Als u geen enkele kans op malaria wilt hebben, is de situatie vrij simpel. Dan moet u zich beperken tot de echt malariavrije gebieden en daar een mooie malariavrije Afrika reis uitkiezen. Als u heel jonge kinderen heeft is dat ook zeker de beste keus. Is malaria voor u wel een overweging, maar bent u eventueel bereid om een klein risico te nemen, zolang het maar echt beperkt is? Er zijn veel heel laag risico gebieden in zuidelijk Afrika, vooral in de droge periode (mei-september). Verder kunt u zelf ook veel doen om malaria te voorkomen. Bovendien is de malaria die in zuidelijk Afrika voorkomt te behandelen. Eigenlijk is het zelfs zo dat in heel zuidelijk Afrika het risico relatief beperkt is (behalve in Mozambique), vergeleken met andere delen van Afrika en Azië. Het is dan ook goed om te weten dat wij als reisorganisatie met meer dan 25 jaar ervaring in het organiseren van Afrikareizen nog nooit een klant hebben gehad die malaria heeft opgelopen. Het gaat dan om alle klanten, óók de klanten die wel naar malariagebieden geweest zijn.

Laag-risico malaria - Olifanten naderen de drinkplaats bij Okaukuejo in Etosha National Park

Het Etosha National Park in Namibië ligt in een gebied dat normaal gesproken wordt aangemerkt als laag-risico wat betreft malaria. Het is echter een bestemming die bij veel mensen hoog op de lijst staat tijdens een reis naar Namibië!

Voorkomen van malaria – wat kunt u zelf doen?

Allereerst: volg de medische adviezen op. Indien de arts malariatabletten voorschrijft, slik ze dan. Vraag of hij/zij het middel Malarone kan adviseren. Dit heeft naar het zich laat aanzien veel minder bijwerkingen en hoeft minder lang geslikt te worden dan vroegere middelen zoals Lariam.

Ten tweede: reis in de Afrikaanse winter wanneer het weinig regent. Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons, dus de beste periode om de kans op malaria zoveel mogelijk te beperken is voor, tijdens en na onze zomervakantie (globaal mei-september). Het risico is dan zo laag dat veel artsen hier adviseren dat malariapillen zelfs niet nodig zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor het gebied rondom Krugerpark, St. Lucia, de Waterbergen ten noorden van Johannesburg en Etosha National Park in Namibië. Dit is trouwens ook de beste periode voor safari’s. Dus besluit u dat een heel laag risico wel acceptabel is, dan zijn de routes op deze pagina alsnog geschikt.

Laag-risico malaria - Luipaard moeder beschermt haar welp in Kruger National Park

In het winterseizoen is de bush droog en is er weinig gebladerte, wat ervoor zorgt dat dieren vaak makkelijker te zien zijn.

Andere tips:

  • Voorkom muggenbeten (en alle insectenbeten). Dat betekent bij schemering (dus ook ’s ochtends en al voordat u op de wildritten of -wandelingen vertrekt!) lange broek aan en lange mouwen van een enigszins stevige, liefst lichtgekleurde stof.
  • Gebruik een goede muggenolie of -spray gebruiken met hoog percentage Deet. Goedkope middelen werken niet, middelen met ca. 50% Deet werken wel.
  • Insecticide spuiten enkele uren voor het slapen gaan of speciale wierookstokjes gebruiken (zogenaamde mosquito coils – vergeet de lucifers niet).
  • Ook kunt u een klamboe of muggennet gebruiken. In veel nationale parken zijn horren voor de ramen en soms zijn er klamboes over de bedden. In de luxere accommodaties zijn er meestal ook klamboes maar ook daar zijn ze niet altijd. Of het nu in dure of goedkope accommodatie is, wij kunnen helaas niet garanderen dat er overal te allen tijde een klamboe is en – vooral – of er absoluut geen gaatjes in zitten. Het zijn hele kwetsbare dingen. Eventueel kunt u leukoplast of licht tape mee nemen zodat u eventuele gaatjes zelf kunt dichtplakken.
  • De meeste mensen nemen dus zelf geen muggennetten mee, omdat het malariarisico beperkt is en het ondingen zijn in de bagage en om op te hangen, maar het is uiteindelijk uw beslissing. Indien u érg bezorgd bent over malaria (of sowieso bang van insecten) kunt u ze beter wel zelf ook meenemen. Indien u er één meeneemt nog enkele tips: u kunt een echte geïmpregneerde klamboe meenemen. Deze zijn te koop in buitensportzaken en zijn duur. In sommige winkels (o.a. Decathlon) verkopen ze goedkope klamboes die u eventueel achter kunt laten. Ook handig is een bol touw/ scheerlijn en wat knijpers om ze aan op te hangen. Indien u alleen gaat kamperen is een klamboe niet nodig, zolang u de tent dichthoudt en een uur van tevoren muggenspray spuit.
Laag-risico malaria - Klamboe boven bed, chalet KwaMbili Lodge

Soms zijn er klamboes boven de bedden in lodges en guesthouses, maar niet altijd.

Als een beperkt risico wél acceptabel is voor u, reis dan in de Afrikaanse winter en kijk eens bij onderstaande voorbeeldroutes:

Als het gaat om medische zaken als malaria raden wij sowieso altijd aan om (eerst) informatie in te winnen bij een medische instantie, bijvoorbeeld de GGD of uw huisarts. Maar u kunt ons natuurlijk gerust bellen of mailen met vragen en/of twijfels.