Het korte antwoord op deze vraag is: in principe het hele jaar door. Maar er zijn wel verschillen tussen de diverse periodes, vooral wat betreft het weer, maar andere dingen spelen ook mee, bijvoorbeeld de drukte ter plaatse. In deze blog kijken we naar beide onderwerpen zodat u een weloverwogen besluit kunt maken over welke periode het beste bij u past. Omdat al onze reizen helemaal op maat gemaakt worden, kunt u zelf aangeven wanneer u wilt reizen, dan maken wij een mooi reisvoorstel voor die periode.

Beste reistijd Namibië: het weer

Wij Nederlanders zijn gewend aan regen en grijze luchten en dus willen veel mensen daar zo weinig mogelijk van zien tijdens hun vakantie. Zonneschijn is voor vele mensen een wens (zo niet een must), maar als u eenmaal meer over Namibië weet, zult u merken dat te veel zonneschijn (en dus hitte) ook niet voor iedereen is weggelegd!

Sossusvlei - Gemsbok onder boom

Ook gemsbokken moeten soms even schuilen voor de hete zon

Winter versus zomer in Namibië

Het klimaat van Namibië is heel anders dan dat van ons. Allereerst zijn de seizoenen tegengesteld, dus als het hier zomer is, is het daar winter en andersom. Echter, winter in Namibië (ca. juni t/m september) is een heerlijke periode. Overdag zijn de temperaturen goed, vaak (ruim) boven de 20 graden. Omdat het een woestijnachtig land is, koelt het ’s nachts meestal wel flink af. “Beter dan de zwoele zomernachten die we hier wel eens hebben”, zult u misschien denken! Lagere temperaturen zijn inderdaad voor de nachten vaak juist fijn. Houd er rekening mee dat het soms écht koud kan worden (minder dan 10 graden) en dat u ’s ochtends en ’s avonds vaak wel wat van die kou meekrijgt. Geen punt, als u maar goed voorbereid op weg gaat en zorgt voor zowel zomerse als winterse kleding en een fijne pyjama voor ’s nachts. Verder is een voordeel van dit seizoen dat er normaal gesproken geen regen valt.

De zomer in Namibië is heet, heter, heetst (ca. november t/m april). Temperaturen van boven de 40 graden op het heetst van de dag zijn niet ongewoon. Over het algemeen koelt het ook in de zomer ’s nachts wel iets af, maar warme pyjama’s zijn zeker niet nodig. In deze periode kan het eventueel ook regenen, hoewel Namibië zoals gezegd een woestijnachtig land is en er relatief weinig regen valt. Gemiddeld genomen valt er in het hele land nog geen 400mm per jaar, maar per regio kunnen er wel sterke verschillen zijn. In het noorden van het land, waar onder andere de prachtige Epupa Falls te zien zijn, valt normaal gesproken de meeste regen. En omdat de rit daar naartoe over slechte wegen gaat, raden wij aan om dit gebied alleen in de droge maanden te bezoeken.

Epupa Falls - Uitzicht over het gebied

Het prachtige gebied bij de Epupa Falls in het noordwesten van Namibië

Ons advies

Indien mogelijk raden wij aan om een reisperiode te kiezen die buiten de heetste maanden valt. Maar als u echt gebonden bent aan de maanden december tot en met maart, dan kan reizen naar Namibië in die periode dus wel. Veel van de wegen in Namibië zijn onverhard en sommige delen zijn zo afgelegen dat de wegen erg slecht begaanbaar worden áls er regen is gevallen, dus deze gebieden zouden we dan overslaan tijdens de reis. Gelukkig is er buiten die gebieden genoeg moois te zien en de belangrijkste hoogtepunten van het land, de Sossusvlei en het Etosha National Park, zijn het hele jaar door te bereiken.

Beste reistijd Namibië: drukke en stille periodes

De woorden “druk” en “Namibië” horen eigenlijk niet samen: het is een heel groot land met veel uitgestrekte en weidse natuur, waar op veel plekken in geen velden of wegen een mens te bekennen is. “Druk” is in Namibië dan ook een relatief begrip. Omdat Namibië zo dun bevolkt is, is er relatief weinig accommodatie. En die accommodatie raakt wel al snel vol in de drukke maanden, ook de kampeerterreinen en zelfs de voertuigen kunnen op zijn. De drukste maanden zijn onze zomervakantie, september en oktober. De “stille” periode is eigenlijk de rest van het jaar, dus ca. november t/m juni.

Vaak wordt de periode mei t/m oktober als de beste reisperiode aangemerkt met het oog op het weer. Als mensen buiten de schoolvakantie kunnen reizen worden september en oktober vaak gekozen boven mei en juni vanwege de temperaturen die met name ’s nachts dan wat hoger zijn, maar ook vanwege het traditionele beeld van safari’s die beter zijn naarmate de bush droger wordt (minder begroeiing dus dieren zijn makkelijker te spotten). Echter, omdat Namibië zo woestijnachtig is en dus al veel minder begroeiing en grote bomen heeft, vinden wij andere maanden ook een prima reisperiode, juist omdat het dan ter plaatse ook nóg stiller is.

Etosha NP - Zwarte neushoorn

Ook in de groenere zomermaanden zijn dieren nog gemakkelijk te spotten

Ons advies

Als u buiten de zomervakantie kunt reizen dan raden we aan dit te doen, ook omdat prijzen en vluchtkosten soms lager zijn. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de maanden mei en juni – stille maanden en over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld september/oktober. Indien u echter wel gebonden bent aan bijvoorbeeld de zomervakantie, dan is het beter om zo laat mogelijk in de vakantie te gaan. De meeste mensen willen direct aan het begin van de zomervakantie op reis, dus dan is het vaak het drukst.

Sossusvlei - Wachten tot het hek open gaat

In de drukkere maanden kan de rij voor het hek van de Sossusvlei aardig lang worden

Beste reistijd Namibië: conclusie

Indien u goed tegen (extreme) hitte kunt en wel of geen regen niet belangrijk vindt, dan is Namibië het hele jaar door te bezoeken. Maar als u de temperaturen graag iets gematigder wilt houden en liever geen regen ziet (of het risico wilt lopen dat een onverharde weg onbegaanbaar wordt door de regen), raden we aan om te kiezen voor een reis ergens in de periode april t/m oktober. Als u de drukte, voor zover die er ooit is in Namibië, graag zoveel mogelijk wilt vermijden dan zijn de maanden april, mei en juni ideaal. Maar nogmaals: “druk” is een relatief begrip in Namibië dus ook de overige maanden worden door de gemiddelde reiziger vaak als stil ervaren.

Ten slotte nog een belangrijke opmerking over reizen naar Namibië: we hebben het al even aangekaart, maar er is relatief weinig accommodatie in Namibië, dus ons advies is om zo vroeg mogelijk te beginnen met het plannen van de reis. Zeker als u met kinderen naar Namibië wilt reizen en dus gebonden bent aan de schoolvakanties, is het zaak om op tijd te beginnen (ca. een jaar van tevoren) om teleurstelling over volgeboekte accommodaties te voorkomen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Sossusvlei - Van de duinen naar beneden glijden