Is dit een ritje in een auto waarbij je spelletjes doet? Nee, zeker niet! De meeste mensen die bij ons terecht komen weten inmiddels wat een game drive, oftewel wildrit, ongeveer inhoudt, maar we leggen graag wat meer in detail uit wat het precies is en wat je ervan kunt verwachten.

Wildrit, game drive - Wat is een game drive?

Tijdens een wildrit ga je op zoek naar wilde dieren in de bush!

Op zoek naar wilde dieren

Tijdens een game drive ga je op zoek naar wilde dieren, in Afrika ook wel ‘game’ genoemd. Breed genomen kun je zelf dus ook op game drive of wildrit in bijvoorbeeld het Kruger National Park, maar meestal doelt men op een wildrit onder begeleiding als er gesproken wordt over een game drive. Tijdens een dergelijke game drive ga je op pad in een open safari voertuig – een 4×4 voertuig, meestal een Toyota Landcruiser of een Landrover, met twee stoelen voorin en achterin nog eens 9 zitplaatsen. Er zit meestal geen dak op het voertuig, hoewel er soms wel een overkapping op wordt gezet. Met name in de gebieden waar het ’s zomers extreem warm kan worden, wordt er soms hiervoor gekozen zodat men nog enigszins kan ontsnappen aan de vaak meedogenloze Afrikaanse zon.

Dak, wildrit - Wat is een game drive?

Vaak is het safarivoertuig helemaal open, maar soms zit er een dak op om de zon enigszins te kunnen blokkeren.

Tijdens de game drive word je rondgereden door een gids, ook wel een ranger genoemd, die is opgeleid om dieren te vinden in de bush en daarbij tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen van zowel de gasten als de dieren. Ook heeft hij of zij tijdens de opleiding natuurlijk veel geleerd over de dieren, de bush en alles wat daarbij hoort, dus stel vragen als je ergens nieuwsgierig naar bent! De gids wordt soms bijgestaan door een tracker, die helemaal aan de voorkant van de motorkap zit. De tracker leest als het ware de bush-krant en kijkt op de grond of hij sporen van bepaalde dieren kan zien, die kunnen helpen bij het vinden van de dieren. Ook zorgt hij natuurlijk voor een extra set ogen, meestal zeer scherpe en goed getrainde, voor het spotten van dieren tussen de bomen en planten!

Prive Safari (15), tracker, wildrit - Wat is een Game Drive?

De tracker zit voorop het voertuig en is een grote hulp bij het vinden van dieren – zelfs op de foto zie je de leeuw haast over het hoofd!

Deze wildritten worden meestal gedaan vanuit een privé safari lodge. Normaal gesproken is er een vast ritme: ’s ochtends vroeg uit de veren en na een lekker kopje koffie of thee ga je op pad voor ongeveer 3 uur. Na de wildrit kom je terug bij lodge voor een heerlijk ontbijt en is er tijd voor een siësta of een beetje ontspanning, al dan niet bij het zwembad. ’s Middags wordt er weer een uitgebreide lunch geserveerd en daarna is het tijd om je klaar te maken voor de volgende wildrit. Omdat deze aan het eind van de middag vertrekt en ook weer ca. 3 uur duurt, rijd je soms het laatste gedeelte in het donker. De tracker of ranger haalt dan een spotlight tevoorschijn en schijnt daarmee in het rond op zoek naar de dieren die ’s nachts tot leven komen, inclusief de grotere katachtigen die dan vaak ontwaken en op zoek gaan naar een maaltijd. Na terugkomst bij de lodge wacht er weer een heerlijke maaltijd, waarna het tijd is om alle indrukken te verwerken tijdens een goede nachtrust.

Luipaard, spotlight, night drive - Wat is een game drive?

Een luipaard ontwaakt na een dag slapen en begint met een slokje water – alleen te zien door de spotlight die in zijn richting wordt geschenen.

Hoe privé is zo’n privé safari lodge dan?

Er wordt vaak gesproken over een “privé” safari lodge, maar wat betekent dit eigenlijk? Het is in ieder geval niet privé in die zin dat je er de enige gast zult zijn en de hele lodge voor jezelf hebt. Het woordje privé heeft in dit geval meer te maken met de locatie. Deze lodges liggen namelijk in safari gebieden die “private game reserves” worden genoemd. Deze gebieden zijn niet onder beheer van de staat, maar zijn eigendom van particulieren die ofwel zelf lodges beheren, of dit uit handen geven aan anderen. Ook is het privé omdat mensen er niet zomaar zelf rond mogen rijden in hun eigen (huur)auto. De enige manier om deze gebieden te bezoeken is door in een lodge te verblijven in het reservaat en van daaruit mee te gaan op de wildritten. Dit geldt echter met name voor Zuid-Afrika – in bijvoorbeeld Botswana zijn er minder van dit soort gebieden en zie je ook vaker safari voertuigen rijden waar ook “normale” voertuigen mogen rijden, bijvoorbeeld in Chobe National Park.

Wildrit, bush, safari, Big 5 - Wat is een game drive?

Het komt wel eens voor dat de ranger de dieren dwars door de bush heen volgt, en ze vervolgens toch midden op de weg gaan liggen…

Game drives in nationale parken

Naast de vele private game reserves, zijn er in Zuid-Afrika ook een hoop wildparken die wel onder beheer vallen van de staat (vaak, maar niet altijd, dragen die de naam “National Park”). Hier is het over het algemeen het meest gebruikelijk om zelf rond te rijden en op zoek te gaan naar dieren. Je hebt dan natuurlijk niet de ranger bij je die de dieren voor je kan vinden, maar er zijn zeker manieren om je eigen kansen op het zien van de Big 5 te vergroten! Je kunt je bijvoorbeeld houden aan de “traditionele” game drive tijden van ’s ochtends vroeg en aan het einde van de middag. De meeste dieren zijn rond die tijd namelijk het actiefst, omdat het dan wat minder warm is dan midden op de dag.

Wat is een game drive - Hyena's in Kruger National Park.

Ook tijdens een self-drive safari kun je zeer bijzondere dingen tegenkomen! Foto: Wayne van Driel

Maar ook in nationale parken worden er vaak game drives aangeboden. Meestal zijn deze kwalitatief echter wat minder dan de game drives bij de privé safari lodges. Dit heeft diverse redenen. Ten eerste zijn de voertuigen vaak groter en zijn er dus veel meer mensen (en wensen) op de game drive. Het intieme van een wildrit bij een privé safari lodge is juist één van de charmes, dus dat valt hiermee weg. Bovendien mogen de rangers van een privé safari lodge vaak van de wegen en paden af om dieren te vinden. In de meeste staatsparken mogen de rangers dit meestal niet en zijn ze dus, net als jij in je eigen auto, afhankelijk van wat er naast de wegen en paden gebeurt. In dergelijke parken vinden wij het persoonlijk leuker om zelf rond te rijden en dan kun je, als de tijd en het budget het toelaten, ook enkele nachten boeken bij een privé safari lodge zodat je die ervaring ook hebt. Best of both worlds!

Off-road, wildrit - Wat is een game drive?

Soms neemt het off-road rijden tijdens een game drive wel wat extreme vormen aan…

Game drives zijn absoluut een meerwaarde voor een reis naar Afrika, zeker voor diegenen die graag de Big 5 en andere dieren willen zien. Wij nemen regelmatig een verblijf op in een reisschema waar één of meerdere wildritten zijn inbegrepen of in ieder geval mogelijk zijn, bekijk daarom eens onze reizen. We raden ook van harte aan om hier gebruik van te maken indien mogelijk. Ongetwijfeld creëer je op die manier onvergetelijke Afrika-ervaringen!

Ranger, wildrit - Wat is een game drive?

Tijdens een game drive kan de gids je van alles laten zien: groot of klein, op de grond of in een boom!