidsbeleid zijn er geen parken met hekken ontstaan die een barrière kunnen zijn voor dieren. Dit gebied is waarschijnlijk het meest ongerepte en tevens meest wildrijke natuurgebied in heel Zuidelijk Afrika.

Rondreizen Botswana - De prachtige natuur van de Okavango Delta

De Okavango Delta is één van de meest ongerepte natuurgebieden in zuidelijk Afrika.

‘Dé Okavango’ is een vaag begrip. Het gebied bestaat uit de delta zelf rondom de Panhandle (waar de rivier nog diep is en snel stroomt). Verder splitst de rivier zich en wordt later de Chobe rivier genoemd. Daar tussenin bevinden zich onder meer Linyanti, Savute en het Moremi Game Reserve. Voor een reis door Botswana is veel kennis van dit complexe en deels moeilijk bereikbare gebied noodzakelijk.

Rondreizen Botswana - Okavango Delta - Uitzicht vanuit de lucht

Ieder jaar baant het water zich een weg door de Okavango Delta.

Een reis naar andere hoogtepunten van Botswana

Ook andere hoogtepunten van Botswana mogen tijdens een Botswana rondreis niet ontbreken. Chobe National Park is het tweede bekende park in Botswana. Het ligt in het noordoosten van het land en geologisch is het dus onderdeel van het Okavango Delta ecosysteem. De Chobe (spreek uit “Tsjobie”) is een brede, altijd stromende rivier die de noordgrens vormt van het Okavango natuurgebied. Dieren komen hier in grote getalen drinken en badderen. Boottochten zijn een echte aanrader – het is fantastisch om de dieren langzaam van de steile oever naar de rivier te zien lopen en om olifanten te zien zwemmen!

Rondreizen Botswana - Olifant zwemt voor boot langs op de Chobe Rivier

Een boottocht over de Chobe Rivier met kans op het zien van zwemmende olifanten is zeker de moeite waard!

Een ander bekend gebied dat u kunt aandoen tijdens een rondreis door Botswana is de Kalahari. Deze enorme semi-woestijn loopt globaal van halverwege Zuid-Afrika helemaal tot aan Angola. Sommige stukken zijn toegankelijk, onder andere de Makgadikgadi Zoutpannen. Hier kan je de populaire tochten doen naar de rand van de zoutpannen met overnachtingen onder de sterren. Dit kan per quad bike of per 4×4 voertuig. Meestal lukt het ook om ’s ochtends de stokstaartjes te zien!

Rondreizen Botswan: De stokstaartjes in de Makgadikgadi Zoutpannen kunnen tot dichtbij benaderd worden.

De stokstaartjes in de Makgadikgadi Zoutpannen zijn gewend aan mensen en kunnen tot vrij dichtbij benaderd worden.

Twee hoogtepunten die eigenlijk in aangrenzende landen zijn maar die logisch op de route van een rondreis door Botswana liggen zijn: de Caprivistrip in Namibie en de Victoria Watervallen in Zimbabwe. De Caprivistrip is feitelijk de noordkant van de Okavango Delta en ook hier kunt u wild zien vanaf het water of via wildritten. De Victoria Watervallen kunt u goed bezoeken via een dagtocht vanuit het Botswaanse dorp Kasane, dat op de grens ligt. Overnachten in VicFalls kan natuurlijk ook. Ook uw individuele rondreis door Botswana is bij ons maatwerk.

Rondreizen Botswan: Een bezoek aan de machtige Victoria Watervallen kan ingebouwd worden.

Een bezoek aan de machtige Victoria Watervallen kan makkelijk ingebouwd worden tijdens een reis door Botswana.

Een Botswana rondreis “off the beaten track”

Als individuele bezoeker kunt u op allerlei plaatsen de delta in, maar vaak blijft u dan wel langs de randen waar het relatief druk is en minder dieren zijn. Indien budgettair mogelijk raden we daarom aan om dieper te delta in te gaan naar gedeeltes waar bijna geen toeristen zijn. Dit zijn de zogenaamde fly-in safari’s. Deze zijn prijzig, maar wij zouden ze niet adviseren als wij deze vorm van safari geen value-for-money vonden. Het is ten eerste al een belevenis op zich om de delta vanuit te lucht te zien. Dan pas beseft u de uitgestrektheid van dit unieke natuurgebied. De lodges diep in de delta zijn comfortabel en kleinschalig met service. Maar, vooral, alleen de lodge gasten mogen wildritten doen in de omgeving van deze exclusieve lodges. De natuur is daarom vrijwel ongerept.

Rondreizen Botswana - Okavango Delta - Uitzicht over de Delta vanuit vliegtuigje tijdens fly-in safari

Een fly-in safari naar de Okavango Delta is het geld absoluut waard: alleen de vlucht is al indrukwekkend!

Verder gelden er vaak andere regels, waardoor avondritten en safariwandelingen toegestaan zijn. Alle activiteiten staan uiteraard onder leiding van een expert ranger die u alles zal vertellen over de bush. Hierdoor leert u niet alleen feiten kennen over individuele soorten maar ook krijgt u meer inzicht in de complexiteit en samenhang van dit ongerepte ecosysteem. Hier ziet u het Afrika zoals het honderden jaren geleden ook al was – een voorrecht nu natuurgebieden in de rest van de wereld in rap tempo verdwijnen. Uw verblijf in de Okavango Delta – uw investering zo u wilt – draagt zeker bij aan het behoud ervan.

Rondreizen Botswana - Okavango Delta - Bushwalk

Tijdens de safari’s kan de gids van alles vertellen over de bush in het algemeen en dit unieke ecosysteem in het bijzonder.

Andere minder bekende gebieden voor een rondreis door Botswana zijn het Tuli Block. Dit is eveneens een prima safarigebied in het zuiden van Botswana. Voor wie niet opziet tegen primitief kamperen zijn de Tsodilo Hills een optie. Hier zijn bekende tekeningen van de Bushmen. En ook het Kgalagadi Transfrontier Park ligt deels in Botswana. Echter, het bij Botswana behorende rest camp is alleen goed toegankelijk vanuit Zuid-Afrika.

Rondreizen Botswana: Het Tuli Block is relatief onbekend, maar ook een mooi safarigebied.

Het Tuli Block in het zuiden van Botswana is relatief onbekend, maar ook een zeer mooi safarigebied.

Drukke en stille periodes in Botswana

Bij het plannen van uw rondreis door Botswana is het goed om te weten dat het echt een populair land is voor safari liefhebbers. Het hoogseizoen is van circa juni tot oktober – accommodatie kan dan zeker vol zijn voor uw Afrika rondreis. Dat geldt vooral voor eenvoudiger accommodatie, met name in en om Kasane. Ook de 4×4 kampeervoertuigen raken op. En zelfs de fly-in lodges zijn regelmatig vol, mede omdat ze zo kleinschalig zijn. Het is dus aan te raden om een Botswana safari reis die in die periode moet vallen ver van te voren te plannen. In de periode december tot maart is laagseizoen en sommige fly-in lodges zijn dan goedkoper. Graag adviseren wij u over de voor- en nadelen van elke seizoen, zoals prijs, het weer en de waterstand in de delta.

Rondreizen Botswana: "Drukte" in Botswana van ca. juni tot oktober.

“Drukte” in Botswana van ongeveer juni tot oktober, bijvoorbeeld bij Sango Safari Camp, een fly-in safari lodge in het Moremi Game Reserve.

Waarom een reis naar Botswana boeken bij Out in Africa?

Wij bestaan al ruim 25 jaar en zijn zéér ervaren in het organiseren van reizen naar Botswana. Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse, waardoor we veel écht lokale kennis hebben. Zij zijn nog steeds zeer betrokken bij de dagelijkse running van het bedrijf en ook de overige medewerkers hebben een nauwe band met Afrika omdat zij er gewoond, gewerkt en/of gestudeerd hebben of door de diverse reizen die zij gemaakt hebben. Ook dit onderscheidt ons van vele anderen: wij komen zelf heel regelmatig in Botswana en bezoeken de bestemmingen van onze Afrika reizen zelf. Wij werken ook direct met hen samen, zonder lokale tussenpersoon, wat na vele jaren een goede persoonlijke band met veel van onze accommodaties heeft gecreëerd. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Botswana reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.

De accommodaties en bezienswaardigheden in Botswana

Bekijk de accommodaties   en   Bekijk de bezienswaardigheden

Rondreizen Botswana - Okavango Delta mokorotocht Rondreizen Botswana - Chobe National Park olifant op de oever met bootje in het water Rondreizen Botswana - Moremi Game Reserve twee mannetjes leeuwen Rondreizen Botswana - Makgadikgadi Zoutpannen quad bike tocht over de vlaktes

Klantervaringen Botswana