Eén van de mooiste dingen van een safari in Afrika is dat niks van te voren geregisseerd is. En daarmee bedoelen we niet de bestemmingen waar u verblijft of de route die u rijdt, maar wat u tijdens de safari gaat zien. Het maakt niet uit of u als budgetreiziger zelf door bijvoorbeeld het Krugerpark in Zuid-Afrika gaat rijden, of dat u veel luxer verblijft in één van de fly-in lodges in bijvoorbeeld de Okavango Delta in Botswana: wild is nooit gegarandeerd. Gelukkig blijft Afrika aan de verwachtingen voldoen en zien de meeste mensen zeer uiteenlopende en indrukwekkende dieren op safari.
Uil kalahari

Een rustige wildrit?

Maar het gebeurt nu eenmaal wel eens dat een wildrit qua dieren erg rustig is. Soms heeft dit met het weer te maken (wij staan over het algemeen ook niet graag op een open vlakte als het erg hard waait, dat geldt voor dieren net zo), maar soms is het moeilijk te verklaren waarom er op het ene moment veel te zien is en dan weer een hele tijd niets. Puur geluk dus! Maar wat kunt u doen op dit soort momenten, behalve gewoon van de prachtige omgeving genieten?

Een tip van onze kant: neem een (goede) verrekijker mee op safari en richt u op de vogels! Zuidelijk Afrika biedt een thuis aan honderden soorten vogels; de meest uiteenlopende soorten, maten en kleuren. Als u zich er enigszins op concentreert, zult u verbaasd staan van de pracht en praal die letterlijk om u heen fladdert. Wij hebben hier bij Out in Africa enkele fanatieke “birders” onder ons en wij maken u ook graag enthousiast over onze gevederde vrienden. Want hoewel ook wij nog steeds gek zijn op al het grote wild dat er te zien is, is dat niet altijd uit voorraad leverbaar. Vogels zijn er echter nagenoeg altijd!

Gier

 

Tips voor de beste boeken en apps

Het allerleukste is het dan als u de vogels niet alleen kunt bewonderen, maar ook kunt identificeren. Hiervoor kunnen wij diverse boeken aanraden (die gelukkig hier in Nederland gewoon op internet te bestellen zijn). De beste twee zijn “Roberts Birds of Southern Africa” en “Sasol Birds of Southern Africa”. Ook de meeste fanatieke vogelaars in Afrika gebruiken deze boeken vaak. Om een onderscheid te maken tussen de twee: Roberts heeft vaak wat betere/ uitgebreidere informatie over de verschillende vogels, maar Sasol heeft over het algemeen betere plaatjes. Wilt u nog een stapje verder, dan kunt u ook overwegen om de “Roberts Birds of Southern Africa” app aan te schaffen. Deze app beschikt over veel informatie over de diverse vogels, getekende plaatjes en foto’s van alle vogels en u kunt zoeken op kenmerken van een vogel, wat kan helpen bij de identificatie. Verder staan alle vogelgeluiden er op. Ook Sasol heeft een app die goed werkt.

http://www.robertsbirds.co.za/
http://www.sasolbirds.co.za/

 

Vogeltje

Verrekijkers

En welke verrekijker is dan goed? Daar zijn vele uiteenlopende opties voor. Nikon en Bushnell zijn bijvoorbeeld populaire merken en leveren goede kwaliteit verrekijkers. Maar ons advies is om diverse soorten uit te proberen in de winkel, het is echt puur persoonlijke voorkeur wat u het prettigst vindt kijken. En voor degene die echt niet te interesseren is in vogels, is de verrekijker nog steeds een aanrader. Kijk bijvoorbeeld eens door een verrekijker naar dieren die u ziet onderweg, ook als ze dichtbij staan. De details die u dan ziet, geven vaak weer een hele nieuwe dimensie aan het dier, ook als u ze al vaak heeft gezien. Kortom, zeker het overwegen waard, zowel voor de ervaren safariganger als voor de mensen die voor het eerst naar Afrika afreizen.

Verrekijker afrika

Bij Out in Africa kennen we ook enkele geweldige afgelegen plekken die extra bekend zijn om het rijke vogelleven. Bent u hierin geïnteresseerd, neem dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen informeren.