Bij een eerste bezoek aan Afrika kiezen veel mensen voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Een goede keuze vinden wij, aangezien dit land een goede infrastructuur heeft en de meeste variatie biedt. Het belangrijkste onderdeel voor bijna iedere Afrikaganger is echter de safari, maar bij een eerste rondreis door Zuid-Afrika kiezen veel mensen voor de klassieke route en maken de safari’s dus meestal een kleiner deel uit van de vakantie. Voor degenen die bij een volgende vakantie naar Afrika de focus meer op natuur en safari’s willen leggen, is Botswana bij uitstek geschikt. Vooral het noorden van dit land is namelijk erg waterrijk, wat zorgt voor prachtige groene natuur en een grote concentratie aan dieren.

Wateren van de Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Wateren van de Okavango Delta, Botswana

Botswana heeft veel te bieden, maar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
– De Okavango Delta
– Chobe National Park
– De Makgadikgadi Zoutpannen

Op vakantie naar Botswana – de Okavango Delta

Wie wel eens een natuurdocumentaire over Botswana heeft gezien, heeft ongetwijfeld beelden van de Okavango Delta voorbij zien komen. Dit natuurwonder in het noordwesten van Botswana wordt nog steeds niet geheel begrepen door biologen en geologen. Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld en kan omschreven worden als een soort ondiepe “schotel” van circa 16.000 vierkante kilometer. In dit gebied regent het normaal alleen in de hete zomermaanden (december – februari). De delta heeft zijn bestaan echter te danken aan de regen die ver in de Angolese hooglanden valt en de daaruit voortvloeiende Okavango rivier. Ieder jaar vloeit er ongeveer 11 kubieke kilometer aan water vanuit de Okavango rivier richting de delta. Na een reis van honderden kilometers stuit het water op de dorstige schotel, waarna het zich een weg baant tussen alle gaten en geulen. Een uitgestrekt moerasgebied met weelderige vegetatie, ieder jaar een beetje anders, is het gevolg.

Kaart Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Kaart van de Okavango Delta (bron: www.rhinoafrica.com)

De Okavango Delta is waarschijnlijk het meest ongerepte en tevens meest wildrijke gebied in Zuidelijk Afrika. Vanwege de enorme hoeveelheid aan water en vegetatie zijn er veel grazende dieren te vinden, die op hun beurt weer een grote concentratie roofdieren aantrekken. Voeg daarbij een prachtig open landschap met afwisselend water en savannelandschap, vele bijzondere bomen, honderden vogelsoorten, en ook nog prachtige zonsondergangen – en alle ingrediënten voor de perfecte safari zijn aanwezig.

Grazende gnoes, mokoro tocht, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Grazende gnoes in de Okavango Delta

Cheetah, roofdieren, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Cheetah’s op zoek naar avondeten

Zonsondergang, landschap, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Zonsondergang in de Okavango Delta

Hoe ontdek je de Okavango Delta?

Er zijn verschillende manieren om de Okavango Delta te ontdekken. De beste manier is middels een zogenaamde fly-in safari. Dit biedt de mogelijkheid om dieper in de delta te komen, waar nog bijna geen invloed van de mens is. In de meeste gevallen plannen wij dan eerst een overnachting op in het dorp Maun. Hier vandaan vliegt u dan met een klein chartervliegtuigje naar een privé safari lodge in de delta. Zo’n vlucht duurt meestal helaas maar 20 tot 30 minuten, want het uitzicht is werkelijk prachtig. De lodges zijn er in verschillende soorten niveaus en prijsklassen. Verblijft u bij een lodge die in een natter gedeelte van de delta ligt, dan zijn er alleen wateractiviteiten en wandelingen mogelijk. Goedkoop is een fly-in safari sowieso niet, maar dit is wel de meest betaalbare optie. Wateractiviteiten bestaan meestal uit tochten met een mokoro (gemodelleerd op een uitgeholde boomstam) samen met een poler (gids die de mokoro vooruit duwt met een lange stok). Vliegt u naar een lodge in een droger gedeelte dan kunnen er ook wildritten gedaan worden. Een combinatie van wateractiviteiten en wildritten is natuurlijk het beste. Het Okavango gebied en dan met name de fly-in safari’s zijn erg duur, maar de investering zeker waard.

Heeft u minder budget, dan is het ook mogelijk om vanuit Maun excursies te doen die meer aan de rand van de delta blijven. Een erg populaire excursie is de twee-daagse mokoro tocht, waarbij een overnachting op een eilandje is inbegrepen, maar ook een excursie naar Moremi Game Reserve behoort tot de mogelijkheden.

Chartervlucht, fly-in safari, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Chartervlucht boven de Okavango Delta

Mokoro tocht, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Mokoro tocht in de Okavango Delta

Leeuwen, Big Five, wildrit, gamedrive, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Een leeuwin met één van haar jongen tijdens de wildrit

Op vakantie naar Botswana – Chobe National Park

Het Chobe National Park ligt in het noorden van Botswana, langs de machtige Chobe rivier die hier ook de grens vormt tussen Botswana en de Caprivistrip van Namibië. Chobe National Park biedt een thuis voor de grootste kuddes olifanten ter wereld. In de droge wintermaanden zijn er kuddes van soms honderden olifanten die afdalen naar de rivier voor hun dagelijkse inname van 80 – 100 liter per olifant per dag. Een fantastisch gezicht natuurlijk, maar ook in de nattere zomermaanden zijn er genoeg olifanten te zien – alleen zijn ze dan iets meer verspreid omdat er meer water te vinden is. Ook ander groot wild is in ruime hoeveelheden aanwezig, zoals met name buffels (ook in hele grote kuddes), leeuwen, maar ook bijzondere antilopesoorten en grote bavianenfamilies. Bij de rivier zijn er vele nijlpaarden en krokodillen te zien en er zijn honderden vogelsoorten, waaronder veel visarenden. Iets van de rivier af is dit gebied onmiddellijk veel droger dan de meer zuidelijk gelegen Okavango delta zelf, maar het vormt één ecosysteem met de Okavango, het tussenliggende Moremi gebied, en ook met de tegenover liggende oever (Caprivistrip, onderdeel van Namibië).

Chobe rivier, Kasane, Chobe National Park, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

De machtige Chobe rivier

Bavianen, apen, Chobe National Park, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Spelende bavianen in Chobe National Park

Hoe ontdek je het Chobe National Park?

Meestal wordt het Chobe National Park bezocht vanuit het dorp Kasane. Vanuit de lodges of guesthouses boekt u dan begeleide wildritten of boottochten. Zelf rijden kan eventueel, vooral in de omgeving van de rivier. Dieper het park in rijden richting Moremi raden wij niet aan om allerlei redenen. Bijvoorbeeld het gebrek aan verharde wegen en goede bewegwijzering, het mulle zand en andere rijcondities, en het feit dat de kampeerplaatsen niet goed boekbaar zijn (in het wild kamperen mag niet). Wilt u zowel een wildrit als een boottocht doen, dan is het slim om deze op één dag te plannen zodat u maar één keer entree voor het park betaalt. Vooral tijdens zonsondergang is een boottocht zeer aan te raden, onder andere omdat er dan meestal meer dieren te zien zijn bij de rivier. Het unieke van Chobe is dat dit park niet omheind is. Het zou dus heel goed kunnen dat u buiten het park, gewoon langs de weg, nog veel olifanten of andere dieren tegen komt. Let dus altijd goed op tijdens het rijden!

Olifanten, Big Five, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Olifanten op de weg in Botswana

Op vakantie naar Botswana – De Victoria Watervallen

Hoewel het niet in Botswana zelf ligt, kan tijdens uw vakantie in Botswana een bezoek aan de Victoria Watervallen eigenlijk ook niet ontbreken. Dit kan gedaan worden vanuit Kasane. Het dorp Victoria Falls in Zimbabwe ligt op circa 70km van Kasane en vanuit elke lodge worden er dagtrips hier naar toe georganiseerd. U wordt dan ’s ochtends vroeg al opgehaald door een gids en bent meestal met een klein groepje. De rit naar Victoria Falls duurt meestal zo’n twee uur, afhankelijk van de drukte bij de twee grensposten die gepasseerd worden. In de loop van de ochtend arriveert u dan bij de Victoria Watervallen, één van de zeven wereldwonderen en de breedste waterval ter wereld. Deze Afrikaanse bezienswaardigheid wordt gevormd door de machtige Zambezi rivier die hier plotseling, op een punt waar de rivier bijna 2km breed is, met 454 miljoen liter water per minuut in de diepe kloof stort. Deze kloof is zo’n 180m diep en heel smal, vandaar dat de watervallen zo goed zichtbaar zijn vanaf de tegenoverliggende kliffen en dit is wat de Vic Falls tot zo’n spectaculaire waterval maakt. Er ontstaat een opstuivende waterwolk, ook wel “the spray” genoemd, van soms wel 500m hoog die tot op een afstand van 30km zichtbaar kan zijn. Wanneer u richting de ingang van het park loopt staan er genoeg verkopers met poncho’s en deze zult u écht nodig hebben. De opstuivende spray daalt op sommige punten namelijk ook weer neer als een fijne regen (bescherm uw camera en spullen dus ook goed).

Waterval, Victoria Falls, Zimbabwe - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

De Victoria Falls in Zimbabwe

Vaak wordt gedacht dat de Victoria Watervallen het beste in de zomertijd bezocht kunnen worden, omdat er dan een grotere hoeveelheid water naar beneden stort. Dat laatste klopt, maar het resultaat van dit vele water is dat er dan ook meer spray is, wat ervoor zorgt dat het zicht erg slecht wordt. Voor een helder zicht op de waterval adviseren wij daarom juist om in de drogere wintermaanden de Victoria Watervallen te bezoeken.

Spray, waterval, Victoria Falls, Zimbabwe - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

De hoge spray van de Victoria Falls

Op vakantie naar Botswana – de Makgadikgadi Zoutpannen

Tenslotte zijn er dan nog de Makgadikgadi Zoutpannen en verwante ecosystemen als Nxai Pan National Park, een natuurgebied in het noordoosten van Botswana waarvan ongeveer een vijfde deel uit zoutpannen (opgedroogde meren) bestaat. Het is één van de grootste zoutvlaktes ter wereld. De rest bestaat uit grasvlaktes en fossiele duinen, welke de laatste resten zijn van het Makgadikgadi meer. De meeste tijd van het jaar zijn het droge, witte, uitgestrekte vlaktes, maar tijdens het regenseizoen worden ze één van de meest belangrijke “wetlands” van Botswana en transformeren ze naar prachtige, groene grasvlaktes. In deze periode komen de zoutpannen tot leven met vele vogels en een hoge concentratie aan grazers (bijvoorbeeld gnoes en zebra’s). Behalve de grazers en de andere antilopen soorten zijn er ook roofdieren zoals leeuwen, luipaarden, cheetah’s, gevlekte hyena’s en bruine hyena’s, maar wel in mindere mate dan in bijvoorbeeld de Okavango en Moremi. Grootste indruk maakt de enorme weidsheid van het landschap, de verstilde sfeer (vooral bij zonsop- en ondergang), de glasheldere sterrenhemel ’s nachts en het algemene gevoel van de totale nietigheid van de mens in dit gebied.

Stokstaartjes, Makgadikgadi Pans, Gweta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Stokstaartjes Makgadikgadi

Hoe ontdek je de Makgadikgadi Zoutpannen?

De zoutpannen zijn het beste te bezoeken vanuit het gehucht Gweta, langs de weg tussen Maun en Nata. Vanuit hier kunnen wij allerlei soorten excursies opnemen om het gebied te verkennen, maar de meest bijzondere is de zogenaamde “Ntwetwe Pan Overnight Trip”. De eerste nacht slaapt u dan gewoon in een lodge in Gweta. De volgende dag gaat u samen met een gids in een 4×4 voertuig op pad en rijdt u de zoutpannen in. Bij de excursies is het eventueel ook mogelijk om het laatste stuk met een quadbike verder te gaan. Ergens in de zoutpannen wordt dan een kamp opgebouwd waar u onder de sterren overnacht in zogeheten “bedrolls” (een matras met een slaapzak eraan vast). Uiteraard blijven er ook gidsen bij die een heerlijke maaltijd voor u bereiden op het kampvuur. De volgende ochtend, na een zonsopgang over de Kalahari en een picknick ontbijt, gaat u nog op zoek naar stokstaartjes. De kans dat u deze ziet is vrij groot aangezien er een plek is waar ze aan mensen gewend (gemaakt) zijn.

Indien u deze excursie graag wilt doen, moet u er wel rekening mee houden dat u in het droge seizoen moet reizen (juni-oktober). In het regenseizoen is deze excursie namelijk niet mogelijk. Uiteraard zijn er wel andere activiteiten te doen, maar dan als dagtrip en zonder quadbikes.

Quadbikes, Makgadikgadi Pans, Ntwetwe Pans, Gweta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!

Quadbike excursie Makgadikgadi

Zelf ook op vakantie naar Botswana?

Bent u geïnteresseerd in een mooie vakantie naar Botswana? Botswana kan bezocht worden vanuit Johannesburg of bijvoorbeeld in combinatie met Namibië. Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk de verschillende voorbeeldreizen op onze website, waaronder bijvoorbeeld:

Voorbeeldreis 1201: Botswana Self-Drive – kamperen

Voorbeeldreis 1203: Botswana Self-Drive – mix van niveaus

Voorbeeldreis 1204: Botswana Self-Drive – comfortabel niveau met fly-in safari

Voorbeeldreis 1207: Botswana Fly-in 2 – hoogseizoen

Voorbeeldreis 2001: Namibië + Botswana cirkel – kamperen

Voorbeeldreis 2003: Namibië + Botswana cirkel – middenklasse niveau

Mokoro tocht, Okavango Delta, Botswana - Op vakantie naar Botswana? Dit moet je gezien hebben!