Wij krijgen zeer regelmatig de vraag: wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika? Het antwoord op deze vraag is ingewikkelder dan veel mensen misschien verwachten. Allereerst is het dan aan ons om erachter te komen wat belangrijk is voor de klanten bij het stellen van deze vraag: gaat het om het weer in Zuid-Afrika? Of om de prijs? Of gaat het juist om weinig of veel andere toeristen? Of misschien het meemaken of zien van lokale evenementen en/of bepaalde natuurverschijnselen? Wanneer wij weten waar het precies om gaat, dan kunnen wij ons antwoord daarop afstemmen en een goed passend advies geven wanneer iemand het beste naar Zuid-Afrika kan reizen.

In de meeste gevallen gaat het echter om het weer en het klimaat in Zuid-Afrika. Wij als Nederlanders en Belgen zien hier al genoeg regen, dus vaak is er een voorkeur voor weinig regen en veel zon. Maar soms kunnen mensen niet goed tegen de hitte, dus dan gaat het er meer om de allerwarmste periodes te mijden. Dus zelfs als wij hebben vastgesteld dat iemand op zoek is naar de beste reistijd wat betreft het weer en het klimaat in Zuid-Afrika, dan hangt het er nog steeds maar net vanaf wat die persoon als “beste” beschouwt.

Mooi beeld van een hevige regenbui in een bepaald gebied, maar prachtig weer even verderop.

Een overzicht

We hebben echter goed nieuws: in principe is het klimaat in Zuid-Afrika zodanig goed, dat het land het hele jaar door te bezoeken is. Natuurlijk zijn er verschillen in periodes van het jaar en ook in diverse delen van Zuid-Afrika, daarom zetten we het één en ander hierover voor u op een rijtje. We hebben ons hierbij gericht op drie delen van het land: de Kaapregio, het laagveld in de oostkant van Zuid-Afrika (inclusief Kruger National Park en wildparken in de omgeving) en het hoogveld + binnenland (veruit het grootste deel van Zuid-Afrika).

Over het algemeen geldt dat het in de Kaapregio in de zomermaanden aangenaam warm en droog is en in de winter koeler en natter. In het laagveld aan de oostkant van Zuid-Afrika is het precies andersom, in de zomermaanden kan het erg warm zijn en regent het vaker. In de wintermaanden is het nog steeds aangenaam warm overdag, maar koelt het ’s avonds (flink) af. Normaal gesproken regent het in die tijd van het jaar echter niet of nauwelijks. In het hoogveld en het binnenland is het klimaat vergelijkbaar met de oostkant van Zuid-Afrika, maar extremer: ’s winters heel droog en het kan ’s nachts zelfs vriezen. In de zomer wordt het juist extreem warm en regent het niet zo vaak als in het laagveld aan de oostkant van Zuid-Afrika.

Een grafisch overzicht van regenval in Zuid-Afrika:

Bron: South African Weather Service

December/januari/februari (zomer):

  • Kaapregio – het klimaat in de Kaap in Zuid-Afrika is vergelijkbaar met het Middellandse Zee klimaat, waarmee we willen zeggen dat het hier normaal gesproken regent in de winter en droog is in de zomer. In deze zomermaanden is de temperatuur aangenaam, normaal gesproken tussen de 20 en 30 graden overdag en het regent zelden.
  • Laagveld – in deze regio van Zuid-Afrika is het in de zomer juist regenseizoen. Dit betekent echter niet dat het continue regent zoals het hier kan doen. Overdag is de temperatuur vaak hoog, ruim boven de 30 graden. De hitte bouwt zich als het ware op en komt uiteindelijk tot uitbarsting in een hevige regenbui aan het eind van de dag, vaak gepaard met spectaculaire onweer en bliksem. Dit duurt meestal niet lang en binnen de kortste keren is het weer opgeklaard en schijnt de zon weer volop. Dit kan enkele dagen achter elkaar zo gaan, maar soms zitten er ook enkele dagen tussen waarop het helemaal niet regent.
  • Hoogveld + binnenland – in de rest van Zuid-Afrika kan de temperatuur in de zomermaanden sterk oplopen, soms wel tot boven de 40 graden overdag. Het regent hier normaal gesproken minder vaak dan in het laagveld (met uitzondering van hooggelegen gebieden zoals de KwaZulu-Natal Drakensbergen), maar er kunnen wel regelmatig onweersbuien met heftige bliksemschichten voorkomen. Dit levert vaak spectaculaire luchten op, prachtig voor fotografen.

Na een regenbui trekt het vaak vrij snel weer open, met vaak mooie regenbogen tot gevolg. Goed kijken, maar hier zelfs een dubbele!

Maart/april/mei (herfst):

  • Kaapregio – deze maanden gaan we van de zomer richting de winter, wat betekent dat de temperaturen overdag iets zullen gaan dalen en dat het af en toe kan gaan regenen. De temperatuur ligt meestal rond de 20 graden.
  • Laagveld – ook hier zal er een merkbare verandering optreden. De regen wordt minder en minder en de luchtvochtigheid gaat omlaag. Ook de temperaturen gaan omlaag, hoewel het overdag nog steeds aangenaam warm blijft, meestal zo tussen de 25 en 30 graden. Het verschil tussen dag en nacht begint groter te worden en u zult merken dat zodra de zon ondergaat het sneller afkoelt.
  • Hoogveld + binnenland – wederom vergelijkbaar met het laagveld, maar in iets extremere mate. Overdag blijft het aangenaam, maar de temperatuurverschillen tussen dag en nacht worden groter. De regenbuien zullen in deze periode normaal gesproken ook verdwijnen.

In de Kaapregio krijgen de regenbuien vaak een extra dramatisch effect door het beeld van een onstuimige zee onder de donkere lucht.

Juni/juli/augustus (winter):

  • Kaapregio – we komen in de winter terecht, wat betekent dat de temperatuur overdag kan variëren tussen de ongeveer 15 en 20 graden en dat het regelmatig kan regenen. De regen die valt is vergelijkbaar met wat wij hier gewend zijn: soms heftig, soms een hele dag druilerig weer, maar soms ook dagen niets.
  • Laagveld – de winter in het laagveld in Zuid-Afrika is heel anders dan wij gewend zijn. Overdag liggen de temperaturen meestal rond de 20 graden en de lucht is strakblauw, dus zeker in het zonnetje is het nog steeds heerlijk. In deze tijd van het jaar valt er hier nauwelijks regen, maar ’s nachts kan het wel flink afkoelen. Daarnaast staat met name augustus bekend om de wind die opsteekt en het droge stof rond blaast.
  • Hoogveld + binnenland – de winter is in deze gebieden een stuk extremer. Overdag kan het nog steeds erg warm zijn, ruim boven de 20 graden. Maar zodra de zon verdwijnt daalt de temperatuur, soms zelfs tot onder het vriespunt. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan soms wel 20 tot 30 graden zijn! In de hoger gelegen gebieden zoals de KwaZulu-Natal Drakensbergen kan het soms zelfs sneeuwen ‘s nachts, hoewel dat dan vaak in de loop van de volgende dag alweer smelt.

Een unieke ervaring voor veel Zuid-Afrikanen: het bouwen van een sneeuwpop in de KwaZulu-Natal Drakensbergen!

September/oktober/november (lente):

  • Kaapregio – de winter loopt op zijn eind en de temperaturen gaan weer stijgen. Eigenlijk is deze periode qua temperatuur overdag vergelijkbaar met de herfst (zo’n 20 graden) en deze loopt langzaam op naarmate de tijd verstrijkt. De regen wordt juist minder in plaats van meer.
  • Laagveld – ook hier gaan de temperaturen oplopen en vooral het grote verschil tussen dag en nacht wordt minder. De avonden worden zwoeler en de luchtvochtigheid loopt op. Ongeveer vanaf november begint het normaal gesproken weer te regenen, waarbij hetzelfde patroon optreedt als later in de zomer. De hitte bouwt zich op en barst uit in een hevige regenbui aan het einde van de dag, vaak gepaard met onweer.
  • Hoogveld + binnenland – in deze regio’s van Zuid-Afrika worden de grote extremen tussen dag en nacht ook weer minder. Zowel overdag als ’s nachts zal de temperatuur op gaan lopen, maar de regen komt hier normaal gesproken pas wat later dan in het laagveld.

Het weer kan soms ineens omslaan: voor je een prachtige blauwe lucht, maar achter je een heftige regen- en onweersbui die dichterbij komt.

Uiteraard is niets zo veranderlijk als het weer en klimaatverandering is absoluut merkbaar in een land als Zuid-Afrika. De extremen worden groter: warm wordt heet en fris wordt koud. En in de Kaapregio heeft het bijvoorbeeld al jaren niet meer zo veel geregend in de wintermaanden als vroeger, wat in 2017/2018 problemen heeft opgeleverd met de beschikbaarheid van water in Kaapstad. Niettemin hebben al deze seizoenen voor- en nadelen. In de wintermaanden is het bijvoorbeeld ideaal om op safari te gaan in het laagveld aan de oostkant van Zuid-Afrika, omdat vanwege het droge seizoen de begroeiing minder dicht is de dieren makkelijker te zien zijn. Bovendien is er voor de dieren minder water te vinden, dus verzamelen zij zich vaker rondom permanente drinkplaatsen waar u ze makkelijker kunt vinden. Daarentegen is er ook in de zomermaanden vaak genoeg wild te zien en bovendien is de natuur dan prachtig groen, er staat veel in bloei én veel dieren krijgen in deze tijd van het jaar jongen.

In de zomermaanden staat zelfs de normaal zo dorre Kalahari prachtig in bloei!

Kortom, reizen naar Zuid-Afrika kan eigenlijk het hele jaar door! Hoe beter wij weten wat voor u belangrijk is, hoe beter wij kunnen adviseren over een geschikte periode om te reizen en een route die u kunt rijden door het prachtige en veelzijdige Zuid-Afrika. Inspiratie nodig? Kijk even bij onze reizen naar Zuid-Afrika, waarbij u vele diverse routes kunt vinden die zich richten op één bepaalde regio of juist diverse regio’s combineren:

Voorbeelden van reizen naar Zuid-Afrika.