Als een klant vraagt wat de beste tijd is voor ‘De Migratie’ is (het rondtrekken van enorme kuddes gnoe’s, zebra’s en Thompson gazelles), bestaat ons antwoord altijd uit 2 delen.

(1) De migratie is absoluut onvoorspelbaar (kan weken verschillen van jaar tot jaar). Het is gewoon niet mogelijk om een vakantie te plannen die zeker tijdens de migratie valt. Het opgang komen van de trek is namelijk afhankelijk van de regenval eerder in het jaar. Bovendien zijn er het hele jaar door overal dieren te vinden, dus wij adviseren altijd om je niet blind te staren op de migratie want dan kan het zeker tegenvallen.

(2) Als we dan toch de ‘beste tijd’  moeten geven dan is dat voor Tanzania eind juni (omdat de kuddes dan als het ware tegengehouden worden door de grote rivieren in het westen en daar enige tijd over doen). Klanten met kinderen kunnen dan vaak nog niet weg, dus dan wordt het vertrek indien mogelijk begin juli. Met name na de oversteek (dus in onze schoolvakanties) is de timing echt onvoorspelbaa en dat geldt trouwens ook voor de oversteekplaatsen zelf.  Daar kan van jaar tot jaar tientallen kilometers tussen zitten.

Is de Migratie trouwens wel zo leuk? Dat blijkt ook nog te verschillen van klant tot klant. degene die het geluk hebben om het zien zijn meestal enthousiast, maar er zijn ook mensen die opmerken dat het best stressvol is om dieren zo te zien tobben (en soms lijden), dat het een enorme herrie is, dag én nacht, en dat er soms rijen safarivoertuigen opgesteld staan. Daar staat tegenover dat het één van de meest unieke schouwspellen der natuur is. Vrijwel nergens op onze planeet zijn migraties van kuddedieren nog intact.

Migratie