Beste mensen van Out in Africa,

Wij zijn 5 weken geleden terug gekomen van een geweldige, door jullie georganiseerde, individuele rondreis door Zuid Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe.

We zijn gestart in Kaapstad, hier waren wij al eens eerder dus hadden al het een en ander gezien. We hebben nu kunnen doen wat we toen nog best hadden willen doen maar geen tijd meer voor hadden. De gekleurde huisjes van Bo Kaap, stranden van Muizenberg, Botanische tuinen van Kirstenbosch, Tafelberg beklommen en toch nog een keer naar Stellenbosch omdat we daar goede herinneringen aan hadden van de vorige keer. Glen Avon Lodge was gewoon heel goed ruime en schone kamer, leuk zitje buiten en een hele mooie tuin en niet te vergeten hele aardige mensen.

DSC_0163 (Large)

De huurauto werd op de afgesproken tijd afgeleverd. Wat een beest zeg, lekker groot!! Het links rijden was weer even wennen maar hadden we snel onder de knie. Gelijk in Kaapstad rondrijden met zo’n bak was wel even een vuurdoop maar alles is goed gegaan. Die super auto heeft ons nooit in de steek gelaten en geen enkele lekke band gehad. Toch bijzonder als je zag hoe het wegdek er vaak bij lag!

Onze eerste stop was in Clan William. We werden welkom geheten door een super vriendelijke man die al een tafeltje had geboekt in een nabij gelegen restaurant. Er stond al een flesje witte wijn klaar in onze koelkast! Leuke kamer en voor een nacht echt prima. De dag erop eerst een wandeling gemaakt door de Cederbergen en de rotstekeningen van de bosjesmannen bekeken (we werden van te voren gewaarschuwd wat we moesten doen als we baboons of een slang op het pad tegen mochten komen……).

Tegen de middag richting Springbok gereden. In Springbok is helemaal niets te doen of te zien dus we waren blij dat we daar aan het einde van de middag aan kwamen. Wij vonden persoonlijk de gastvrouw niet erg gastvrij, de kamer was redelijk voor een nacht en het ontbijt stelde niet veel voor eerlijk gezegd waren we blij dat we de volgende ochtend weer weg konden.

Het avontuur kon nu echt beginnen op naar de grens op naar Namibië!! Na heel wat stempels en papierwerk mochten we Namibië in. De eerste uren hebben we over een hele lange eentonige weg gereden waar het landschap om je heen niet meer was dan duizenden van dezelfde dorre struikjes…… maar we reden nog op asfalt….. het zou daarna nog heel veel km duren voor we weer asfalt zouden zien. Op een gegeven moment moesten we afslaan naar links en veranderde de weg van asfalt naar gravel /zand. We hebben 2 nachten overnacht in een leuke locatie met een gezellige bar en restaurant. Achteraf was 1 nacht hier goed geweest de Fish River Canyon is niet ver weg en na een paar uur had je het toch echt wel gezien. Het gaf ons wel de kans om uit te rusten en een boek te lezen.

Daarna op weg naar de guest farm Het was een hele toer om er te komen, slechte zand / gravel weg …… we waren maar wat blij met onze 4 X 4. Toen we dachten dat we er waren (het bord stond rechts aan de weg) moesten we nog 4 keer een hek openen om na ruim 20 km echt bij onze bestemming aan te komen. In de beschrijving stond dat de chalets vrij eenvoudig zouden zijn maar wij vonden het echt super!! De rotsblokken liepen gewoon door in het (zeer ruime) chalet een heel leuk zitje buiten en een adembenemend weids uitzicht. Aardige eigenaar en personeel. Het kost wat moeite om er te komen maar zeker de moeite waard.

Toen naar Sossus Dune lodge. Geweldig mooie lodge en die stilte. ‘s-avonds buiten eten onder een sterrenhemel die we nog nooit eerder gezien hadden….. zoveel sterren. Sossus Dune Lodge is echt een aanrader.

De volgende ochtend om 6 uur met ontbijtpakket naar het geen waar we voor kwamen de zandduinen. Door het donker met onze auto op weg naar de duinen, 4×4 moesten we de laatste 5 km gebruiken, dat kostte de nodige zweetdruppels maar we zijn door het mulle zand gekomen. De duinen en omgeving zijn echt wonderschoon er zijn eigenlijk geen woorden voor zo hoog en die mooie kleuren toen de zon opkwam. Dit zullen wij ons leven niet meer vergeten. Dune 45 nog opgeklommen en wederom hele mooie foto’s gemaakt.

DSC_0335 (Large)

De volgende stop was Swakopmund. Eerst een stop gemaakt in Solitaire, we hadden het boek van Ton van der Lee (Solitaire een thuis in de Namibische woestijn) gelezen en wilden dit met eigen ogen zien. Kopje koffie met iets lekkers in Solitaire en daarna weer door. Daarna nog een stop gemaakt in Walvisbay voor de lunch en toen naar onze eindbestemming voor die dag The Stilz. Als we heel eerlijk moeten zijn viel deze lodge ons heel erg tegen, echt een beetje vergane glorie je kon zien dat het ooit heel mooi moet zijn geweest. We kregen kamer 2 toegewezen omdat we ‘maar’ 1 nacht bleven dus veel uitzicht op de lagune was er niet (alleen kamer 1 was slechter die had helemaal geen uitzicht). De kamer rook muf, ik denk dat er in Swakopmund wel sfeervollere locaties te vinden zijn. Wij vinden het geen aanrader en vonden dat er in Swakopmund ook geen prettige sfeer hing, dit hebben wij tijdens onze reis niet nog een keer zo gevoeld. We zijn de andere dag naar de zeehondenkolonie gereden, wat overigens de moeite waard was ……. met een sjaaltje voor je neus want de stank was echt niet te harden…. jullie hadden ons gewaarschuwd!

Het eerste stuk naar Camp Kipwe was nogal eentonig maar het tweede deel echt heel erg mooi.

Voor Camp Kipwe zijn echt geen woorden zo mooi!! Sundowner op de berg met een wijntje in je hand en lekkere hapjes. De gast wordt er echt in de watten gelegd. Hele mooie en luxe lodge geweldig diner en ontbijt. Zelfs de auto stond ‘s-morgens gewassen voor je klaar. Heel gastvrij personeel een echt pareltje! De foto’s in de brochure zijn echt niet gelogen. De volgende dag zijn we met een gids in het Twijfelfontein gebied naar de rotstekeningen gegaan. Was heel erg leuk en de gids heel enthousiast. Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van Camp Kipwe.

DSC_0875 (Large)

Op de volgende dagen hadden we ons extra verheugd, Etosha National Park. We kwamen binnen via de Galton Gate, het was er niet druk en binnen een kwartier was alles afgehandeld en hadden we ons felbegeerde papiertje voor Etosha in handen. Geen keurig aangelegde wegen zoals in Kruger park maar stoffige paden…..echt safari!! De lodges vielen ons alles mee, we hadden er verschillende verhalen over gelezen. We hebben echt heel veel dieren gezien bij alle waterholes in het park zelf. Prachtige foto’s gemaakt. Het was overal heerlijk rustig af en toe kwam je een andere auto tegen maar het kwam niet zelden voor dat je alleen bij de waterhole stond waar groepen olifanten op hun gemak aan kwamen kuieren om wat te drinken. De waterhole bij Okaukuejo was ook uniek, we hadden een waterhole chalet en binnen een paar passen zaten we op een van de bankjes om te kijken naar de neushoorns, giraffen, olifanten etc.. We hebben genoten!!

DSC_1013 (Large)

Daarna een reisdag naar via Grootfontein en Tsumeb naar de volgende lodge in Rundu. Goed voor een nacht, het terras bij het restaurant was heel mooi. De kamer was niet bijzonder. We hebben ook de sundowner boottocht gedaan maar dat vonden wij wat tegenvallen, wij hadden gedacht dat de schipper wat zou vertellen over de omgeving maar die had er (na wat vragen van onze kant) weinig zin in dus hebben we het daar maar bij gelaten.

Bij Mohembo (zonder problemen, met het nodige papier- en stempelwerk) de grens over naar Botswana. Na een hele slechte weg met heel veel kuilen (daar moet je echt wel een beetje kunnen sturen) kwamen we aan bij een prachtige lodge gelegen in een hele mooie tuin. Het viel ons op dat alles zo mooi afgewerkt was en het personeel wederom heel gastvrij. We konden er helaas niet lunchen toen we aankwamen maar de gastvrouw wees ons op een lunchroom vlakbij van een stel uit Oostenrijk. We hebben daar heerlijk gegeten en wat gepraat met de Oostenrijkse eigenaresse. Zij vond ons heel heldhaftig, wij Europeanen helemaal vanuit Kaapstad met de auto met al die slechte wegen……. En dat was ook echt wel zo, we vonden de wegen in Botswana slechter / gevaarlijker dan die van Namibië.

De volgende dag door naar Maun, wat wij echt een Afrikaanse plaats vonden, wat rondgekeken en souvenirs gekocht. Echt een leuke en mooie lodge met een heel gezellig restaurant gelegen langs de rivier. Onze naam stond al op het bord bij de receptie hoe laat we de volgende dag werden verwacht bij de luchthaven van Maun voor onze vlucht naar de delta. Prima geregeld dus! De volgende dag op tijd bij het kantoor. Onze auto mocht op de parkeerplaats achter het kantoor. Een medewerker bracht ons naar het vliegveld en wij mochten wachten in het kantoortje van De vlucht, in een heel klein vliegtuigje, was echt heel bijzonder de olifanten liepen letterlijk onder je door. We hebben echt genoten van deze geweldige gebeurtenis en beseften ons dat we iets unieks hadden meegemaakt. De landing was ook prachtig op zo’n heel kort zandstripje. Een medewerker stond ons al op te wachten en we moesten nog een klein stukje met de boot naar de lodge, we kwamen al gelijk 2 olifanten tegen en een grote krokodil.

Al zingend werden we verwelkomd door het personeel. Alles werd ons uitgelegd en om 15:00 uur (na de afternoon tea) werden we verwacht voor onze eerste riviertocht met een motorbootje. Er waren nog 2 stellen waar we het goed mee konden vinden. Het is zo leuk om te praten met mensen die ook van reizen houden. De luxe tenten met buitendouche en mooie veranda met uitzicht op het hoofdkanaal waren echt super. Er is hier echt aan alles gedacht. De riviertocht was echt super, de rangers wisten echt heel veel over de dieren en de natuur. En als klap op de vuurpijl een drankje op de boot met de ondergaande zon. ‘s-Avonds na een heerlijk diner nog nagetafeld bij de boma, een van de olifanten vond dit blijkbaar ook heel gezellig want die kwam wel heel erg dichtbij (na eerst de nodige bomen te hebben afgebroken). ‘s-Nachts hoorden we de nijlpaarden op het land komen om te eten en de olifanten die hele bomen ontwortelden.

DSC_1950 (Large)

De volgende ochtend vroeg op en na een snel ontbijt in de mokoro varen en daarna een wandelsafari. Prachtig met die opkomende zon al varend door het riet waar de olifanten op hun gemak staan te eten in het water. Een wandelsafari hadden wij nog nooit gedaan. Met 2 rangers op pad, opeens zag een van de rangers een leeuw in het hoge gras echt uniek en spannend! Die rangers ontgaan niets ze zien echt de kleinste dingen. Tussen de middag echt een hele uitgebreide lunch en na de afternoon tea nog een keer gevaren met de motorboot. De andere dag hebben we afscheid genomen van de lieve mensen van lodge en vlogen we weer terug naar Maun.

De meneer van het kantoor stond ons al op te wachten om ons naar de auto te brengen.

Om op de goede weg te komen richting Planet Baobab was heel lastig. Er staan in Maun geen borden. Na veel vragen kwamen we uiteindelijk op de goede weg terecht. De weg naar Planet Baobab was goed en de lodge was niet te missen door het grote aardvarken langs de weg. Het was een beetje een alternatieve overnachtingsplek en leuk voor een nacht. Aardige mensen en de enige plek waar we niet met onze Master Card konden betalen, gelukkig hadden we speciaal voor deze vakantie ook een Visa Card aangeschaft omdat we gelezen hadden dat er op veel plekken in Botswana alleen Visa wordt geaccepteerd.

We hebben net over de grens met Botswana al onze Randen en Namibische dollars gewisseld voor Pula’s (vooral om te tanken), achteraf gelukkig want er stonden in Maun echt rijen mensen om geld op te nemen bij de pinautomaten of ze waren buiten werking.

Onze laatste rit met onze auto ging naar Kasane. Leuke lodge met een super ligging langs de rivier en een hele mooie tuin. We hadden een mooi chalet langs de rivier ‘s-nachts hoorden we de nijlpaarden grazen langs de waterkant. Het restaurant had ook een heel mooi uitzicht over de rivier en je kon ook lekker buiten zitten.

2x een ochtend safari gedaan en 1x een bootsafari in de middag. Het was vanaf de lodge ongeveer 20 minuten rijden naar Chobe. In de ochtend kwam de gids/chauffeur ons halen, het was flink koud. We kregen allemaal een deken en dat bleek geen overbodige luxe. We waren niet de enige in het park, je kwam wel meer mensen tegen dan in Etosha, maar het was ook niet zo dat je in de file stond om het park in te komen. Wij vonden het echt een heel mooi park met heel veel dieren. Vanaf het water was het ook echt heel bijzonder.

Wij hadden de wens om leeuwen van heel dichtbij te zien. De eerste ochtendsafari was super, heel veel gezien maar helaas geen leeuwen. De dag daarop was onze laatste kans. Onze wens kwam uit 2 leeuwinnen met welpen rond onze auto, we hadden een zeer pittige chauffeur die zijn auto op de mooiste plek parkeerde wij zaten achterin de auto zodat we de leeuwen ook achter onze auto zagen lopen. Onze safari’s waren geslaagd, geen luipaard en geen wilde honden maar de rest wel! Met een voldaan gevoel reden we weer terug naar de Lodge.

DSC_2530 (Large)

In de namiddag nog een vaarsafari gedaan, krokodillen, varanen, olifanten, nijlpaarden, verschillende soorten herten en heel veel vogels gezien. Hele mooie zonsondergang gezien met een groep olifanten die voorbij trok. Deze vaarsafari was ook echt de moeite waard.

DSC_2787 (Large)

De laatste stop in Zimbabwe, een hele aardige chauffeur kwam ons halen, de grens gaf weinig problemen. Op weg naar de laatste lodge. We hadden een standaard kamer verwacht maar we kregen een luxe kamer met uitzicht op de waterhole. We hebben kuddes olifanten zien drinken, verschillende herten, buffels en veel gieren in de bomen. Het restaurant had ook mooi zicht op de drinkpoel die als het donker werd verlicht was.

Mooie luxe lodge echt een goede afsluiter van onze vakantie. Bezoek gebracht aan de Victoria Falls, wat een indrukwekkend natuurgeweld. We hadden bij de grens van Botswana / Zimbabwe ook een visum gekocht voor Zambia. We zijn de brug lopend overgestoken bij de Vic Falls naar de grenspost en dan sta je in Zambia (we waren er nu toch…..weer een vlaggetje in onze wereldkaart thuis). Een taxichauffeur heeft ons naar Livingstone gebracht en ook weer opgehaald. Livingstone is niet heel bijzonder en na 1,5 uur hadden wij het wel gezien. Maar we vinden het leuk dat we er geweest zijn.

En toen brak toch de tijd aan om in te gaan pakken voor de reis naar huis. Het was een geweldige reis die ons altijd bij zal blijven, zoveel gezien en zoveel meegemaakt.

Perfect georganiseerd door Out in Africa, alles klopte! Bedankt voor alles het was super!!!

We hebben genoten!!

Met vriendelijke groeten,

Dax & Lillian