Etosha National Park is voor Namibië wat het Krugerpark is voor Zuid-Afrika: een heel belangrijk, zo niet het belangrijkste, wildpark in het land. Ook het concept in de twee parken is vergelijkbaar. Je kunt er goed zelf rondrijden en in het park zijn er diverse kampen waar je kunt overnachten.

Het park is enorm; ca. 23.000 km2 en maar liefst een kwart van het park wordt gevormd door de Etosha Pan (waar het park zijn naam aan ontleent). Etosha Pan is naar schatting meer dan 100 miljoen jaar oud en was oorspronkelijk een groot meer, maar duizenden jaren geleden zorgde de verschuiving van tektonische platen voor het veranderen van de stroming van de rivieren, waardoor de rivieren naar de zee stroomden en niet meer naar Etosha Pan. Nu staat er dus het grootste deel van het jaar geen water in de Pan, alleen na hevig regen is er soms water te zien. Als de Pan leeg en droog is, is het een enorme lege zoutvlakte, waar je overigens vaak luchtspiegelingen kunt zien. Over sommige delen van de Pan kun je rijden, maar het is al indrukwekkend om aan de rand de auto stil te zetten en uit te kijken over het gigantische niets. Misschien hier en daar een struisvogel of een gemsbok, verder niets… Aan de zuidkant van de Pan zijn er een heleboel drinkplaatsen (in sommige gevallen gecreëerd) voor dieren en aangezien de meeste dieren hier op af komen, is het een goed idee om altijd even een kijkje te nemen bij een drinkplaats. Je weet nooit wat je hier tegenkomt!

Etosha National Park - Baby olifant speelt in het zand

Een jong olifantje speelt in het zand en stof terwijl de volwassenen rustig voortbewegen op zoek naar de volgende drinkstop.

Beknopte geschiedenis

Etosha is een woord uit de taal van de Ovambo bevolking en het kan ongeveer worden vertaald als “grote witte vlakte”. De eerste Europeanen die bij Etosha uitkwamen waren Sir Francis Galton (naar wie het westelijke toegangshek vernoemd is) en Charles Andersson (naar wie het zuidelijke toegangshek vernoemd is), in 1851. Oorspronkelijk werd het park (dat toen uiteraard nog geen officieel park was) bewoond door de Hei//om bevolking, een jager/verzamelaar bevolking gerelateerd aan de San/Bushmen die daar samen wist te leven met de wilde dieren die er toen ook al leefden.

Etosha National Park - Hyena's

Enkele hyena’s luieren in Etosha. Hier is ook goed de witte kleur van de grond te zien, waar het park zijn naam aan ontleend.

In de eerste 30 jaar daarna werd de regio rondom Etosha Pan vooral gebruikt als handelsroute, maar uiteraard ontstonden er geregeld conflicten tussen de Europeanen en de Hei//om of Ovambo. Aan het eind van de 19e eeuw werd het uiterste oostelijk deel van het gebied bezet door Duitsers, waar zij een fort bouwden. De Ovambo verwoestten dit fort in het begin van de 20e eeuw, maar het werd weer opgebouwd en tegenwoordig staat het er nog steeds: Namutoni. Enkele jaren later werd het park officieel uitgeroepen tot National Game Reserve door de Duitser Dr. F. von Lindequist, naar wie uiteindelijk het oostelijke toegangshek van het park is vernoemd.

Fort, Namutoni, Etosha National Park, Namibië - Etosha National Park

Het fort bij Namutoni in Etosha.

Voor lange tijd was alleen het oostelijke deel van het park open voor bezoekers. Maar in 2011 werd ook het westelijke deel toegankelijk en werd hier ook een kamp gebouwd en een kampeerterrein aangelegd. Nu is het dus mogelijk om het park bijvoorbeeld aan de westkant binnen te gaan en met diverse stops helemaal te doorkruisen, om het park uiteindelijk aan de oostkant weer te verlaten.

Accommodatie

In het park zijn diverse kampen waar u kunt overnachten:

  • Dolomite Camp
  • Okaukuejo Camp
  • Halali Camp
  • Namutoni Camp
  • Okoshi Camp
Okaukuejo, Etosha National Park, Namibië - Etosha National Park

De entree tot Okaukuejo Rest Camp, in het zuidelijke deel van Etosha National Park.

Behalve Dolomite Camp en Onkoshi Camp hebben deze kampen ook allemaal een kampeerterrein. Vlakbij Dolomite is er ook een kampeerterrein, Olifantsrus, maar dat hoort dus niet bij het kamp zelf. Al deze kampen liggen ideaal verspreid door het park en kunnen dienen als stopplaats voor een route van west naar oost of andersom. Dolomite Camp ligt helemaal in het westelijke deel van het park, het gedeelte dat pas sinds 2011 open is voor bezoekers. Het kamp is prachtig gelegen bovenop een heuvel en biedt dus fantastische uitzichten over de omliggende omgeving. Dolomite is kleiner dan de andere kampen en van een hoger niveau. Er is een mooi zwembad en er zijn meerdere plekjes ingericht om te kunnen zitten met een drankje of een boek en te genieten van het uitzicht.

Zwembad, uitzicht, Dolomite Camp, Etosha National Park, Namibië - Etosha National Park

Prachtig uitzicht vanuit het zwembad (en de kamers) bij Dolomite Camp.

De kampen Okaukuejo, Halali en Namutoni zijn redelijk vergelijkbaar. Er zijn verschillende soorten huisjes en kamers en naast een restaurant en zwembad zijn er meer faciliteiten, bijvoorbeeld een winkeltje met een beperkt aanbod aan boodschappen en een tankstation. Een ander belangrijk kenmerk van deze drie kampen is dat er een drinkplaats is die ook ’s nachts verlicht blijft. In het droge Etosha is water van uiterst belang voor de dieren en komen ze geregeld naar deze drinkplaatsen om de dorst te lessen. Ga ’s avonds na het eten bijvoorbeeld ook nog even kijken, want ook dan is er vaak iets moois te zien!

Etosha NP - Giraffe en zwarte neushoorn drinken samen

Ook ’s avonds is er vaak nog iets moois te zien bij de drinkplaatsen van de diverse kampen.

Het meest exclusieve kamp in Etosha is Onkoshi Camp. Dit kamp ligt aan de rand van de Etosha Pan zelf en is niet met eigen auto te bereiken. Gasten worden opgehaald bij Namutoni en vanaf daar naar het kamp gebracht. Het is meer een eco-bestemming dan de andere kampen en wordt bijvoorbeeld vrijwel uitsluitend gerund op zonne-energie (en zon is er genoeg in Etosha!). Wildritten worden vanuit het kamp georganiseerd en het bijzondere hieraan is dat u in een deel van het park zult komen waar self-drive bezoekers niet mogen rijden – daar voelt het echt als het eind van de wereld!

Zelf rijden in Etosha

Zelf rijden in Etosha is heel goed mogelijk. Er loopt een duidelijke route van west naar oost, maar er zijn vele mogelijkheden om van deze hoofdweg af te gaan en een kleine of grote “loop” (op z’n Engels) te rijden. Vrijwel alle wegen in het park zijn onverhard, maar wel prima onderhouden dus goed te berijden. Stop onderweg geregeld bij de diverse drinkplaatsen om te kijken of er iets interessants te zien is, groot of klein!

Etosha National Park - Giraffe op de onverharde weg

De wegen in Etosha zijn onverhard, maar prima te berijden. Pas wel op voor overstekend wild!

Naar onze mening mag een bezoek aan Etosha eigenlijk niet ontbreken tijdens een reis door Namibië. Het is zo’n iconisch deel van het land en terecht: de vaak witte uitgestrekte vlaktes tegen een achtergrond van een (vaak strak-)blauwe lucht is prachtig! En dat in combinatie met de prima wildstand in het park biedt het zeker een fantastische ervaring. Kijk bij onze reizen hoe Etosha National Park ingebouwd kan worden in een reis naar Namibië en neem contact met ons op om uw eigen op maat gemaakte reis te laten samenstellen!