Hallo Yosta,

We zijn net een week terug van een prachtige en indrukwekkende rondreis door Namibië en Botswana (mei 2019).
Het is een achtbaan van indrukken geweest, waarbij jullie reisinformatie goed omschreef wat we konden verwachten.
Wij hadden gekozen voor de individuele rondreis met kamperen, met af en toe een overnachting in een B&B of lodge en dat is ons prima bevallen: zeer avontuurlijk!

Wat ons persoonlijk vooral is bijgebleven:
• het links rijden in een 4WD op bumpy roads (African massage) en op asfaltwegen met grote potholes;
• het elke dag uit- en inklappen van de rooftent (we wisten niet dat we zo handig waren);
• zorgen dat je op tijd diesel tankt, voldoende water en eten bij je hebt en vooral geen lekke band of aanrijding krijgen;
• de stof van de woestijnen die overal binnendringt;
• de afwisseling in uitgestrekte en desolate landschappen met bergen in allerlei kleuren en prachtige vergezichten;
• de gamedrives en boattrips in natuurparken, waarbij het een sport is om dieren te spotten (geen garantie dat je altijd veel wild gaat zien, zeker met die aanhoudende droogte);
• het contact met medereizigers, gidsen en andere locals;
• je zelfredzaamheid die af en toe op de proef wordt gesteld;
• de douaneformaliteiten (ook gezien: paarse krokodillen) en de veterinaire controles, en
• de bushwalks tussen het wild, maar vooral: de ontmoetingen met al die grote en kleine dieren (niet alleen de Big five).

Ook de bijzondere overnachtingsplaatsen, zowel de kampeerplekken als de bed & breakfast adressen en lodges (luxe!). Af en toe slapen in een bed konden we erg waarderen, ter afwisseling van het slapen in de daktent, wat overigens ook goed beviel. Omdat we al ver van tevoren hadden geboekt, hadden we vaak de mooiste plaatsen. Voor mij als vegetariër was alles prima geregeld, heerlijk gegeten, ook midden in de bush (klaargemaakt op een kampvuur).
We waren toevallig zowel tijdens de wildlife excursie in Damaraland, de excursie per quad naar de zoutpan als met de kanotocht per mokoro met z’n tweeën, geen andere boekingen, al voelde het ook nogal decadent om met meer man ‘personeel’ te zijn dan het aantal gasten. Het was laagseizoen, dat zal wel schelen.

Het waren hele mooie ervaringen en dan maakt Out in Africa echt het verschil, want dit zouden wij zelf niet zo gauw bedacht hebben en we hadden het niet willen missen.
Wat misschien handig is om toe te voegen aan de reisbeschrijving is dat bij de kanotocht ook twee keer een bushwalk inbegrepen is: ’s avonds 1,5 uur wandelen en ’s ochtends vroeg 4 uur. Heel spannend!
We hadden wel wat pech met de auto: de scharnieren van de daktent aan beide kanten, waarvan de één doormidden brak en de ander deels inscheurde, en moeite met tanken door luchtbellen in beide tanks. Toen we dit direct met foto’s per mail meldden bij de autoverhuurder, ondernam die snel actie. Zo kregen wij een lokale handyman in Etosha op bezoek die het scharnier soldeerde, waarna wij weer door konden.

Verder hebben wij helaas twee keer een boete gehad, één keer in Namibië en één keer in Botswana. De eerste keer omdat wij geen autolichten aan hadden overdag (wisten wij echt niet), geen ontvangstbewijs gekregen (?). De tweede keer omdat wij te hard reden: je krijgt geen tijd om vaart te minderen van 120 km. naar 80 km. Je wordt direct geflitst na het verkeersbord 80, dus voortaan gelijk op de rem gaan staan, midden op de snelweg? Wees gewaarschuwd in ieder geval!

Tips: installeer de app’s Maps.me (offline kaarten met o.a. alle benzinestations erop) en Polarsteps, om het thuisfront dagelijks op de hoogte te houden d.m.v. foto’s en verhaaltjes. Er is vaker wifi dan je denkt.
Al met al een reis die wij iedereen van harte kunnen aanbevelen, maar dan wel georganiseerd door Out in Africa. Dit was voor mij de vierde keer dat ik in Afrika was en elke reis is anders, maar je bent in goede handen bij deze maatwerkspecialist. Verder willen we je heel hartelijk danken voor de prima service, snelle reactie en adequate inhoudelijke beantwoording van jou op al onze vragen. Top aangepakt, hoor!

Hartelijke groeten,

Lindy en Cock

P.s. Ik heb wat foto’s bijgevoegd van de overnachtingsplaatsen. Mooie plaatjes van dieren zijn er al genoeg. Foto’s: Lindy van Nouhuys.