De Tuinroute of Garden Route wordt niet zo genoemd omdat er veel mooie tuinen zijn, maar naar de groene kustlijn in dit deel van Zuid-Afrika. Er zijn hier veel machtige bergketens die parallel aan de kust lopen, zoals de Outeniquabergen en de Tsitsikammabergen. Hierdoor slaat regen die ontstaat boven de warme Indische Oceaan direct al neer langs de kust. Dit is één van de redenen waarom dit deel van Zuid-Afrika natter en groener is dan het uitgestrekte, droge binnenland (de Kleine Karoo en de Grote Karoo).  De Tuinroute is een landschappelijk mooi gebied, met ruige, steile hellingen en bergen, rivieren en riviertjes die soms over strand de oceaan instromen.

De Tuinroute: Tsitsikamma National Park

Een plek waar de kustbossen nog echt in tact zijn, is bijvoorbeeld Tsitsikamma National Park. Tsitsi Kamma betekent (plek van) Zwart Water in de Khoi taal en inderdaad is de zee hier door een samenspel van schaduwen en de kleur van de rotsen onder water zeer donker. Hier vindt u nog de oorspronkelijk oerbossen met bomen van honderden jaren oud (o.a. geelhout en stinkhout). In het begin van de achttiende eeuw zagen grote delen van de kustlijn in deze omgeving er zo uit. Toen wemelde het ook van het wildleven en nog altijd gaat het gerucht dat er olifanten zijn in het Knysna bos maar helaas zijn ze toch al jaren niet meer gezien. Wel zijn er nog altijd heel veel vogels, de Knysna Lourie is de bekendste – tegenwoordig heet deze  prachtige vogel de Knysna Touraco.

Wat is de Tuinroute in Zuid-Afrika? Wij leggen het uit!- Knysna Touraco, Tuinroute, Out in Africa

Foto credit: Birds of Eden – Knysna Touraco of Knysna Lourie

 

Tsitsikamma National Park wordt geëxploiteerd door de Zuid-Afrikaanse Nationale Parkenraad. Storms River Mouth Rest Camp is bekendste overnachtingsadres. Hier zijn verschillende soorten huisjes (sommige met prachtig uitzicht) en er is ook een goed kampeerterrein. Er is ook een kleine baai waar jongere kinderen relatief veilig kunnen zwemmen. De meeste bossen langs de rest van de Tuinroute zijn al lang verdwenen als gevolg van massale houtkap in de 19e eeuw, onder meer voor de bouw van (goud)mijnen.  De onder nostalgische Afrikaans-sprekers bekende Zuid-Afrikaanse schijfster Dalene Matthee heeft over deze periode diverse mooie romans geschreven, bijvoorbeeld Kringe in ’n Bos (Circles in the Forest) en Fiela Se Kind (Fiela’s Child).

Voor meer informatie zie Dalene Matthee.

Tsitsikamma hangbrug - Wat is de Tuinroute in Zuid-Afrika? Wij leggen het uit!

Tsitsikamma National Park – hangbrug

De Tuinroute: Knysna en Plettenberg Bay

Door de vele bezoekers is er wel een levendige wereld ontstaan van “dingen te zien en te doen”. Knysna is een leuk dorp met een prachtige lagune en prima restaurants – vooral de oesters zijn beroemd. U kunt Monkeyland bezoeken (vooral met kinderen leuk) of bungy-jumping vanaf de Bloukrans Bridge. Lokaal is er van alles te regelen: door de boomtoppen zwieren, quad bikes huren, hiken, paardrijden, golfen, winkelen (er zijn veel artiesten gevestigd), etc. Er zijn ook prima stranden, o.a. bij George, Buffelsbaai en in de Nature’s Valley.  Bootsafaris kunt u doen vanuit o.a. Plettenberg Bay. Er zijn diverse operators in de kantoortjes langs de haven van “Plet” (rij door het dorp en bij de rotonde met de dolfijn linksaf naar beneden). U moet even goed opletten of u een “normale” boottocht boekt, of een zogenaamde “close encounter” tocht. Bij de normale tochten mogen eventuele walvissen slechts tot op 300m genaderd worden, tenzij zij zelf naar de boot zwemmen. Bij een close encounter tocht (waarvoor slecht zeer beperkt vergunningen worden aangeven) mag de schipper onder voorwaarden tot op 50m naderen. De laatste zijn duurder en worden alleen tijdens het walvisseizoen (juli-november) aangeboden.

Bij de normale boottochten kunt u uiteraard ook walvissen tegenkomen, maar het accent ligt daar meer op het zien van dolfijnen (zeer grote kans), pinguïns en de zeehonden van Robberg.  Verder kunt u ook zee kanoën (in kayak). Dit is ontzettend leuk voor de actieve reiziger en een ervaring om (achter de forse branding) stil door het water te snijden langs het Robberg Natuurreservaat. Ervaring is niet vereist, maar de minimum leeftijd is officieel 14 jaar.

Tuinroute (14)

Plettenberg Bay bootsafari

De Tuinroute: George, Wilderness National Park en Mosselbaai

Meer westwaarts langs de Tuinroute liggen de dorpen George en Wilderness. Het Wilderness National Park ligt een klein stukje landinwaarts en is een goedkoop overnachtingsadres in een lieflijk landschap van meertjes en rivieren.  In George zijn mooie stranden en uitstekende restaurants en u kunt ook mooie dagtrips maken over de vele passen van de Outeniquabergen, naar bijvoorbeeld Oudsthoorn, de struisvogelhoofdstad van de Kaap.  Mosselbaai is groter en minder interessant maar profiteert wel van de faam van de Tuinroute. Bekendste punt is hier de Postkantoorboom bij het Bartholomeus Dias Museum, een plek waar passanten (vroeger natuurlijk zeevaarders) al vanaf de 16e eeuw (!)brieven achterlieten.

Meer informatie over de Post Office Tree

Wilderness - Wat is de Tuinroute in Zuid-Afrika? Wij leggen het uit!

Wilderness

Drukte langs de Tuinroute – wel of niet doen?

De Tuinroute is dus van oorsprong vooral voor Zuid-Afrikanen zelf een favoriete plek in het land. Veel dorpen langs deze kust richten zich al langere tijd op het toerisme en ook op “pensionado’s” die hier neerstrijken. Lokale ondernemers slagen er verder goed in deze streek internationaal onder de aandacht te brengen.  Inmiddels is de Tuinroute dan behoorlijk toeristisch. Het kan er erg druk zijn, vooral in de maanden oktober-februari, met als topdrukke periode de lokale zomervakantie (van de tweede week december tot de derde week van januari). Dan is alles ver van tevoren volgeboekt, extra duur en geldt er vaak een minimum verblijfsduur.

De kustlijn is wel mooi maar voor ons ook niet zo heel bijzonder – landschappelijk lijkt het hier en daar een beetje  op Franse Rivièra. Regelmatig adviseren we dan ook om de Tuinroute over te slaan, met name in de Afrikaanse winter en wanneer de reiziger een beperkt aantal dagen heeft en nog veel meer plaatsen in Zuid-Afrika wil zien die wel echt uniek “Afrikaans” zijn. Anderzijds kan het juist de perfecte bestemming zijn voor wie bijvoorbeeld malariavrij wil reizen, of voor de reiziger met voldoende tijd die houdt van mooie natuur, terrasjes, lekker eten, etc. De meeste gekozen routes zijn een cirkelroute vanuit Kaapstad, bijvoorbeeld:

Zuid-Afrika – rondje Kaap (basis niveau)
Zuid-Afrika – rondje Kaap (comfortable niveau)
Zuid-Afrika – rondje Kaap (rustig niveau)

Of een route in één richting met een binnenlandse vlucht:

Zuid-Afrika malariavrij (Kaapstad naar Port Elizabeth)