Veel mensen die wel eens iets gezien of gehoord hebben over Namibië, hebben hierbij een beeld voor ogen van grote rode zandduinen. Dat is inderdaad waar het land zeer bekend om is, maar deze échte rode zandduinen komen voornamelijk in het westelijke gebied voor. De naam die vaak terugkomt in vele reiswensen en -verhalen is de Sossusvlei. De Sossusvlei zelf is slechts een klein gedeelte van dit enorme gebied, en is eigenlijk een opgedroogd meertje dat alleen bij hevige regenval (wat niet vaak voorkomt in een droog klimaat als dat van Namibië) volstroomt en omringd wordt door gigantische rode zandduinen. De indrukwekkende Sossusvlei ligt in het Namib Naukluft Park, een minder bekende naam dat nog meer te bieden heeft dan alleen de Sossusvlei!

Sossusvlei in het Namib Naukluft Park - Een zeldzame laag water in de vlei

Een zeldzaam gezicht: water in de Sossusvlei!

Sossusvlei

De belangrijkste reden dat de Sossusvlei nou juist zo bekend is geworden, is de relatief goede bereikbaarheid. Vanaf Windhoek is het ca. 5 á 6 uur rijden naar Sesriem, de entree tot het park, zo genoemd omdat de trekkende Afrikaner boeren die in dit gebied aankwamen zes aan elkaar geknoopte leidsels/riemen (van de ossenwagen) nodig hadden om emmers met water uit de put te kunnen halen.

Sossusvlei in het Namib Naukluft Park - Wachten tot het hek open gaat

Het loont om héél vroeg op te staan en als één van de eersten bij Sesriem aan te komen, het toegangshek naar de Sossusvlei

De weg tot hier is al mooi, maar als u eenmaal het park binnen bent is het werkelijk adembenemend! ’s Ochtends vroeg, net na zonsopgang, is het gebied het mooist, omdat de schaduwen nog mooi over de duinen vallen en de diepte- en hoogteverschillen goed te zien zijn (ook op foto’s). Als u eenmaal het park binnenrijdt zult u al gelijk zien waarom dit park zo populair is. Geniet dus van het uitzicht terwijl u op weg gaat naar het parkeerterrein waar u uw auto achterlaat en met een open shuttlevoertuig dieper het park in wordt gebracht. Onderweg zult u zien waarom het beter is om gebruik te maken van de shuttle in plaats van uw eigen voertuig: het zand is ontzettend zacht en de “weg” is uiterst moeilijk begaanbaar. En hier vast komen te zitten is toch echt zonde van de tijd!

Sossusvlei in het Namib Naukluft Park - Shuttle naar de Sossusvlei, zelf rijden is zwaar 4x4 werk door zacht zand

Het laatste stuk naar de Sossusvlei gaat per shuttle en dat is maar goed ook!

De shuttle heeft diverse stoppunten, waarvan de Sossusvlei de allerlaatste is. Hier stapt u uit en kunt u rondlopen, de duinen beklimmen, van de duinen af rennen, rollen, glijden – wat u maar kunt bedenken (gewoon lopen mag natuurlijk ook!).

Sossuvlei in het Namib Naukluft Park - Van de rode zandduinen af zwemmen

Wie omhoog klimt moet ook weer naar beneden, hoe dan ook!

Dead Vlei

Als u eenmaal klaar bent in de Sossusvlei, dan stapt u weer op de shuttle (die rijdt de hele tijd heen en weer) en kunt u nog uitstappen bij andere “haltes”. Bijvoorbeeld bij de Dead Vlei: een bijzonder gebied in het park waar u eerst een stuk door het zand en de duinen loopt, voor u uitkomt bij een grote open plek. Hier is de ondergrond van klei compleet opgedroogd en wit, wat een bijzonder mooi contrast vormt met de rode zandduinen eromheen en de meestal strakblauwe lucht erboven. Verspreid over de klei ziet u diverse dode bomen, die daar zijn gegroeid in de tijd dat er in dit gebied nog een rivier stroomde. Na het verdwijnen van het water zijn de bomen gestorven, maar nooit vergaan vanwege het droge klimaat. Naar schatting zijn deze bomen inmiddels al ongeveer 900 jaar oud!

Sossusvlei in het Namib Naukluft Park - Dode boom in Dead Vlei

Dead Vlei, een bijzonder fotogeniek gebied.

Overnachten in of buiten het park?

In het park zelf zijn er maar twee overnachtingsmogelijkheden: een kampeerterrein en een luxe lodge. Zowel de kampeerplaatsen als de kamers in de lodge zijn vaak al ruim een jaar van tevoren volgeboekt, dus het is zaak om er op tijd bij te zijn als u naar Namibië wilt en op de aller- allerbeste plekjes wilt verblijven. Echter, vanwege onze lange en goede relatie met de organisatie achter deze twee overnachtingsplekken, lukt het ons vaak nog wel om ook in een later stadium nog een plekje voor u te regelen. Maar wat als zelfs ons dit niet lukt? Niet getreurd! Ook buiten het park zijn er genoeg fantastische mooie plekjes om te overnachten. Het enige nadeel hiervan is eigenlijk dat u “pas” bij zonsopgang het park in mag. Dan gaat het hek open en kunt u op weg naar het parkeerterrein waar u uw auto achterlaat en overstapt op de shuttle naar de Sossusvlei. Als u binnen de hekken van het park verblijft kunt u al voor zonsopgang op weg en bent u er als één van de eersten. Maar of u nu al eerder op weg gaat of al bij zonsopgang het park binnen gaat: het resultaat blijft prachtig – de schaduwen zijn zeker tot een uur of 11.00 uur ’s ochtends fantastisch! Dus ook als u buiten het park verblijft zult u nog steeds de Sossusvlei en de rode zandduinen in volle glorie kunnen ervaren. Over de locaties van de accommodaties buiten het park valt overigens ook niets te klagen. Dit hele gebied is fantastisch mooi, dus qua natuur kunt u ook als u buiten het park verblijft uw hart ophalen!

Desert Homestead, Sossusvlei, Namib Naukluft Park, Namibië - De Sossusvlei in het Namib Naukluft Park

Voorbeeld van een accommodatie buiten het park – nog steeds een prachtige omgeving!

De Sossusvlei en het Namib Naukluft Park zijn en blijven een hoogtepunt van een reis naar Namibië en kunnen eigenlijk niet overgeslagen worden. Maar natuurlijk zijn er vele verschillende manieren om dit gebied in een reis te verwerken en om een reis door Namibië op te zetten. Neem eens een kijkje bij onze reizen naar Namibië alleen of in combinatie met andere landen als Botswana en/of Zuid-Afrika en neem contact met ons op om een reis volledig op maat te laten maken, aan de hand van uw wensen en ideeën!

Sossusvlei in Namib Naukluft Park - De laatste 5km is een zware 4x4 weg

De Sossusvlei – een bezienswaardigheid die u eigenlijk niet mag missen tijdens een reis door Namibië!