Wat is een Wild Card?

De Wild Card is een soort abonnement dat toegang geeft tot veel (maar niet alle) nationale parken van Zuid-Afrika. De Wild Card geeft onbeperkt toegang tot 80 nationale parken en natuurreservaten in Zuid-Afrika en eSwatini (voorheen Swaziland). Er zijn allerlei soorten Wild Cards voor verschillende doelgroepen. Voor bezoekers uit het buitenland is de enige mogelijke Wild Card de zogenaamde International All Parks Cluster kaart.

Om de kosten in Euro’s te berekenen dient u de Randbedragen te delen door ca. 20.
Prijzen zijn onder voorbehoud.

Hoe duur is een Wild Card?

Voor de International All Parks Cluster kunt u kiezen uit 3 opties:
Wild Card voor één persoon – kosten ca. ZAR 3.780,00
Wild Card voor een stel, dus 2 personen, van wie één volwassen* moet zijn – kosten ca. ZAR 5.905,00
Wild Card voor een gezin – dit mag bestaan uit 7 personen maar maximaal 2 volwassenen* – kosten ca. ZAR 7.065,00

* Een volwassene wordt gedefinieerd als een persoon van 18 jaar of ouder op het moment van aanschaf van de kaart. Paspoorten/ leeftijden worden gecontroleerd bij check-in.

Wat is een wild card van nationale parken in Zuid-Afrika - Kruger National Park - Ingang Mopani Camp

Ingang tot Mopani Rest Camp – Met een Wild Card betaalt u ter plaatste geen toegang meer in Krugerpark

Wat is een Wild Card van nationale parken in Zuid-Afrika - Kruger National Park - Slapende leeuw

Even later vlakbij bij Mopani …

Vanaf hoeveel nachten is de Wild Card voordeliger?

Dat hangt af van hoeveel nachten u in parken verblijft en van welke parken dat zijn. Omdat elke park een andere toegangsprijs hanteert, moet u berekenen of het gunstig is om een kaart aan te schaffen.

Een voorbeeld: Stel u reist met 2 personen en u gaat naar Krugerpark. Dat is het duurste nationale park – toegang is op dit moment ZAR 486,00 per volwassene per nacht dus ZAR 972,00 per stel per nacht. Overigens is dit nog altijd goedkoper dan vrijwel overal elders in Afrika, maar dit ter zijde. Dit betekent dat het voor een stel vanaf 7 nachten in Krugerpark goedkoper wordt om een Wild Card aan te schaffen.

Vaak verblijft u korter in Kruger Nationaal Park maar gaat u nog wel naar andere goedkopere parken, bijvoorbeeld Mlilwane, Hluhluwe-Imfolozi, Tsitsikamma en Table Mountain National Park. Dus dan is voor een stel de aanschaf pas zinnig bij 8 of meer nachten. De toegangsprijzen van de Zuid-Afrikaanse parken staan in onze voorstellen. Heeft u bij Out in Africa geboekt (of gaat u boeken) en komt u er niet uit voor uw reis, stuur ons dan even een mailtje.

De natuurparken in Zuid-Afrika zijn ingewikkeld georganiseerd. Er zijn nationale parken (SANP = South African National Parks) maar ook provinciale parken en losse organisaties. Veel parken doen mee, maar niet alle. Hier vindt u een lijst van parken die meedoen.

Bord pinguins onder het voertuig, Boulders Beach, Kaapstad, Zuid-Afrika

Vergeet niet de kleine parken mee te tellen, zoals Boulders Beach bij Kaapstad

Wildcard van parken in Zuid-Afrika - Pinguins bij Boulders Beach, Kaapstad

Even later op Boulders’ Beach …

Hoe koop ik een Wild Card?

U kunt de Wild Card het beste online aanschaffen. Of u koopt de Wild Card bij de grotere kampen op de dag dat u voor het eerst in een nationaal park slaapt. SAN Parks is wel een semi-overheidsorganisatie dus we krijgen wel eens klachten over trage websites e.d. Helaas kunnen wij daar niets aan doen. Als u de kaart niet op tijd ontvangt, heeft u wel de bevestiging per email die u kunt gebruiken ter plaatse. Meestal gaat het goed maar – nogmaals – u kunt de kaart ook ter plaatse kopen bij de grotere parken.

Hluhluwe-Imfolozi, Mpila Camp, safari, big 5 - Wat is een Wild Card van de Nationale Parken van Zuid-Afrika

Indeling van de huisjes bij Mpila Camp/ Imfolozi – fijn dat we verwacht worden in Hlatikulu!

Witte neushoorns, moeder en kalf, Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, Zuid-Afrika

Even later bij Mpila…

TIP voor repeaters: normaal gesproken gaan de parkprijzen omhoog op 1 november. De Wild Card blijft echter geldig tot 365 dagen na aanschaf. Mocht u in de gelukkige omstandigheid verkeren dat u binnen een jaar nogmaals naar Zuid-Afrika reis., koop hem dan vlak voor vertrek of bij aankomst. De kaart is niet overdraagbaar.

Tenslotte nog de link naar de algemene informatiepagina over de Wild Card op de website van SANP.