Het is een vraag die wij regelmatig krijgen: wanneer kan ik het beste naar Zuid-Afrika? Dit is een vraag die wij in alle eerlijkheid niet meteen kunnen beantwoorden, want Zuid-Afrika is eigenlijk het gehele jaar door te bezoeken. Verder hangt ons advies heel erg af van welke gebieden u precies wilt bezoeken en wat het belangrijkste reisdoel is. Wij zetten de meest voorkomende reisdoelen met bijbehorende tips voor u op een rijtje.

Omdat veel mensen rekening houden met het weer, is het belangrijk om te weten dat de zomers en winters tegengesteld zijn aan die van ons in Nederland. Dus als het hier zomer is, is het in Zuid-Afrika winter en in onze winter is het in Zuid-Afrika juist zomer. Houd er ook rekening mee dat in het noordoosten van Zuid-Afrika de zomers wel samenvallen met het regenseizoen. De wintermaanden daarentegen zijn droog. Zuid-Afrika is echter een erg groot land en er zijn dus ook meerdere klimaatzones. In de Kaap provincies kan het bijvoorbeeld wel regenen in de wintermaanden, daar is het klimaat namelijk vergelijkbaar met dat van de Middellandse Zee. Het kan daar in de winter soms, net als in Nederland, vier seizoenen in één dag zijn, met op het allerslechtste moment een echte storm…

Wanneer kun je het beste naar Zuid Afrika - donkere lucht, regen, storm, Kaapstad, Zuid Afrika

Eén van de slechtere winterdagen in de Kaap

Strand Zuid-Afrika (5)

Winter in Durban

Voor het bepalen van de beste reistijd moet je eigenlijk kiezen wat het belangrijkste reisdoel is:

  • Goede safari’s en het zien van veel wild
  • Genieten van het weer
  • Het vermijden van de drukte

WANNEER KUN JE HET BESTE NAAR ZUID-AFRIKA VOOR HET ZIEN VAN VEEL WILD?

De beste tijd voor safari’s is van ongeveer mei t/m oktober, ofwel de droge wintermaanden. Doordat in deze maanden de minste neerslag valt, is er minder water en concentreren de dieren zich meer rondom de drinkplaatsen. Daarbij is er minder gebladerte aan de bomen en is het gras minder hoog, waardoor de dieren makkelijker zichtbaar zijn.

Hoewel het in deze periode winter is, kun je dit natuurlijk niet vergelijken met de winter in Nederland. Zeker in het noordoosten van Zuid-Afrika kunnen de temperaturen overdag nog zeer aangenaam zijn (20 – 25 graden). Verblijf je hier aan het strand dan is het vaak alsnog mogelijk om in zee te zwemmen, de Indische Oceaan is namelijk altijd warm. ’s Nachts koelt het wel af, maar de meeste mensen vinden dit juist fijner slapen. Daarnaast is dit ook goed op te lossen met een warm fleecevest.

Cheetah in een droog en dor Hluhluwe-Imfolozi in juli

Beste reistijd Zuid-Afrika, tips per reisdoel - KwaMbili - Dieren in het kamp

Nyala’s bij een vijver in een lodge in een droog Thornybush Game Reserve.

WANNEER KUN JE HET BESTE NAAR ZUID-AFRIKA OM TE GENIETEN VAN HET WEER?

Wil je echt liever genieten van de zon en het warme weer, dan is de beste reistijd september t/m april. Vooral in het noordoosten van het land is het dan erg warm. Het is echter ook regenseizoen dus er kunnen hevige buien vallen, maar meestal zijn deze maar van korte duur. Hele dagen grijs en regenachtig weer zoals in Nederland kennen ze in Zuid-Afrika vrijwel niet, gelukkig. Houd er wel rekening mee dat het van december t/m februari echt heel erg heet kan zijn, vooral in het noordoosten van Zuid-Afrika. Maar een reis met Kerst naar Zuid-Afrika kan juist ook wel heel bijzonder zijn! In de Kaapregio is er overigens géén sprake van een regenseizoen in die tijd van het jaar en ligt de temperatuur zo rond de 25 graden.

Ondanks dat er meer water is, zul je in deze periode ook echt wel dieren kunnen zien. Ze zijn alleen meer verspreid dan in de droge wintermaanden. Een ander voordeel is dat de natuur juist wel heel mooi groen is, wat vaak erg mooie foto’s oplevert.

Nkorho Bush Lodge (13)

Genieten van de zon tussen de wildritten door

Wanneer kun je het beste naar Zuid Afrika - zomer vs winter, Thornybush, Zuid Afrika

Zomer vs Winter

De natuur kleurt prachtig groen in de zomer – en genoeg olifanten te zien!

WANNEER KUN JE HET BESTE NAAR ZUID-AFRIKA ALS JE DE DRUKTE WILT VERMIJDEN?

De drukste maanden in Zuid-Afrika zijn december en januari. Dit komt onder andere door de wereldwijde kerstvakanties, het warme weer en omdat het in Zuid-Afrika ook zomervakantie is in die periode. Het is ook de tijd van de het jaar waarin de vele Zuid-Afrikanen die in het buitenland wonen weer eens naar huis willen komen, om familie te zien en in de zon te zitten. De vluchten zijn daardoor zeer druk en dus ook belachelijk duur, zeker als je op de eerste zaterdag van de schoolvakantie vertrekt en in het laatste weekend weer terugvliegt. Ook oktober is erg druk, omdat het weer dan goed is en dit het einde is van de droge periode, dus een erg goede tijd voor safari’s. Juli en augustus zijn ook drukker dan normaal, vanwege de Europese schoolvakanties. Ook in deze periode zijn de vluchten zeer vol en is het raadzaam om op tijd te boeken.

Als je de drukte wilt vermijden vinden wij april t/m juni de beste maanden om naar Zuid-Afrika te gaan. De temperaturen liggen dan vaak nog iets hoger dan bijvoorbeeld in juli en augustus en belangrijker nog: het is heerlijk rustig. Daarnaast is de natuur vaak nog mooi groen. Ook november is goed te doen, maar wel alweer drukker dan april t/m juni.

Tips per reisdoel Zuid-Afrika - Olifant op de web blokkeert doorgang voor auto in Hluhluwe-Imfolozi

Helemaal alleen met een olifant

KORTOM…

Zuid-Afrika is dus in iedere periode te bezoeken en eigenlijk heeft elke maand zijn voordelen. Uiteraard is er ook niets zo veranderlijk als het weer en is het dus onmogelijk om voorspellingen te doen of garanties te geven. In welke periode je ook gaat, het zal ongetwijfeld een fantastische reis worden! Wilt u meer weten over wat de beste reistijd is voor úw wensen? Neem dan contact met ons op of bekijk vast de verschillende reizen voor Zuid-Afrika op onze website.

Wanneer kun je het beste naar Zuid Afrika - sneeuw, Drakensbergen, Zuid Afrika

Een uniek verschijnsel: sneeuw in Zuid-Afrika